Tranum Mølle Destilleri er nok en dansk produsent VinArena vil sette fokus på.


Produsenten
«Jeg heter Ulrik Mose Schade. Ja, jeg heter egentlig Pedersen. Min bestefar var post og sykekassekasserer i Tranum, og han het Pedersen. Men jeg giftet meg med Hanne fra Brovst (en fjern slektning, viste det seg), og vi hadde Schade til felles fra en tippoldefar. Og slik ble det: «Schade». Barna våre heter Schade. Enkelt og greit!
Mamma hadde en kolonialbutikk i Ny Skovsgård, og pappa var fiskehandler og kontrollassistent, men jeg ble sivilingeniør i Aalborg i 88. Så jeg er vel litt av et forbilde. Det har jeg vært i rundt 30 år. Gode år. Men det krever også at man har en god hobby, slik at man glemmer arbeidsmengden og rumpeturene. Jeg har brygget øl, og vennene mine sa at det var godt øl. Det er kanskje den enkleste måten å få gratis øl på.
Men jeg er naiv og velger å tro at det er fordi jeg vet hva som smaker godt. Det er den holdningen jeg bruker når jeg destillerer brennevin. Noen reiser halve verden rundt for å finne råvarer. Andre mener at de lokale urtene og vannet de har i nærheten, er det beste.
Jeg leter i kjøkkenskapet og bruker smaksløkene mine til å huske hva jeg har luktet i bestemors krydderhylle, hva jeg har smakt i bestemors krydderkake, hvilke krydder jeg har smakt i maten jeg har spist her omkring, hvilket krydder en oppfinnsom brygger har brukt i et øl og hva jeg har opplevd når jeg har bundet en dram på et godt påske- eller julebord. Alle disse opplevelsene og inntrykkene prøver jeg å kondensere i produktene jeg lager. Jeg lager bare produkter som jeg selv liker. I Tranum har vi dessuten veldig godt kildevann i kranene. Gode venner har selvfølgelig lov til å si hva de mener, du er vel ikke feilfri? Mitt slagord (egentlig et ord av skotsk opprinnelse) som destillatør er: «No bullshit…». Med det mener jeg: «Smak på det du putter i munnen, smak på det flere ganger! Hvis det smaker godt, har du funnet det du leter etter. Hvis det ikke faller i smak, bør du ikke kaste bort mer tid og fortsette å lete.»
Produktene jeg lager, har som regel et ganske høyt alkoholinnhold. Det er det vi her hjemme synes er best for smaken. Ingen akademiske alkoholprosenter rundt 38 +/-. Hvis det blir for sterkt, er det bare å skylle, tilsette mer brus eller bare tåle smerten…»

Historien om Tranum Mølle
«Jeg begynte å brygge øl som hobby i 2006. Det er en spennende interesse som kombinerer vitenskap, håndverk og god smak. Etter hvert som kunnskapen min om bryggekunsten utvikler seg, begynner jeg å tenke på om det finnes andre måter å lage spennende drikker på, gjerne med gjær.
Jeg vender blikket mot dansk vindyrking. I flere år har det vært noen pionerer som mot alle odds og negative spådommer har laget ganske hederlig vin av danske druer. Jeg synes det kunne være interessant å engasjere meg i det. Jeg har allerede en halv tønne jord, som ligger rett på den andre siden av Hjortdalvej. Her skal jeg i 2015 og 2016 plante nesten 700 vinstokker, som skal begynne å produsere druer i løpet av 5-6 år.
Hvis du har vinstokker, trenger du også et rent og godt sted å lage vin. Og hva er vel mer nærliggende enn å bygge en vingård på Møllen? Planleggingen av hva vingården skal kunne oppnå, er under utvikling. Og snart er også et destilleri på tegnebrettet. Og når du kjøper rustfritt stål, kan du like gjerne kjøpe de karene som trengs for å brygge øl. Og hvis du kan brygge øl og har et destilleri, har du også det du trenger for å lage whisky.
Tidlig i 2017 startet jeg prosessen med å søke myndighetene om byggetillatelse og søke om lisens for å etablere destilleri, vingård og bryggeri. Det har vært et langt og hardt arbeid. Spesielt når man i tillegg må bygge prosessanlegget, mure og male selv og planlegge alt det andre arbeidet som andre må gjøre. Når de fysiske tingene er på plass, kommer oppgavene med produktutvikling, markedsføring, flasker, etiketter, hjemmeside osv. osv.
Men i oktober 2018 kan jeg overlevere min leveranse av gin til en kunde fra Tranum Mølle Destilleri. Tranum Mølle er i gang igjen!»

