Sofia Ruhne fra vingården Terreno i Toscana er valgt til president for produsentorganisasjonen Montefioralle i den berømte toskanske vinregionen Chianti Classico, som første kvinnelige president! Og å bli valgt som president i en forening i Italia, som både kvinne og «utlending», er en stor prestasjon. Sofia og familien er nemlig opprinnelig svensk.
Den 10. november inviterte hun sine vinprodusentkolleger til toskansk vinfest på familiens hotell, The Winery Hotel i Stockholm, sammen med et svært begrenset knippe utvalgt presse, inkludert undertegnede og VinArena. Først på dagen var det en lukket smaking av Montefioralles vinprodusenter på hotellets chambre separée Veranda Sangiovese, før festmiddag i restauranten.

Montefioralle
Sofia Ruhne er altså valgt til president i produsentorganisasjonen Montefioralle (15 produsenter), en av elleve landsbyer i den berømte vinregionen Chianti Classico i Toscana. Hun har vært med å utvikle konseptet og inndelingen UGA (unita geografiche aggiuntive) som ble bestemt 2021, og hun forteller at de begynte med å innføre betegnelsen Gran Selezione, og dette var visstnok ikke den enkleste prosessen… «Voksne menn gråt..» forteller Ruhne.
Det ble til slutt et vellykket prosjekt, og de bestemte seg for å utvikle Chianti Classico enda mer med å dele inn området i 11 landsbyer.
UGA`ene er ikke en politisk organisasjon, hvis det er noe politisk som skal tas opp må det gå via Consorzioet, men de arrangerer ulike ting som vinfestivaler og smakinger.
– Terreno har siden starten aktivt støttet opprettelsen av de 11 landsbyene. «Det at jeg er den første kvinnen som har fått tillit til å lede Montefioralles produsentorganisasjon, motiverer meg ytterligere til aktivt å fremme den kvaliteten som Montefioralle står for i dag», sier Sofia Ruhne.
Inndelingen gir mulighet til å gå dypere inn i det komplekse terroiret i Chianti Classico på samme måte som i Barolo og Barbaresco. Stilen på vinene fra de ulike landsbyene er forskjellig, og hver landsby har sitt eget særpreg.
Terrenos egne vinmarker ligger i to forskjellige UGA-er: Greve og Montefioralle. Fra og med 2024-årgangen vil det være mulig å skrive navnene på landsbyene på etikettene i kategorien Gran Selezione.
I likhet med resten av Chianti Classico har Terreno gått fra å lage enkle bordviner til terroirdrevne viner der sangiovese uttrykker sitt brede spekter av nyanser i glasset. Chianti Classico er i dag en av Italias mest kvalitetsdrevne vinregioner.
– Det har vært – og er – en reise som krever følsomhet og kontinuerlig endring og tilpasningsevne», sier Sofia Ruhne.
Montefioralle, sør for Firenze, er en godt bevart pittoresk borglandsby fra 1000-tallet. Her, på vestsiden av elven Greve, produserer familieeide gårder nyanserte viner på druen Sangiovese og andre lokale varianter.
Vinmarkene i Montefioralle ligger mellom 300 og 550 meter over havet, og jordsmonnet er rikt på kalkstein, noe som er unikt i Chianti Classico, i tillegg til alberese.
– De håndverksmessig fremstilte Sangiovese-vinene fra Montefioralle spiller mer på eleganse enn på kraft og er lagringsdyktige. De gjenspeiler beliggenheten, er laget uten tilsetningsstoffer og er sterkt assosiert med de fargerike og hardtarbeidende menneskene som lager vinene», avslutter Sofia Ruhne. Montefioralle er den nest minste UGA`en, utgjør 2% av Chianti Classico og er forøvrig en dal hvor de har stor forskjell mellom natt- og dagtemperatur.
Alle produsentene produserer økologisk vin, alle er dog ikke sertifisert.

