I februar var det duket for den 30. Chianti Classico presentasjonen i Firenze, og det med rekordmange produsenter tilstede – hele 206 (av totalt 482 medlemmer) produsenter som smykker seg med den sorte hanen!
Bilder: Consorzio Chianti Classico og Consorzio Vino Nobile di Montepulciano
Chianti Classico (DOCG i 1996), som ikke må forveksles med Chianti som er en helt annen DOCG, har hatt en stor vokst de siste årene. Dette området som ligger mellom Siena og Firenze bare øker i popularitet. I 2022 kunne Nero Gallo appellasjonen skilte med 6% økning i salg av flasker, og 10% økning av pris per hektoliter. Introduksjonen av Gran Selezione for ni år siden har vist seg smart, dette er en kategori som har økt signifikant i salg. Fra 33 produsenter som startet med Gran Selezione i 2014, til dagens 164, står de nå for 5% av produksjonen i Chianti Classico, men 13% av verdien av totalt salg!

Skandinavia står for 5% av alt kjøp av Chianti Classico, mens USA ligger på topp med 37% etterfulgt av Italia med 19%.
Presidenten for Consorzio Chianti Classico, Giovanni Manetti: «Vi er veldig fornøyde med måten Chianti Classico har sikret plassen sin på de internasjonale markedene. Vi har investert i markedene i mange år nå og styrket de med innovative aktiviteter for å holde oss dagsaktuelle på grasrotnivå i de forskjellige landene.»
Chianti Classico – Best of show
Chianti Classico 2020
Denne årgangen er noe kaldere enn 2019, og på grunn av frost på vårparten ble det produsert 13% mindre enn i 2019. På grunn av pandemien hadde dog vinprodusentene god tid i vinmarkene og gjorde sitt aller beste for å skape en god årgang også dette året, og det har de lyktes med! Totalt ble det produsert 267.000 hl
Tenute Squarcialupi: Fersk, fruktig, fint strukturert, lang utgang. 89p
Tenute Squarcialupi Cosimo Bojola: Fruktig og innbydende, lett kompleks, godt balansert, lang. 90p
Bindi Sergardi La Ghirlanda: Fruktig, innbydende, flott syrestruktur, rund og lang. 90p
Castelinuzza: Aromatisk, fruktig, smakfull, flott struktur. 91p
Cantina Poggio Borgoni Curva del Vescovo: Fruktig og konsentrert, smakfull, lang og godt balansert. 90p
Fattoria della Aiola: Konsentrert, smakfull, strukturert. 89p
Fattoria Le Masse – Le Masse: Fruktig, lett kompleks, strukturert og godt balansert. 90p
I Sodi: Fruktig, fin konsentrasjon, smakfull, lang utgang. 92p
Livernano – Casalvento: Fruktig, fint balansert, smakfull, strukturert. 90p
Losi Querciavalle – Querciavalle: Strukturert, konsentrert, lang og godt balansert utg. 90p
Nittardi – Casanuova di Nittardi: Mørke bær og frukter, fin struktur, godt balansert. 91p
Ottomani: Fruktig, strukturert, syrefrisk, sitter godt. 90p
Poggio Bonelli Tenute: Fruktig, syrefrisk, tørr og strukturert, fin karakter, krydret. 92p

Terre di Melazzano Chiandrè: Fruktig, godt balansert, syrefrisk. 89p
Vallepicciola: Fruktig, aromatisk, god karakter, god struktur, frisk og lovende. 93p

Chianti Classico Riserva 2020:
Antinori Marchese Antinori: Fruktig, innbydende, fatpreget, mørke bær, krydder, godt balansert. 92p
Castagnoli – Terrazze: Fruktig, konsentrert, rik på smak, lang og strukturert. Fint fatpreg. 91p
Castello Vicchiomaggio Agostino Petri: Fruktig, innbydende, krydret, struktur. 90p
Dievole Novecento (fatprøve): Fruktig, lovende, strukturert, lang. 92p
Fattoria San Giusto a Rentennano – Le Baròncole: Fruktig, lett kompleks, balansert, fin struktur, lang og god. 94p
Ruffino Riserva Ducale: Konsentert, fruktig, krydret, godt balansert. 90p

Chianti Classico 2019:
Borgo Salcetino: Fruktig, lett kompleks, smakfull og god. 91p
Castellare di Castellina: Kompleks, mørke bær og frukter, fruktig og godt balansert. 94p

