Produsentfokus: San Biagio

Denne uken reiser vi til vakre Piemonte og det familiedrevne vinhuset San Biagio.

SAN BIAGIO | Enoteca Barbaresco

Vinhuset ligger midt i et vakkert landskap i skråningene av San Biagio in La Morra.
Eiendommen strekker seg over 18 hektar, hvorav de fleste ligger på denne åsen og bidrar til å danne et større område kalt «Great Vineyards of Barolo»: San Biagio, Rocchettevino, Roncaglia Soprana, Pria-Capalot er blant de beste.
Gården har en spektakulær panoramautsikt over Langhe, omgitt av fantastiske vinmarker. Gamle dokumenter viser at San Biagio var kjent helt tilbake til middelalderen, og Roggero-familien har eid gården i generasjoner.

San Biagio Winery - Fine Piedmont wines in Ireland with a Taste of Italy

Familien har nylig kjøpt vinmarken Montersino, i Treiso d’Alba, for å produsere Barbaresco, og vinmarken Sorano, i Serralunga d’Alba.
Den gamle kjelleren ligger i det opprinnelige gårdshuset som ble bygget i 1923 og her modnes ulike årganger av Barolo i store fat under et høyt, smalt hvelvet tak av murstein.
Den nye vinkjelleren som ble bygget i 2000, er utstyrt med et moderne vinifikasjonsområde og en underjordisk etasje for å gi de perfekte omgivelsene for modning av vinene.
Giovanni, eieren, koordinerer hele familiebedriften, mens landbruksteknikeren Davide tar seg av vinmarkene og gjennomfører planteverntiltak i samsvar med EU-direktivene.
Gianluca tar seg av vinifikasjonen, som gir vinene deres uforlignelige stil og respekterer deres (drue-) sortsegenskaper.

Bilde av produktet San Biagio Langhe Chardonnay
San Biagio Langhe Chardonnay 2022
Lagring på fat på tynt bunnfall i to måneder, tapping på flaske og lagring i ca. 4 måneder. 13% alkohol.
Eple, sitrus, florale hint, honningmelon og hint av fat. Den er fruktig, rund, smakfull, syrlige og fine toner, frisk og god utgang.
En god Piemonte Chardonnay, fruktig og syrefrisk, balansert fat. 88p

San Biaigio er den eneste historiske Pelaverga Verduno-produsenten med vinmarker i landsbyen La Morra.
De har produsert denne vinen siden 70-tallet. Ifølge Ian D’Agata, er det 30 hektar i DOC-området beplantet med Pelaverga, 25,18 hektar i Verduno, 3,96 hektar i Roddi d’Alba og 1,62 hektar i La Morra (nesten utelukkende San Biagio).
Bilde av produktet San Biagio Verduno Pelaverga 2023
San Biagio Verduno Pelaverga 2023
På gjær i ca. en måned og modnes deretter på stålfat frem til april, flaskeforfining i 3 måneder. 12.5% alkohol.
Røde bær og frukter, bringebær, jordbær, florale toner, pepper, urter og jordsmonn. Den er saftig og tørr med fin syre, sitter godt og lett krydret i en frisk utgang. En artig og vellagd vin, frisk og matvennlig året rundt. 89p

Bilde av produktet San Biagio Barbera d'Alba Superiore
San Biagio Barbera d’Alba Superiore 2020
Lagring på eikefat i en periode på mer enn 2 år, hvorav den første måneden på gjær, så flaskemodning i over seks måneder. 13.5% alkohol.
Røde bær og frukter, jordbær, florale toner, kirsebær, lett preg av jordsmonn og fat. Den er fruktig og fin på smak, god syre, tørr og saftig ettersmak, lang utgang. En lettdrikkelig og typeriktig Barbera, matvennlig. 88p

Bricco San Biagio – La Morra. Sanctus Blaxius: historisk toponym som allerede er nevnt i det kommunale matrikkelregisteret fra 1477; frem til 1400-tallet sto det en kirke og et slott med samme navn (ecclesia et castrum Sancti Blaxii), nå forsvunnet, et sterkt punkt i Marcenasco.
Eksponering: Øst – sør-øst
Gjennomsnittlig høyde: 270 m over havet
År for planting: 1965
Jordsmonn: Sandstein fra Diano d’Alba, typisk for Castiglione Falletto, blandet med mergel fra Sant’Agata.

Bilde av produktet San Biagio Barolo Bricco San Biagio
San Biagio Barolo Bricco San Biagio 2016
Lagret på store slavonske eikefat i nesten 3 år. Deretter følger 1 år på flaske. 14% alkohol.
Lett kompleks aroma med røde frukter, krydder, jordsmonn og hint av fat. Den er fruktig med god syre, godt balansert, fine tanniner i en lang utgang med et godt krydderpreg. Drikkeklar Barolo som også tåler 10+ i kjelleren. 90p
90

Legg igjen en kommentar