Produsentfokus: Mirafiore

Vingården Mirafiore ble grunnlagt i 1878 av Italias kongefamilie, og det er denne vingården som har gitt Barolo tilnavnet «vinens konge, kongenes vin».
Philosophy - Apparent contrasts
Den er oppkalt etter Emanuele Alberto Guerrieri di Mirafiori, sønnen til kong Vittorio Emanuele II, den første monarken som regjerte etter Italias samling, og den første som laget vin på det som skulle bli eiendommen E. Mirafiore («Casa di E. Mirafiore» er vingårdens offisielle navn).
Kongen testamenterte eiendommen til Emanuele ved sin død, og det var sønnen som til slutt skulle gjøre den berømt og få den til å nå ut i verden, noe som gjorde ham til en pioner innen Barolo og en av de første italienske vinprodusentene som sendte viner til utlandet. Dessverre endte ikke historien godt, hvert fall med en gang.

1900 – Etter grunnleggeren Emanuele Albertos død nådde Casa E. di Mirafiore sin maksimale kommersielle ekspansjon. Under Emanuele Albertos sønn Gastones ledelse begynte det å gå dårligere, ettersom den unge mannens lidenskap og talent for vin ikke gjenspeilte sin dyktige fars.
I 1929 kommer den store økonomiske depresjonen, som spredte seg til Europa fra USA, og phylloxera, en alvorlig vinrankesykdom, førte til at selskapet gikk konkurs.
Varemerket Mirafiore, som nå var internasjonalt anerkjent for sine store rødviner, ble solgt for bare 100 000 lire i 1931.
1931 – 2008 Mirafiore-merket ble ikke lenger brukt, og litt etter litt ble det glemt av markedet og ble liggende i en skuff i over 70 år.
I 2008 blir vinhuset igjen vekket til liv, når Fontanafredda (som tidligere hadde vært en del av Mirafiore) bretter opp ermene og begynner å produsere vin under navnet Mirafiore igjen – og enda viktigere med Mirafiores historiske filosofi og stil.

Nebbiolo's grapes

Mirafiore har vært økologisk sertifisert siden 2018 og henter frukten til sine viner fra egne vinmarker, hovedsakelig i Serralunga d’Alba kommune, en av appellasjonens beste dyrkingssoner, kjent for vinenes kraft og lange holdbarhet. Eiendommen eier også parseller i to av Barolos mest berømte crus, Lazzarito og Paiagallo. Vinproduksjonen er strengt tradisjonell. Vinmakeren bruker nedsenket maserasjon med hette for å oppnå vinens klassiske farge og tanninstruktur. Lang lagring på store slavonske fat (Barolos berømte «botti») gir vinen appellasjonens karakteristiske nyanser og dybde.

«Våre vinmarker (25 hektar) ligger i kommunene Serralunga d’Alba, den største delen av dem i nærheten av vingården, i Fontanafredda-sonen, og Barolo, på jord som allerede tilhørte eierne av vingården da den ble grunnlagt i 1878.»

villaggio-narrante

Mirafiore byttet vinimportør i vinter, dette er de 4 vinene som importøren kan tilby:

Mirafiore Langhe Nascetta 2021
Fruktig og floral aroma, gule frukter og hvit steinfrukt, mineraler. Fruktig og syrefrisk på smak, en sjarmerende fedme og fylde, lang utgang med et fint krydderpreg. Smakfull, godt balansert og god Nascetta. 89p
Mirafiore Dolcetto d’Alba 2022
Dette er den eneste Dolcettoen i basisutvalget. Vinen lagres i store og middels store eikefat (20-140 hl) i to måneder før tapping, og deretter får den seks måneders modning på flaske før lansering.
Røde og mørke bær, skogsbær, blåbær, urter og busker, saftig aroma. Den er frisk og fin på smak, saftig blå bærfrukt, god syre, lang og tørr utgang som sitter godt med fin struktur. En seriøs Dolcetto! 88p
Mirafiore Langhe Nebbiolo 2021
Lagres på store og mellomstore eikefat (20-140 hl) i 12 måneder og deretter på flaske i minst seks måneder.
Mørke bær og frukter, bringebær, jordbær, kirsebær, et lett krydderpreg, urter. På smak er den konsentrert og smakfull, god frukt og syre, tanniner i en lang og tørr utgang. Godt balansert og god Nebbiolo, godt kjøp. 90p

90

Mirafiore Barolo 2019
Lagres i to år på eikefat med middels og stor kapasitet (fra 2 000 til 14 000 liter), og på slutten av det andre året får vinen en ny lagringsperiode på flaske før den slippes ut på markedet.
Lett kompleks aroma, mørke bær, kirsebær, røde frukter, urter og mynte. Den er kompleks og smakfull, fin frukt, god syre, flotte tanniner i en lang og strukturert ettersmak. Fortsatt veldig ung, men lovende Barolo med mange lag. Også denne et godt kjøp. 91p

Legg igjen en kommentar