Historiske amerikanske vinhus

Usa, og spesielt California har lang vinhistorie (selv om det eldste vinhuset faktisk er i New York). Faktisk ble de første vingårdene anlagt her så tidlig som 1680-tallet, dette av misjonærer – altså ikke så ulikt historien om munkene i Tyskland for eksempel. VinArena ser litt på historien og noen av de mest ikoniske og historiske amerikanske vinhusene vi importerer til Norge. Redaktøren skal til California på pressetur i april/mai for å lære mer, dette kan dere lese om senere i år.
Kilder og bilder: vinhusene, Wikipedia og California Wines.

Den spede start
Selv om det finnes motstridende historier, var det sannsynligvis den spanske jesuittmisjonæren Eusebio Francisco Kino som plantet den første vinmarken i Baja California i 1683, da han plantet den første sorten kalt «Misionéro».
The Spanish Missions of Baja California, Part 1: The Jesuit Missions 1697-1767 – Viva Baja
Det som er bekreftet er at i 1779 plantet fransiskanermisjonærer under ledelse av den spanske pateren Junípero Serra Californias første vingård ved Mission San Juan Capistrano.
Journaler oppbevart i San Juan Capistrano viser at mellom mai 1779 og 1781 plantet seks campesinos fra Baja California 2000 vinranker ved misjonen under ledelse av padres.
Den første vingården i Alta California ble bygget i San Juan Capistrano i 1783, og det ble produsert både rød- og hvitvin (søt og tørr), konjakk og en portvinslignende sterkvin kalt Angelica av misjonsdruen, eller Misionéro om du vil.
Pater Serra grunnla åtte andre såkalte misjoner, med vinmarker, i California. Derfor har han blitt kalt «den californiske vinens far». Druesorten han plantet, som antakelig stammer fra Spania, ble kjent som Mission-druen og dominerte vinproduksjonen i California frem til rundt 1880.

Gull og vin
Gullrushet i California (1848-1855) hadde stor innvirkning på geografien, økonomien og vinproduksjonens historie i California. Funnet av gull i 1848 ved Sutter’s Mill i El Dorado County satte i gang vinindustrien i California.
Gullrushet førte med seg en tilstrømning av mennesker til Nord-California, og mange av dem bosatte seg i San Francisco (hvis befolkning vokste fra 1 000 til 25 000 mellom januar 1848 og desember 1849).
Historical Photograph of Beringer Wines in StoreDette resulterte i en betydelig økning i etterspørselen etter vin og satte fart på vinproduksjonen i området innenfor en radius på 160 km fra San Francisco.
I begynnelsen av 1850-årene forsynte de lokale vingårdene hovedsakelig gullgraverne.
I samme periode ble det for alvor plantet og produsert vin i mange deler av Nord-California, blant annet i Santa Clara, Sutter County, Yuba County, Butte County, Trinity County, El Dorado County, Lake County, Napa County, Sonoma County, Merced og Stockton. Mange av disse er fortsatt store sentre for vindyrking og -produksjon.

-I 1861 grunnla Charles Krug, som tidligere hadde jobbet for Agoston Haraszthy (regnes som en av grunnleggerne av selve vinindustrien i California) og Patchett (plantet den første kommersielle vingården i Napa Valley i 1854 og etablerte den første vingården der i 1858), vingården med samme navn i St. Helena og begynte å lage sin egen vin.
Krug, som opprinnelig var en preussisk politisk dissident, lærte seg vinmakerfaget som lærling hos Haraszthy i Sonoma Valley.
Jorden som Krug grunnla vingården sin på, var en del av hans kones (Carolina Bales) medgift. Krug ble en viktig leder for vinproduksjonen i Napa Valley. Han var også mentor for Karl Wente, Charles Wetmore og Jacob Beringer, som alle ble viktige vinprodusenter.

Nedtur
Ødeleggelsen av den amerikanske vinindustrien skulle ikke komme av vinlusen Phylloxera som i Europa, men av alkoholforbudet i USA. Ved utbruddet av første verdenskrig hadde 33 delstater blitt alkoholfri. Krigsforbudet ble vedtatt i 1919, etterfulgt av Volstead National Prohibition Act og det 18. grunnlovstillegget i 1920, som forbød «produksjon, salg eller transport av berusende drikke».
Da National Repeal (fjerning av forbudet Red. Anm.) trådte i kraft 5. desember 1933, lå derfor bransjen i ruiner. Selv om noen vinprodusenter klarte å overleve ved å få tillatelse til å lage vin til medisinske, sakramentale og ikke-drikketilsetningsformål (f.eks. Beringer), falt produksjonen med 94 % fra 1919 til 1925.
Før forbudstiden hadde California 713 vinprodusenter som var bundet til å drive vinproduksjon, og det tok mer enn et halvt århundre, helt frem til 1986, før like mange var i drift igjen.

