Produsentfokus: Tenuta Buon Tempo

Denne uken drar vi til Toscana, nærmere bestemt Montalcino, for å se på en ung og lovende vinprodusent!


Allerede ved sitt første besøk på denne eiendommen i Montalcino forelsket svenske Per Landin og Janet Lansill seg i stedet og så potensialet i det.
Den sentrale delen av eiendommen er kjent som Podere Oliveto, og de første historiske referansene til den går helt tilbake til 1941, da den ble tilskrevet Signor Rossini Martelli, eier av eiendommene til Castello di Velona. Denne gården ble, i likhet med alle andre gårder i området i denne perioden, drevet etter forpaktningssystemet og var nesten utelukkende viet til dyrking av oliventrær.
På 1960-tallet ble Podere Oliveto forlatt i takt med industrialiseringen og folks flukt til byene.
Den første vinmarken ble plantet av den forrige eieren på parsell nr. 56, og dette er fortsatt i dag den «eldste» av vinmarkene som drives. Det er på denne parsellen at de beste druene høstes, takket være vår konstante og omhyggelige bruk av bevaring, omsorg og oppmerksomhet.


Per kjøpte eiendommen i 2012 og ga den navnet «Tenuta Buon Tempo», som en hyllest til skjønnheten i det omkringliggende landskapet.
I 2015 ble 2010-årgangen av Brunello di Montalcino tappet på flasker og lagt ut for salg, den første vinen under Tenuta Buon Tempo-etiketten.  I 2016 satte de i gang en prosess med å skifte ut alle små 500 liters franske eikefat, med store 35 og 20 hektoliter fat, en prosess som nå er nærmest komplett.
Etter en lang omstillingsprosess i mange ledd, som startet da Per kom til Montalcino, ble vinhuset i 2021 offisielt sertifisert som økologisk produsent av Bioagricert. Selskapets mål er å oppnå total økologisk bærekraft innen utgangen av 2030.

Eiendommen ligger midt i et fantastisk landskap avgrenset av elven Orcia, på toppen av en ås som vender mot Monte Amiata, og dekker totalt 28 hektar, hvorav 14 er beplantet med vinstokker (12 hektar ligger i Castelnuovo dell’Abate, mellom 180 og 350 meter over havet, med sørøstlig eksponering, og 2 hektar i Montosoli, 300 meter over havet, mot nord).
Vinmarkene i Castelnuovo, Roccolo, Lecciaina, Cipresso, Pianello og Leccio (P. 56) har en svært variert jordsmonnssammensetning, hovedsakelig av mergelholdig sandstein, med et betydelig innslag av stein.
På den annen side er vingården Montosoli, som ligger på den nordlige åsen i Montalcino og nylig ble kjøpt opp (i 2019) med sikte på å lage en cru, hovedsakelig leire med svært lite stein.
Den eneste druesorten de dyrker er Sangiovese Grosso, og den dyrkes i sin helhet ved hjelp av Cordon Spur-systemet. Av de totalt 14 hektarene er bare 5 beregnet på produksjon av Brunello og Riserva-versjonen. Resten av arealet brukes hovedsakelig til Rosso di Montalcino, og en liten del til produksjon av en I.G.T., La Furba.

Disse er tilgjengelig i Norge:

Buon Tempo Oliveto p.56 Brunello di Monatlcino 2018 (mai): Kompleks og innbydende aroma, fruktig med mørke bær, skogsbær, krydder, hint av fat og jordsmonn. Den er kompleks også på smak, deilig frukt, ung, flott konsentrasjon, god struktur og syre ut i en lang og nydelig ettersmak. Tilgjengelig på smak nå, men en vin som kommer til å utvikle seg meget bra utover de neste 10 år, tåler minst 20 år! 93p

Buon Tempo Oliveto p. 56 Brunello di Montalcino Riserva 2016: Mørke bær og frukter, lett utviklede aromaer, florale toner, urter og hint av fat. Den er fruktig med en fin fylde og syre, rund og lang utgang med fine tanniner. Fint utviklet og smakfull Brunello. 91p
Buon Tempo Brunello di Montalcino 2015: Mørke bær på nesen, lett utviklede aromaer, kompleks, urter og busker. På smak er den rik og fruktig, frisk syre, godt balansert og lang ettersmak. En smakfull og veldig god vin! 92p
Buon Tempo Brunello di Montalcino 2010: Kompleks aroma, fint utviklet, mørke bær, hint av urter, busker, krydder, vanilje og smør. Den er konsentrert og rik på smak, fint utviklet også her, god syre, tørr og lang ettersmak. Fortsatt overraskede frisk, flott! 91p

Legg igjen en kommentar