Fakta på fredag: Napa Valley

Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: Napa Valley!

1 Liten, men mektig
Napa Valley, som er så berømt for sin vinproduksjon, produserer bare 4 % av Californias viner og bare 0,04 % av verdens vin! Hvem skulle ha trodd at det er så utrolig populært!

2 Få en smak av Italia i California!
Et annet morsomt faktum er at bare 2 % av verdens overflate er dekket av områder med tørt middelhavsklima. Og Napa Valley er en del av denne lille prosentandelen!

3 God vin gir god økonomi
Ifølge en studie fra 2014 fra International Wine & Food Society bidrar Napa Valley med over 50 milliarder dollar til den amerikanske økonomien! Det er på grunn av de over 300 000 arbeidsplassene de skaper hvert år, pluss vinen som selges direkte fra deres egne vingårder.

4 Alt ligger i familien
Det finnes 420 fysiske vingårder i Napa Valley som produserer over 815 forskjellige vinmerker. Og av disse vingårdene er 95 % familieeide. Det er ekte familiekjærlighet!

5 Ingen fjell er høye nok (og ingen dal er lav nok)
Hvor skal man få plass til alle disse vingårdene på et så lite område? Vel, vinmarkenes høyde over havet kan variere ganske drastisk – alt fra havnivå til 2 600 fot. Det krever utrolig mye kunnskap for å forstå hvordan druene kan vokse i de forskjellige områdene. Vinproduksjon er ingen dans på roser!

6 Vil du ha rød eller hvit?
Cabernet Sauvignon er den mest populære vinen fra Napa Valley, og over 40 % av druene som høstes i området, plukkes kun til denne vinen.

7 15 minutters berømmelse ble til evig berømmelse
I 1976 fant «Dommen i Paris» sted. To kaliforniske viner, Chateau Montelena Chardonnay og Stag’s Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon, ble blindtestet og dominerte fullstendig over de andre, verdenskjente franske vinene. Dette var øyeblikket da vinene fra lille Napa Valley i California kom på kartet og ble tatt på alvor i vinverdenen!

8 Turisme fra hele verden
Napa Valleys berømmelse etter dommen i Paris fikk turismen til å skyte i været for den lille vingårdsbyen. Så snart det ble kjent hvor vakker dalen var og hvor fantastisk utsikten var fra nesten alle vingårdene, begynte folk å strømme til. De siste årene har de tatt imot nesten 5 millioner besøkende hvert år.

9 Alt handler om estetikk
Med sin rike historie og familiearv med røtter tilbake til slutten av 1800-tallet er Napa Valley ikke fremmed for unik arkitektur. Mange av de berømte og eldre vingårdene er ikke industrielle bygninger i fabrikkstørrelse. De ligger typisk i slottslignende strukturer som gir en følelse av en ekte viktoriansk tidsalder som er skjult midt i California.

10 Mer enn bare vin
Selv om en gjerne skulle tro at en kunne tilbringe hele dagen med å nippe til favorittvinene fra Napa, rett fra vingården, har Napa Valley så mye mer å by på. Med luftballongturer, variert mat og musikkfestivaler er det noe for enhver smak i Napa Valley.

Legg igjen en kommentar