Smithsonian Insider – Appreciation of Fine Wine Came Slowly to the American Palate | Smithsonian Insider

Moderne tider
André Tchelistcheff får generelt æren for å ha innledet den moderne æraen innen vinproduksjon i California. Beaulieu Vineyards (BV) grunnlegger og eier Georges de Latour ansatte Tchelisticheff i 1938. Han introduserte flere nye teknikker og prosedyrer, som lagring av vin på små franske eikefat, kaldgjæring, forebygging av frost i vinmarkene og malolaktisk gjæring.
Noen californiske vinprodusenter begynte å produsere kvalitetsviner, men hadde fortsatt problemer med å markedsføre dem. Frank Schoonmaker, en fremtredende journalist og vinskribent på 1950- og 1960-tallet, introduserte den tyske ideen om å merke viner med druesort (Pinot noir, Chardonnay, Riesling) i stedet for halvgeneriske navn lånt fra kjente europeiske regioner (Burgund, Chablis, Rhinen osv.).
Robert Mondavi var en av de første som begynte å merke de fleste av sine viner med sortsnavn, og han var utrettelig når det gjaldt å fremme denne praksisen.
Den britiske vinkjenneren, vinhandleren og grunnleggeren av Frankrikes første private vinskole, L’Academie du Vin, Steven Spurrier, organiserte sammen med amerikanske Patricia Gallagher Paris Wine Tasting i 1976, der anerkjente franske ønofile og eksperter deltok i en blindsmaking for å sammenligne og dømme de beste vinene fra Californias vinregioner og Frankrikes prestisjetunge Bordeaux- og Bourgogne-regioner.
Etter at dommerne hadde sammenlignet ti årganger Chardonnay (hvitvin), seks californiske og fire franske, plasserte de californiske vinene tre av de fire beste.
Seks av de ni dommerne rangerte Chateau Montelenas 73-årgang som nummer én, Chalone Vineyard kom på tredjeplass og Spring Mountain Vineyard på fjerdeplass. Da ti Cabernet Sauvignons (rødvin), seks kaliforniske og fire franske, ble sniffet, nippet, slynget og spyttet ut, ble Stag’s Leap Wine Cellars’ 73-årgang rangert som nummer én.

Historiske vinhus tilgjengelig på polet:

Robert Mondavi etablerte vingården med samme navn i 1966 med en visjon om å skape Napa Valley-viner som kunne måle seg med de beste i verden. Robert, født i 1913, jobbet hos forskjellige vinprodusenter i California etter at han var ferdig utdannet ved Stanford University, og var hele 53 år da han startet sitt eget prosjekt.
Han valgte To Kalon Vineyard i hjertet av Napa Valley som hjemsted for sitt Robert Mondavi Winery. Denne første vinmarken, som ligger i Oakville i California, er kjent for å produsere noen av verdens beste Cabernet Sauvignon-viner, men også for Sauvignon Blanc-druene som Mondavi lager sin signaturvin Fume Blanc av.

Geneviève Janssens, sjefsvinmaker hos Robert Mondavi, har mottatt en av bransjens høyeste utmerkelser, nemlig prisen Wine Enthusiast’s Winemaker of the Year. Denne utmerkelsen er en anerkjennelse av fremragende prestasjoner i vinbransjen, med særlig vekt på det som er oppnådd i løpet av det siste året. Vinene hennes er anerkjent over hele verden for sin eksepsjonelle kvalitet. Med på laget har hun Kurtis Ogasawara fra California og Lauren Oliver fra Texas.

«Da jeg gikk gjennom To Kalon, beundret konturene og vinrankene og kjente lukten av den rike jordsmonnet, visste jeg at dette var et helt spesielt sted. Det utstrålte en udefinerbar kvalitet som jeg ikke kunne beskrive, en følelse som nesten var mystisk.»– Robert Mondavi

Robert Mondavi er en Napa Green-sertifisert vingård. I samarbeid med Napa County Resource Conservation District har de opprettet Napa Sustainable Winegrowing Group (Nå Napa Green), som avholder flere årlige workshops om temaer som vannbesparelse, kvalitetsforbedring, dekkdyrking, erosjonsbekjempelse og skadedyrbekjempelse. Robert Mondavi var den første vingården som mottok en Innovator Award fra Californias Environmental Protection Agency.

Tre vingårder tilhører i dag Robert Mondavi Winery:

To Kalon i Oakville
Denne vingården ble etablert i 1868 og har i dag oppnådd kjendisstatus, den var en av de første CRU-vinmarkene i verden. Navnet To Kalon kommer fra gammelgresk og betyr «høyeste skjønnhet». Foruten Sauvignon Blanc dyrkes det også Cabernet Sauvignon her, samt flere andre rødvinssorter.

Wappo Hill
Wappo Hill i Stags Leap-distriktet i Napa Valley kjennetegnes av grus og leirjord og klipper som reflekterer ettermiddagssolen, derfor har den et jordsmonn som ikke lagrer mye vann og dermed legger et visst press på vinstokkene. Luften fra San Pablo Bay sørger for kjølige morgener og kvelder. Druene til Muscat Canelli høstes i Wappo Hill.