Castello di Gabbiano: Fruktig, fint fatpreg, fin balanse, god og rund. 90p
Castello La Lecchia: Fruktig, lett kompleks, sitter godt. 90p
Fattoria Le Fonti: Kompleks, fruktig, innbydende, meget god. 93p
I sodi: Fruktig og kompleks, meget godt balansert. 92p
Fakta:

Chianti Classico DOCG dekker et område på 70.000 hektar, hvorav 10.000 hektar er vinmark. Vinene må bestå av minst 80% Sangiovese. Chianti Classico Annata (minst 12% alkohol) må lagres minst 12 måneder, Riserva (minst 12.5% alkohol) 24 måneder (inkludert 3 måneder på flaske), mens Gran Selezione (minst 13% alkohol) må være en enkeltvinmarksvin (evt. utvalgte druer av vingårdens beste kvalitet) og lagret minst 30 måneder, hvorav 3 på flaske.
Chianti Classico flasker må alltid være av Bordeaux stil.
Appellasjonen består av 11 UGA: San Casciano, Montefioralle, Panzano, San Donato in Poggio, Castellina, Vagliagli, Greve, Lamole, Radda, Gaiole og Castelnuovo Berardenga.
Vino Nobile 2020 – Best of show

Il Molinacco La Spinosa: Lett kompleks og fruktig, krydret, strukturert, sitter godt. 91p
Dei: Konsentrert, fruktig, krydret, lang og godt balansert. 93p
Az. Agr. Edoardo Maria Vannutelli Signore del Greppo: Konsentrert og lett kompleks, fruktig, lang og strukturert. 90p
Tenuta di Poggio alla Sala: konsentrert, smakfull, strukturert, 91p.
Vino Nobile Selezione 2020:
Lunadoro Pagliareto: Konsentrert, smakfull, flott struktur, lang. 92p
Riserva 2019:
Il Molinaccio La Poiana: Konsentrert, strukturert, fin balanse, lang. 91p
Le Bèrne: Kompleks, fruktig, konsentrert, meget lang, lovende. 92p
Guidotti: Kompleks og innbydende, fint fatpreg, smakfull. 90p
Cantina del Giusto Selezione Baradiero: Kompleks, strukturert, lang utgang. 89p
Riserva 2018:
Dei Riserva Bossona: Kompleks, innbydende, fin frukt, meget fint balansert. 94p

Årets Capezzanasmaking.
Som tidligere år inviterte vinhuset Capezzana på en spesiell liten smaking for et knippe utvalgte i pressen, redaktøren var også i år bedt inn til Helvetia Bristol på vertikalsmaking av Ghiaie della Furba med påfølgende middag sammen med blant annet Beatrice Bonacossi.
Tenuta de Capezzana er for de som ikke kjenner det et historisk familiedrevet vinhus styrt av Contini Bonacossifamilien, de holder til i Toscanas minste appellasjon: Carmignano ca. 16 km nord-vest for Firenze.

Beatrice Contini Bonacossi
Ghiaie della Furba 2019: Lett kompleks aroma, mørke bær, skogsbær, krydder og lett fat. Den er fruktig, ung og konsentrert på smak, tørr og lang utgang med et fint krydderpreg.
Ghiaie della Furba 2016: Lett utviklet nese, mørke bær, konsentrert frukt, innbydende, fat. På smak er den kompleks, tørr med god syre, godt balansert, tørr og lang utgang. En flott årgang!
Ghiaie della Furba 2006: Kompleks og innbydende aroma, lett utviklet, mørke bær, skogsbær, vanilje, jordsmonn og fat. Den er konsentrert og smakfull, flott utviklet, god syre, lang, tørr og krydret utgang. Flott struktur og balanse.
Ghiaie della Furba 1999: Krydret og kompleks nese, utviklede toner av krydder, urter, lakris, mørke frukter, animalske toner og fat. Den er Fint utviklet, godt balansert, god syre og fine tanniner i en lang ettersmak, sitter godt.
Ghiaie della Furba 1981: Kompleks og utviklet nese, mørke bær og frukter, krydder, teblader, paprika og pepper. Den er syrefrisk og fortsatt levende, fint balansert, tørr og lang utgang. En artig og fortsatt meget fin vin.
