Denne uken ser vi på et vinhus i Piemonte Redaktøren er blitt veldig glad i, undertegnede besøkte de for første gang i desember 2020 – midt under selveste pandemien! Da tok de godt i mot meg, akkurat som da jeg møtte Ciabot Berton på Grandi Langhe i år, og ønskte meg varmt tilbake til nyrenovert smakerom og bygninger på vinhuset!

En liten historisk oversikt:
1876
Tippoldemor Maria kjøpte sin første vingård i en av de fineste Cru`ene i La Morra, Rive.
På slutten av 50-tallet
Etter alltid å ha vært en typisk Langa-gård som i tillegg til vinmarker også drev med fruktdyrking og husdyrhold, begynte Luigi, som nå driver gården, å spesialisere seg på dyrking av vinmarker.
1961
Den første årgangen av Barolo ble tappet på flaske.
På 60- og 70-tallet kjøpte familien ny jord, og i tillegg kom vinmarkene som Luigis kone, Maria Beatrice, arvet i den historiske Roggeri-Cruen.
80-tallet
Vingården som vi kjenner i dag ble bygget i et dominerende område med panoramautsikt over åsene i Barolo.
Navnet stammer fra den lille bygningen (ciabot, på piemontesisk) som ble funnet på stedet, og som tilhørte en viss Berton, som i et forsøk på å lage sitt eget fyrverkeri forårsaket en brann. Selv i dag kan du fra kjelleren se ruinene av bygningen som vingården er oppkalt etter.
Siden 1990-tallet har vi forvaltet vinmarkene våre i samsvar med regelverket for integrert skadedyrbekjempelse, og vi har alltid vært opptatt av miljømessig bærekraft. -Produsenten
Tidlig på nittitallet
Luigi fikk selskap av sønnen Marco Oberto, som er ønolog, og datteren Paola, som er agronom.
De ble stadig mer bevisste på jordsmonnets store potensial og ønsket å fremheve dets unike natur, og fortsatte arbeidet med å vinifisere de ulike parsellene hver for seg.
Nittitallet – 2000
Ved siden av baroloen fra Ciabot Berton, som i over 30 år har vært synonymt med eleganse og finesse blant baroloene som lages i La Morra, begynte vingården å produsere den første enkeltvinmarksbaroloen ved å velge ut parseller med gamle vinstokker i Roggeri-området.
Kjærligheten til jorda og respekten for naturen ledet vingården mot en bærekraftig produksjon, godt hjulpet av retningslinjene i regelverket for integrert skadedyrbekjempelse for å oppnå en lav miljøpåvirkning i landbruket.

2010 – i dag
Federica, Marcos kone, kom til med sitt bidrag som sommelier og sin lidenskap for vin.
Luigis verdifulle lærdom, kombinert med økt erfaring i å forvalte vinmarkene med stor omhu og beslutningen om å overlate arbeidet med å fremheve skjønnheten i hvert enkelt terroir til respektfull vinifikasjon og lagring, gir vinhuset muligheten til å tilby viner som er det rene uttrykket for et unikt og sjarmerende område.
Nå
VinArena tok en liten prat med Marco om statusen på gården i fjor høst:
Hvordan har dette året vært for deg på vingården?
Heldigvis har vinteren 2022/2023 vært kaldere enn året før, og det har vært rikelig med vann takket være snøfall (2 ganger) og regn i løpet av våren og begynnelsen av sommeren. I begynnelsen av den nye vekstsesongen har vi blitt bedt om å være svært forsiktige og presise for å unngå spredning av sykdommer, men denne tilnærmingen har gjort det mulig for oss å håndtere sesongen med et minimum av inngrep i vinmarken i alle vekstfaser.
Nå som innhøstingen har begynt, kan vi si at vi kanskje ligger noen dager foran sammenlignet med tidligere årganger, men det fantastiske er at alle vinstokkene fortsatt har supergrønne blader, og det ser ikke ut som om vi nærmer oss oktober!
Hvordan ser årgangen ut?
For øyeblikket er vi svært fornøyde med den gode balansen mellom sukkerinnhold og syre, sammen med en utmerket fargeekstraksjon. Dolcetto, Barbera og Langhe Nebbiolo ser svært lovende ut. Alle disse aspektene gjør at vi har tro på en ny stor årgang også for Barolo.
Hvordan er det skandinaviske markedet for dere?
For små håndverksprodusenter som oss er det skandinaviske markedet fortsatt veldig vanskelig! Heldigvis har vi i Norge en sterk partner som Pernod Ricard, og derfor har vi mulighet til å være til stede på en stabil måte, og det er det vi ønsker.
Ser du at miljøet i vinmarkene dine endrer seg?
Den globale oppvarmingen er utvilsomt et problem også i vår region, men ettersom Langhe er et svært komplekst område som påvirkes av ulike aktører (som Alpene, Liguriahavet og elven Tanaro) når det gjelder klima, er det vanskelig å gi en generell vurdering. Hver vingård har sitt eget aspekt, sin egen høyde over havet, sitt eget jordsmonn og sitt eget mikroklima, noe som innebærer et annet samspill med det globale miljøet. Mer spesifikt kan de høyereliggende vinmarkene ha dratt nytte av temperaturstigningen, som for eksempel vinmarkene som ikke vender helt mot solen. På den andre siden krever vinmarkene som er helt eksponert for solen, en mer omhyggelig styring av kalesjen fra årgang til årgang for å unngå solforbrenning på huden.

Smakt på Grandi Langhe:
Fisetta Barbera d`Alba 2022: Mørke bær, florale toner, kirsebær, krydder på nesen, innbydende. Den er saftig og syrefrisk på smak, fint struktur ut i en lang ettersmak. En godt balansert og god Barbera! 90p

3 Utin Langhe Nebbiolo 2022: Mørke bær, røde frukter, kirsebær, busker, urter og jordsmonn. Den er tørr og strukturert på smak, syrefrisk, litt ung men lovende. 89p
La Morra Barolo 2020: Lett kompleks, mørke bær, kirsebær, florale toner, pepper, jordsmonn, urter. Den er ganske klassisk La Morra Barolo på smak, ung, syrefrisk, strukturert, lang utgang. Flott allrounder! 90p

1961 Barolo (blanding av tre vinmarker) 2019: Mørke bær og frukter, lett krydret, aromatisk med florale toner, jordsmonn, innbydende. Den er fruktig og tørr på smak, god syre, strukturert og god med en lang ettersmak. En godt balansert og meget god Barolo, lovende! 91p

Roggeri Barolo 2019: Florale toner på nesen, mørke bær, krydder, jordsmonn, urter og busker. Den er meget strukturert og bestemt på smak, god syre, lett frukt, lang utgang. Trenger litt tid, men er lovende! 89p
Roggeri Barolo 2020: Mørke aromatiske bær, kirsebær, bringebær, florale toner, urter og busker. Den er fruktig og god på smak, tørr, godt balansert og lang ettersmak. En virkelig god og smakfull Barolo i en nydelig årgang. Løp og kjøp når den kommer til Norge! 92p

Rocchettevino Barolo 2019: Mørke bær, jordsmonn, florale toner, kompleks, ung og fruktig. På smak er den tørr med en strålende struktur, fin frukt og syre, mange lag i en lang utgang. Flott! 91p


Tilgjengelig på Vinmonopolet:

Ciabot Berton 1961 Barolo 2016: Mørke bær og frukter, jordbær, kirsebær, lett krydderpreg, hint av lær og fat. Den er syrefrisk med en lett frukt, lang og tørr utgang, gode tanniner. En smakfull og fortsatt ungdommelig Barolo. 89p