Los Carneros
Lengst sør i Napa Valley ligger Los Carneros (spansk for sauene), i den kjøligste regionen i dalen på grunn av havvindene som hersker her.
Pinot Noir og Chardonnay trives godt i kjøligere områder som Los Carneros.

Robert Mondavi Private Selection ble lansert i 1994 med Mondavis visjon om å bringe kvalitetsviner fra California til alle amerikanske bord.

Viner:

Robert Mondavi Private Selection Chardonnay 2021
Chardonnay 98%, Viognier 2%, 13.5% alkohol.
Gule frukter, eple, sitrus, eple, hint av fat og vanilje. Den er fruktig og smakfull, god syre, rund, tørr ettersmak med et lett krydderpreg. En lettdrikkelig og rund vin uten så mange lag. 86p

Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay 2018
Chardonnay 100%, 13% alkohol. Vinen ble lagret på berme (sûr lie) og ble håndomrørt regelmessig (bâtonnage) i løpet av ni måneders lagring. Vinen ble tappet på flaske i august 2019.
Konsentrert aroma, lett utviklet, eple, sitrus, sitrus, aprikos, fersken, smør, hint av fat og nøtter. Den er fruktig på smak, rund, fin fedme og fylde, god syre, lang utgang med et lett krydderpreg. En smakfull og god Chardonnay med mange lag, noe moden stil. 89p

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir 2021
Syrah 5%, Pinot Noir 95%, 13.5% alkohol og 8 gram sukker per liter.
Mørke bær og frukter på nesen, moden stil, bringebær, urter, hint av fat. Den er fruktig på smak, moden, grei syre, noe tørket frukt, halvlang utgang med fine tanniner. Litt moden stil, usikker på motivasjonen bak sukkerinnholdet, men den gjør seg derfor bedre til krydret mat enn mange andre Pinot Noir. 86p

Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon 2018
Cabernet Franc 3%, Cabernet Sauvignon 86%, Merlot 7% og Petit Verdot 4%, 14.5% alkohol.
Intens og konsentrert aroma mørke bær, solbær, busker, urter, jordsmonn og litt tørket frukt. På smak er den rund og innsmigrende med deilig frukt, fin syre, god fylde, lang og lett strukturert utgang. En smakfull, rik og god Cab! 90p

90

Robert Mondavi Private Selection Cabernet Sauvignon 2019
Cabernet Sauvignon 88%, Syrah 5%, Malbec 1%, Merlot 3% og Petit Verdot 2%, lagret 12 md på eik, 13.5% alkohol.
Mørke bær, solbær, skogsbær, urter og krydder på nesen, noe fat. Den er smakfull, også denne litt moden i stilen, fine tanniner i en tørr og lang utgang. Mye smak for pengene, en grei Cab. 87p

-Visste du at? I begynnelsen var Robert Mondavi Winery et utstillingsvindu for den nyeste vinteknologien med noen av delstatens fremste talenter. Warren Winiarski var den første vinmakeren, men han sluttet for å grunnlegge Stag’s Leap Wine Cellars. Hans etterfølger ble Mike Grgich. Grgichs første assistent var Zelma Long. I dag er alle tre med i Vintners Hall of Fame.

Beringer er Californias eldste vingård i kontinuerlig drift, etablert i 1876. Vinhuset er kjent for å ha vært ledende i vinbransjen på mange områder; de var et av de første anleggene som ble drevet med gravitasjon, og blant de første som brukte håndgravde grotter og kjellere. De var de første som ga offentlige omvisninger i 1934, og startet dermed en gjestfrihetstradisjon i Napa Valley som har vokst seg ut av alt man kunne foresett. De er også den første og eneste vingården som har fått både en rødvin og en hvitvin kåret til årets vin av Wine Spectator Magazine.

Beringer
Vinmarken Knights Valley, som ligger 16 km nordvest for vingården, er ca. 600 hektar stor og har steinete, veldrenert jordsmonn som passer perfekt til Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec og Petit Verdot.

«Lidenskap har en fantastisk evne til å gjøre ting til en besettelse, til å forvandle hverdagslige oppgaver til kunst. Hos Beringer har vi levd ut lidenskapen vår i 145 år.» -Produsenten

Historical Beringer Photograph: Horse Carriage in Front of Vineyard

Jacob Beringer kom fra Mainz i Tyskland, vest for Frankfurt, og det var ikke en tilfeldighet at han reiste til nettopp Napa. Han hadde nemlig hørt at den steinete åssiden og den fruktbare dalbunnen i Napa Valley minner om vinmarkene hjemme i Tyskland. Først jobbet han hos Charles Krug, noen år senere, i 1875, kjøpte Jacob og broren Frederick 215 acres (ca. 87ha), rett ved siden av Charles Krug i St. Helena, for 14 500 dollar.
Denne parsellen, kjent som Los Hermanos (brødrene), ble hjertet i Beringers eiendom. Jacob var vinmaker, Frederick økonom, sammen lagde de sin første årgang i 1876, mens kinesiske arbeidere gravde ut (de nå legendariske) kjellerne og hulene for fremtidig lagring av vin.
I tillegg til de de snirklete grottene og tunnelene, har Beringer noe av den vakreste arkitekturen i Napa Valley, noe som gjør eiendommen verdt et besøk i seg selv. De bygde nemlig en nydelig bolig kalt Rhine House. Et par år senere plantet brødrene almetrær langs Main Street foran vingården, som nå danner en frodig tunnel til glede for besøkende og naboer.
I 1967 ble Beringer Winery utnevnt til State Historic Landmark for sin betydning for Californias historie. Og i 1972 ble Rhine House oppført på National Register of Historic Places.

