Produsentfokus: Domaine Brusset

Påskespesial: Produsenter uten norsk importør

I dag skal vi se på et vinhus fra den sørlige delen av Rhône i Frankrike: Domaine Brusset. Brussets hjem og vingård ligger i landsbyen Cairanne, og i 2016 ble Cairanne den 17. cru-landsbyen i Rhônedalen, til stor glede for produsentene i landsbyen.

Domaine Brusset
Samme dag som krigen tok slutt bestemte André Brusset for å begynne å flaske og selge sin egen vin, et noe uvanlig valg i denne regionen i 1945. Vinhuset ble etablert i 1947, etter å ha solgt druer til kooperativ frem til dette. De ble da ett av de første privateide vinhusene i regionen.
Siden da har familiehuset Domaine Brusset vokst til hele 87 hektar vinmark, med fire ulike eiendommer under 4 forskjellige appellasjoner: Cairanne CdR Villages, Côtes du Ventoux, Côtes du Rhone og Gigondas.
Domaine Brusset • Vignerons • Gigondas
Det er i dag barnebarnet Laurent som driver dette vinhuset, han tok nylig over fra faren Daniel.
«Fra begynnelsen av hadde vi seks hektar og også oliventrær, aprikos- og kirsebærtrær», sier Laurent i et intervju til Forbes.
Han studerte ønologi og begynte å jobbe sammen med faren og bestefaren som 21-åring. Nå er han 55 år gammel og har gjort 34 innhøstinger. Han har lært mye av å jobbe med de eldre generasjonene, sier han, ting som man ikke lærer på skolen, som for eksempel hva man skal gjøre når gjæringen «sitter fast» (når gjæringen stopper før gjæren har brukt opp alt sukkeret – en farlig og vanskelig situasjon). Men han er ung og moderne i sin stil, og jakter enda bedre kvalitet enn de de allerede har. Han tar mindre utbytte i vinmarkene, har investert i nytt og moderne utstyr, samt gjort enkelte grep når det kommer til vinmakingen som for eksempel 100% avstilking på drueklasene, samt null filtrering. Laurent liker også å eksperimentere med ulike gjærstammer på vinene sine.

De lager hvit-, rosè og rødvin av følgende druer: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault and Carignan, Viognier, Roussanne samt Clairette. Laurents far begynte tidlig å eksportere vinene. I dag eksporteres drøyt 60 % av produksjonen til USA, Canada og nesten hele Europa. Han mener det er bra å selge til mange forskjellige land, å ikke legge alle eggene i én kurv.

Tilbake til Cairanne
Cairanne var en berømt landsby lenge før 2016. «Vi har mange frontløpere», sier Laurent, «ikke minst Marcel Richaud», men også mange andre prominente navn som har gitt vinene fra Cairanne et godt rykte og et høyt og jevnt kvalitetsnivå.
Som president i vinprodusentforeningen har Laurent ledet landsbyen gjennom all administrasjon som kreves for å bli en cru. Foreningen har 122 medlemmer av ulike slag: kooperativer, druedyrkere, små og store private produsenter. Når jeg snakker med Laurent, forstår jeg at det er viktig å være diplomatisk.
«Man må respektere alle», påpeker han. «Hele prosessen tok ni år», fortsetter han. INAO (det nasjonale instituttet for opprinnelse og kvalitet som fører tilsyn med alle franske appellasjoner) sendte en kommisjon av eksperter og geologer for å inspisere og analysere jordsmonnet. Da de var ferdige, kom en ny kommisjon og begynte på nytt. Nå kan produsentene skrive Cairanne AOP på etiketten i stedet for den lange Côtes-du-Rhône Villages Cairanne.

(Les gjerne mer om Cairanne her)

2019-årgang smakt i 2021, mens 2021 og 2022 er smakt i mars 2024 (uthevet skrift).

2022 Cairanne Blanc L`Espirit de Papet (Roussanne, Viognier, 12 måneder på bunnfall i nye eikefat): Melne epler, sitrus, florale toner, urter, hvit steinfrukt, hint av fat. Den er fruktig på smak med et fint krydderpreg, fin syre, sjarmerende fedme, rund, fin utgang med mineraler. Smakfull og fin hvit Rhône, ung. 87p

2019 Cairanne Rouge Les Travers (Grenache, Mourvedre, Syrah, Cinsault, 10 måneder med lagring, 70 % i tank, 30 % i 3 til 4 år gamle fat): Røde og mørke bær, bringebær, lett parfymert, florale toner, lett krydder. Den er fruktig og saftig, god syre, tørre tanniner i en lang utgang som sitter godt. En fin Cairanne med flott struktur, tåler noen år i kjelleren.

2021 Cairanne Rouge Les Travers (Grenache, Mourvedre, Syrah, Cinsault, 10 måneder med lagring, 80 % i tank, 20 % i 3 til 4 år gamle fat): Røde og mørke bær, skogsbær, blåbær, florale toner, urter, jordlige toenr. Den er konsentrert og fruktig, god syre og fylde, tørr og lang utgang. En smakfull og god Cairanne, mye vin for pengene. 88p

2019 Gigondas Les Hauts de Montmirail (Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, lagring: 60 % på fat og 40 % i 2 til 4 år gamle « demi-muids»): Kompleks nese, unge bær, skogsbær, lett krydder, hint av vanilje. Den er smakfull, rund, fruktig, god syre og en lang ettersmak med god struktur.

2021 Gigondas Les Hauts de Montmirail (Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, lagring: 70 % på fat og 30 % på franske fat): Kompleks aroma, mørke bær og frukter, kirsebær, blomster, urter, krydder, fat. Den er konsentrert og rik på smak, fruktig, tørr, god syre, lang ettersmak med en fin struktur. En ung men lovende Gigondas, mange lag og en flott struktur! 91p

2021 Gigondas Tradition Le Grand Montmirail (70% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvèdre, 10% Cinsault, lagring: 70 % på fat og 30 % i 2 til 4 år gamle « demi-muids »): Lett kompleks og innbydende aroma, mørke bær, skogsbær, kirsebær, røde frukter, jordbær, urter, krydder, hint av fat og vanilje. Den er fruktig og konsentrert på smak, god syre, flotte tanniner i en lang ettersmak. En strukturert og god Gigondas! 90p

Legg igjen en kommentar