Anteprima di Toscana 2023

I februar var det duket for den 30. Chianti Classico presentasjonen i Firenze, og det med rekordmange produsenter tilstede – hele 206 (av totalt 482 medlemmer) produsenter som smykker seg med den sorte hanen!
Bilder: Consorzio Chianti Classico og Consorzio Vino Nobile di Montepulciano 

Chianti Classico (DOCG i 1996), som ikke må forveksles med Chianti som er en helt annen DOCG, har hatt en stor vokst de siste årene. Dette området som ligger mellom Siena og Firenze bare øker i popularitet. I 2022 kunne Nero Gallo appellasjonen skilte med 6% økning i salg av flasker, og 10% økning av pris per hektoliter. Introduksjonen av Gran Selezione for ni år siden har vist seg smart, dette er en kategori som har økt signifikant i salg. Fra 33 produsenter som startet med Gran Selezione i 2014, til dagens 164, står de nå for 5% av produksjonen i Chianti Classico, men 13% av verdien av totalt salg!  

 

Skandinavia står for 5% av alt kjøp av Chianti Classico, mens USA ligger på topp med 37% etterfulgt av Italia med 19%. 

Presidenten for Consorzio Chianti Classico, Giovanni Manetti: «Vi er veldig fornøyde med måten Chianti Classico har sikret plassen sin på de internasjonale markedene. Vi har investert i markedene i mange år nå og styrket de med innovative aktiviteter for å holde oss dagsaktuelle på grasrotnivå i de forskjellige landene.» 

Chianti Classico – Best of show 

Chianti Classico 2020
Denne årgangen er noe kaldere enn 2019, og på grunn av frost på vårparten ble det produsert 13% mindre enn i 2019. På grunn av pandemien hadde dog vinprodusentene god tid i vinmarkene og gjorde sitt aller beste for å skape en god årgang også dette året, og det har de lyktes med! Totalt ble det produsert 267.000 hl 

 Tenute Squarcialupi: Fersk, fruktig, fint strukturert, lang utgang. 89p 

 Tenute Squarcialupi Cosimo Bojola: Fruktig og innbydende, lett kompleks, godt balansert, lang. 90p  

 Bindi Sergardi La Ghirlanda: Fruktig, innbydende, flott syrestruktur, rund og lang. 90p 

 Castelinuzza: Aromatisk, fruktig, smakfull, flott struktur. 91p  

 Cantina Poggio Borgoni Curva del Vescovo: Fruktig og konsentrert, smakfull, lang og godt balansert. 90p 

 Fattoria della Aiola: Konsentrert, smakfull, strukturert. 89p 

Fattoria Le Masse – Le Masse: Fruktig, lett kompleks, strukturert og godt balansert. 90p  

I Sodi: Fruktig, fin konsentrasjon, smakfull, lang utgang. 92p 

Livernano – Casalvento: Fruktig, fint balansert, smakfull, strukturert. 90p  

Losi Querciavalle – Querciavalle: Strukturert, konsentrert, lang og godt balansert utg. 90p 

Nittardi – Casanuova di Nittardi: Mørke bær og frukter, fin struktur, godt balansert. 91p 

Ottomani: Fruktig, strukturert, syrefrisk, sitter godt. 90p 

Poggio Bonelli Tenute: Fruktig, syrefrisk, tørr og strukturert, fin karakter, krydret. 92p  

Terre di Melazzano Chiandrè: Fruktig, godt balansert, syrefrisk. 89p 

Vallepicciola: Fruktig, aromatisk, god karakter, god struktur, frisk og lovende. 93p 

Chianti Classico Riserva 2020: 

Antinori Marchese Antinori: Fruktig, innbydende, fatpreget, mørke bær, krydder, godt balansert. 92p 

Castagnoli – Terrazze: Fruktig, konsentrert, rik på smak, lang og strukturert. Fint fatpreg. 91p 

Castello Vicchiomaggio Agostino Petri: Fruktig, innbydende, krydret, struktur. 90p 

Dievole Novecento (fatprøve): Fruktig, lovende, strukturert, lang. 92p  

Fattoria San Giusto a Rentennano – Le Baròncole: Fruktig, lett kompleks, balansert, fin struktur, lang og god. 94p  

Ruffino Riserva Ducale: Konsentert, fruktig, krydret, godt balansert. 90p  

Chianti Classico 2019:  

