Bivrost, eller Aurora Spirit Distillery om du vil, er en produsent jeg har fulgt fra start. Og jeg gleder meg til at dere også skal lære mer om verdens nordligste destilleri, for neste år feirer de 10 år!

Starten
Hva har en skotte, en lege, en dykker og en frisør til felles?
Samme smak i kunst?
10 %
Samme interesse for sekkepipemusikk?
5 %
Medisinsk brennevin?
5 %
Arktiske drikker, mat og opplevelser?
90 %
For noen år siden samlet en lege, en dykkere og en frisør seg i en hytte i arktiske Lyngen. Hvorfor og hvordan er ikke viktig, men på et tidspunkt begynte Hans (legen), Tor (dykkeren) og hans kone Anne-Lise (frisøren) å diskutere en felles interesse: lokal mat og drikke.
Selv om de hadde ulik bakgrunn, var de enige om at det var en alvorlig mangel på lokale kvalitetsdrikker for den raskt voksende nordlysindustrien. Hvorfor må besøkende til Arktis drikke utenlandske produkter? Hvorfor ikke lage lokale drikker for turister og andre?
Hans, som eier et opplevelsesselskap, hadde nylig besøkt Skottland og lagt merke til at dette magiske landet var veldig likt Norge. Fjellene, fjordene, elvene og menneskene, deres mørke humor og varme og lidenskap for landet de bor i.
Én forskjell… Skottland har whisky! Kunne Norge også ha whisky? Det var under denne samtalen at Hans lanserte ideen om å bygge et arktisk destilleri.
Tor mistenkte først den gode legen for å eksperimentere i medisinskapet. Men med sin pragmatiske forretningsbakgrunn dykkede han ned i tall, statistikk, lovverk og harde fakta om å etablere en alkoholvirksomhet i et av de mest lovregulerte landene i verden.
Kanskje dette ikke var en så dårlig idé likevel? Etter flere diskusjoner med kona gikk han en kveld til Hans: «Jeg sier opp jobben min, og vi satser på dette», sa han. «Vil du være med?» Hans brukte omtrent en nanosekund på å bestemme seg.

Med finansiering fra Innovasjon Norge undersøkte teamet mulighetene videre på den skotske øya Islay. Dette førte til at en av Hans’ kontakter, Colin Houston fra det skotske høylandet, ble med. Teamet var komplett!
Tor og Colin innså at de hadde mye til felles. Kanskje for mye: raske biler, raske båter, dykking, ski, eventyr og bare en smule fare… noe som kommer godt med når man gjør noe så vanvittig som dette.
Colin har en tendens til å kjenne alle, i hvert fall de viktigste personene å kjenne.
Under turen til Islay besøkte teamet åtte destillerier på tre dager og hadde produktive samtaler med alle lederne.
Basert på disse innspillene bestemte teamet seg for å bygge et kombinert destilleri og besøkssenter i Arktisk Lyngen.

Anne-Lise, som er en kreativ gründer og bedriftseier, kom på et passende navn for virksomheten: Aurora Spirit Distillery.
Aurora fra Aurora borealis – nordlyset – og «Spirit» som både refererer til sinnstilstand eller personlighet og alkohol.
Inspirert av nordlyset ble merkenavnet valgt. Hans oppdaget «Bivrost».
Bivrost kommer fra gammelnorsk og er et av navnene som brukes om nordlyset.
Bivrost ble ansett som en bro mellom himmel og jord, voktet av den voldsomme guden Heimdallr.
Merket ble registrert som et alkoholmerke i EU.
Våren 2015 startet planleggingen av verdens nordligste destilleri, og utstyret ble bestilt fra Kothe via Nerhammar Consulting i Sverige.
Fundamentet ble lagt i desember, og takket være kompetente konsulenter, arkitekter, entreprenører, Innovasjon Norge og en svært hjelpsom Lyngen kommune, åpnet verdens nordligste destilleri sommeren 2016.
Aurora Spirit Distillery produserer nå noen av de reneste alkoholholdige drikkene i verden
Gjestene kan nyte det spektakulære besøkssenteret og lære om arktisk kultur og alkoholproduksjon under nordlyset.
På nettsidene sine har Bivrost skrevet om den lange veien til whisky, hell i et lite glass whisky til deg selv og les denne interessante historien.
Bivrost Vodka: Ikke smakt.
Bivrost Arctic Gin: Ikke smakt.
Bivrost Pink Gin: Røde bær og frukter, einebær, hint av urter, florale toner. Den er konsentrert og krydret på smak, følger nesen, bitter og lang utgang. En smakfull og bitter gin, ikke super alene, men fin i cocktails! 88p
Bivrost Cask Aged Gin er basert på den bestselgende Arctic Gin og har blitt lagret på amerikanske eike- og rødvinsfat i 10 måneder. Fat nr. 2023/01 og 2023/02.
Batch #3 – 1300 flasker produsert! Årgangsgin.
Bivrost Cask Aged Gin 2024: Innbydende aroma med aromatisk fatpreg, fruktig og vinøs, røde bær og frukter, einebær, sitrus, krydder, pepper. Den er fruktig også på smak, deilig smak av fat og vanilje, følger nesen, lang og rund ettersmak. En spennende og vellykket gin med flott karakter! 91p

