Produsentfokus: Lis Neris

Vingården Lis Neris ligger i regionen Friuli helt nord-øst i Italia. Du skal ikke kjøre mange minuttene østover før du når grensen til Slovenia og Kroatia, og i nord troner Alpene med sitt mektige skue.
Vekstområdet Friuli-Isonzo er nokså spesielt i den forstand at det ligger lavt, men preges av den kjølige Bora-vinden fra fjellene og det modererende Adriaterhavet i sør. Dette gir rike og komplekse viner av høy kvalitet.
Denne uken drar vi til Friuli!

«Lis Neris sine vinmarker ligger i Isonzo-dalen, hvor den fruktbare jorda med sine unike egenskaper gir vinene våre en spesiell kompleksitet.
Den rike smaken går hånd i hånd med den elegante stilen, som er et resultat av store temperaturvariasjoner mellom dag og natt om sommeren, noe som gir druene en aromatisk konsentrasjon og balansert syre.»

Alvaro Pecorari

En familie av vinprodusenter siden 1879
Lis Neris ble grunnlagt i San Lorenzo, hvor det fortsetter å vokser i dag med sine 70ha, på et sted hvor de sørlige skråningene av Collio-regionen og de isbrede slettene i Isonzo-dalen møtes.
Landskapet er prikket med små landsbyer og vingårder hvor livet følger årstidens rytmer. De begynte å fokusere på overlegen kvalitet som et produksjonsmål allerede på 1980-tallet.
Den dag i dag er deres produksjonsfilosofi fortsatt basert på kontinuerlig forbedring, og forretningsmålet er å skape forutsetninger for at dette skal skje. De utfører vinmarksdriften, som beskjæring, utvelgelse av vinstokker, tynning av klaser og høsting, manuelt.
Grusholdig jordsmonn, middelhavsklimaet og det høye antallet solskinstimer som følger av dette, sørger for en balansert modning av druene. De har spesialisert seg på dyrking av kraftige druesorter som Pinot Grigio, Chardonnay og Sauvignon.
Men det dyrkes også druesorter som er typiske for regionen, som Picol og Gris.
Fra generasjon til generasjon har de videreført sitt engasjement for vinproduksjon og sensitiv bevaring av de lokale terroirene. I dag er Alvaro Pecorari vingårdens hjerte og sjel, nå i femte generasjon, han drifter det sammen med Lorena og Federica.
Han har ført vingården inn i den moderne tidsalderen, alltid med mål om å produsere viner av høy kvalitet. De hvite vinene fra Lis Neris er de som best viser regionens typiske, balanserte karakter.


VinArena har smakt:

Lis Neris Fiore di Campo 2023
Håndplukket, fermentert og modnet på ståltank. Vinen har ligget 11 måneder på berme, med bruk av batonnage. Blanding av flere druer, hvor friulano (60%) er hoveddruen, støttet av sauvignon (30%) og litt riesling (10%).
-Eple, sitrus, sitron, urter, gule frukter, florale toner og hint av gress og et whiff av Riesling. Den er fruktig, tørr, god syre, fint strukturert ut i en lang og lett bitter og mineralsk utgang. En artig vin, smakfull. Vellykket! 89p

Lis Neris Sauvignon 2023
Håndplukket, fermentert og modnet på ståltank. Vinen har ligget 8 måneder på berme, med bruk av batonnage.
-Eple, sitrus, gress, urter, florale hint på nesen. Den er fruktig, god syre, frisk, sitter godt og tørt. Frisk og fruktig vin. 88p

Lis Neris Sauvignon Picol 2021
Håndplukket fra vinmarken «Picol», fermentert og modnet på ståltank. Vinen har ligget 8 måneder på berme, med bruk av batonnage, hvorav 60% av vinen har ligget på eikefat.
-Kompleks aroma, mineralsk, eple, sitrus, floral, hint av fat. Den er fruktig og kompleks på smak, rund, fyldig, sitter godt, lang utgang med friskt anslag og mineraler. En veldig frisk sauvignon med mange lag. 89p

Lis Neris Pinot Grigio 2023
Håndplukket, fermentert og modnet på ståltank. Vinen har ligget 8 måneder på berme, med bruk av batonnage.
-Frisk aroma, eple, sitrus, gule frukter, urter, mineraler, florale hint. Fruktig, god syre, fin fylde, rund, mineralsk og lett bitter utgang. Fruktig og god vin, flott mineralsk nerve. 89p

Lis Neris Pinot Grigio Gris 2021
Håndplukket fra vinmarken «Gris», fermentert og modnet på 500 liters franske fat. Vinen har ligget 11 måneder på berme, med bruk av batonnage.
-Kompleks og mineralsk aroma, flint, modent eple, hvit steinfrukt, fint preg av fat, vanilje. Fruktig, rund, god fylde, syre i bakgrunnen, lang og kompleks utgang. En meget god vin, kompleks, stor og deilig. 91p
91
Lis Neris La Vila Friulano 2021
Håndplukket fra vinmarken «La Vila», fermentert og modnet på ståltank. Vinen har ligget 11 måneder på berme, med bruk av batonnage, hvorav 60% har ligget på eikefat.
-Innbydende fatpreg og moden gul frukt, lett kompleks, eple, fersken, delikat urtepreg, florale hint. Den er fruktig, fyldig, rund, god syre, lang og deilig ettersmak med et lett urtepreg. En meget flott Friulano godt balansert og smakfull. 90p
90

Legg igjen en kommentar