Produktfokus: Velenosi

Ascoli Piceno er en by i Marche-regionen i Italia, hovedstad i provinsen av samme navn, ca. 20 km fra Adriaterhavet og 150/200 meter over havet. Og det var her Velenosi-vingården ble grunnlagt i 1984, av to svært unge entreprenører; Angela og Ercole Velenosi. Med Dr. Paolo Garbinis erfaring ble selskapet Velenosi Srl etablert i 2005.

«Jeg startet dette arbeidet i all min uskyld som 20-åring», minnes Angela. «Jeg hadde ingen erfaring, men jeg trodde at jeg kunne klare det alene, helt fra bunnen av. Jeg hadde ingen familie og ingen som kunne gi meg økonomisk støtte. Jeg kunne bare stole på min egen innsats. Jeg trodde på oppofrelser og besluttsomhet, men jeg har aldri vært drevet av ambisjoner. Snarere har jeg alltid forfulgt drømmene mine og gjort alt jeg kunne for å oppnå dem, én etter én. En av disse drømmene var helt klart å gjøre eiendommen min, som på den tiden ikke var særlig kjent, til et internasjonalt anerkjent terroir.» -Angela

Selskapets (nå flere) gårder strekker seg mellom åsene som omgir den praktfulle Tronto-elven, som takket være sin leirholdige og fruktbare jordsmonn alltid har vært velegnet til vindyrking. I tillegg til de fire gårdene i Ascoli Piceno, Castorano, Monsampolo og Castel di Lama, finnes det også en vingård i området Ancarano (TE) og i området San Marcello (AN), mellom slottene i Jesi. De er per i dag det største familieide vinhuset i Marche.

Redaktøren tok en liten prat med Velenosi:

Hvordan var 2021-årgangen for dere?
2021 var en god årgang. Varmere enn avsetningsårene, men med gode utflukter.

Hvordan er det skandinaviske markedet for dere?
Vi jobber med det skandinaviske markedet, men vi ser fortsatt etter nye muligheter siden vi ikke har fokusert på det.

Hvordan jobber dere med bærekraft?
Vi er en bærekraftig vingård. Vi driver økologisk jordbruk i vinmarkene våre, bruker lysglass til de mest solgte vinene, reduserer bruken av plast og bruker fornybar energi. Men vi er også stolte av våre sosialt ansvarlige prosjekter, som Orto di Paolo (innhøsting utført av mennesker med autisme).

Har dere merket klimaendringene siden dere startet?
Når det gjelder klimaendringene, ser vi selvfølgelig bevisene på dem hvert år. Vi snakker ikke bare om de varmere somrene vi opplever, men også om ekstreme fenomener som vi ikke har hatt tidligere: flom, hagl…

Her i Norge er det tre viner fra Marche og en fra Abruzzo vi har på markedet, fra de to hovedgårdene. Det kan absolutt anbefales å kjøpe inn disse fire, som en smaksopplevelse – iom at dette er fire forskjellige hvitvinsdruer

-Pecorino er en drue som dyrkes i Marche, Abruzzo, Liguria, Toscana, Umbria og Lazio, og man tror at den opprinnelig er fra Marche.Druen modnes tidlig, er ikke så lett å dyrke og gir en naturlig lav avkastning, noe som har gjort at den har blitt nedprioritert av vinbønder som heller ville ha høyere avkastning med druesorter som Trebbiano for eksempel. Viner produsert på denne druen gir ofte syrefriske viner med et særegent preg av sitrus, florale toner, krydder og mineraler. Hvis den er vellagd kan den fint være lagringsdyktig. VinArena har for øvrig Norges største Pecorinotest for de som er interessert!

-Verdicchio er en druesort som hovedsakelig dyrkes i Marche-regionen i det sentrale Italia. Navnet Verdicchio stammer fra verde og refererer til den svake grønn/gule nyansen som viner laget av druen kan ha. I vinmarken er sorten middels til sent modnende, og den er mottakelig for meldugg og gråskimmel, samt botrytis og surråte. I tillegg til å lage friske, velstrukturerte stille viner med høy syre og sitrusaromaer som sitron og grapefrukt, brukes Verdicchio ofte som base for musserende viner.
Den har en karakteristisk mandelsmak, som kan være ledsaget av bitre toner når vinen er ung, eller en rik, søtlig smak av marsipan og honning når vinen eldes.

-Trebbiano Abruzzese dyrkes i Abruzzo og er kraftig drue, utsatt for meldugg (oidium) og fungerer dårlig på steder med mye vind og modner sent. Vinene har ofte en delikat aroma med florale toner, fersken og hvit steinfrukt, ofte en fyldig vin med god syre, mineralsk og delikat. Vellagde viner av druen har blitt sammenlignet med Chablis.

-Passerina er en ganske sjelden drue fra Marche, med mellomstore, femkantede blader og små druer som vokser i mellomstore til store klaser. Bærskallet er ganske tykt og modnes til en dyp gyllen farge. Druene modnes med et høyt innhold av naturlig sukker og har tilsvarende høy syre, noe som gir balanserte viner på alle andre steder enn de varmeste. Hovedaromaene er aprikos, fersken, pære, deretter hint av honning, hvite blomster, timian, salvie, kost og sitrusfrukter. På smak er den ofte frisk, delikat, ikke for strukturert, aldri frekk, med en mineralsk avslutning der blomster og mandler dukker opp.

Velenosi Villa Angela Falerio Pecorino 2021: Sitron, eple, sitrus, gule frukter, florale toner, urter, ganske konsentrert. Lett kompleks på smak, flott konsentrert, god syre, smakfull, lett dropspreg, tørr og lang utgang. En rik og smakfull vin, flott sitruspreg med et lett krydderpreg. 89p

Velenosi Verdicchio dei Castilli di Jesi 2021: Den har en litt avdempet aroma med eple, sitron, urter, hint av honningblomst, mineraler og jordsmonn. Den er fruktig og syrefrisk på smak, deilig preg av epler, rund, lett fedme, sitter godt. En fin og velbalansert Verdicchio, frisk med en lett struktur. 87p

Velenosi Prope Trebbiano 2021: Den har en frisk og mineralsk nese med gule frukter, honningemelon, florale toner, sitrus, urter. Den er syrefrisk og fruktig på smak, saftig, sitter godt og tørt. En frisk og lett krydret vin med fine mineraler. 86p

Velenosi Passerina 2021: Den har en lett vegetal nese, urter, hvit steinfrukt, eple, lime. Smakfull med god syre og deilig frukt på smak, halvlang og tørr utgang med lett struktur. 87p

Legg igjen en kommentar