Produsentfokus: Tyler

Denne uken ser vi på det amerikanske vinhuset Tyler, og den dyktige eieren og vinmakeren Justin Tyler Willett sine viner! Tyler kom på det norske markedet i januar 2006, og for en suksess!

Justin Willett ble kalt for The Shining Star of the “In Pursuit of Balance” movement (denne organisasjonen har senere avsluttet sitt prosjekt, etter å ha fått frem poenget sitt i følge seg selv).
Justin er en av få vinmakere i Santa Barbara som er født og oppvokst der, og i 2005 etablerte han Tyler Winery som 24-åring. Hans filosofi er å lage viner som er elegante, rene og ærlige.
Den store kjærligheten er Burgund, og vinene hans er utelukkende laget på Chardonnay og Pinot Noir – med ett unntak: Happy Canyon Cab. Sauv.
Han fokuserer på vinmarker beliggende hovedsakelig rundt Santa Rita Hills i Santa Barbara County.
Innenfor disse to appellasjonene finner man marin leire, varierende terreng med daler og sletter i kombinasjon med kjølig klima fra Stillehavet, som legger forholdene til rette for elegante viner av Chardonnay og Pinot Noir og han har noen av de eldste vinstokker i Santa Barbara County.

Logo

Justin ønsker fokus på Pinot Noir og Chardonnay, først og fremst på vinmarker med gamle vinstokker, noen plantet allerede på 1970-tallet. Han eier i dag også Mae Estate (16 ha) i Santa Rita Hills, kjøpt i 2015, plantet i 2017, og 2019 var den første årgangen de lanserte av vinene basert på Pinot Noir og Chardonnay fra denne eiendommen.
Det vekket også stor oppsikt i 2021 da Justin Willett med partner kjøpte den anerkjente vinmarken Fiddlestix. Vinmarken ligger rett over veien for den legendariske Sanford & Benedict.
Vinmarken er på hele 40 hektar, og den forrige eieren plantet mange ulike druesorter.
I likhet med mange vinprodusenter i California kjøper han druer på langtidskontrakter fra dyrkere for å kunne lage vin i tillegg til de to nevnte eiendommene over, dette er da til «standardvinene».

Med en sterk tro på at vinproduksjon starter i vinmarken og et oppriktig ønske om å ha minimal innvirkning på miljøet, dyrkes druene økologisk, håndplukkes om natten og sorteres for hånd i vineriet. I vinkjelleren gjæres alle partier med stedegen gjær i store eikefat, og når vinene er tørre, legges de ned på fat for lagring. Bruken av ny eik varierer etter vinmark, alder på vinstokkene og årgang, og den brukes på en måte som bare utfyller, aldri overskygger vinen. Etter et år eller så på fat blir vinene tappet om, blandet og lagt tilbake på fat i noen måneder til før de tappes på flaske, vanligvis ufiltrert og ufiltrert.

Noen viner tilgjengelig på Vinmonopolet:

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2022: Eple, sitrus, florale toner, krydderhint, bunnfall og mineraler. På smak er den fruktig, god syre og fin fylde, balansert fat, sitter godt. En vellagd og god Chardonnay med flere lag. 90p
90

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2023: Ikke smakt

Tyler Estate Chardonnay 2022: Melne epler, sitrus, gule frukter, mineraler og hint av fat på nesen. Den er fruktig, fersk, fin syre, rund, fyldig, frisk og mineralsk utgang med hint av fat. En elegant og godt balansert vin! 90p

90

Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2022: Innbydende nese med røde bær og frukter, kirsebær, bringebær, mineraler, krydder og fat. På smak er den saftig med fin frukt, god syre, tørr og lang utgang med fin struktur. En deilig Pinot, godt balansert og god. 90p
90

Mae Estate
Mae Estate Vineyard er en eiendom hvor huset som nå blir brukt til vinsmaking en gang var ekteparet Willetts’ personlige bolig. Denne 41 mål store eiendommen, som Justin og Amanda har utviklet siden 2015, ligger ved Highway 246 i hjertet av Santa Rita Hills, og er hjemsted for 28 mål med vinstokker beplantet med Chardonnay, Pinot Noir og Syrah. Jordsmonnet på Mae Estate består av Tierra Complex og Elder loam med marine sedimentære bergarter under.
(Tyler Estate Chardonnay 2022 har også druer fra Mae Estate samt Fiddlestix)

Bilde av produktet Tyler Mae Estate Chardonnay 2020Tyler Mae Estate Chardonnay 2020
Chardonnayen ligger på det lettere jordsmonnet i de vestlige delene av vinmarken, som er mest gunstig for Chardonnay og uttrykker den fantastiske presisjonen og mineraliteten som Santa Rita Hills kan by på. Denne avtappingen viser den ekstreme havpåvirkningen på dette stedet, som ligger bare 15 miles fra Stillehavet.
Blokker: 1 & 2, plantet i 2016.
Drueseleksjoner: Wente, 4, 76, 15.
13 % abv.
Gjæring med lokal gjær.
10 måneder på franske fat, 80% brukte.

Kompleks nese med eple, sitrus, mineraler og et fint fatpreg. Den er fruktig på smak med god syre, rund og fyldig, lang utgang med fint fatpreg. En fortsatt ungdommelig og og fersk Chardonnay, flott og smakfull vin! 91p

«2019-årgangen vår – den første fra Mae Estate Vineyard – er kulminasjonen av seksten års tett samarbeid med denne bemerkelsesverdige dalen, vinmarkene og menneskene i den. Den er et produkt av kunnskap fra Santa Ritas grunnleggere og intuisjon som er finpusset i vinkjelleren og på marken. Og hver flaske er en ydmyk påminnelse om at vi bare så vidt har begynt å lære hva dette stedet er.
Mae Estate er nå en konstant del av vår visjon for Tyler Winery. Jeg kommer til å jobbe blant vinrankene og bringe frem frukten i resten av min karriere. Og når jeg er ferdig, vil det være deres for utrettelig arbeid og endeløs belønning, hvis barna mine velger det.» –Justin

Bilde av produktet Tyler Mae Estate Pinot Noir 2020
Tyler Mae Estate Pinot Noir 2020
Pinot Noir-vinmarken ligger på østsiden, og også i den øvre skråningen av åkeren, på de mørkeste og mest leirholdige jordsmonnene på eiendommen, som er mest egnet til å produsere eksepsjonell Pinot Noir.
Blokker: 1 & 2, plantet i 2016.
Drueseleksjoner: Mt. Eden, Pommard, 115, 667.
13.5 % abv.
Gjæring med lokal gjær.
? måneder på 228l franske fat, 70% brukte.

Kompleks og innbydende aroma, mørke bær og frukter, kirsebær, bringebær, elegante hint av urter, jordsmonn, krydder og fat. Den er rik på smak, kompleks, god syre, lang og god ettersmak. En meget flott Pinot Noir. 92p

Legg igjen en kommentar