Fakta på fredag: Chardonnay

Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: Chardonnay!

Chardonnay ble født i Frankrike. Nærmere bestemt i Burgund.
Det stemmer, denne druen har sin opprinnelse i Burgund, der vinen som lages i regionen rett og slett kalles hvit burgunder, for selv om det finnes andre hvite viner laget på andre hvite druer, er chardonnay den mest verdsatte og den som virkelig fanger opp regionens utrolige terroir.

Hvis du ikke liker smaken av vanilje og ristet eik, bør du kjøpe en unoaked chardonnay.
På 80- og begynnelsen av 90-tallet, da USA var i ferd med å bli gale etter Chardonnay, gjorde California virkelig et nummer ut av vinen ved å legge den i eik på en aggressiv måte og skape viner med store smaker av vanilje, ristede marshmallows og treverk. Folk elsket dem, og noen gjør det fortsatt, men smaken har endret seg. Hvis du vil ha noe litt mer forfriskende og friskt, kan du velge en vin uten fat, eller prøve Chablis.

Ikke all Chardonnay er smøraktig
Smøraktig Chardonnay har ingenting med eik å gjøre, men alt å gjøre med malolaktisk gjæring. Det er en prosess der eplesyre, som stammer fra det latinske navnet for «eple», omdannes til melkesyre, som stammer fra det latinske navnet for melk. Hvis vinmakeren lar denne gjæringen skje – som skjer etter at alt sukkeret er omdannet til alkohol – får vinen en mer smøraktig og avrundet tekstur. Hvis de ikke gjør det, blir vinen mye mer syrlig og skarp.

Hvis du drikker Blanc de Blancs Champagne, drikker du Chardonnay.
Blanc de Blancs Champagne er en musserende vin laget utelukkende av hvitvinsdruer – mens vanlig champagne er laget av en blanding av Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay.

Chardonnay er utrolig lett å dyrke
Chardonnay er den mest plantede druesorten i verden, og det har mye å gjøre med at den kan vokse nesten hvor som helst. Mens Pinot Noir – søskenet fra Burgund – kan være utrolig ustadig, ser Chardonnay ut til å finne et hjem nesten hvor som helst.

Chardonnay kan kombineres med biff
Hvis du har en stor, fyldig Chardonnay fra California, er det bare å fyre opp grillen og legge på noen biffer. Du vil bli overrasket over hvor godt vin og kjøtt fungerer sammen.

Legg igjen en kommentar