Produsentfokus: Costadilà

Italienske Costadilà («åsen der borte») ble grunnlagt i 2006 av en gruppe venner og er et ambisiøst prosjekt som kombinerer vinproduksjon og jordbruk. De perlende vinene deres er perfekt nå i varmen.

Målet til vinhuset: å skape et motmiddel mot monokulturlandbruket som har overtatt store deler av det italienske landskapet.
Til tross for at medstifter Ernesto Cattel gikk bort altfor tidlig i 2018, har hans samarbeidspartnere lykkes med å realisere deres felles visjon om bærekraftig (og økologisk) landbruk.
Her blant de kuperte områdene som er perfekte for produksjon av Prosecco DOCG, startet Ernesto Cattel i 2005 sin virksomhet som bonde og vinprodusent, eller som han selv likte å definere seg, som en formidler, og ble pioneren for en håndverksmessig og helt ekte vinproduksjonsstil som er basert på potensialet i de innfødte druene glera, bianchetta trevigiana og verdizo fra åsene i Alto Trevigiano. En tilbakevending til landsbygdens tradisjoner uten å følge moter eller inngå kompromisser.
Å snakke om Costadilà er som å snakke om Ernesto Cattel og omvendt, fordi Costadilà var og fortsatt er et av hans skapninger, personifiseringen av hans filosofi og visjon.

Før disse druene ble til vinen i glasset ditt, vokste de på samme jordstykker som andre frukter, grønnsaker, husdyr og korn i Treviso-provinsen, 70 kilometer nord for Venezia.
Vinmarkene drives med minst mulig inngripen; ingen luking, ingen syntetiske kjemikalier. I kjelleren gjæres druene spontant med lokale gjærstammer til de er helt tørre, og det brukes ikke svovel på noe tidspunkt i vinproduksjonsprosessen.
Musserende viner gjennomgår en andre gjæring i flasken («col fondo») takket være mosten fra passito-druer som de tappes sammen med.
I sin forpliktelse til flerkultur dyrker som nevnt Costadilà de fire tradisjonelle druene til Prosecco: Glera, Bianchetta Trevigiana, Verdizo og Prosecco.
Costadilà-vinsortimentet er resultatet av en ekte håndverksmessig visjon og metode: Ekspressive, unike viner med ekstraordinær drikkbarhet, solgt i gjennomsiktige glassflasker slik at de forskjellige fargenyansene kan sees tydelig, «slik at ingenting kan skjules».
Navnene på vinene, klassifisert som «musserende hvite viner», angir høyden over havet til vingårdene som druene kommer fra: 280 slm, 330 slm og 450 slm.
Vinens transformasjonsreise fra vingården til glasset er aldri den samme eller forutsigbar, da mye også avhenger av sesongtrenden og utviklingen i flasken.
Dette er kort sagt historien om Costadilà, viner som er levende, i stand til å utvikle seg, som uttrykker vinrankens og territoriets kall.

Costadilà Móz er produsert på Moscato 60% og Glera 40%.
Frisk og fruktig nese, eple, florale toner og tropiske hint, urter og bunnfall. Den er fruktig, tropisk og syrefrisk, tørr og lett bitter, godt skum og lang ettersmak. En spennende naturvin, syrefrisk og tørr, matvennlig. 88p

Costadilà 280 slm er produsert på Glera 40%, Verdiso 15%, Boschera 15%, Bianchetta Trevigiana 15% og Perera (Pevarise) 15%.
Den har en innbydende nese, aromatisk, balsamico, salte mineraler og umami, lett frukt. Smakfull, god syre, urter, sitter godt, lett bitter utgang. Smakfull og god! Umami! 89p

Costadilà 450 slm er produsert på Glera 40%, Verdiso 40% og Bianchetta Trevigiana 20%.
Appelsinskall på nesen, eple, gule frukter, florale hint, sitrus. Smakfull, lett rustikk, fint skallpreg, god syre og mousse, lett bitter utgang med sitrusskall. En god oransje og boblende vin! 89p

Costadilà 330 slm 100% Glera. Appelsinskall, bunnfall, floral, sitrus på nesen. Den er fruktig, god syre, tørr, strukturert og lang ettersmak. God Pet Nat med fin struktur. 88p

Costadilà Rosso er produsert på Cabernet Franc 50% og Merlot 50%, 11.5% alkohol. Fruktig og saftig nese, røde bær og frukter, jordbær, skogsbær og urter. Den er saftig på smak, tørr, naturpreget, lett struktur i en fin utgang. En ren og lett rustikk vin, fin struktur. Veldig matvennlig, flott til svin, kalv og kalkun. 87p

Legg igjen en kommentar