Produsentfokus: Gardsbrenneriet

Gardsbrenneriet, en spennende drikkeprodusent på Vestlandet!

På en gård som ligger solfylt til på Jørnbruket, mellom fjord og fjell i vakre Nordfjord nær Sandane, lages det mye spennende å helle i glasset. Både alkoholfritt og sterkt, med og uten bobler.

Destilleriet ble etablert av Jann Vestby og Synnøve Vik Bergstad, begge utdannet Sivilingeniører i kjemi fra NTNU i Trondheim.
De hadde en drøm om å kombinere utdannelsen sin med det gode livet som landsbygda i Norge kan by på, for Synnøve var nemlig odelsjente fra vestlandet! Jann er for øvrig fra Nord-Odal.

Jann og Synnøve

I 2009-10 ga de seg i gang med oppussing av det gamle kårhuset på familiegården som ligger på nordsiden av Gloppefjorden, samt begynte å legge planer for fremtidig drift og hvordan de skulle drive gården på best mulig måte med tanke på drømmene de hadde for fremtiden.
Dette etter at Jann sluttet som forsker i GE Healthcare (tidligere Nycomed) og Synnøve som produktutvikler i Orklas Lilleborg, hun fikk jobb som laboratorieleder på det lokale Tine-meieriet og han fikk jobb som borevæskeingeniør i Nordsjøen for å finansiere oppussingen og prosjektet.
På gården hadde det tidligere blitt dyrket både frukt, bær og grønnsaker i tillegg til dyrehold, men de siste dyrene på garden ble sent til slakteriet på 60-tallet og grønnsaker, frukt og bær ble deretter hovednæringen. Her er det nemlig ypperlige vekstvilkår for frukt og bær og tradisjoner for fruktdyrking helt tilbake til 1800-talet.


Stedet har til og med sin egen historiske eplesort: Haugeeple er et friskt og aromatisk eple som Gardsbrenneriet har podet tre av og planta ut for å dyrke eplesorten til bruk i drikkevarene de produserer. (Eplet ble utviklet av Kornelius Hauge på gården som nå er Karnilstunet, i 1880-årene)
Når paret tok over var det kun en gammel eplehage på ca. 450 tre igjen og resten av det dyrkbare arealet på eiendommen ble brukt til gress.
Valget falt derfor fort på brennevinsproduksjon, et naturlig valg siden det kombinerer frukt og kjemi på en unik måte.
De plantet et stort antall nye frukttrær, og plantet alt fra kjente epler som Aroma og Gravenstein, men også tidligere nevnte lokale eplesort Hauge og Gloppestad.
Den 5. desember 2013 fikk de innvilget tilvirkertillatelse for produksjon av alkoholholdige varer. Siden da har de kjøpt inn masse utstyr og drevet med produktutvikling og kan i år feire hele 11 år. Læringskurven var i følge Jann bratt, og i 2015 lanserte de endelig sine første produkter under merkevaren «Attåt».
Navnet på prosjektet «Attåt» kom i bilen, da flyttelasset gikk, de snakket om at produktene skulle «passe attåt ditt og attåt datt», Synnøve trakk derfor den naturlige konklusjonen: Da får det bli Attåt!

«Vi har spesialisert oss på å bruke lokale råvarer fra frukt og bærmiljøet i Nordfjord og ønsker å utvikle spennende produkter som vil falle i smak for alle som setter pris på godt drikke enten det er til mat eller til fest.»