Produktene lages slik:
«Grunntanken bak produktene våre er veldig enkel: Vi ønsker å lage produkter som vi selv liker og som vi kan dele med venner og familie ved festlige anledninger. Det er ingen vits i å lage noe man ikke liker selv, eller som familie og venner ikke vil drikke. Derfor testes produktene i flere faser:
Fase 1. Destillatøren får en idé til et produkt og prøver å lage en smak som passer til ideen. Allerede det første forsøket er mislykket i 98 % av tilfellene. Men når han er fornøyd, begynner fase 2.
Fase 2. Den nærmeste familien smaker på produktet. Ofte er det ikke noe som må forkastes, men typisk er det noe i smaken som må justeres. Når alle er fornøyde, avgjøres det om flere skal involveres i godkjenningen.
Fase 3. Nå har vi et slags «smakspanel». Dette er familie og venner som har en mening om hvordan de synes produktene skal smake. Panelet har «bare» en veiledende funksjon, men har likevel mye å si.
Når alle fasene er gjennomført, er vi klare til å lansere det nye produktet.»

Tranum Dry Gin Hoddmimer
Destillert i små potstills av kobber
Laget etter «Less is more»-dogmet med noen få botaniske ingredienser: einerbær, furuskudd, korianderfrø, appelsinskall, rosmarin, angelikarot og laurbær.
Solid styrke på 47 % ABV
Destillatøren skriver om sin Gin Hoddmimer:
«Smaken i denne ginen er inspirert av inntrykkene man får når man går i skogen. Den «grønne smaken» finnes i furuskudd, rosmarin, laurbær og selvfølgelig einerbær. Vi har også tilført friskhet og litt sødme fra korianderfrø og tørket appelsin. Til slutt har vi gitt ginen sin grønne farge fra klorofyllet i grønne planter. Denne ginen har vi kalt Hoddmimer. Navnet kommer fra norrøn mytologi. Hoddmimers skog er stedet der Liv og Livtraser, de to eneste menneskene som overlevde Ragnarok, overlever ved å livnære seg av morgendugg. Om morgenduggen ligner innholdet i flasken er tvilsomt, men vi er sikre på at ginens smak og utseende i en G&T med mye is vil skape både glede og optimisme. Bruk en skive appelsin, appelsinskall eller fersk rosmarin i din G&T for å fremheve smakene».
Innbydende og spennende aroma av skog, einebær, barnåler, sitrus, rosmarin, urter, Den er smakfull, konsentrert, deilig preg av det grønne i naturen og skogen, frisk, lang ettersmak. En kompleks og meget vellykket gin, godt balansert og utrolig smakfull. 92p

Tranum Dry London Gin Trinity
Destillert i små potstills av kobber
47 % ABV
Destillatøren skriver:
«Som mange andre har jeg i mange år satt pris på en god gin. Både som ren gin og som G&T. En dag kom tanken til meg: «Hvordan ville en ukomplisert og solid gin med et begrenset antall botaniske ingredienser smake?».
Trinity er laget med ginverdenens «hellige treenighet»: koriander, angelikarot og selvfølgelig mye einer. Og for å understreke den solide karakteren har jeg satt alkoholprosenten litt høyere enn i mange andre herlige giner.»
Einebær, skog, konsentrert aroma, florale toner, urter og sitrus. Den er smakfull og konsentrert, mye blomster og urter, lang og varm utgang. Flott gin med mye smak! 90p