Terreno
Terreno begynte å produsere vin i 1988. Vinmarkene og vinene har vært økologisk sertifisert siden 2014, et viktig skritt, men familien Ruhne, følte ikke at dette var nok. I dag er Terreno 100 prosent selvforsynt med energi for å dekke eiendommens behov. Vingården produserer energi fra solcellepaneler, varme fra ved fra vedlikehold av skogen og vann fra innsjøen til vanning av hagen. Målet er å overlate Terreno til neste generasjon i bedre stand enn da familien tok over.
Terreno investerer i menneskene som jobber på vingården. Med troen på at sammen er vi sterke, fortsetter alle hver dag å øke kvaliteten – fordi fokuset på detaljer utgjør forskjellen – fra mark til flaske. Druene må være perfekte når de kommer inn i kjelleren når man jobber håndverksmessig og unngår tilsetningsstoffer. Derfor høster vinhuset alle druer for hånd. Det foretas også en ny håndsortering for å fjerne eventuelle skadede druer som ikke har nådd perfekt modenhet.
Terreno arbeider håndverksmessig uten tilsetningsstoffer, med unntak av en liten mengde tilsatt svovel. Det gjøres et utvalg for å sikre at druene gjenspeiler vekstområdet og årgangen best mulig. De er nøye med fatlagringen, og vinene er dynamisk elegante med stort lagringspotensial. Terreno er glade for å kunne samarbeide med Giacomo Fioravanti i vineriet. Han er en toskansk ønolog som har jobbet i over ti år hos Isole e Olena, den anerkjente vinprodusenten i Chianti Classico. Giacomo kom til Terreno fordi han har tro på og ønsker å være med og bygge videre på det unike prosjektet sammen med Ruhne-familien.
Sofia Ruhne har ledet det ambisiøse teamet i mange år, hun kom til Toscana i 2010, og forteller at det er hennes 13. innhøstning.
I løpet av denne perioden har Terreno tilpasset seg dagens forhold. Beskjæringssystemet har for eksempel gått fra standard til den mer komplekse myke beskjæringsteknikken som krever mer arbeidstid og avansert kompetanse. Terreno eksperimenterer i kjelleren for å forstå terroiret og druesortene bedre. Det brukes forskjellige kar, fra eik til leire, betong og keramikk, slik at det er lettere å tilpasse seg hver årgang.
Vinhuset består av 150 hektar, hvorav 20 hektar er vinmarker og 10 hektar olivenlunder. Resten er for det meste skog. Vingården arbeider med stedegne druesorter, der kongen av toskanske druer, sangiovese, spiller hovedrollen. Deretter følger canaiolo og colorino blant de røde druene og trebbiano toscano og malvasia blant de hvite. Totalt lager de rundt 100 000 flasker i året. Det høres kanskje mye ut, men er en mindre vingård i en vinverden der de store produsentene lager millioner av flasker og ofte, i motsetning til familien Ruhne, kjøper druer eller vin fra andre produsenter.

Pressesmaking 10.11:
Her forteller Sofia litt om hotellet, organisasjonen og vi får møte produsentene som presenterer seg kort og uformelt, i tillegg snakker journalisten Åsa Johansson om vinregionen. Et utrolig hyggelig møte med blide og engasjerte vinprodusenter og mennensker!
Altiero
2001 ble dette vinhuset startet i garasjen, som produsenten forteller i en kortfattet presentasjon. Faren til dagens produsent plantet druene, men de drakk mest, før dagens eiere bestemte seg for å lage vin «for livet».
Chianti Classico 2021: Innbydende aroma, mørke bær, røde frukter, urter, mynte, busker. Den er fruktig, kjølige frukter, god syre, tørr og lang utgang. En saftig og frisk vin. 88p
Chianti Classico Gran Selezione 2018: Mørke bær, urter, busker, urter, røde frukter, lett floral. Den er strukturert og god på smak, fin frukt og syre, lang og god ettersmak. Flott balansert! 90p
Azienda Agricoa Montefioralle
Familiedrevet vinhus , «de var de første som valgte navnet» ler produsenten, mindre enn 4ha. Det var bestefaren til dagens produsent som begynte å lage vin på 60-tallet.
Chianti Classico 2021: Mørke bær, skogsbær, urter, urter, jordsmonn. Den er fruktig og saftig, fin dybde, sitter godt og tørt. Ung og lovende. 89p
Chianti Classico Riserva 2020: Kompleks, modne mørke bær, røde frukter, krydder, Den er kompleks også på smak, god syre, flotte tanniner i en lang og tørr utgang. Godt balansert og god vin. 90p
Podere Campriano
De produserer vin både i Greve og Montefioralle, produsenten er 3. generasjon. Fokuset er på tradisjonell vin.
Chianti Classico Riserva 2020: Lett kompleks aroma, mørke bær, moden frukt, urter, busker, jordsmonn. Den er fruktig, god syre, følger nesen, urter, sitter godt. En strukturert og fin vin. 89p
Podere Somigli
I 1973 kjøpte bestefaren til den nåværende produsenten den 5ha store vingården de driver nå. Flotte vinetiketter som er håndmalte.
Chianti Classico 2020: Litt rustikk og krydret aroma, mørke bær, floral, krydder, lett kompleks. Smakfull og konsentrert, fruktig, god syre, tørr og lang ettersmak. En god og interessant vin, mye smak, fin balanse. 90p