Etter Fredericks bortgang i 1901 og Jacobs bortgang i 1915 overtok Jacobs barn, Charles og Bertha Beringer, eierskapet til Beringer-vingården.
Mens de fleste vinprodusenter stengte dørene ved inngangen til forbudstiden i 1920, fortsatte Beringer driften under forbudstiden med en føderal lisens som tillot dem å lage vin til religiøse formål. Beringer gjorde selvsagt mer enn å selge sakramentsvin til kirker, noe som er historien bak Whisper Sister-etiketten.

Historical Photograph of Beringer Cellar

Vinproduksjonen utviklet seg fort i moderne tid, og vinhuset fortsatte å utvikle seg med god hjelp av dyktige vinmakere. I 1971 ble Myron Nightingale ansatt som Beringers femte vinmaker. Han utviklet en spesiell fransk vin i Sauternes-stil med det treffende navnet Nightingale, som fortsatt produseres og tappes på flaske på vingården.
Ed Sbragia sluttet seg til Myron som assisterende vinmaker. Sammen lanserte de Private Reserve-kolleksjonen med spesielt utvalgte Cabernet- og Chardonnay-druer.
(Ed ble selvfølgelig forfremmet til vinmaker i 1984. Laurie Hook ble den syvende vinmakeren i 2000, mens Ed fortsatte som Winemaker Emeritus.) I 1977 begynte Beringer å gjære Chardonnay og Cabernet på franske eikefat. Med Bob Steinhauer som vingårdssjef i 1979 innledet de et legendarisk samarbeid med vinprodusentene sine. I 1989 fortsatte de å være en pioner og lanserte det første formelle forsknings- og sensoriske evalueringsprogrammet og i 2012 utvidet Beringer sin portefølje ved å utvide vinmarken til Central Coast.
I 2015 ble Jacob Beringers tippoldebarn, Mark Beringer, ansatt som Chief Winemaker, mens Laurie Hook fortsatte som Winemaker Emeritus. I 2021, etter seks års samarbeid med Mark, tok Ryan Rech over som Chief Winemaker.

Beringer Vineyard

«Be aldri en vin om å utgi seg for å være noe den ikke er», mener Ryan Rech, som i egenskap av Chief Winemaker og General Manager hos Beringer i dag har tilgang til noen av Napa Valleys fineste vingårder. «Det er i vingården det viktige arbeidet gjøres, og min jobb er å vise frem den eksepsjonelle frukten jeg er så heldig å få.»
I dag har vinhuset over 2000 hektar med vinmarker, alt sertifisert som bærekraftige av tredjeparter (blant annet Napa Green Certified), beliggende mellom Napa Valley, Sonoma og Paso Robles, i San Luis Obispo County, og kan vel med rette kalles en suksesshistorie. 

2018 Beringer Knights Valley Cabernet Sauvignon | Vivino US

Vi har tre viner fra Beringer på Vinmonopolet, men Beringer Knights Valley Cabernet Sauvignon 2018 kan vel sies å være den viktigste.
Dette området, AVA`en Knights Valley, som ligger langs Mayacamas-fjellene mellom Alexander Valley, Chalk Hill og Calistoga, er hovedsakelig beplantet med Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Syrah.
Vinen er produsert på Cabernet Sauvignon 84%, Merlot 8%, Cabernet Franc 6%, Petit Verdot 1% og Malbec 1%, lagret 16 md på franske fat (Nevers), 14.5% alkohol.

Fruktig nese med mørke bær og frukter, solbær, skogsbær, urter, busker og blader, krydder, hint av fat. Den er konsentrert, rik på smak, god syre, tørr ettersmak med kakao og fine tanniner. En fruktig og god vin med balansert fatpreg. 90p
90
-Visste du at? Mange presidenter er kjent for sin forkjærlighet for vin. Fra George Washingtons forkjærlighet for madeira, Thomas Jeffersons vingårder og vinproduksjon på Monticello (samt de 400-600 flaskene han importerte hvert år og vinregningen på 10 000 dollar som han akkumulerte i løpet av sin tid i Det hvite hus), til vinserveringen i forbindelse med undertegnelsen av uavhengighetserklæringen og de amerikanske vinene som Mary Todd Lincoln serverte i Det hvite hus.

