Denne uken ser vi på en flott produsent fra Piemonte: Pecchenino!

Vingården Pecchenino har alltid vært en familiebedrift.
De første dokumentene som vitner om vinproduksjonen, stammer fra slutten av 1900-tallet, da vingården, som ble drevet av bestefaren Attilio, ikke hadde mer enn 8 hektar.
På 1970-tallet ble bedriften overtatt av sønnen Marino, og senere, på slutten av 1980-tallet, i tråd med generasjonsskiftet, overtok sønnene Orlando og Attilio virksomheten.
Det er dem vinhuset kan takke for utvidelsen av vinmarksarealet som i dag består av 35 hektar, fordelt på kommunene Dogliani, Monforte d’Alba og Bossolasco.
Området Dogliani, der den «historiske» vingården ligger, er typisk for dyrking av Dolcetto-druen, som fortsatt er den dominerende sorten, etterfulgt av Nebbiolo og Barbera.
I årenes løp har selskapet kjøpt eiendommer i Monforte d’Alba kommune, der den andre og nylig renoverte vingården er dedikert til produksjon av Barolo, og noen andre i Bossolasco kommune, som er dedikert til produksjon av hvite viner, spesielt Alta Langa, en klassisk musserende vin laget av pinot noir- og chardonnay-druer.

Vinmarkene drives med den største respekt for naturen, det biologiske mangfoldet og miljøet, ved å ta i bruk en bærekraftig driftsform for å fokusere på kvaliteten på druene.
Vinmarkene holdes vanligvis gressbevokst for å gjøre jordsmonnet mykere og hindre erosjon. Hvert år gjødsles jorden organisk ved nedgraving og lett jordbearbeiding for å oppmuntre til opphopning av vann som er nødvendig for vegetativ utvikling.
I kampen mot vinrankens sykdommer planlegges behandlingene med utgangspunkt i nedbørsdata, og det brukes kobbersulfat mot gråskimmel og mineralsvovel mot meldugg.
Alt annet arbeid i vinmarken utføres manuelt for å oppnå bedre kvalitetskontroll.

Her er noen av produktene til produsenten:
Alta Langa-området hadde en gang i tiden mange vingårder i de mest solrike skråningene. Da vinlusen kom og etterkrigstidens økonomiske vanskeligheter førte til at vindyrking ble ofret til fordel for kornavling, hasselnøttdyrking, åkrer og beitemarker. Men etter at interessen for hvitvin og musserende vin har økt, har man i det siste begynt å vende tilbake til dette ville og ugjennomtrengelige området. For familien Pecchenino representerer Alta Langa den siste investeringen. I Bossolasco kommune, i Pezzea, ligger en 7 hektar stor eiendom og et gårdshus som ble kjøpt i 2010. Her, på grunn av høyden (700 meter over havet) og det kalkholdige jordsmonnet, finner pinot noir, chardonnay og riesling sitt maksimale uttrykk.
Pecchenino Alta Langa Ecole Brut 2019: Lett kompleks nese, lett utviklet, eple, bakst, florale hint, jordsmonn og mineraler. Den er lett utviklet også på smak, fin frukt og syre, pen dybde, sitter godt med flere lag. Vellagd med et jordlig preg. 88p
Pecchenino Langhe Riesling 2022: Eple, sitrus, melne gule frukter, jordsmonn. Den er fruktig, rund og fyldig på smak, god syre, rik, sitter godt og lenge. En veldig fin Riesling, godt balansert og smakfull. 90p

Pecchenino Botti Langhe Nebbiolo 2022: Røde og mørke bær, kirsebær, lett komplekse toner, urter, krydder, syltetøy, hint av fat og jordsmonn. Den er fruktig på smak med god syre, tørr, flotte tanniner i en lang utgang. Meget strukturert og god vin, godt kjøp. 90p

Pecchenino San Giuseppe Barolo 2019: Innbydende nese med mørke bær og frukter, kirsebær, litt lukket aroma, jordsmonn, krydder, hint av fat. På smak er den mer åpen, fruktig, smakfull, rund, tørr og lang utgang med fin struktur. Drikkes godt nå, men tåler mange år i kjelleren, 10+. 91p

San Giuseppe-vinmarken i Monforte, som ligger på rundt 390 m.o.h., er en av Barolos minste Cru-marker. Jordsmonnet består for det meste av porøs kalksten som gir en god og høy ph-verdi, noe som igjen bidrar til vinens syre.