Terre di Baccio
20 år gammel vingård som ligger på grensen mot Panzano (sør), 8 hektar vinmark, inkludert et vinfelt som er over 100 år gammelt.
Chianti Classico Schietto 2021: Ung og urtete aroma, middelhavsurter, mørke bær, busker, jordsmonn. Den er fruktig på smak, god syre, smakfull, flere lag, tørr og lang utgang. 89p
Chianti Classico Riserva Schietto 2019: Mørke bær, røde frukter, krydder, hint av fat, urter, busker, Den er saftig med fin frukt, god syre, tørr utgang. En saftig og god vin. 88p
Terre di Melazzano
Chiara er også 3. generasjon, bestefaren begynte på 50-tallet, hun og ektemannen driver dette vinhuset.
Chianti Classico Gran Selezione 2017: Lett kompleks og utviklet aroma, mørke bær, urter, hint av fat, jordsmonn. Den er kompleks også på smak, fint utviklet, god syre, tørr utgang. Fint utviklet og smakfull. 90p
Terreno
Har de høyeste vinmarkene i Montefioralle, 5ha.
Chianti Classico Gran Selezione Sillano 2019: Ung og fruktig, saftig, Den er ung også på smak, fruktig, fin syre, strukturert utgang. Lovende, trenger litt tid. 89p
Villa Calcinaia
1524 ble dette vinhuset kjøpt, med andre ord et eldre vinhus, de er en polyprodusent, de lager også olivenolje, ost, høy etc. «Calcinaia» – av kalk.
Chianti Classico 2020: Mørke bær, krydder, jordsmonn, florale toner, krydder. Den er fruktig på smak, ung, frisk, god syre, tørr ettersmak som sitter godt. En strukturert og god vin. 90p
Chianti Classico Gran Selezione Vigna Bastignano 2019: Den er kompleks på aroma, mørke bær, fruktig, jordsmonn, florale hint, Den er aromatisk og lett parfymert på smak, god syre, tørr, sitter godt og lenge. Flott og lovende, blir bra. 91p
Til lunsj spiser vi den svenske klassikeren Wallenbergare, en kalveburger lagd med fløte og servert med løk, erter, potetmos og tyttebær, dette passer overraskende godt til vinen!

Middag, 10.11:
Olivenoljebakt røye med sitronconfit, tørket hvitløk, persille og ung bakt tomat.

Risotto med trøffel

Helstekt hjortelår med jordskokk, gresskar, rosenkål og krydret viltsaus

Ostemasse, parmigiano reggiano 993
Sjokoladetrøfler

Viner:
Ett glass 2013 Terreno Metodo Classico musserende vin.
Vinpakke med hvite og røde viner fra Montefioralle
Ett glass dessertvin Terreno Vin Santo del Chianti Classico
Dette er verdens første hotell med en urban vingård i samme bygning. Med egen vinproduksjon i hotellets lobby tilbys gjestene en helt ny måte å bo, nyte og møtes på – med vinen i fokus. Og det blir med en gang man kommer innenfor dørene at hotellet er forseggjort ned til minste detalj. Fra nøkkelkortet i tre, med funfacts om vin i heftet sitt, til plakater om ulike UGA i Chianti og vintønner til bruk som vannstasjoner.