Stags’ Leap Winery er en vingård som ligger nær Yountville, i Stags Leap-distriktet i Napa Valley.
Vingårdens 80ha store vinmark kom i produksjon i 1892 og ble grunnlagt av Horace Chase og hans kone Minnie Mizner Chase, søsteren til den fremtidige Florida-arkitekten Addison Mizner.
Historic Photo of Stags' Leap Manor HouseMrs. Frances Grange med ektemann kjøpte Stags’ Leap Winery av Horace i 1913 etter at Chase-ekteparet ble «rammet av ulykke» i 1909, da han mistet store deler av formuen sin på grunn av feilslåtte investeringer i meksikanske sølvgruver. Hun forvandlet eiendommen til en fungerende ranch og et feriested.
Vinproduksjonen opphørte på grunn av forbudstiden som hos mange andre. Vinmarkene ble imidlertid beholdt, og druene ble solgt til andre produsenter, selve eiendommen ble dessverre misligholdt i denne perioden.
Vinproduksjonen kom for alvor i gang igjen i 1971 da Stags’ Leap ble kjøpt av Carl Doumani og kona Joanna. I løpet av nesten tre tiår restaurerte og forbedret Doumani eiendommen.
Vingårdens signaturprodukt var Petite Sirah, som på den tiden var en undervurdert drue som hovedsakelig ble brukt til blandingsformål.

*Opprinnelsen til navnet «Stags’ Leap» er ikke godt dokumentert. De fleste muntlige overleveringer tilskriver navnet en innfødt wappolegende om en hjort som hopper for å unnslippe jegere, eller som hopper i døden i stedet for å bli jaktet på. En annen versjon refererer til en hjort som unnslapp en hel generasjon jegere, som alltid hoppet og forsvant i siste øyeblikk.*

Historic Stags' Leap Winery: Old Stone Cellar

I 1988 ansatte Doumani vinmakeren Robert Brittan, som ble administrerende direktør da vingården ble solgt til Beringer Wine Estates i 1997.
Kort tid etter begynte byggingen av en 28 000 kvadratmeter stor vinhule i den vulkanske rhyolittbergarten Stags Leap Palisades. Den nye grotten er en pendant til den opprinnelige grotten som ble bygget i 1893, men den er mye større, med 17 tverrområder og plass til 7000 fat. Samtidig utviklet Robert Brittan og landskapsdesigneren Jonathan Plant Apothecary and Sensory Garden, som ble bygget på den eksisterende kjøkkenhagen på nordsiden av Manor House. De fleste av plantene som dyrkes der, fremkaller aromaer og smaker fra vinene som produseres på godset.
Beringer Wine Estates, ble igjen kjøpt av det australske selskapet Foster’s Group, hvis to vinkonsern ble slått sammen til Beringer-Blass Wine Estates. Beringer-Blass ble skilt ut fra Fosters i 2011 og ble til Treasury Wine Estates.
(Robert Brittan fortsatte revitaliseringen av vinmarkene og vingården frem til 2005.)

Tannat, Carignane, Syrah, Grenache, Calzin, Peloursin, and Burger Varietals Planted in Ne Cede Malis Block 5

Den nå 85 hektar store vingården er delt inn i 23 separate blokker basert på jordsmonnstype og soleksponering, i en kombinasjon av dalbunn og skråninger. Hver blokk er perfekt tilpasset hver enkelt druesort til den ideelle jordtypen. De fleste av blokkene er beplantet med Cabernet Sauvignon, Petite Sirah og Merlot. Unntaket er Ne Cede Malis blokk 5. Ne Cede Malis-blokken er beplantet med ulike sorter for å skape nye vinstokker og kloner og for å teste ut nye sorter. Alt fra Tannat, Carignane, Syrah og Grenache er plantet her, sammen med de mindre kjente druesortene Calzin, Peloursin og Burger.
Når det kommer til bærekraft er Stags’ Leap er blant annet Napa Green Certified.

I dag er vinhuset rett og slett en opplevelse å besøke; med vinhulen, hagen, de eksotiske plantene, de restaurerte steinbygningene, svømmebassenget og omgivelsene, og ikke minst vinene.

Stags Leap Napa Valley Viognier 2021 er lagret 5 md. på fransk eik, 14.4% alkohol.
Melne epler, sitrus, florale hint, hvit steinfrukt, noe fat. Den er fruktig og konsentrert på smak, god syre, sitter godt med en lang utgang. En spennende og saftig Viognier med flere lag. 89p

Stags Leap The Leap Cabernet Sauvignon 2019 er lagret på fransk eik i 20 md. (60% nye), 14,2% alkohol.
Kompleks og konsentrert på smak, mørke bær, solbær, skogsbær, urter, lett krydder og fat. Den er rik på smak, deilig fylde og konsentrasjon, tørr utgang med flotte tanniner. En godt balansert og flott Napa Cab, denne tåler mange år i kjelleren! 92p

Napa vineyard
Stags Leap er også en underappellasjon i Napa, vulkansk sådan: les mer her.

