Produsentfokus: La Massa

Påskespesial: Produsenter uten norsk importør
(dog tilgjengelig på Tax Free)

I 1992 møtte Giampaolo Motta, napolitaner av fødsel, men toskaner av adopsjon, La Massa, og i det øyeblikket ble det knyttet et uløselig bånd mellom ham og hans terroir. Gården, som ligger i den praktfulle Conca d’Oro i Panzano, i hjertet av Chianti Classico, kan skilte med 25 hektar sørvestvendte vinmarker. På 1990-tallet satte han i gang et omfattende prosjekt med restaurering av vinmarkene og grundig forskning på sonering, i et forsøk på å realisere drømmen sin gjennom vinene sine: Giorgio Primo, Carla 6 og La Massa.
La Massas vinproduksjon og ønologiske metoder bryter med tradisjonell toskansk praksis, og vinmakerens kyndige hånd sørger for at vinene formidler jordsmonnets tolkningskraft.
-La Massa, er også navnet på den første vinen som produseres på gården, og er representativ for den ettertrykkelige karakteren til et barskt område som Panzano, samtidig som den viser vinmakerens elegante ønologiske personlighet.
-Carla 6, er dedikert til datteren Carla og er laget av druer fra parsell 6. Det er en monovarietal Sangiovese som hyller druen som legemliggjør Toscana.
-Giorgio Primo, som er oppkalt etter bestefaren, er en cuvée av Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot som er en syntese av vingården og dens uavbrutte, nærmest besatte streben etter perfeksjon, både i vinmarkene og i vinkjelleren.

Forhåndsvisning av bilde

Giampaolo Motta er klar over at «naturen kan diktere reglene frem til kjellerdøren, men derfra tar mennesket over», og derfor har han i årenes løp stadig omformet og videreutviklet sine metoder for vindyrking og vinfremstilling. «I kjelleren», forklarer han, «prøver man alltid å bevare det naturen har gitt oss og fremheve de individuelle kvalitetene til hver enkelt druesort gjennom en separat vinifikasjon av hver enkelt vinmark og dens jordsmonn.»
Jordsmonnskomponenten og inngående studier for å forstå den og tolke den i vinene går faktisk som en rød tråd gjennom produksjonsfilosofien hans. Vinstokkene på eiendommen har sine røtter i jordsmonn som hovedsakelig består av leirskifer og galestro, inndelt i ulike geologiske formasjoner som hver for seg gir opphav til nyanser i karakteren til hver enkelt druesort og dermed også til hver enkelt vin, som veksler mellom skulder og kraft med livlig frukt og polerte tanniner.

Forhåndsvisning av bilde

«Jeg ønsket å skape en vin som skulle være selve uttrykket for min lidenskap for vindyrking og vinproduksjon slik den har utviklet seg i Frankrike. Denne lidenskapen er på ingen måte begrenset av etablerte modeller eller praksiser, og resultatet er en vin med en internasjonal sjel, men med en stemme som fullt ut gjenspeiler opprinnelsesstedet.» -Motta om La Massa
La Massa-cuvéen består faktisk av 50 % Bordeaux-sorter – Merlot, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet og Petit Verdot – og 50 % av Toscanas majestetiske Sangiovese.

La Massa 2020: Fruktig aroma, mørke bær, skogsbær, kirsebær, ferske urter, busker, jordsmonn. Den er saftig, syrefrisk med en umiddelbar tørrhet og jordlige toner, fine tanniner i utgangen. Litt ung, men en vin som vitner om en flott årgang. Strukturert og flott vin som tåler mange år i kjelleren. 90p
90

Den første vinen fra Tenuta La Massa som distribueres på Place de Bordeaux, er Giorgio Primo 2019. Denne cuvéen av Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot er kulminasjonen av en kontinuerlig, møysommelig innsats for å oppnå perfeksjon, både når det gjelder vingårdsdrift og vinfremstilling.
Lanseringen av vinen vil bli koordinert av Barre & Touton «Les Vins d’Ailleurs» og tilbys gjennom en utvalgt gruppe négocianter: La Bordelaise des Grands Vins, Crus et Domaines de France, Maison Descaves, Dubos, Joanne Rare Wines og Millesima.
Barre & Touton, som har lang fartstid på Place de Bordeaux, er overbevist om at verdens beste viner hører hjemme på La Place. For å håndtere dette segmentet har Barre & Touton etablert en egen avdeling, «Les Vins d’Ailleurs» (Viner fra andre land Red. Anm.), ledet av Laurent Dufau, som er spesielt dedikert til ikoniske viner fra andre steder enn Bordeaux.
«Vi er glade for å kunne representere Giorgio Primo og vinproduksjonsfilosofien til Tenuta La Massa,» sier Dufau. «Vi er beæret over å kunne følge Tenuta La Massa på dette nye eventyret og tilby vinene deres til verden gjennom Place de Bordeaux.»

Tenuta La Massa: Giorgio Primo 2019 wird auf Place de Bordeaux lanciert - Falstaff

Giorgio Primo 2019: Kompleks og konsentrert nese, fruktig, modne mørke bær, solbær, bjørnebær, røde frukter, florale hint, krydder, urter, vanilje. Kompleks også på smak, fin fruktkonsentrasjon, god syre, tørre tanniner i en lang utgang med integrert alkohol. Ung og lovende, kompleks og stor vin, tåler 15+! 92p

Fakta: La Place de Bordeaux består av en rekke lag av négocianter, hoffmenn og slott, og er ikke et sted i det hele tatt, men et komplekst distribusjonssystem for regionens viner – og i økende grad for toppviner fra hele verden. I Bordeaux kan du ikke kjøpe vin direkte fra produsentene. I stedet selges vinene via et komplekst tretrinnssystem, slik det har vært siden 1600-tallet. Det er gjennom dette distribusjonsnettverket – La Place de Bordeaux – at vinene finner veien til markeder over hele verden.

Legg igjen en kommentar