Bivrost Cask Aged Gin: Ikke smakt
Bivrost Aquavit: Ikke smakt
Aurora Spirit Distillery har laget Aurora Gull-Aquavit som skal passe perfekt til bryggeriets GullMack. Akevitten er smaksatt med multe, tyttebær og Finnmarkspors – det vil si lokale vekster. I tillegg kommer sitrus og stjerneanis. Den er lagret minst 6 måneder på Sherryfat.
Aurora Gull-Aquavit: Kompleks og frisk nese, sherryfat, urter, multer, fjellvekster, karve. Den er rund og fruktig på smak, godt balansert, også her preget av sherryfat, lang og lett krydret ettersmak. En meget vellykket og god akevitt, matvennlig og smakfull! 90p

VinArena kan anbefale The Arctic Cauldron, spesielt til akevitten over og under (Undertegnede har selvfølgelig kvalitetskontrollert kombinasjonen)! De startet i 2020 med å produsere ulike produkter med arktisk gin og arktisk whisky som en del av ingrediensene. Deres trøfler med karamell og Bivrost single malt whisky og gin er håndlaget med den fineste belgiske sjokolade. Hver trøffel har en myk karamellkjerne med en sjenerøs porsjon Arctic Spirits.
Bivrost Cask Aquavit: Ikke smakt
Bivrost Sjark Premium Akevitt: Ikke smakt
I oldtidens Norge feiret vikingene solstice ved å bringe blott (eller offergaver). Sommerfesten ble kalt Midsumarblót. Blót ble vanligvis feiret i midten av juni og varte noen ganger helt til 1. juli.
Bivrost feirer dagens midtsommer med denne håndlagde Aquavit, laget av dillfrø og fersk dill, sitronskall, bringebær, en klype salt og en liten tilsetning av Arctic Gin – bare for å runde det av.
Bivrost Midsumarblot: Krydret nese med dill, pepper, urter, sitrus, lett fruktighet med hint av bær. Den er krydret også på smak, fint preg av dill, lett fedme og fylde, sitter godt og pepret i utgangen. En artig og unik akevitt! 89p
Bivrost Jólablót: Ikke smakt
Bivrost blót: Ikke smakt
Bivrost Aquavit Liqueur: Ikke smakt
Bivrost Espresso Liqueur (Kaffebønner (fra Senja Roasters), sukker, alkohol, 35% alkohol, 149 gram sukker per liter): Innbydende nese med ekte kaffebønner, ren og fin stil, vanilje, sjokolade og fat. Den er sødmefull og rik, fin fylde, god smak som ikke blir for søt, lang og lett bitter ettersmak.
En meget flott likør, balansert innhold av sukker og komplekse kaffetoner! Premium!
–
Whisky
Alle whiskyene er håndlaget under nordlysets glød, ved foten av de majestetiske Lyngen-Alpene, på 69 °N.
Laget av nordisk bygg, gjæret med smeltevann fra Lyngen-Alpene og destillert i deres høyteknologiske destilleri. Dette er en fusjon av moderne destilleringsteknologi og tradisjon.
De kommer i ulike serier og mange spennende fatlagringer, så jeg anbefaler å klikke inn på de å lese litt om prosessene!
Noe av det som gjør Aurora Spirits unike er deres lanseringsstruktur:
Lanseringsmodellen er basert på følgende: På våren lanseres produkter i Loke-serien, på høsten kommer Æsir-serien, og mellom disse jobber de med sin Core-serie – som er deres mer industrielle basislinje. I tillegg kommer spesialutgivelser, som single casks og ulike samarbeidsprosjekter.

Bivrost Yggdrasil Arctic Single Malt Whisky
Dette er den første standard-whiskyen til Bivrost og kom i 2024 i 9009 flasker, den ble utsolgt og det har nå kommet flere tilgjengelig og det skal komme ny hvert år. Les mer om denne her.
Lett kompleks med en fin nese av malt, fruktige toner med eple, sherry, fat og hint av røyk. På smak er den også fruktig og fint krydret, rund, fyldig, lang utgang med torv, fat, hint av sjokolade og pepper. Godt balansert og fin whisky, strukturert og tørr med flere lag. 90p

