Ukens produsent kommer fra Piemonte. Denne familiebedriften ble etablert i 1902 og ligger mellom Serralunga d’Alba og Sinio i de bølgende Alban-åsene i Piemonte. Fire generasjoner senere drives vingården av Enrico Rivetto, som har en sterk tro på at vin lages i vinmarken. Som han sier: «Vingården går foran alt annet. For at vinene skal være et autentisk uttrykk for jorda, er det nødvendig å stole på vinmarken og lede den mot selvregulering. Det er derfor vi lager vinene våre minimalistisk: Noen ganger tror vi det er bedre å IKKE gjøre noe.»
Per i dag har de 15ha vinmark (og 6 hektar skog, 6 hektar med nøttetrær og 1 hektar til andre avlinger).


Sist jeg snakket med Enrico, i 2020, stilte jeg han disse spørsmålene:
–
Hvordan er det norske markedet for dere?
Det norske markedet er veldig viktig fordi forbindelsen mellom Norge og Piemonte er veldig sterk, det er mange Baroloer på markedet og mange nordmenn som reiser til regionen vår i løpet av året. Markedet ble viktigere for meg etter anbudet vi vant med min Barolo Serralunga, så jeg håper at min tilstedeværelse på det norske markedet vil bli sterkere og sterkere.
–
Tror du koronakrisen kommer til å endre noe for deg?
Jeg gjorde mange endringer før koronaviruset, og disse endringene vil hjelpe meg i fremtiden. Vi la om hele vingården min til økologisk og biodynamisk, og vi er den eneste vingården i Barolo og Barbaresco som er Demeter-sertifisert. Vi har plantet mer enn 300 trær de siste 5 årene, frukttrær, eiketrær, bjørketrær, seljer, bøketrær, vi har plantet 3 km med rosmarin, salvie, blandede busker (inkludert norske «aronia bær»).
Vi dyrker gamle sorter av hvete, mais, bønner, vi har dam, drivhus, esler og vi har vårt naturlige kloakksystem. Dette er fordi jeg ønsker å skape et økosystem der vinrankene er den viktigste delen.
Biodiversitet, å tenke at penger ikke er målet, men et verktøy for å skape skjønnhet.
Forandringer er en del av livet, og vi må se på dette som en mulighet til å endre våre vibber og våre tanker.
–
Har du noen spennende planer for fremtiden?
Jeg er her for å forestille meg, drømme og skape, så jeg har helt sikkert planer: for eksempel vil vi smake på eterisk olje av salvie og rosmarin som vi produserer, for å se om de kan være nyttige mot vinrankesopp (mildou), jeg vil forbedre drivhuset og hagen min, og jeg har en idé om å plante en veldig gammel bønnesort som heter «vingårdsbønner» med veldig høyt proteininnhold.
Jeg har andre ideer, men jeg kan ikke fortelle deg alt ellers vil du aldri komme på besøk til meg!
2024
Nå, 4 år etter, forteller Enrico, som driver biodynamisk på vingården i Lirano i Serralunga, at innhøstingen 2024 vært en kompleks og fascinerende reise, full av utfordringer, men også muligheter. Han beskriver denne årgangen som «fantastisk utfordrende», et uttrykk som fanger opp både vanskelighetene og erfaringene han har gjort seg gjennom årene. Årets klima – preget av lite snø om vinteren, en ekstremt våt vår og en overskyet, regnfull september – har presset alle vinmakere til det ytterste. Innhøstingen av 2024 begynte offisielt 10. september med plukking av Nascetta, etterfulgt 18. september av de første Nebbiolo-druene, som skal brukes til produksjon av Metodo Classico Kaskal, som lagres i 60 måneder.

