I Februar var undertegnede så heldig å få noen timer sammen med den legendariske italienske journalisten Alessandro Masnaghetti, også kjent som kartmannen! Hvem er bedre å lære om den sorte hanens og Consorzio Vino Chianti Classico sitt nye system enn nettopp han?

For ett år siden lanserte Alessandro en bok om de nye offisielle vinmarkene (UGA) i Chianti Classico (september 2022). På 424 sider kan fagfolk og vinelskere dykke ned i dypet av den toskanske vinregionen og virkelig sette seg inn i dette spesielle jordsmonnet. «Chianti Classico Atlante» er resultatet av femten års intensiv og grundig forskning og inneholder 180 detaljerte kart og en geologisk studie.

Vinmarkene til mer enn 400 vingårder er avmerket, og noen av dem finnes ikke engang på markedet ennå. Vedlegget inneholder en fyldig ordbok over stedsnavn og vingårder med en oppdatert liste over hvilke Chianti Classico-viner de produserer og de såkalte UGA (Unità Geografiche Aggiuntive) hvor de har vinmarker.
Boken suppleres av åtte turistruter som gjør det mulig å oppdage de mest fascinerende hjørnene av Chianti Classico utenfor allfarvei, ypperlig om du vil oppleve dette stedet selv.
Kort om UGA
11 ulike områder har blitt identifisert og avgrenset innenfor produksjonsområdet Chianti Classico, og kan skilles ut på grunnlag av spesifikke kriterier som ønologisk gjenkjennelighet, historisk autentisitet, renommé og betydning når det gjelder produksjonsvolum: Castellina, Castelnuovo Berardenga, Gaiole, Greve, Lamole, Montefioralle, Panzano, Radda, San Casciano, San Donato in Poggio (inkludert Barberino Tavarnelle og Poggibonsi), Vagliagli. Hovedgrunnen er fordi en vil at konsumeren skal være bevisst på og å gjøre det lettere for konsumenten å ta et bevisst valg når det kommer til disse vinene, som er så like – men likevel så ulike. Masnaghetti har bidratt sterkt til studier og research i dette arbeidet.

Vi hadde ikke så mange timer, men rakk å reise innom San Donato i Poggio, Montefioralle og Panzano. Han legger vekt på at jordsmonnet her er viktigere enn mange andre steder i forhold til eksponering, hvor vid dalen er osv. Det er i hovedsak tre jordsmonn å skille mellom i dette området; Galestro som består av porøs stein, Alberese (limestone/kalkstein) som i hovedsak består av marine skjelett fragmenter som koraller og Clay-Sand (leire-sand). Det er fascinerende å se forskjellen fra sted til sted. Galestro er ødelagte skjell – ikke stein, forteller Alessandro, når de kommer ut fra bakken blir de porøse og brekker opp. Man kan for eksempel finne årer av Galestro inne i Alberese.
Undertegnede var heldig å fikk en utgave av mannen selv! Anbefales!
Alessandro Masnaghetti er internasjonalt kjent for sitt arbeid som «kartmann» og har allerede utgitt lignende bøker om Barolo og Barbaresco de siste årene.
Vi smakte selvfølgelig også litt vin på veien.