Tranum Dry London Gin Botanic
Destillert i små potstills av kobber
Laget etter «Less is more»-dogmet med noen få botaniske ingredienser: Einerbær, korianderfrø, agelikarot, pomeransskall, fennikel og kardemommekapsler.
47 % ABV
Destillatøren skriver:
«Med denne ginen ønsker jeg å gi deg den opplevelsen du forventer av en god gin: friskhet og tydelige smaker av einer, koriander og sitrus. Jeg har imidlertid lagt til et ekstra lag i opplevelsen som gjør at du først møter det du forventer, men etter en stund åpner det seg nye, subtile og uventede inntrykk. Kombinasjonen av koriander og pomerans gir en friskhet i smaken som langsomt endrer seg etter hvert som tiden går. Og etter en slurk av ginen, der smaken fader ut med noen lakrispregede toner fra fennikel, dukker det plutselig opp en uventet smaksnote. Hvis du er i tvil, vil jeg gjerne avsløre at det er de få kardemommekapsler som er brukt, som vil være med.
Den er aromatisk, floral, fint preg av einebær, urter, sitrus, busker og skog. Den er smakfull, følger nesen, lang og konsentrert utgang. Klassisk og deilig gin. 89p
Tranum Dry London Hvergelmer
Destillert i små potstills av kobber
Laget etter «Less is more»-dogmet med noen få botaniske ingredienser og kun med den «hellige treenighet»: einerbær, korianderfrø og angelikarot.
Økologisk, 47% ABV
Destillatøren skriver:
«Asken Yggdrasil huskes fra norrøn mytologi som asketreet i verdens sentrum. Det er livets tre og symboliserer et sunt samfunn. Fra en av Ask Yggdrasils røtter springer kilden Hvergelmer, som gir iskaldt vann til elver og bekker.
Hvergelmer er destilleriets første økologiske gin og skal symbolisere renhet, originalitet og tradisjon. Tanken var å gå dypere inn i ginens sanne natur og tradisjon. Hvergelmer destilleres kun med ginens hellige treenighet: angelikarot, korianderfrø og einerbær. Det er her smaken av god, tradisjonell gin skapes. Men med et dypt snitt i einerens smak fremheves de mange skjulte, treaktige smaksnotene i einer ytterligere.»
Urter, sitrus, røtter, fruktig nese, mange lag. Smakfull, klassisk, innbydende på både aroma og smak, mye skog, lett sødme, lang og krydret utgang. Klassisk men konsentrert og smakfull, flott gin! 89p
Tranum Dry London Vidar
Destillert i små potstills av kobber
Opprinnelig destilleriets årgangsgin i 2021, gjort permanent i 2023.
47% ABV
Destillatøren skriver:
«Dette er vår årgangsgin for 2021, som kun selges i 1000 eksemplarer. Vi har gitt den navnet «Gin Vidar». I likhet med Tor er Vidar sønn av Odin. Det er spådd at Vidar skal hevne farens død ved Ragnarok ved å drepe Fenrisulven. Vidar er en av æsene som overlever Ragnarok og gjenoppbygger den nye verden. Året 2021 er preget av kampen mot koronaviruset, og en av måtene vi alle kjemper på er å isolere oss. Nesten slik det ville skjedd i Fimbulvinter. Men når kampen er vunnet, åpner verden seg og vi kan møtes over en G&T igjen. I Gin Vidar er det lagt stor vekt på sitrus: Rådestillatet er destillert med skall fra appelsin, pomerans og sitron. Ginen er også tilsatt ekstrakter fra appelsin og sedertre, noe som tilfører ytterligere friskhet og distinkte aromatiske toner.»
Innbydende aroma, mye sitrus, sitron, florale hint, urter, einebær. Den er konsentrert, også her et deilig sitruspreg, lang utgang med et godt pepperkick! En deilig sitrusgin, vellagd og god. 90p

