Klimaforandringer i Rioja og El Pacto.

I denne artikkelen belyser vi klimasituasjonen i Rioja i Spania, samt ser på et vinhus som er en foregangsprodusent for å jobbe med naturen – ikke i mot: El Pacto er en tilbakevending til røttene med et klart mål for øyet: å forhindre at ekte landsbyviner blir utryddet.

La Rioja er kjent for sin vin. Denne spanske regionen er hjemsted for over 1000 forskjellige viner og produserer over 336 millioner liter vin hvert år. Denne drikken er en av regionens viktigste næringsveier: vinproduksjonen utgjør 17 % av regionens industrielle struktur, og en tredjedel av regionens jordbruksarealer er viet til vingårder (47 452 av 156 551 ha).

Sonsierra

Klimaforandring
Klimaendringene påvirker vinregionen Rioja gjennom stigende temperaturer, økt fordampning og mer uforutsigbare nedbørsmengder.
Dette har ført til tidligere modning av druene, noe som skaper en utfordring med å balansere sukker og syre, og har ført til tilpasningsstrategier som å flytte vingårder til høyere høyder, plante mer varmebestandige druesorter og endre driftspraksis i vingårdene.

Konsekvenser av klimaendringene:

  • Stigende temperaturer: Gjennomsnittstemperaturen i regionen har økt, noe som gjør forholdene mer lik de varmere regionene i sør.
  • Tidligere høsting: Vekstsesongen er kortere, og høstingen starter betydelig tidligere enn tidligere.
  • Ubalanserte druer: Varmere temperaturer kan føre til en ubalanse mellom sukkerinnholdet (som potensielt kan gi vin med høyere alkoholprosent) og fenolforbindelsene som er ansvarlige for farge og tekstur, noe som gjør det vanskelig å plukke druene på det ideelle tidspunktet.
  • Økt ekstremvær: Regionen opplever mer uforutsigbart vær, inkludert tørke og kraftige regnskyll, samt en økning i skadedyrssykluser.
  • Økonomiske og sosiale konsekvenser: Vinindustrien er en viktig del av økonomien i Rioja, og produsentene er bekymret for den langsiktige levedyktigheten til dagens produksjonsmetoder.
  • Tilpasningsstrategier
  • Flytting av vingårder: Det vurderes og gjennomføres flytting av vingårder til høyere og kaldere høyder, selv om dette krever betydelige investeringer.
  • Endringer i druesorter: Planting av nye druesorter som er bedre egnet for varmere forhold, er en viktig strategi. Det forskes også på å finne eksisterende druevarianter, blant annet fra gamle vinstokker, som er mer motstandsdyktige.
  • Vingårdsdrift: Produsentene endrer praksis, for eksempel ved å utsette beskjæring og bruke forskjellige espalieringssystemer for å styre modningen.
  • Ønologiske teknikker: Vinprodusentene utforsker tekniske løsninger, for eksempel bruk av omvendt osmose for å redusere alkoholnivået etter gjæring.
  • Forsikring og vanning: Økt bruk av avlingsforsikring og vanning har blitt mer vanlig for å redusere værrelaterte risikoer.

Det er altså dette vinprodusentene må ta hensyn til. Tilpasning til klimaendringene blir stadig mer nødvendig for mange virksomheter, inkludert de i landbrukssektoren, særlig vinsektoren.

Men så er det også noen positive ting med forandringene, hvor man tidligere slet med å få modne druer, lager man nå ypperlige viner fra eldre vinplanter! Og hvis produsentene er villige til å gjøre ulike grep som nevnt over, for eksempel replante Tempranillo med Garnacha (som tåler varmere og tørrere klima bedre), eller flytte de høyere etc. så er det fullt mulig å fortsette å skape fantastiske viner i Rioja.

El Pacto
Dette vinhuset er sammen med blant annet Aroa, Hacienda López de Haro og Matsu en del av vingruppen Vintae Wine Company, og det er Richi Arambarri and Raúl Acha som er den unge og dynamiske duoen bak prosjektet.
Viñedos El Pacto utnytter naturens fulle potensial ved å praktisere økologisk vindyrking på en måte som respekterer naturens syklus. Vingården er opptatt av miljøet, og arbeidet er en tilbakevending til praksis som ble brukt for femti år siden.
Hakking og slått, pleie av gamle vingårder for å bevare dem.
Arbeidet varierer fra å opprettholde vegetasjonsdekket til beskjæring i samsvar med månefasene, og selvfølgelig svært begrenset bruk av behandlinger, alltid tilpasset økologisk dyrking og kun når det er absolutt nødvendig.
Som et resultat produserer disse gamle vingårdene unike viner som gjenspeiler den unike personligheten til vinrankene.
Denne karakteren skyldes ikke bare alderen, men også vingårdens konfigurasjon, som bevarer tradisjonelle kloner gjennom masseplanting, noe som gir en mangfoldighet som er uvanlig i moderne vingårder.
Enkelte vinstokker av andre røde og hvite varianter, hvorav noen er ukjente, er blandet i samme vingård med svært heterogene kloner av den viktigste druesorten.
Kloke gamle vinstokker, tradisjonell vindyrking

Produksjonsfilosofien til Viñedos El Pacto er håndverk. Menneskets hånd griper inn så lite som mulig for å gå ubemerket hen.