2020
I et intervju i et magasin for 3 år siden forteller Jann at det var overraskende utfordrende å få vist frem produktene sine i Norge, med de forbud og lover som vi tross alt har for dette i landet.
Det er lite tilpasset det livet vi lever på sosiale medier mener han, og det er vanskelig å konkurrere med utenlandske merkevarer.
Men når det skal være sagt fikk de fort masse positive tilbakemeldinger fra det norske markedet på produktene sine.
Gardsbrenneriet AS - HANEN.no
-«Den største positive overraskelsen i 2020 var at vi ble kåret til vinneren av Innovasjon Norge sin bedriftsutviklingspris i landbruket for Vestland Fylke. Det føler vi er en anerkjennelse av at videreforedling av frukt, bær og andre råvarer fra primærlandbruket til alkoholholdige produkter også er en landbruksrelatert næring» sier han til et vin og brennevinsmagasin i 2020.
På spørsmål om de har noen nye planer og produkter på gang svarer Jann at de utvikler seg hver eneste dag, dette er grunnen til at de har et så stort spenn i produktene allerede i dag, og de har på ingen måte tenkt på å slutte med det.
«Vi jobber blant annet nå med myse som råstoff for brennevinsproduksjon og er første kommersielle brenneri i Norge som gjør dette. Attåt kløver gin er et skikkelig «dagros» produkt hvor alle råstoff enten kommer fra kua selv eller beitet der kua går. Etter hvert kommer det mange flere mysebasert produkt. Vi har nylig også begynt å legge Whisky på fat med lansering en gang i fremtiden når smaken er der.»
I tillegg ser de videre på flere alternative kilder til karbohydrater de kan gjære/fermentere å lage gode produkter av etter suksessen med Hard Seltzer. Hvis ingrediensene i tillegg kan dyrkes på gårder i Norge så er det vinn vinn for alle!

Gloppen, Korona | Gardsbrenneriet på Sandane byter ut brennevinet med eit  produkt marknaden har stor bruk for Koronaproduksjon

2024
I fjor ble de Matskattleverandør i Meny, en stor bragd for en liten bedrift!
Hva er Matskatter i MENY? | Meny.no
Siden sist har de også vokst ut av de gamle produksjonlokalene. I tillegg til alt de driver med har de også to små barn, så det er nok enormt med aktivitet og travle dager for paret i 40-årene.
De brukte i tillegg året på å lære seg å gro økologiske grønnsaker og urter, både til sin egen drikkeproduksjon og til salg lokalt. Og skal vi tro eierne er det ikke så lett å gå fra konvensjonell til økologisk dyrking, men verdt det til slutt er det nok absolutt! De forteller på Facebook at de var så heldige å få mentorplass hos  Norsk Landbruksrådgiving, noe som gjorde prosessen lettere. I sommer dyrket de og solgte alt fra kål, salat og purre, til dill, rabarbra og gresskar. Samt brukte noe av det i brennevinsproduksjon så klart. De har også fått støtte av Innovasjon Norge i flere omganger, noe som hjelper godt for en bedrift i vokst, med 8 ansatte og en omsetning på 14 millioner i fjor.
I tillegg til å bruke egne eller lokale råvarer har de et spennende prosjekt der de ser på ulike måter å nytte avfallet på fra rankekompostering for omdanning til matjord og til biogassproduksjon.
Det ryktes også at Gaardsbrenneriet har whisky på gang, spennende…
Fremover vil de satse på dyrking av eksotiske frukter i drivtunell for smaksetting av cocktails/hard seltzer (Kiwano, dverggranateple, pepino, physalis). Samt teste ut spesielt saftige og smaksrike/søte sorter av ulike grønnsaker for
juiceproduksjon.

Gardsbrenneriet | Restaurants | Sandane | Norway
De skriver selv: «I vårsesongen er det sjølvbetjent utsal av økologiske oppalsplantar frå garden. I sommar/haustsesongen tilbyr vi økologiske grønsaker og kryddervekstar på lokal REKO samt Bondens Marknad. Vi tilbyr omvisning i produksjonen og smaking av produkta våre. Etter omvisning er det mogleg å handle i butikken vår. Der får du kjøpt våre fruktmostar, eplegløgg, toddi, sukkerøl, handverksbrus, alkoholfri sider, handverkstonics, sider og hard seltzer. Desse produkta kan du også ellers få kjøpt i daglegvarehandelen. Høgalkoholprodukta våre som likørar, fruktbrennevin, gin og akevitt er til sals på Vinmonopolet. Gardsbrenneriet er gjennom året med på mange festivalar og arrangement der det er mogleg å treffe oss på stand og smake på produkta våre. Følg med på heimesida vår samt sosiale medier for oppdatert oversikt over dette.
Er du forhandlar og ønskjer å prøve produkta våre finn du informasjon om dette på våre heimesider.»
Følg de gjerne på Facebook eller sjekk ut nettsidene her.