Tranum Dry London Gin Bourbon Cask Limited Ed. 2022
Destillert i små potstills av kobber
Destilleriets årgangsgin fra 2022
Laget etter dogmet «Less is more» og kun med den «hellige treenighet»: einerbær, korianderfrø og agelikarot.
Lagret på eik fra Bourbon-fat
47% ABV
Destillatøren skriver:
«I destilleriets hverdag er det en vanlig oppgave å produsere vidunderlig brennevin som allerede er utprøvd og anerkjent. Men av og til slipper en djevel i destillatøren løs og lar plutselig kjente smaker fra én verden kollidere med like kjente inntrykk fra en annen. Denne flasken er resultatet av en slik kollisjon! Det er inntrykkene du vanligvis finner i en deilig new-make-sprit lagret på bourbonfat i Tennessee kombinert med vår egen Gin Trinity, destilleriets førstefødte, prisbelønte gin med massive toner av einer.
Jeg håper du blir like betatt og fortryllet som jeg ble første gang jeg nippet forsiktig til resultatet.»
Innbydende, frisk, einebær, sitrus, urter, krydder, koriander, hint av fat. Klassisk på smak, deilig preg av koriander og einebær, frisk, fint hint av fat, lang og krydret utgang. Den kunne hatt litt mer fat, men ellers en god gin! 88p
Tranum Dry London Gin Spicy
Destillert i små potstills av kobber
Laget etter «Less is more»-dogmet med noen få botaniske ingredienser: Einerbær, korianderfrø, angelikarot, stjerneanis, fennikel, pomerans og allehånde.
47 % ABV
Destillatøren skriver:
«En gin som krever oppmerksomhet. Jeg ville lage en gin som var litt ekstra. En gin som krevde litt oppmerksomhet når du luktet og nippet til den. Så jeg bestemte meg for å lete i krydderhyllen, spesielt der de tyngre krydderne sto. Jeg fant krydder som vanligvis forbindes med krydret kaker og mat man kan støte på når man er på reise i det østlige Middelhavsområdet. I duften er det en balanse mellom inntrykkene. Og i en lang smaksopplevelse presenteres krydderne tålmodig hver for seg.»
Krydret og spennende aroma, einebær, pepper, kanel, sitrus og urter. Den er rik og smakfull, krydret og konsentrert, deilig og varm utgang. Vellykket krydder-gin!


Tranum Dry Gin Underlien NS
Destillert i små potstills av kobber
Laget etter «Less is more»-dogmet med noen få botaniske ingredienser: einerbær, koriander, angelika, lyngblomst, hylleblomst, kamilleblomst, roser.
Inspirert av blomstene på sanddynene.
Destillatøren skriver:
«Ved Tranum reiser Lien-ryggen seg, og ved foten av åsene strekker et område seg ut mot Nordsjøen. I steinalderen var dette området havbunn, men på grunn av manglende press fra istidens isbreer har området hevet seg og er nå blitt til en fantastisk sanddynehei som kalles «Underlien». Underlien er dekket av lyng og andre hardføre planter, og denne ginen fanger opp duftene og smakene av plantene som finnes her. Med botaniske ingredienser som kamille, hylleblomst, roser og lyngblomster gir denne ginen en komprimert og utsøkt versjon av de duftene man kan oppleve når man ferdes på Underlien. For å understreke nærheten til havet har ginen en marinestyrke på 57,1 % og er dessuten farget sjøblå med ekstrakter fra blomsten Clitoria Ternatea.»
Lett kompleks og sitruspreget aroma, einebær, florale hint, koriander. Rik på smak, smaker blomstereng, konsentrert sitrus, einebær og en lang, konsentrert, varm og deilig utgang. Virkelig smakfull og godt balansert gin på den blomstrete siden. 91p


Tranum Dry Gin Scuttlebutt NS
Destillert i små potstills av kobber
Laget etter dogmet «Less is more» og kun med den «hellige treenighet»: einerbær, korianderfrø og angelikarot.
Destillatøren skriver:
«Havblå, karakterfull marinestyrke på 57,1 % ABV. Før i tiden var gin og krutt blant den viktigste lasten når et britisk marineskip dro på tokt. Hvis noe gikk galt, kunne ginen gjøre kruttet vått. Vått krutt kan ikke fanges med mindre det er fuktet med en alkoholholdig væske. Derfor var all gin som skulle transporteres på britiske krigsskip, spesielt sterk i alkohol. Derav navnet «navy strength». «Scuttlebutt» er en engelsk betegnelse på drikkevannstønnen om bord på et skip og kan sammenlignes med vannkjøleren eller kaffemaskinen på et kontor. Disse er alle samlingspunkter for hyggelige samtaler, vennskapelige diskusjoner og god latter, akkurat som god gin. For å understreke at denne ginen er noe utenom det vanlige, er den farget blå med ekstrakter fra blomsten Clitoria ternatea, som også gir en morsom effekt når den blandes med tonic.»
Sitruspreget nese, einebær, krydder, urter. Den er klassisk på smak, konsentrert og rik, fint balansert med en varm utgang. Überklassisk og deilig NS, vellagd! Artig med blå farge! 89p
Skulle ønske noen tok inn disse til Norge og Vinmonopolet 🤗
LikerLiker