Undertegnede skrev om vinprodusenten Scarbolo i et tidligere prosjekt i 2021, nå er det på tide å nok en gang vende øynene mot dette spennende vinhuset i Friuli, her har nemlig store ting skjedd! (Vil for øvrig nevne at alle vinene ble satt ned med minst 50 kroner i September og har blitt enda bedre kjøp!)

«For å stikke seg ut i et stort marked som vinbransjen er, må man ta noen unike grep, og innovativ er det man kan kalle Scarbolofamilien i disse dager. De har virkelig fått vist frem de spennende vinene sine, og det har ikke blitt verre etter at vinmaker Lara Scarbolo og broren Mattia begynte i 2016! Er du interessert i oransjevin, hvite viner som har ligget med skallkontakt og spennende rødviner fra Friuli i Italia, er dette vinhuset midt i blinken.» Mona Haugen-Kind i Vin&Brennevin 2/21
Nå er Scarbolo ute med nye labels og navn, og fra 2024 er vingården i tillegg sertifisert økologisk. Lara Scarbolo jobber like hardt med omlegging av driften siden hun overtok ansvaret i 2019. Alle etiketter (laget av en kunstnervenn av familien) og vin-navn er som nevnt nye og skal markere enda en utvikling.

I Norge har Il Ramato fortsatt både gammel etikett og navn, men vil nok bli gjort om til den nye «Pipinot» i løpet av neste år.


Historien om Azienda Agricola Valter Scarbolo begynner slik som for mange andre vinproduserende familier.
Gino jobbet som vinansvarlig på en annen gård, før han på 50-tallet flyttet til Lauzacco med familien sin og startet sin egen gård, med blant annet 2 hektar drueplanter. I tiden etter andre verdenskrig var det vanlig å selge bulkvin, og det gjorde han.
Da Valter, sønnen, kom inn i bildet ble det forandringer, han hadde en sterk lidenskap ford en kustformen vinmaking er og han studerte derfor vitikultur og ønologi på skolen.
Han måtte spørre sin eldre bror og søster om det var greit om han fikk overta vingården, men siden de jobbet i helt andre sektorer var de bare glade for at han ville ta over familiearven. Han plantet så sin første vinmark etter franske prinsipper i 1982, med mindre vinplanter og mindre drueutbytte, i DOC Friuli Grave.
Han begynte også med å selge vin på flasker og ikke i bulk. Etter det har årgang etter årgang blitt bedre, og vinhuset har gradvis utviklet seg til å bli den kvalitetsmessige vinprodusenten den er i dag med fokus på å lage de beste vinene som mulig ut i fra de vinmarkene de har. Det er hele tiden Pinot Grigio som har vært både favorittdruen og favorittvinen til Valter, så det er naturlig nok den som får mest plass.
Sammen med kona Maria, barna Lara og Mattia og et lite team entusiastiske medhjelpere driver de vinhuset videre med sine spennende viner fra de nåværende 14 hektarene med vinmark (+7 dedikert til biodiversitet, de har kuttet ned på vinmarker for å jobbe mer for hånd), som nevnt er det den 3. generasjonen som siden 2016 har tatt mer og mer over hele driften. De dyrker druene Pinot Grigio, Friulano, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Refosco, i 7 ulike viner.Viner smakt av VinArena:
–
Scarbolo Il Ramato 2023:
–
Scarbolo Areore 2021: Mineralsk nese, gule frukter, eple, sitrus, urter og krydder på nesen. Den er syrefrisk på smak, god fylde, tørr og stofflig med ganske lang utgang. God hvitvin! 89p
–
Scarbolo Areore 2022:
–
Scarbolo Mepari 2021: Eple, sitrus, hvit steinfrukt, melon, gule frukter og hint av fat. Den er fruktig og nyansert på smak, fyldig og rund med fin syre, lang og smakfull ettersmak med flere lag. Balansert, smakfull og meget god vin. 91p

–
Scarbolo Mepari 2022:
–
Scarbolo Salvadi 2021: Rød bær og frukter på nesen, jordbær, florale hint og urter. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og lang utgang med fine tanniner. En smakfull og strukturer oransjevin, syrefrisk og flott. 89p
–
Scarbolo Salvadi 2022:
–
Scarbolo Memari Chardonnay 2021: Eple, sitrus, lett moden frukt, hint av fat og nøtter, mineraler. Den er fruktig og fyldig på smak, rund, kremet, fin syre, lang utgang. En rund og deilig Chardonnay. 90p

–
Scarbolo Refosco Peraria 2015:
–
Scarbolo Refosco Peraria 2020: Mørke bær og frukter på nesen, solbær, krydder, urter og busker. Den er fruktig med god syre, lett rustikk stil med jordlige toner, lang og god utgang med fine tanniner og urter. Strukturert og fin natur-Refosco. 89p