Produkter
Gardsbrenneriet produserer en lang rekke produkter, faktisk over 40, med alt fra cider med og uten alkohol, brus, hard seltzer og tonic, til brennevin og likør (for ikke å glemme alle grønnsakene, frukt og urter). En funfact er at de er de første i Norge som har produsert brennevin på myse. Noen av de nyeste produktene er dampinfusert (Vapour infused), dampinfusjon er en metode for å lage brennevin der de botaniske ingrediensene – de naturlige ingrediensene som gir ginen sin unike smaksprofil – aldri kommer i kontakt med basisspriten.
VinArena har smakt disse produktene:

Attåt hard seltzer solbær: Solbær på nesen, mørke bær, urter. Den er rund og frisk med en fin sødme. Terningkast
4

Attåt hard seltzer bringebær: Frisk og fruktig nese, bringebær og hint av urter og vanilje. Fruktig smak med god syre, og fint bærpreg, rund.
5

Gardsbrenneriet Handverkscocktail Pink Gin & Tonic er en ferdigcocktail med destilleriets egne Pink Gin og Pink Tonic (1:2), bringebær, rabarbra, vanilje og krydder. 5% alkohol. Frisk og fruktig nese, bærpeget, einebær og urter. På smak er den fruktig, godt sødmebalansert, rund med fin bitterhet. En god og fruktig ferdigcocktail, ikke for søt!
5

Gardsbrenneriet Handverkscocktail Mandarina Spritz er en ferdigcocktail med vodka, sitronmelisse, mandarin, sitrusfrukter, krydder. 5%. Sitrus, florale toner, mandarin, appelsin, einebær, urter å nesen. Den er fruktig og sødmefull på smak, rund og smakfull. Ikke veldig kompleks men en fin cocktail på den sødmefulle siden.
3

Gardsbrenneriet Handverks Cocktail - Pakhaus

Gardsbrenneriet Handverkscocktail Herbal Apple Mule er produsert på vodka, eple, lime, limebasilikum, ingefær. 5%. Kompleks og krydret nese, eple, artig preg av urter, thai basilikum, ingefær. Den e smakfull og rund, fint sødmebalansert. En god håndverkscocktail!
5

Attåt sider eple har 6.5% alkohol, 28 gram sukker per liter. Godt eplepreg på nesen, floral, sitrus, innbydende. Den er fruktig og lett sødmefull, smaker skikkelig håndverkseplesider, godt balansert. En flott kvalitetssider.
5

Attåt Sider Eple, Kirsebær, Solbær og Rips er produsert med tradisjonell sidergjæring av norske epler og bær. Uten bruk av konsentrat, tilsatt solbær, kirsebær og rips. 7.5% og 20 gram sukker per liter. Frisk og fruktig aroma med eple, kirsebær, røde bær og frukter, litt sukkertøy og urter. Den er fruktig og smakfull, god syre, balansert sødme i en utgang med lett tørrhet. En deilig sider!
5

Det er pengar i edle dropar | NETT NO

Attåt No.4 botanical vodka (dampinfusert): Ren og pen nese, nøytral og mild, diskre hint av sitrus, blomster og urter. Den er mild og nøytral også på smak, rund, følger nesen med et lett krydderpreg. Elegant! 90p
90
Attåt Distilled Gin 2019: Milde toner av einebær og andre røde bær, sitrus og kvann, urter, bukser og florale toner. Den er rund og balansert på smak, fint krydder- og urtekick, sitter godt. En klassisk og fin gin, rund. 87p

Attåt No.3 Distilled Gin London Dry: Mild nese, einebær, lett preg av urter og krydder, sitrus, hint av bær. Den er rund på smak, følger nesen med en fin fedme, lett krydder, lang og varm utgang. En småkompleks og interessant gin, den kunne ha utrepeget seg litt mer, men er elegant. 89p

Attåt No. 01 Pink Gin (ny versjon, dampinfusert) er lagd med blant annet einebær, bringebær, kvann, tyttebær, rogn og andre krydder. 43% alkohol og 9 gram sukker per liter. Dampinfusert. Fin konsentrasjon av bær på nesen, bringebær, einebær, urter, Den er rund og smakfull, fruktig, fin fedme og fylde, frisk og krydret utgang med akkurat passe sukkermengde. Smakfull og god uten å bli for søt! 90p
90
Attåt kløver gin
(Produsert på gjæret, destillert og smaksatt myse.)
Den har en mild og innbydende nese, kompleks, hint av yoghurt, sitrus, lett krydret, urter, fruktig og innbydende. Den er meget smakfull, spennende toner av vanilje, krydder og urter, sitter godt og tørt med et fint kick i ettersmak. En meget spennende gin, må smakes! 88p

Attåt Akevitt: Karve, sitrus, urter, vanilje, hint av sherryfat og krydder. Den er rund og mild på smak, lett krydret ettersmak. Lett sødmefull og lettdrikkelig allrounder. Til kos. 87p

Gardsbrenneriet Gardsakevitt: Klassisk aroma av karve, sitrus, eple, urter, koriander. Den er mild, rund, følger nesen, ganske lang og varmkrydret utgang. En mild og rund akevitt, lettdrikkelig og snill med et fint krydderpreg. 87p
Denne vant nylig sølv i Norges Beste Drikke 2024.