Borgo Salcetino: Fruktig, lett kompleks, smakfull og god. 91p 

Castellare di Castellina: Kompleks, mørke bær og frukter, fruktig og godt balansert. 94p 

Castello di Gabbiano: Fruktig, fint fatpreg, fin balanse, god og rund. 90p 

Castello La Lecchia: Fruktig, lett kompleks, sitter godt. 90p  

Fattoria Le Fonti: Kompleks, fruktig, innbydende, meget god. 93p  

I sodi: Fruktig og kompleks, meget godt balansert. 92p 

Fakta: 

Chianti Classico DOCG dekker et område på 70.000 hektar, hvorav 10.000 hektar er vinmark. Vinene må bestå av minst 80% Sangiovese. Chianti Classico Annata (minst 12% alkohol) må lagres minst 12 måneder, Riserva (minst 12.5% alkohol) 24 måneder (inkludert 3 måneder på flaske), mens Gran Selezione (minst 13% alkohol) må være en enkeltvinmarksvin (evt. utvalgte druer av vingårdens beste kvalitet) og lagret minst 30 måneder, hvorav 3 på flaske.  
Chianti Classico flasker må alltid være av Bordeaux stil. 
Appellasjonen består av 11 UGA: San Casciano, Montefioralle, Panzano, San Donato in Poggio, Castellina, Vagliagli, Greve, Lamole, Radda, Gaiole og Castelnuovo Berardenga.  

Vino Nobile 2020 – Best of show

Il Molinacco La Spinosa: Lett kompleks og fruktig, krydret, strukturert, sitter godt. 91p  

Dei: Konsentrert, fruktig, krydret, lang og godt balansert. 93p  

Az. Agr. Edoardo Maria Vannutelli Signore del Greppo: Konsentrert og lett kompleks, fruktig, lang og strukturert. 90p  

Tenuta di Poggio alla Sala: konsentrert, smakfull, strukturert, 91p.  

Vino Nobile Selezione 2020: 

Lunadoro Pagliareto: Konsentrert, smakfull, flott struktur, lang. 92p 

Riserva 2019:  

Il Molinaccio La Poiana: Konsentrert, strukturert, fin balanse, lang. 91p 

Le Bèrne: Kompleks, fruktig, konsentrert, meget lang, lovende. 92p   

Guidotti: Kompleks og innbydende, fint fatpreg, smakfull. 90p  

Cantina del Giusto Selezione Baradiero: Kompleks, strukturert, lang utgang. 89p 

Riserva 2018: 

Dei Riserva Bossona: Kompleks, innbydende, fin frukt, meget fint balansert. 94p

Årets Capezzanasmaking.
Som tidligere år inviterte vinhuset Capezzana på en spesiell liten smaking for et knippe utvalgte i pressen, redaktøren var også i år bedt inn til Helvetia Bristol på vertikalsmaking av Ghiaie della Furba med påfølgende middag sammen med blant annet Beatrice Bonacossi.  

Tenuta de Capezzana er for de som ikke kjenner det et historisk familiedrevet vinhus styrt av Contini Bonacossifamilien, de holder til i Toscanas minste appellasjon: Carmignano ca. 16 km nord-vest for Firenze.

Beatrice Contini Bonacossi

 

Ghiaie della Furba 2019: Lett kompleks aroma, mørke bær, skogsbær, krydder og lett fat. Den er fruktig, ung og konsentrert på smak, tørr og lang utgang med et fint krydderpreg.  

Ghiaie della Furba 2016: Lett utviklet nese, mørke bær, konsentrert frukt, innbydende, fat. På smak er den kompleks, tørr med god syre, godt balansert, tørr og lang utgang. En flott årgang!  

Ghiaie della Furba 2006: Kompleks og innbydende aroma, lett utviklet, mørke bær, skogsbær, vanilje, jordsmonn og fat. Den er konsentrert og smakfull, flott utviklet, god syre, lang, tørr og krydret utgang. Flott struktur og balanse.  

Ghiaie della Furba 1999: Krydret og kompleks nese, utviklede toner av krydder, urter, lakris, mørke frukter, animalske toner og fat. Den er Fint utviklet, godt balansert, god syre og fine tanniner i en lang ettersmak, sitter godt.  

Ghiaie della Furba 1981: Kompleks og utviklet nese, mørke bær og frukter, krydder, teblader, paprika og pepper. Den er syrefrisk og fortsatt levende, fint balansert, tørr og lang utgang. En artig og fortsatt meget fin vin.

Legg igjen en kommentar