Vi har disse tre tilgjengelige i Norge:

-Alto Najerilla er hjemmet til en skattekiste av hundre år gamle vingårder, med én eneste stjerne: Garnacha.
En region som skjuler en skattekiste av gamle vinstokker, som har vært beskyttet i århundrer, et sted langt fra Riojas viktigste områder, som har bevart sin historie med hundre år gamle vingårder med en ledende druesort: Garnacha.
Den karakteristiske jorda i Alto Najerilla består hovedsakelig av jernholdig leire med en betydelig andel stein, en kombinasjon som forsterker vinens mineralske karakter.
Vingårdene har blitt nøye pleiet av flere generasjoner i Cárdenas, Badarán og Nájera, og gir oss nå ærlige viner som speiler landskapet de kommer fra.

El Pacto de Najerilla Blanco 2023
Sorter
Hovedsakelig Viura, i tillegg til Malvasía, Garnacha Blanca og Jaina.Vinmarker

Gamle vinmarker med en gjennomsnittsalder på rundt 60 år (plantet mellom 1915 og 1974) i byene Cárdenas og Nájera.
Jernholdig leirejord med høyt innhold av konglomeratbergart i bunnen. Ligger i en høyde på rundt 600 meter.

Høsting
Manuell høsting medio-September

Lagring
12 måneders lagring i eikefat og tønner av forskjellig størrelse (mellom fem hundre og tusen liter) i kontakt med bunnfallet.alkoholprosent
12,4 % ABV.

-Epler, sitrus, bunnfall, fat, innbydende preg. Den er fruktig, rund, god syre og et fint fatpreg, sitter godt. En ung og lett fatpreget vin, smakfull! 89p

-I Valdechuecas reiser vi tilbake i tid, sporer familiens røtter og finner essensen av Riojas ferskeste Garnacha.
Valdechuecas er det flytende vitnesbyrdet om en families kjærlighet til vingårdene sine, familien Acha. I landsbyen Cárdenas i Alto Najerilla-regionen har flere generasjoner pleiet og vedlikeholdt disse tomtene siden de ble plantet mellom 1912 og 1918.
I underkant av en hektar er beplantet med druene Garnacha, Tempranillo, Malvasia, Viura, Graciano og Mazuelo, samt oliventrær, fikentrær og kvedetrær.

El Pacto de Cardenas 2021
Sorter
Garnacha Tinta og Viura, men i vinmarken finnes det også enkelte vinstokker av Tempranillo, Malvasía, Graciano, Mazuelo og noen ukjente varianter.
Andelen røde og hvite varianter er svært lik. Dette er altså en «field blend».

Vinmarker
Fire tomter, tre av dem hundre år gamle og en fjerde plantet i 1957 (Los Cabos), i hjertet av Alto Najerilla, 600 meter over havet. Jordsmonnet er jernholdig leire med en høy andel konglomeratbergart i bunnen.

Høsting
Høsten fant sted i andre halvdel av september 2022.

Lagring
12 måneders lagring. Halvparten av vinen lagres i et 5000 liters eikefat og den andre halvparten i en liten betongtank.

alkoholprosent
13 % Vol.

-Mørke bær og frukter, skogsbær, urter, florale toner, jordsmonn.. Den er frisk og fruktig på smak, tørr med fin syre, lett strukturert utgang. En artig vin, vellykket! 89p

-Vinstokker har lenge blitt dyrket i Sonsierra, takket være de ideelle geografiske og klimatiske forholdene. Det var fra dette stedet den første El Pacto vinen kom i 2009.
Beskyttet av Sierra del Toloño-fjellkjeden, som fungerer som en barriere mot regnet fra Kantabrien, er dette et svært luftig område takket være «cierzo» eller den kjølige vinden, som ventilerer druene og gir dem friskhet og et atlantisk preg.
Vingårdenes sørlige beliggenhet gir milde temperaturer hele året, nedbør om vinteren og en gunstig temperaturforskjell mellom dag og natt, noe som bidrar til optimal modning av druene år etter år.
Jordsmonnet i Sonsierra er hovedsakelig leireholdig og kalkholdig, svært godt drenert og med svært lavt innhold av organisk materiale. Det er et dårlig jordsmonn som gir lav avling i vingårdene, men øker kvaliteten på druene.

El Pacto de Sonsierra Tempranillo 2021
Sorter
Hovedsakelig Tempranillo, samt noen få vinstokker av hvite sorter, Graciano og Mazuelo.
Dette er altså også en «field blend».

Vinmarker
Et mosaikk av nesten tretti små, økologisk dyrkede tomter, hovedsakelig lokalisert i Baños de Ebro og Villabuena de Álava, Navaridas og San Vicente de la Sonsierra.
Jordsmonnet er generelt kalkholdig leire med god dreneringsevne.

Høsting
Håndplukket fra 7. til 11. september.

Lagring
14 måneder i 225-liters fat laget av fransk (60 %), østeuropeisk (20 %) og amerikansk (20 %) eik. 60 % er brukte fat, mens 40 % er nye.

Alkoholprosent
13,8 % ABV.

-Mørke bær og frukter, skogsbær, vanilje og fat. Den er syrefrisk, fyldig med lette tanniner, saftig og lang utgang. En godt balansert og god vin, godt kjøp! 89p

Legg igjen en kommentar