Francis Coppola
Francis Ford Coppola Winery – Hollywoods store mann, Francis Ford Coppola har like mye lidenskap for vin som han har for film, og har drevet med begge deler nesten like lenge.
Han kjøpte sin første vingård, Inglenook winery i Napa Valley, i 1975. (Det er Inglenook som er historisk når det kommer til denne artikkelen, men pga. logistikk hos importør kommer dette ved en senere anledning)
I 2006 kjøpte Coppola familien den historiske Château Souverain eiendommen i Sonoma County, også i California. De brukte 4 år på bygge om, modifisere, utvikle og på å lage det som i dag fremstår som Francis Ford Coppola Winery.
De høster stor ære for sine viner, også mye takket den anerkjente og dyktige vinmakeren Corey Beck. For Francis Ford Coppola har vin alltid vært en viktig del av livet, med gode minner og historier helt tilbake til hans barndom, da hans onkler kjøpte vindruer fra California og laget egen vin i kjelleren på sine restauranter i New York.
Coppola sier selv han kom til bransjen som en «vinelsker ikke som en vinekspert», dette står som en viktig grunnstein i hans vin arbeide. Vin er til for å kose seg med og skal nytes!

TIL that Francis Ford Coppola made more money making wine than he did making movies. : r/todayilearned

«I 2012 ble vingården vår sertifisert som bærekraftig gjennom California Sustainable Wine-growing Alliance, og vi fortsatte denne satsingen ved å bli 100 % sertifisert som bærekraftig i 2019. Jeg vil etterlate jorden bedre enn jeg fant den til fremtidige generasjoner» -Francis Ford Coppola

Vinene i Diamond Collection er laget av druer som er dyrket på vingårder over hele California, fra kystområdene til dalene i innlandet. Ved å kombinere nøye utvalgte druer med presise vinfremstillingsteknikker er de i stand til å fange rene uttrykk for hver enkelt druesort.
Det er kun denne linjen som er tilgjengelig i Norge per nå.

Francis Ford Coppola Winery - Akron Life Magazine: Akron Ohio, Restaurants and Entertainment

Francis Ford Coppola Diamond Collection Chardonnay 2021
På VP står det at det er en ren Chardonnay, mens på nettsidene til produsenten står det 96,4% Chard, 3,6% annet. 13.5% alkohol, 5 måneder på franske og amerikanske fat.
Eple, fruktig nese, moden frukt, urter, hint av fat, krydder. Den er fruktig på smak med god syre, lett fruktsødme, krydret og lang utgang. En spennende og litt utradisjonelt krydret vin, fint eiket med en god balanse. 89p

Francis Coppola Diamond Collection Pinot Noir 2019
På VP står denne blenden: Petite Sirah (Durif, P. Syrah) 3%, Pinot Noir 97%, mens produsenten skriver Pinot Noir 98%, 1% Grenache, 0.5% Graciano og 0.5% Annet, 95 % av blandingen er lagret i fransk og amerikansk eik. 13,5% alkohol.
Mørke bær og frukter, skogsbær, bringebær, urter og krydder på nesen. Den er tørr på smak, fin syre, god frukt, lette tanniner i en halvlang utgang med hint av mineraler. Balansert og fin. 88p

Francis Ford Coppola Diamond Collection Zinfandel 2021
Petite Sirah (Durif, P. Syrah) 24%, Zinfandel 76%, lagret 12 mnd. på fransk eik, 14.5% alkohol.
Den har en fruktig nese, mørke bær, krydder, sjokolade, mokka og fat. Den er fruktig på smak, rik, følger nesen, rund på midten med en tørrere utgang med krydder. Typeriktig med integrert alko og fat. Fin zin. 87p

Coppola Diamond Collection Claret 2019
Gutedel 5%, Petit Verdot 13%, Cabernet Franc 3% og Cabernet Sauvignon 79%, (Produsenten skriver 83% Cab og 17% Annet) 13.5% alkohol, 5.3 gram sukker per liter.
Fruktig og innbydende nese, solbær, skogsbær, kirsebær, mørke frukter, mokka, krydder og hint av fat. Den er fruktig, rik på smak, god syre, fin midtdel og en lang og tørr ettersmak. En smakfull og deilig vin, tåler mange år. 90p
90

-Visste du? Gutedel er en hvitvinsdrue, vesentlig dyrket i Baden, Tyskland. Claret er et britisk begrep som uoffisielt brukes om rød Bordeaux-vin. Rødvinene fra Bordeaux er blandingsviner, for det meste basert på Cabernet Sauvignon og Merlot. Begrepet «claret» brukes noen ganger – selvfølgelig uoffisielt – om rødviner i Bordeaux-stil som produseres andre steder, for eksempel i USA.

