Chianti Classico med nye bærekraftsmål

På årets Anteprime di Toscana fikk vi informasjon om Chianti Classicos nye mål innen bærekraft, bærekraft var nemlig hovedtemaet for 2025-utgaven av dette eventet.
Fra et arrangement med gjenbrukbare materialer til en kunstnerisk installasjon som hyllet det biologiske mangfoldet i Chianti Classicos åser, var engasjementet for miljøbevisst vinproduksjon tydelig.

Chianti Classico - Il primo territorio di vino

Firenze, 17. februar 2025: «Bærekraftig fra og med i morgen» er ikke noe nytt slagord i Chianti Classico.
Allerede i dag er det stort fokus på temaet, noe som fremgår av hvor mange medlemsbedrifter som svarte på en nylig gjennomført spørreundersøkelse om emnet: 48 % av dem som opererer i hele produksjonskjeden fra vinmark til flaske, svarte, og de representerer 53 % av produksjonsområdet i Chianti Classico.
Ut fra de dataene som har kommet frem, kan man faktisk hevde at bærekraft i Chianti Classico er et tema som har opptatt oss lenge. Det nåværende bildet av betegnelsen dekker tre ulike elementer av bærekraft: miljømessig, sosialt og kulturelt, noe som gjenspeiler de tre hjørnesteinene i den nye Chianti Classico-protokollen som ble presentert for pressen 14. mai under Consorzios hundreårsjubileum.
Som med produksjonen av en kvalitetsvin, starter det hele i vinmarken.

Allerede i dag praktiserer to tredjedeler av vingårdene beplantning mellom radene, et grunnleggende tiltak for å bekjempe jorderosjon og utarming.
Tre av fire vingårder forplikter seg til å bevare vinmarkens naturlige økosystem ved å redusere bruken av ugressmidler og kunstgjødsel og heller bruke naturlig kompost (37 %) eller biprodukter fra vinfremstillingsprosessen (52 %). I samme retning går antallet blomsterplanter på ca. én av tre vingårder, noe som tilsvarer 27 % av de undersøkte hektarene.
Pollinatorene er et skjørt ledd i den økologiske balansen, og de utgjør en bro mellom plante- og dyreverdenen. De er grunnleggende for floraens formering, og de er også en viktig biologisk indikator i miljøovervåkingen.
Dette fokuset gjenspeiles også innenfor økologisk landbruk: 61 prosent av eiendommene er allerede sertifisert som økologiske, og ytterligere 9 prosent er i ferd med å legge om til økologisk drift.

Chianti Classico - Il primo territorio di vinoSelv i produksjonsfasen kan miljøbevisstheten ha stor betydning. Nesten halvparten av vingårdene bruker alternative energikilder (45 %), er opptatt av å redusere flaskevekten (65 %) og gjenbruker materialer som glass og papir (54 %).
Vin bringer med seg kulturelle verdier, tradisjon og historie, og binder den til sitt opprinnelsessted. Landskapet, som er et møtepunkt mellom natur og menneskelig inngripen, er en viktig del av det kulturelle elementet. Gjenopprettelse og vedlikehold av gamle tradisjoner som tørrmurer (44 %), terrassering (38 %) og strade bianche (hvite veier) representerer alle en aktiv og konsekvent forpliktelse til å beskytte jorda utenfor vingårdens grenser.
Dette temaet oppfattes som avgjørende av medlemsbedriftene, noe som fremgår av det faktum at 60 % av dem som svarte på de mulige definisjonene av «bærekraftig vin», var helt enige i at det var nært knyttet til beskyttelse av biologisk mangfold og landskapet.
Dette henger sammen med begrepet kulturell bærekraft, den innovative tråden som går gjennom Chianti Classico-protokollen. Landskapet i Chianti Classico er faktisk en mosaikk av vill natur som veksler med menneskelige inngrep. Her er det mest skog (som dekker to tredjedeler av regionen), ispedd vin- og olivendyrking og dyrkbar mark.

Mennesket er også til stede i det komplekse nettverket av historiske bygninger, parker, alléer, transportnettverk og hager som danner et mønster som fortsatt kan skimtes i regionen, og som forteller historien om de siste 600 årene på landsbygda i Toscana.
Vedlikehold og restaurering av alt dette utføres av nesten alle eiendommene (79 %). I dag har de samme gårdsbygningene et nytt liv, og brukes ofte som bolig for godsets arbeidere (38 %). Arbeidstakernes velferd er en av hjørnesteinene i bærekraftkonseptet: fra å garantere likestilling mellom kjønnene (39 % av de ansatte er kvinner), til sammensetningen av arbeidsstyrken på godset, der 92 % av de ansatte bor i området eller i nærliggende byer (73 %), og til utvikling av tiltak for sosial inkludering (37 %).
Regioner vokser hvis sosiale relasjoner og medborgerskap utvikler seg, så protokollen som Consorzio har lagt frem, ser nærmere på spørsmålet om bosted og har som mål å fremme utvikling innenfor viktige økologiske aktiviteter.

May be an image of ‎6 people and ‎text that says '‎TI CLASSICO 2025 2 AA 25 COLLECTION Carlotta Gori Direttore Consorzio Vino Chianti ChiantiClassico Classico FOLEC COLLE CLAS ORLECTION ECTION TION OLLECTIO 2025 25 B . خب‎'‎‎«Bærekraft er et nytt perspektiv som vi kan se regionen vår gjennom», sier Carlotta Gori, direktør for Consorzioet. »Omsorgen og oppmerksomheten for regionen er allerede på et høyt nivå, men som alle andre kan vi alltid gjøre det bedre. Jeg mener at det å se på regionen vår med nye øyne bør være et fokusområde for protokollen vår. Kulturell bærekraft har vært vårt særpreg i århundrer, og er mer relevant nå enn noensinne. Vi ønsker å gjøre det tydeligere også for forbrukerne ved å bruke et eget symbol på vinetikettene til de sertifiserte produsentene. »

Legg igjen en kommentar