Attåt No. 2 botanical rum (dampinfusert)
Destillat av norske sukkerbeter og melasse infusert med kryddervekster. 38% alkohol.
Innbydende nese med sukkerroer, brunt sukker, vanilje, hint av urter og krydder. Den er ganske mild og pen på smak, følger nesen, lett krydderpreg og kick, sitter godt. Mild og fruktig rom. 86p
Alkoholfritt:

Gardsbrenneriet AS - Bondens marked

FriSider Eple
101.5 gram sukker per liter.
Ren og pen eplelukt, florale hint, krydder og urter. På smak er den fruktig og moden, flott eplepreg, rund og sødmefull med god syre, fint krydderpreg. Fin sider på den sødmefulle siden.
4
FriSider Eple og Bringebær
Produsert på epler og norske bringebær, 100 gram sukker per liter.
Fint preg av eple og bringebær, florale toner, urter og krydder. På smak er den lett sødmefull, syrefrisk, fin frukt, godt balansert og fyldig med en lang utgang. Veldig god sider!
5
Gardsbrenneriet FriSider Granskudd, Einebær & Hylleblomst
Produsert på: Aroma, Discovery, Gravenstein, James Grieve og Bramley’s Seedling epler, granskudd, einebær og hylleblomst.
99.2 gram sukker per liter.
Eple, florale toner, sitrus, einebær, skog, urter på nesen. Den er frisk og fruktig på smak, godt sødmebalansert og gode smaker. En smakfull og lett kompleks sider, meget flott sider!
5

Eliksir Tonic Classic (kinin og sitrus): Klassisk aroma med sitrus og bittertoner. Sødmefull på smak med sitrus og florale toner. Mangler litt bitterhet men klassisk på smak.
Eliksir Tonic Floral (hylleblomst, citra humle og sitrus): Floral og urtete nese, sitrus. Den er frisk og god på smak, lett bitterhet, balansert sødme. Artig tonic!
Eliksir Tonic Pink (bringebær, appelsin og blåbær): Innbydende og bærfruktig nese, floral, sukkertøy, sitrus. Den er rund og frisk, følger nesen, ikke for søt. Absolutt en flott og fruktig PT!
Anmeldt tidligere:

Attåt Taffelakevitt er en klassisk akevitt laget på norske poteter som er destillert med krydder, urter og bær fra Norge, 38% alkohol og 3 gram sukker per liter. Lett fruktig nese med krydder, sitrus, sitronmelisse, koriander og dill. Den er fruktig og rund på smak, godt preg av sitrus, behagelig og godt balansert, sitter godt og tørt i utgangen med en lett fedme. En utrolig frisk og interessant akevitt.
(Denne utgår visstnok til fordel for en sommerakevitt som kommer senere i år.)

Attåt Pink Gin er blant annet lagd med bringebær og tyttebær som rosa ingredienser. 43% alkohol og 3 gram sukker per liter. Fruktig og innbydende nese med bringebær, krydder, einebær og krydder. Den er smakfull og fruktig, godt syrlig preg, tørr, lang og strukturert utgang med tyttebær og krydder. En smaksrik og flott gin med skikkelig karakter uten å bli for søt. 88p

Attåt fatlagra eplebrennevin er eplemost som er fermentert, destillert og lagret på sherryfat (Olorosso/PX) i minimum ett år. 38% alkohol og 50 gram sukker per liter. Fint preg av modent eple, fat, florale toner, vanilje, lett krydder. Moden smak av eple og fat, god syre, fint krydderpreg i en utgang som sitter godt. Balansert sødme, hint av tørket frukt. 88p
Denne vant nylig bronse i Norges Beste Drikke 2024.

Legg igjen en kommentar