Seghesio
«I 1886 forlot Edoardo Seghesio familiens vingårder i Piemonte i Italia for å starte et nytt liv i Amerika, og som så mange andre immigranter ble han tiltrukket av Northern Sonoma County og spesielt den italienske sveitserkolonien, der han kunne følge sin lidenskap for vinproduksjon.» På denne måten starter mange historier når det kommer til vinhus i USA, men ikke alle er like suksessfulle som Seghesios!
Nøkkelordet hos Seghesio Family Vineyards er familie. Familiehistorien starter i 1895, da tidligere nevnte immigrant og hans nye kone Angela plantet Zinfandel-vinstokker dypt nede i Sonoma-jorda og slo røtter som fem generasjoner og 125 årganger senere fortsatt vokser seg sterke. I dag tror de mer enn noen gang på betydningen av familien – både den du er født inn i og den du velger. Med utgangspunkt i verdier om å være ydmyke, hedre lokalsamfunnet og feire rikdommen i Sonoma County, er det alltid plass ved bordet deres, og alle er velkomne.


«På Seghesio Family Vineyards har vi dyrket den samme jorden og pleiet de samme vinrankene i 125 år.» –
Ned Neumiller, Direktør for vindyrking og 5. Generasjon

Neds rolle innebærer å administrere over 30 forskjellige produsenter med flere anlegg, som til sammen produserer ca. 1 200 tonn frukt. Noen av produsentene er 50 år eldre enn Ned, mens andre var klassekamerater på ungdomsskolen og videregående. Mange kommer fra familier som har solgt frukt til Seghesio lenger enn Ned har levd. «Jeg ser på meg selv som dyrkernes talsmann, selv om jeg sørger for at vi leverer god frukt til vingården», sier Ned. «Jeg liker å «drepe» dem med respekt.» Ned har også gleden av å jobbe sammen med sin far, Jim Neumiller, Seghesio Family Vineyards’ vingårdssjef, som har jobbet på familiens vingårder i over 30 år. «Vi har alltid jobbet godt sammen», sier Ned. «Han er et vell av kunnskap, en av Sonomas store Zinfandel-ledere.»

Seghesio Family Vineyards omfatter mer enn 121 hektar med sertifiserte, bærekraftige vinmarker i Sonoma Countys mest fremtredende dyrkingsområder, inkludert Russian River, Dry Creek og Alexander Valleys. Andy Robinson er hovedvinmakeren hos Seghesio, med tidligere erfaring blant annet fra Charles Krug kom han til vinhuset i 2003.
«Seghesio representerer en kombinasjon av tradisjon og innovasjon som savner sidestykke i bransjen. Her opprettholder vi forfedrenes tradisjoner ved å dyrke og produsere Zinfandel og Sangiovese, som ble plantet ved århundreskiftet, samtidig som vi har kreativitet og visjoner til å plante gamle italienske druesorter som Arneis, Vermentino og Aglianico», sier Andy på produsentens nettsider. «Min stilling hos Seghesio gir meg mulighet til å delta i alle aspekter av en vins liv, fra vingården, gjennom kjelleren og ut kjellerdøren, og videre. Jeg har alltid vært en tusenkunstner, og Seghesio-familien gir meg mulighet til å utmerke meg på alle områder.»

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 10.12.40.png
Klassisk stil
Seghesio Sonoma County Chardonnay 2021
13.5% alkohol. Mest Chardonnay, noe Vermentino (selv om den står som ren Chard på polet).
Den har en fin nese med melne epler, sitrus, gul frukt, hvit steinfrukt, florale toner, urter, hint av fat. Fruktig på smak med god syre, rund, godt balansert og frisk og tørr utgang. En god og frisk Chard! 89p

Seghesio Rosato 2022
Aglianico 21%, Barbera 79%, 12.5% alkohol.
Røde og mørke bær, urter, busker, florale toner, lett krydderpreg, jordsmonn og druetypisitet. Den er fruktig og syrefrisk på smak, smakfull, sitter godt med en fin struktur. Artig rosè! 87p

Seghesio Sonoma Zinfandel 2021
Zinfandel 90%, Petite Sirah (Durif, P. Syrah) 10%, 15% alkohol.
Mørke bær og frukter, kirsebær, solbær, moden frukt, krydder, smør, hint av fat. Den er fruktig, rik, godt balansert med fin syre, lette tanniner i en lang ettersmak. En deilig kvalitets-Zin, meget godt kjøp. 91p
91
Seghesio Old Vine Zinfandel Reserve 2014
Zinfandel 93%, Petite Sirah (Durif, P. Syrah) 7%, 15% alkohol.
Fint utviklet aroma, lett kompleks, mørke bær og frukter, urter, mynte, balsamico. Den er fruktig og rund på smak, rik, god syre, fine tanniner, lang ettersmak. Nydelig vin, fint utviklet og god. Bra kjøp! 92p

-Visste du at? Seghesio var en av de få vinhusene som fortsatte å dyrke druer under forbudstiden.
Wente
Wente Vineyards ble grunnlagt i 1883 i Livermore Valley, rett øst for San Francisco og er det vinhuset i USA som har vært familiedrevet lengst!