«Hver høst er en anledning til å reflektere over de valgene vi har tatt, og den dype forbindelsen mellom gårdsdrift og hverdagsliv. Så langt er druene vi har høstet sunne og friske, men prosessen har gått sakte, med lite solskinn, og det er sannsynligvis den mest regnfulle sesongen det siste tiåret. Siden januar har vi registrert 970 mm regn – rundt 350 mm mer enn i samme periode i fjor – hovedsakelig sent på våren og i september, som er kritiske måneder for vinstokkene», sier Enrico Rivetto. «Selv med presset fra soppsykdommer og behovet for en streng biodynamisk tilnærming har vinstokkene respondert godt på været, takket være det komplekse, biodiverse økosystemet vi har pleiet i løpet av de siste 15 årene.»
I år, sier Rivetto, «ble utfordringene mindre på grunn av vinstokkenes motstandsdyktighet og våre raske tiltak i vinmarken.
I en verden med intensiv vindyrking betyr biodynamisk praksis at vi fremmer avlingsmangfold, fokuserer på andre beplantninger og bevarer skogsområder for å opprettholde naturlig balanse og agroforestry.
Dette bidrar til å holde jordsmonnet sunnere, og vinrankene har utviklet et sterkere naturlig forsvarssystem uten kunstige inngrep. Det konstante regnet satte oss på prøve, også mentalt.
Vi stolte på en blanding av kunnskap, erfaring, intuisjon og raske avgjørelser, og den tilliten lønte seg. Til tross for de strenge begrensningene i den biodynamiske protokollen når det gjelder hvilke produkter vi kunne bruke, har druekvaliteten og -mengden vært ganske tilfredsstillende alt i alt. Vi har vist at det er mulig å lykkes, selv under tøffe forhold!»
Enrico er optimistisk når det gjelder potensialet til 2024-vinen, og legger til: «Om vinen blir eksepsjonell, vil bare tiden vise, men det denne årgangen virkelig har gitt oss, er en stor følelse av styrke. Som i de beste eventyrene gikk vi oss vill en stund, men da vi visste hvordan vi skulle navigere oss gjennom det, kom vi enda sterkere ut av det.»

Jordsmonn
En magnetisk ås med et unikt mikroklima: Jordsmonnet her, som er en del av Lequio-formasjonen, er rikt på grå mergel og gul sand, som holder på regnvannet dypt nede i undergrunnen og hjelper vinstokkene å vokse i balanse.
På en høyde på ca. 400 meter over havet, sammen med en jevn bris og ideell soleksponering, produserer dette området viner med livlige aromaer og naturlig friskhet. Monokultur hører ikke hjemme i Lirano: Det er en ny tilnærming til vindyrking, der biodynamisk dyrking bare er ett av verktøyene de bruker for å utforske de dypere forbindelsene mellom jordbruk og natur. Her står bærekraft og biologisk mangfold sentralt i alt de gjør.
Vingården er omgitt av syv hektar med gammel skog og en liten dam som samler opp regnvann, et eget komposteringsområde og en plass for eslene deres. Det er et ekte naturreservat, med en fire kilometer lang sti som går gjennom vinmarkene og skogen, med bikuber plassert langs veien. Biene bidrar til kompleksiteten i gjæringen ved å legge til rette for utveksling av mikroorganismer. Denne biodynamiske tilnærmingen gjelder også Briccolina i Serralunga d’Alba, Enricos mest elskede cru, som er omgjort til en vingård der vinrankene vokser side om side med blomster og trær, noe som skaper et naturlig habitat for sommerfugler og fugler.

Rivetto Langhe Nascetta 2021: Fin nese med eple, sitrus, mineraler, krydder og jordsmonn. Den er fruktig på smak, syrefrisk, rund, lett krydret, sitter godt med fin struktur. God og lett krydret hvitvin! 88p
Rivetto Langhe Nebbiolo 2022: Mørke bær og frukter på nesen, typeriktig, urter, jordsmonn. På smak er den tørr og frisk med god syre, sitter godt og tørt. En strukturert og fin matvin! 88p
Rivetto Barbera d’Alba Zio Nando 2022: Mørke bær og frukter på nesen, kirsebær, urter, krydder og hint av fat. Den er fruktig og konsentrert, fin syre, typeriktig, sitter godt og lenge med integrert alkohol. Konsentrert og smakfull Barbera! 89p

Rivetto Barbaresco Nervo 2021: Lett kompleks og innbydende, mørke bær og frukter, urter, hint av krydder og fat. Den er syrefrisk med fine tanniner, lang, tørr og strukturert utgang. Godt balansert og god Barbaresco. 89p
Rivetto Barolo di Serralunga d’Alba 2017: Kompleks nese med mørke bær og frukter, florale toner, urter, krydder og hint av fat. På smak er den fruktig med et fint preg av tørket frukt, god syre, tørr og strukturert utgang som ligger lenge. En flott Barolo, strukturert og balansert, tåler mange år til! 91p

Rivetto Barolo di Serralunga d’Alba 2020: Unge og mørke bær og frukter, urter, lett krydderpreg. Den er fruktig med fin syre, tanninrik og lang utgang med et fint krydderpreg. Ung og meget lovende årgang. 90p
Rivetto Barolo Leon Riserva 2017: Ikke smakt.

Rivetto Barolo Briccolina 2017: Ikke smakt.
Rivetto Barolo Briccolina 2019: Kompleks og innbydende aroma, mørke bær og frukter, kirsebær, typeriktig, jordsmonn, teblader, krydder, hint av fat. På smak er den frisk, fin frukt, god syre, gode tanniner i en lang ettersmak. En godt balansert, ung og god vin, flott struktur. 90p
