Produsentfokus: Ilatium Morini

Morini familien har drevet vinproduksjon i en årrekke i områdene Mezzane og Illasi, som ligger midt mellom Valpolicella og Soave. Vi befinner oss i Veneto i Nord-Italia hvor kjente viner som Amarone, Valpolicella og Soave har sitt opphav.
Vingården bærer navnet Latium etter antikkens romere som slo seg ned her på grunn av de frodige forholdene for å dyrke druer, oliven og frukt.

Lidenskap, engasjement og kjærlighet til territoriet er verdier som alltid har vært en del av Ilatium Morini vingård. I dag er det syv brødre og søskenbarn som viderefører virksomheten med mål om å nå enda lengre.

Frøet til gründerideen ble sådd av grunnleggerne Luigi og Giuseppe Morini, som i 1980 bestemte seg for å slå seg sammen og slå sammen eiendommene sine for å la en liten familiedrevet vingård slå rot, med det formål å dyrke jordens frukter, spesielt druer, som tidligere ble levert til den lokale Cantina Sociale – Copperative vingården. I årenes løp har stamfedrenes sønner (grunnleggerens sønner), de syv Morini-brødrene og fetterne, sluttet seg til selskapet og bidratt med sin energi og sine ferdigheter for å modernisere familiebedriften.
I 1992 ble vingårdens historiske eiendommer i Val d’Illasi utvidet med vinmarker i hjertet av Val di Mezzane, rundt et gammelt gårdshus fra begynnelsen av 1900-tallet, som i en ikke altfor fjern fremtid skulle bli hjertet i Ilatium Morinis vingård.
Og det var i begynnelsen av det nye årtusenet, i 2001, at Ilatium Morini ble offisielt grunnlagt. Vingårdens første hovedkvarter fant plass i en liten garasje på familiens gamle gårdsplass, der Morini-familien tidligere samlet seg for å dele historier og minner fra et liv på landsbygda.
Den store nyheten kom i 2003 da den første vinetiketten ble produsert, den første prøven, som nidkjært oppbevares i Morini-familiens arkiver.
Man innså snart at det første stedet, som var rikt på minner, var for lite til å romme drømmene og ønskene til de syv unge eierne. Så i 2006, i Val di Mezzane, ble det besluttet å bygge den nye og moderne vingården, det nåværende hovedkvarteret for virksomheten.
På det tidspunktet var vingården klar til å projisere seg selv inn i fremtiden, og i 2020, takket være den forsiktige restaureringen av det gamle våningshuset, ble to nye områder lagt til: vinbutikken og smaksrommene.
Siden begynnelsen har alle Ilatium Morinis tiltak vært fokusert på bærekraft, først og fremst når det gjelder arbeidet i vinmarkene og innhøstingen, som gjøres strengt og kun med hendene og de jobber selvfølgelig økologisk med sine 45ha vinmark.

Winery tour + 3 wines tasting BASIC

Latium Soave 2023: Typeriktig nese med eple, sitrus og mineraler, florale hint. Fruktig på smak, fin syre, rund, mineralsk utgang. En klassisk og fin Soave. 88p

Latium Le Calle Soave 2023: Fin nese med epler, sitrus, hvit steinfrukt, mineraler og florale hint. Den er fruktig på smak med fin fylde, syrefrisk, tørr og mineralsk utgang med hint av røyk. En mineralsk og fin Soave med flere lag, godt kjøp! 90p
90
Latium Valpolicella 2023: Røde og mørke bær og frukter, kirsebær, blåbær, urter og krydder. På smak er den fruktig, fin syre, lett krydret, gode tanniner i en ganske lang utgang. 88p

Latium Prognài Valpolicella Superiore 2017: Modne mørke bær og frukter, tørket frukt, plommer, krydder og hint av fat. Den er konsentrert, følger nesen, krydret, sitter godt og tørt. Litt moden. 87p

Latium Leòn Amarone della Valpolicella 2018: Mørke bær og frukter, tørket frukt, krydder og hint av fat, innbydende. Den er konsentrert, rik og fyldig på smak, følger nesen, lang og fin utgang med integrert alkohol. Tørr og strukturert Amarone, fint balansert. 89p

Legg igjen en kommentar