Produsentfokus: Bonterra

Denne uka drar vi til USA, nærmere bestemt til Mendocino i California og Bonterra! Bonterra Wines regnes som Amerikas ledende merkevare når det gjelder økologiske og biodynamiske viner. Hvis du besøker nettsiden til Bonterra, er en av de første bildetekstene du møter setningen «Klimanøytral sertifisert. Ikke i 2030. Nå.» Med så mange andre bedrifter rundt om i verden som setter seg mål om å bli karbon- eller klimanøytrale innen 2030 eller til og med 2050, så har faktisk de faktisk allerede klart det…

Bonterra ble grunnlagt i 1987 og er en stigende stjerne i den amerikanske vinindustrien, per i dag har de ca. 344ha.
Vinhuset var opprinnelig et merke under Fetzer, som ble grunnlagt i 1968. Fetzer-familien solgte selskapet til Brown-Forman i 1992.
Da den chilenske vingiganten Concha y Toro kjøpte det i 2011, var Fetzer et av de største vinmerkene i California, samt en av de største produsentene av vin fra økologiske og bærekraftig dyrkede druer.
Nå har Bonterra-navnet overtatt Fetzer-merket (som fortsatt eksisterer), da selskapet i fjor bestemte seg for å sette sin økologiske identitet i fokus.
Vinhuset dyrker alle sine vinmarker etter økologiske og biodynamiske prinsipper fordi de er overbevist om at dette gir sunne og naturlige druer – og dermed et bedre grunnlag for en god vin.
Bonterras viner er økologisk sertifisert av CCOF (California Certified Organic Farmers). I tillegg har vinene The Butler og The McNab biodynamisk sertifisering av Demeter.

«Vi startet i det små, men det førte faktisk til alle slags tiltak rundt bærekraft tidlig i prosessen. I årene siden har det vært fantastisk å se folk følge oss» –Bob Blue

Viner smakt 2025:

Bonterra Chardonnay 2023: Eple, sitrus, hvit steinfrukt, florale hint, noe fat. Den er fruktig, saftig, fin syre, rund, lett fedme i en halvlang utgang med hint av fat og en lett sødme. Grei billig-Chard. 87p

Bonterra Estate Collection Cabernet Sauvignon 2020: Mørke bær og frukter, solbær, skogsbær, vanilje, hint av fat. Den er fruktig, god syre, ganske frisk, følger nesen, fine tanniner, tørr og halvlang utgang. En vellikandes og flott Cab til en god pris, fin struktur. Godt kjøp. 89p

Nyheten:
Denne ROC-sertifiserte hvitvinen er en ren, balansert og elegant Chardonnay i velkjent Bonterra-stil. De økologiske druene er dyrket på Chalfont og Ledford Ranches som er to av de «Regenerative Organic Certified-vinmarkene i Mendocino. Chalfont og Ledford ligger nær Russian River og befinner seg 560 moh. Vinmarkene har rik, ung jord bestående av hevet sandsteinsbunn fra Mendocino-fjellene vest for elven og vulkanske bergarter fra Mayacamas-fjellene. Kombinert med rikelig grunnvann og sesongmessig elveflom er forholdene ideelle for å dyrke Chardonnay-druer av syrefrisk og lys fruktkarakter. En 100% Chardonnay som er lagret 6 måneder på 100% franske eikefat, hvorav 30% nye fat.

Bonterra Estate Collection Chardonnay 2022: Eple, pære, sitrus, mineraler, hint av fat, vanilje og nøtter. Den er fruktig, lett sødmefull, god syre, rund og lett fatpreget utgang som friskner til. Typeriktig og fin, lettdrikkelig. 88p

Les gjerne mer om ROA og ROC her.

Anmeldt i tidligere prosjekt uten poeng:

Bonterra Sauvignon Blanc: Fruktig og innbydende nese, tropiske toner, sitrus, varme frukter. Den er rund og fruktig på smak, god syre, lett bitterhet i ettersmaken. En litt annerledes Sauvignon Blanc med god frukt, må smakes.

Bonterra Zinfandel 2013: Aromaen er innbydende og kompleks med kirsebær, blåbær, sjokolade og litt vanilje. Smaken er bløt og fruktig med stor fylde og mørke bær, varmende krydder og lang ettersmak av eik og pepper. Dette er en super kjøttvin!

Bonterra Zinfandel 2017: Moden mørk frukt, mørke bær, skogsbær, urter og krydder. Den er fruktig og fylde, rik og strukturert, tørr og lang ettersmak. En moden og smakfull vin, meget godt kjøp!

The Econic Chardonnay by Bonterra 2014: Vinen har har et typisk chardonnaypreg med sitrus og eple i god harmoni med pære, tropisk frukt, blomster og hint av vanilje. Den er fyldig og frisk, rik smak av moden frukt, toner av toast og eik og en lang og hyggelig ettersmak. Meget god pris.

The Econic by Bonterra Zinfandel: Fruktig nese, røde og mørke bær og frukter, vanilje og krydder. Den er fruktig også på smak, rund med en fin fylde, tørr og varm ettersmak. En smakfull og fruktig vin, mye vin for pengene.

Bonterra Estate Collection Cabernet Sauvignon 2019: Den er fruktig med mørke bær, skogsbær, solbær, litt skog og jordsmonn, hint av krydder og fat. Den er fruktig og lett moden på smak, fin syre, lang og tørr utgang med med fin karakter. En fruktig og fin Cab-blend med balansert fatbruk, ypperlig kjøttvin.

The McNab er en «single vineyard cuvée» med biodynamiske druer dyrket på The McNab Ranch som ligger ved foten av Mendocinos kystlinje. Beliggenheten og jordsmonnet hjelper vingården å integrere dyrking av druene med naturens sykluser og prosesser. Druene er håndplukket ved optimal modenhet over to uker. Druetyper fra ulike parseller blir holdt adskilt inntil de beste druene blir valgt for denne vinen. Denne biodynamiske vinen har en typisk Bordeaux-stil hvor Cabernet Sauvignon spiller hovedrollen.

Bonterra The McNab 2019: Kompleks og innbydende nese, mørke bær, skogsbær, solbær, krydder og fat. Den er kompleks også på smak, fruktig med fin syre, sitter godt og tørt ut i en lang utgang. En utrolig flott vin fra California, vellykket Bordeaux-blend!

Legg igjen en kommentar