Wentefamilien ca 1895

C.H. Wente som hadde reist over Atlanterhavet fra Tyskland i søken om et bedre liv, hadde fått gå i lære hos vinmaker Charles Krug i Napa Valley og funnet ut at han hadde en lidenskap for vinmaking.
Han tok derfor med seg sin nye kone til Livermore Valley og startet sitt eget vinhus.
I motsetning til mange andre på den tiden som drev med vin som «hobby» satset Wente fullt og holdent på dette, han startet med 18 hektar som raskt vokste seg til 80 før forbudstiden kom.
Den sterke dedikasjonen til vin og vinmaking fortsatte i de neste generasjonene, sønnene Ernest og Herman fikk vinhuset på beina med et meget godt rykte etter Forbudstiden, de var så opptatt av å gjøre Amerikanerne interessert i vin igjen att de var med å opprette The Wine Institute, en organisasjon for Californisk vin.

De dro til Frankrike, nærmere bestemt Montepellier, og hentet Chardonnayplanter som folk fra hele California fikk lov å ta avskjær av, det førte til at hele 75-80% av alle Chardonnayplantene i dag er Wente-kloner.
Brødrene lanserte i 1936 den første Chardonnayårgangen sin, nasjonens første hvor etiketten skrev Chardonnay og ikke region.
3. generasjon Karl L. Wente jobbet intenst sammen med faren og onkelen sin på gården til det var hans tur til å ta over, i 1963 kjøpte han en stor eiendom i Monterey som ble lagt til vingården som ble groplass for Riva Ranch Single Vineyard Chardonnay and Pinot Noir.
Dette gjorde at Monterey ble et velkjent vinområde.

Eric, Philip og Carolyn, barna til Karl vokste også opp i vinmarkene, de lærte alt som hadde med vingården å gjøre fra barnsben, før de selv tok over.
I990, før «bærekraftig» ble et poppisord begynte på et program for å bli mer miljøvennlige, de la en plan for å konservere energi og vann på best mulig måte, resirkulere og bruke miljøvennlige midler i marken.
De har også gjort en stor innsats for dyr og planter i nærmiljøet, de har plantet gamle tretyper, lagt til rette for insekter og fugler.
I 2010 ble de offisielt godkjent: Certified California Sustainable Winegrowing (CCSW), noe de har blitt hvert år siden.
I dag er det 5. generasjon som driver vinhuset, Karl D. og Christine Wente går i lære hos 4. generasjon og de er minst like dedikerte som sine foreldre og besteforeldre!

I dag har Wente over 1200 hektar hvor de har over 34 druesorter inkludert Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Sauvignon Blanc, Riesling og Zinfandel. De selger ca. 500.000 kasser vin i året til over 70 land. Vingården deres er et populært reisemål og de arrangerer alt fra vinmakinger, omvisninger på gården og konserter til vinklubb, middagsselskaper og golfturnamenter.

Wente Riva Ranch Single Vineyard Chardonnay 2021
Chardonnay 100%, lagres i 8 md i franske, amerikanske, østeuropeisk fat med variert alder, 13.5% alkohol.
Friskt eplepreg, sitrus, urter, lett tropisk, krydder og hint av fat. Den er fruktig på smak, rund, god syre, godt preg av krydder ut i en ganske lang utgang med balansert fat. En deilig og velbalansert Chard. 89p

Wente Morning Fog Chardonnay 2021
100% Chardonnay, 4 gram sukker per liter, 13.5% alkohol.
Melne epler, sitrus, pære, aprikos, hint av nøtter og fat. Frisk og fruktig på smak, god syre, rund med en fin fylde, lang utgang. Meget godt priset Chard, balansert og god. 89p
Wente Southern Hills Cabernet Sauvignon 2020
Petit Verdot 3%, Petite Sirah (Durif, P. Syrah) 19% og Cabernet Sauvignon 78%, 16md. på eikefat og ståltank, 13.5% alkohol.
Mørke bær, skogsbær, solbær, urter og krydder. Den er fruktig på smak, bærpreget, saftig, lang utgang med lett struktur. Den er saftig og frisk, smakfull, meget godt Cab-kjøp! 90p
90
fw-media-img
Vin og kreativitet har alltid gått hånd i hånd og inspirert kunstnere, musikere, filosofer og ulike synspunkter gjennom en felles flaske. I hundrevis av år var vin til og med en viktig del av blekket som ble brukt til å nedfelle tankene deres. Angels Ink er en hyllest til drømmere, søkere og grensebrytere. grensesprengerne. De kreative tenkerne som utfordrer konvensjonene og bringer verden fremover.
Angels Ink Pinot Noir 2021 er Karl Wentes «musikalske» prosjekt og druene er hentet fra de beste vingårdene fra hele Central Coast. 14% alkohol, lagret på 50% franske, 50% amerikanske fat.
Fruktig nese med mørke bær, skogsbær, bringebær, urter, busker, hint av fat. Den er fruktig på smak, tørr og saftig med god syre, sitter godt med lakris og urter i en lang utgang med integrert fat. En deilig og smakfull vin! 90p
90
Følg med senere i år, Redaktøren har nemlig reist til California i egen person for å lære mer om denne spennende vinregionen i USA!

Legg igjen en kommentar