En omvisning i vinområdet gir deg muligheten til å følge druens vei fra jord til flaske – et håndverk som inspirerer. Det arrangeres vinsmakinger flere ganger i uken, og ved siden av vinbaren står det vinautomater slik at du kan ta en spontan vinsmaking når du vil.
I tillegg til vinen som produseres på stedet, serveres det viner fra Ruhne-familiens vingård i Toscana og et bredt utvalg av viner fra hele verden. De har et kortsystem i baren hvor en selv kan fylle på glass med vin fra åpne flasker, alt fra eldre viner fra Østerrike til naturvin fra Sicilia.
Restauranten Terreno Kitchen har spesialisert seg på kombinasjonen av mat og vin. Her er det vinens karakter som bestemmer smakene i maten og her er det mest fokus på Terrenos viner.

Den italienske osteriaen Gallo Nero serverer typiske toskanske smaker i et lett og avslappet miljø og har alltid en 3-4 retters meny med vinpakke.
Det er ikke bare gjester som spiser her, Sofia forteller at ca. 50% av alle som spiser her ikke er overnattende.
Hotellets design er selvfølgelig også inspirert av vinproduksjonen. Det første gjestene ser når de sjekker inn, er som nevnt vinen som er lagret i eikefat bak en glassvegg i resepsjonsområdet. Eksteriørets industrielle karakter står i kontrast til et interiør som er påvirket av Toscanas landlige sjarm og det urbane Brooklyn. The Winery Hotel er et paradis for vinelskere!
Hotellet kan også skilte med oppvarmet svømmebasseng på taket, takbar, en takterassebar som ble kåret til et av verdens beste hotell-rooftops av Forbes Magazine, og treningssenter. De er i tillegg vennlig mot hunder og ligger i et fint friluftsområde.

Smaking vinhus
Undertegnede har en liten uformell smaking med hotellets vinmaker Marcus, han forteller at druene de bruker blir shippet fra Terrenos vingård i Italia, og det varierer alltid litt hva de får. Dette gjør jobben spennende, han liker å eksperimentere med ulike fat og lagringskonteinere.
De har tre ulike fat: amerikanske, svenske og franske, per nå finnes det bare en bøkker i Sverige og hen lager fat til både vin og whiskyproduksjon.
Marcus forteller at interessen for vinproduksjonen deres er enorm, og de har enormt mange gjester på smaking og kurs i året, men håper at de snart får lov til å selge vin også. (Reglene er som i Norge, at de kan sjenke vinen de lager på hotellet, men ikke selge for å ta med. Men dette skal muligens endres ift. gårdssalg.)
UFO 2020: Mørke bær, solbær, urter og krydder, busker, Concrete. Den er saftig med fin struktur, tørr og lang utgang.
Fransk fat 2020: Fatpreg, mørke bær, krydder, urter. Den er saftig, fruktig, god syre, elegant, sitter langt og tørt. Elegant.
Amerikansk fat 2020: Vanilje og fat på nesen, mørke bær, urter, krydder, moden frukt. Den er fruktig, sødmefull, fruktig, smakfull, lang og god ettersmak. Ung.
Svensk 2020: Mild og interessant fatpreg, bjørk, mørke bær, Den er fruktig, mild, god syre, rund, sitter godt og tørt.
Cuvee (blanding) 2020: Konsentrert og ung aroma, fruktig, mørke bær. Fruktig, rund, smakfull, god syre, lang og tørr utgang. Smakfull.
Winery 2020: Mørke bær, krydder, urter, jordsmonn. Den er saftig, fruktig, god på smak, sitter godt. Strukturert og god.
Den som selges på hotellet nå:
Winery 2019: Mørke bær, skogsbær, urter, jordsmonn, krydder, hint av fat. Den er fruktig, god syre, gode tanniner, lang ettersmak, tørr. Fin husvin. 87p
