Produsentfokus: Weingut Carl Koch

I Rheinhessen, Tysklands største region for produksjon av kvalitetsvin, har overgangen fra masseproduksjon til boutique-produksjon blitt ledet av pionerer som Weingut Carl Koch. Ved å omfavne tradisjonelle metoder med et moderne preg, er de i forkant når det gjelder å lage kvalitetsviner, inkludert deres fremragende Spätburgunder (Pinot Noir). Carl Kochs utvalg av elegante, økologiske viner er gode eksempler på regionens renessanse.

Weingut Carl Koch ligger i nærheten av byen Oppenheim i Rheinhessen i Tyskland, og startet opp som en kininfabrikk. I 1888 var konkurransen i kininindustrien så intens at Carl Koch – sønn av grunnleggeren Friedrich – bestemte seg for å selge fabrikken og dedikere familien til sin andre virksomhet: vinproduksjon. Vinhuset drives nå av syvende generasjons eier Paul Berkes og spesialiserer seg fortsatt på småskala produksjon av viner dyrket rundt Oppenheim.
I 2009 arvet han vingården fra sin onkel og har siden videreført familietradisjonen med enorm dedikasjon og dyp lidenskap. Paul er involvert i hver eneste prosess i vinproduksjonen – fra å pleie vinstokkene i vingården til den grundige vinproduksjonen i kjelleren.
Han tar også hånd om de daglige oppgavene på gården med stort engasjement for å sikre kvaliteten og karakteren til vinene.
Vingården har vært økologisk siden 2010, og de 12 hektarene med vinstokker er plantet på løss, leire og kalksteinmarl på noen av Rheinhessens beste steder. Alle vingårdene ligger nær Rhinen, og perfekte forhold og unike mikroklimaer bidrar til å produsere frukt av uovertruffen kvalitet.
Vingården spesialiserer seg på småskala produksjon og produserer 50 000 flasker årlig, hovedsakelig fra vingårder som ligger på åssidene over Oppenheim og Dienheim.

I hjertet av vinproduksjonen står argentineren Agustin Novoa, hvis mestring av økologisk jordbruk i Mendoza og vinproduksjon i kjølig klima i Nord-Italia har løftet Carl Koch til nye høyder.
Han har jobbet der siden 2018. Avlingene holdes lave, druene (Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner, Pinot Gris (Grauburgunder), Chardonnay, Gewürztraminer, St. Laurent, Pinot Noir (Spätburgunder), Alcolon) plukkes for hånd, gjæringen er spontan, og det er så lite inngripen i vineriet som mulig.
Hele sortimentet har en karakteristisk eleganse og viser klassiske druesort- og stiltrekk.
Spätburgunder er for eksempel en vin som gjør alt det en burgunder gjør, til en brøkdel av prisen. Carl Koch er kjent for sine fantastiske viner som gir eksepsjonell verdi, og er berømt for sin karakteristiske raffinement.
Vinene har en tydelig personlighet og uttrykk for terroir, og er bemerkelsesverdige i sin dybde og livlighet. Gården er også velsignet med et stort bibliotek av gamle årganger, hvorav små mengder blir sluppet gjennom året.

Bürgermeisterweine
Kvalitet defineres av typiskhet. Hver vin i denne serien er nøye utformet for å fremheve terroir og druesort.

Carl Koch Kalkmergel Grauburgunder Trocken 2024: Eple, sitrus, lett skallpreg, hint av urter, appelsin, florale toner. Fruktig, fin syre og fylde, rund, lett mineralsk utg. En spennende og god vin, må smakes! 89p

Carl Koch Oppenheimer Crux Riesling 2022: Innbydende aroma, eple, sitrus, mineraler, hint av fat. Den er konsentrert, fruktig, god syre, fyldig, lang og mineralsk utgang. Meget flott vin til en god pris 90p
90

Carl Koch Spätburgunder Kalkmergel Trocken 2022: Røde bær og frukter på nesen, kirsebær, bringebær, urte og mineraler. Den er fruktig, god syre, tørr, fin struktur i en lang utg. Godt balansert og god vin! 89p

Naturweine
Her brukes ikke tilsetningsstoffer, de bruker minimale mengder svovel og filtrerer aldri. Denne kontrollerte «passiviteten» respekterer vinens naturlige prosesser.

Carl Koch Off-Piste Chardonnay 2023: Mineralsk nese, eple, sitrus, bunnfall, aprikos. Den er konsentrert og smakfull, god syre, fyldig, sitter godt og tørr med lett naturvin preg. En spennende og smakfull Chard, mange lag! 89p

Reserveweine
Gamle vinstokker, Grand Cru-vingårder, tid, tålmodighet, dedikasjon og streng utvelgelse av de beste druene. Hva kan vel gå galt?
Vinene i denne serien modnes etter lang maserasjon på fat og viser det beste fra vinhusets beste områder.

Carl Koch Oppenheimer Sackträger Riesling Auslese 1997: Kompleks nese med sopp, moden sitrus, skog, innbydende, petroleum, honning. Sødmefull, fruktig, rund, flott syre, rik og kompleks, lang utgang. En fruktig og utrolig fint utviklet vin. Syrefrisk. Eksepsjonelt kjøp. 92p

Legg igjen en kommentar