The Nine Worlds-serien
Whisky kan ikke fremskyndes, så før Bivrost økte tappingsvolumet av Bivrost Whisky, lanserte de to begrensede utgaver hvert år som en «samleserie» relatert til «de ni verdenene i norrøn mytologi».
Flaskene/grafikken kan stå alene, men kan også komponeres til et fint hyllesett for samlere. De forskjellige utgivelsene hadde forskjellige smaksinntrykk for å vise mangfoldet av smaker de kunne oppnå der oppe i Arktis.
Les mer om hver enkelt whisky på lenkene.
Bivrost Niflheim
1622 flasker tilgjengelig i Norge, utsolgt på 90 minutter.
-Ikke smakt
Bivrost Nidarvellir
2496 flasker tilgjengelig i Norge, utsolgt på 45 minutter.
-Meget kompleks nese med torv, malt, sitrus, karamell, vanilje, flere fatlag, lett røykpreg og hint av gul frukt. Kraftig og intens smak, kompleks, noe krydret, varm, fast og lang utgang. Godt balansert og kompleks whisky! (Dessverre anm. uten poeng i sin tid)
Bivrost Muspelheim
2282 flasker.
Karamell , røkt malt og fat på nesen, tørket frukt, sitrus, Den er rik på smak, fyldig, følger nesen med deilige røyktoner, lang og krydret ettersmak. En smakfull og deilig røkt whisky, godt balansert. 91p

Bivrost Jotunheim
3000 flasker.
-Ikke smakt
Bivrost Asgard
3102 flasker.
Karamell, malt, korn, sitrus, moden appelsin, hint av honning, krydder, fat. Den er lett sødmefull, fruktig og rund, deilig preg av fat og malt, lett pepperkick i en lang ettersmak. Artig lett sødmefullt preg av Muscatfatene, vellykket match med Bourbon. 90p

Bivrost Helheim
3389 flasker.
Lett kompleks aroma, fat, malt, karamell, røkte hint, krydder. Den er kompleks på smak, konsentrert, rund og fyldig, her kommer Islay mer frem, fatpreget og krydret i en lang ettersmak. Godt balansert og god whisky, inviterer på en slurk til med mange lag. 92p

Bivrost Vanaheim
3506 flasker.
Fatpreget aroma med malt, tjære, kanel, et lett krydderpreg, florale hint, tørket tropisk frukt, Den er kompleks og smakfull, følger nesen med mange lag, konsentrert, krydret med en lett fedme i en lang ettersmak som ligger lenge. En annerledes og god whisky, et unikt uttrykk! 90p

Bivrost Alfheim
4000 flasker.
-Innbydende og kompleks aroma med flere lag fat, moden steinfrukt, malt, sitrus, karamell, kanel, honning, vanilje. Den er konsentrert og rik på smak, har et godt krydderkick, deilig fatpreg i lange baner, lang og god ettersmak, fyldig med mange lag. Selv om undertegnede elsker peat, så er denne utrolig digg, kompleks. En meget vellykket «tre»versjon av denne whiskyen. 92p

Bivrost Midgard
6265 flasker.
Innbydende nese med appelsin, marsipan, malt, honning, fat, Sherry, karamell. Den er fruktig, rund, fyldig, rik smak som følger nesen, krydret og varm utgang. Den er ikke superkompleks, men sammensatt og godt balansert, mange lag. En deilig whisky man lett kan sippe på i timesvis. 91p


Bivrost Loke: Ikke smakt.
–
Æsir-Serien
Æsir-serien er en samling av 6 forskjellige Arctic Single Malt Whiskies, hver produsert i begrensede partier.
Hver utgivelse utforsker unike aspekter ved whiskyproduksjon, ved å arbeide med forskjellige gjærstammer, byggtyper og fatutvalg for å skape distinkte og samleverdige profiler.
Serien symboliseres av vikingspydet – et symbol på presisjon, styrke og forbindelsen mellom guder og mennesker. Akkurat som Odins spyd, Gungnir, aldri bommet på målet, står Æsir-serien for målbevissthet og mestring.
«I motsetning til vår Yggdrasil-kjerne-serie, skiller hver Æsir-whisky seg mer markant fra de andre. Flaskene er designet for å stå stolt på egen hånd, samtidig som de danner en slående samling når de plasseres side om side.»
Bivrost Heimdallr
8212 flasker.
-Fin nese med malt, moden sitrus, honning, vanilje, sherryfat, et fruktig hint, krydder, nøtter, Den er fatpreget, fine toner av honning og tørket frukt, den er fyldig, rund, lett krydret og varm utgang med integrert alkohol. En kraftfull, godt balansert og god whisky, frisk med mange lag og integrert alkohol. 91p


Fikk du lyst til å dra nordover å besøke destilleriet? Det har jeg hatt lyst til i mange år også. Det ligger i den såkalte bucketlista!
Her får du mer info om, og kan booke ditt besøk!
Alt fra enkelt besøk og smaking, til helikoptertur fra Tromsø og overnatting.
En kommentar om “Produsentfokus: Aurora Spirit Distillery / Bivrost”