Produsentfokus: Rotari

I tjukkeste coronatiden i 2020 besøkte Redaktøren Trento på en pressetur og skrev følgende i et tidligere prosjekt jeg jobbet for:

«Mezzacorona er den største produsenten i regionen. De la selvfølgelig opp til vinturisme for lenge siden, og tar gjerne i mot horder av besøkende i et normalt år. Og det kan anbefales å ta turen innom, det er imponerende å se stedet de produserer 35 millioner flasker i året fra 2800 hektar vinmark. Og selv om de er et kooperativ og produserer mye bulkvin (blant annet Norges mest solgte Italienske hvitvin) så har de også en del premium vin som er spennende. Om ikke de musserende Rotari-vinene allerede er tilbake på vinmonopolet så er de på vei, undertegnede smakte de nyeste årgangene og kan med hånden på hjertet si at det var meget gode kjøp.» 

Da var det disse årgangene (bildet: 2015, 2014, 2014) jeg fikk smake. Etter det har jeg fulgt litt med på Rotari, nå var det på tide å lage en produsentprofil på de slik at vi kan følge årgangene på disse vinene videre!

Hovedkvarteret i Trentino

Gruppo Mezzacorona, etablert i 1904, er som nevnt et stort selskap med mange underlinjer, som Rotari, Feudo Arancio og Stemmari. Omsetning, konsolidert regnskap 2022/23: 217,749 millioner euro. Det sier litt. Men på den andre siden får vi gode viner som Rotari vinene til en god penge!

«En hymne til raffinement og letthet. Rotari Winery er mye mer enn en av de mest fascinerende og viktigste Metodo Classico-vingårdene i Italia, det er et sted der fjellterritoriet forvandles til kunstverk: de musserende Rotari Trentodoc-vinene. Lyset filtreres gjennom de grønne krystallene og stålkassettene, avslører fortiden og lyser opp fremtiden. Fargene, som malerier, gir opplevelser for flere sanser. Duftene og aromaene er som musikalske toner som klinger harmonisk i luften.» 

Den høye brisen, de sterke temperaturforskjellene, mineraliteten fra fjellene i nord og middelhavspåvirkningen fra Gardasjøen i sør skaper et unikt miljø for dyrking av druene som danner grunnlaget for vinene fra Rotari. De naturlige gavene som dette unike miljøet gir, blir perfekt forsterket ved bruk av Trentino-pergolaen, som gir vingårdene på eiendommen et harmonisk og umiskjennelig utseende og gjør det mulig å oppnå utmerket syre og struktur i basisvinene.
Vinmarkene dyrkes med omhu og oppmerksomhet hver eneste dag, helt ned til utvelgelsen og den manuelle innhøstingen av druene; vinkjelleren er utformet med respekt for omgivelsene, og følger kriteriene for bioarkitektur og energieffektivitet i balanse med fjellene og vinmarkene i dalen. Rotaris bærekraft er en grunnleggende måte å være på som er synlig så langt øyet kan se, når du skuer ut over området, kikker under Trentino-pergolaene eller betrakter det suggestive «bølgetaket» som minner om det naturlige mønsteret.
Siden 1980-tallet har vinhuset fremmet en «Protokoll for kvalitetsvinproduksjon i Trentino» som skal regulere pleie av grøntområder, dyrking og produksjonssystemer, og alle tiltak som er iverksatt for å sikre et trygt og bærekraftig landbruk.

Fakta: Trentodoc eller Trento DOC er en appellasjon for musserende vin i Trentino, den andre appellasjonen for musserende vin i verden etter Champagne. Kun druene Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier og Pinot Blanc er tillatt i vinen, den må bli produsert på Mèthode Traditionelle, og må lagres 15 måneder for NV, 24 måneder for årgansvin og 36 måneder for Riserva før salg.
Rotari har fått navnet sitt fra historier og legender om den tapre langbardkongen Rotari, som utkjempet noen av de viktigste slagene i Trentino under erobringen av Italia.

I Norge har vi per i dag 6 ulike viner fra Rotari i ulike størrelser.

Rotari Riserva d’Oro Brut 2019
100% Chardonnay, 6 gram sukker per liter, 12,5% alkohol.
Eple, sitrus, mineraler og brødbakst på nesen. Den er fruktig med god syre, lett krydder og mineraler i en lang utgang som sitter godt. Fin karakter. Meget godt kjøp! 88p
Flott som aperitiff og til sjømat.
Rotari Rosé Brut 2018
Pinot Nero 75%, Chardonnay 25%, 7,5 gram sukker per liter, 12,5% alkohol.
Røde og mørke bær på nesen, florale toner, mineraler, hint av krydder og brød. Den er fruktig på smak, god syre, lett utviklet, krydret utgang. Balansert sødme 87p
Fin til kyllingretter og spekeskinke.
Kong Rotari tok den ærefulle tittelen «Flavian» for å minne om romersk og bysantinsk keiserlig prestisje. Rotari Flavio er derfor det mest prestisjefylte uttrykket for Rotaris ønologiske og musserende vinstil:

Rotari Flavio Riserva 2015
Chardonnay 100%, 5.5 gram sukker per liter, 13% alkohol. Min. 5 år på bunnfall.
Fint utviklet og fruktig nese, eple, florale toner, sitrus og hint av brød. Den er rik på smak, ganske kompleks, fruktig, rund utgang som følger nesen. Lett moden og deilig vin, mye smak for pengene, fin 9-åring! 89p

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2018
Chardonnay 100%, 4.5 gram sukker per liter, 12.5% alkohol.
Bakte epler, sitrus, florale hint og mineraler på nesen. Den er frisk og fruktig på smak, god syre og fyldig skum, fin mineralstruktur og lett urtepreg i ettersmaken. Frisk og smakfull, meget godt kjøp! 89p

Rotari Brut Nature 2018
Chardonnay 100%, under 3 gram sukker per liter, 13% alkohol.
Lett kompleks og innbydende nese, bakt eple, sitrus, hvit steinfrukt, bunnfall og nøtter. Den er lett utviklet på smak, fruktig, god syre, smakfull, sitter godt med en tørr og mineralsk utgang. Meget flott og godt utviklet vin, godt kjøp! 90p
90

Rotari Riserva d’Oro Brut 2019 (magnum)
100% Chardonnay, 9 gram sukker per liter, 12.5% alkohol.
Eple, sitrus, krydder og mineraler på nesen, fruktig! Den er fruktig også på smak, syrefrisk med fin struktur i utgangen. Fruktig stil som sitter godt, godt magnumkjøp. 88p

Rotari Rosé Brut 2018 (magnum)
Pinot Noir 75%, Chardonnay 25%, 5 gram sukker per liter, 12.5% alkohol.
Røde bær og frukter på nesen, bringebær, florale hint, urter, sitrus og brødbakst. Den er fruktig på smak med god syre, fint urtepreg i en lett strukturert utgang. Et smakfullt og godt kjøp! 90p

90

En kommentar om “Produsentfokus: Rotari

Legg igjen en kommentar