Årets Il Mimo.

VinArena har tatt en titt på årets Il Mimo som nå er ute i 2023-årgang. Den øker sakte men sikkert i pris, ganske naturlig økning da den kostet 178,- i 2019. Il Mimo har de siste 15 årene nærmest løpt ut av hyllene på Polet. Det kommer rundt 50.000 flasker til Norge totalt.

Vinhuset som produserer Il Mimo er Antichi Vigneti di Cantalupo.
Det er i dag mindre enn 50 aktive produsenter i regionen Ghemme hvor vinhuset ligger i Piemonte, og antallet er økende. Vinhuset disponerer i dag over ca, 100 ha vinmark og vokser stadig i areal.
Druematerialet til firmaets viner kommer fra terrasseanlagte åssidevinmarker på 250-300 meters høyde med en karrig og lite fruktbar miks av grus, sand og leire, som ble dannet etter prehistoriske elveløp i kombinasjon med moreneansamlinger etter at Monte Rosa-isbreen trakk seg tilbake mot slutten av siste istid.
Generelt sett er jordsmonnet i Ghemme mer karrig enn hva tilfellet ellers er i Langhe. Historisk sett er Ghemme et gammelt område for produksjon av vin, arkeologiske utgravinger viser at det har vært dyrket druer og produsert vin i regionen i mer enn to tusen år.
Arlunno-familien, dagens eiere av Antichi Vigneti di Cantalupo, ervervet vinmarker i Ghemme og omegnen rundt 1800.
Familien har imidlertid hatt sin virksomhet i regionen siden 1500-tallet. Først i 1977 fikk eiendommen dagens navn.

Il Mimo er produsert 100% på druen Nebbiolo, 12.5% alkohol, 3.5 gram sukker per liter. Vinen har vanligvis 8 timer skallkontakt og fermenteres på 16-18 grader. Vinen gjennomgår ikke malolaktisk gjæring for å beholde en mest mulig ripspreget og energisk fersk rødfrukt i vinen. Druematerialet til Agamium Nebbiolo Colline Novaresi stammer fra vinmarker i Colline Novarsi, som fikk sin DOC så sent som i 1994, og som ligger rett nord for kommunen Novara.
Lovverket her gir et visst slingringsmonn med hensyn til druemiks; i Agamium er det imidlertid 100% nebbiolo snarere enn den tillatte minstegrensen på 85%.
Fint konsentrert nese med jordbær, røde bær og frukter, innbydende fruktighet, urter, florale toner, jordsmonn. På smak er den også fruktig, konsentrert, lett kompleks, fin struktur og et godt krydderpreg ut i en lang ettersmak. Deilig og saftig vin som inviterer på en slurk til, meget flott årgang! 89p

Interessert i tidligere årganger og Il Mimos utvikling? Sjekk denne artikkelen.

Legg igjen en kommentar