Her drikker og spiser du i Firenze!

VinArena tipser deg om hvor du spiser og drikker godt i Firenze, oppdatert i 2025!

Vi begynner med Vinbarer:

Vino al Vino | Natural Wines
Borgo Ognissanti, 70R, 50123 Firenze FI, Italia
Åpent 11-15, 16.30-21. Stengt søndager.
info@vinoalvinofirenze.com

Midt i Firenze, et steinkast fra Domen. Fokus på naturvin.
Relativt stort utvalg vin på glass (som forandres hver dag!) til å være et ørlite lokale, og et veldig godt utvalg når det kommer til flasker man kan åpne der / kjøpe med hjem.
De har også en liten matservering med småretter som ost, skinke og salami man kan nyte til vinen.
Ett glass vin koster 7-12 Euro, ost og kjøtt til to personer 18, en pinsa 8. Man kan også få en liten vinsmaking med 5 ulike viner til 25 Euro.
Som en kuriositet har de faktisk god utvalg av norsk øl…
Tips: De kan arrangere å sende vinen din i posten.

Enoteca Vigna Nuova
Via dei Federighi, 3/R, 50123 Firenze FI, Italia
Åpent 12-23 alle dager.
info@enotecavignanuova.it

Ligger også midt i det historiske sentrum.
Dette er en institusjon av et sted, de har en daglig «bøtte» med åpnede viner på glass som hele tiden forandrer seg, men hvis du spør pent så åpner de gjerne en av de 500+ flaskene de har i butikkdelen av stedet.
Tips: Spør servitøren om du har noen spesifikke ønsker eller noen viner/vintyper du ser etter, de har et mye større utvalg enn det ser ut som.
Hit er det alltid hyggelig å komme, imøtekommende folk bak disken!
Fint utvalg av mat, typisk toskanske råvarer. Eksempel: Forrett for 2 12-24 euro, pasta fra 14 euro, hovedrett  fra 14 euro og dessert 6 euro.

Mange barer og restauranter selger et stort antall vin, drikk eller ta med hjem!

Vineria Sonora
Via degli Alfani, 39 r, 50121 Firenze FI, Italia
Åpent 17-01, stengt mandager.
info@vineriasonora.it

Koselig lite sted som ligger 15 min. gange fra Palazzo Vecchio, perfekt for å få opp appetitten og vel verdt gåturen. Fokuserer på naturvin fra små produsenter.
Stort utvalg av vin (alt fra Pet Nat til rødvin), øl og brennevin, små italienske produsenter. Blir til mer en klubb utover kvelden og det er verdt å bli sittende, ofte spilles det musikk fra platespiller.
Maten er lokal og råvarene gode, her får man mye kvalitetsmat for pengene. Stemningen er også god og personalet vennlig! Ikke mange bord.
Tips: Vinene er også rimelig priset, her er det ypperlig å smake litt forskjellig!

Casa del Vino
Via dell’Ariento, 16r
Torsdag til søndag 10–22
Stengt mandag
Tirsdag og onsdag 10:00–15:30

En liten og autentisk vinbar med matserving, upretensiøst men ekte. Det er en grunn til at lokalbefolkningen henger her…
Meget godt utvalg av vin, inkludert naturvin, samt oster, nyskåret skinke og sandwicher.
Kun få bord, flere om sommeren når de har utebord. Ikke glem å smake på olivenoljen familien produserer,

Il Santino
Via Santo Spirito, 60/r, 50125 Firenze FI, Italia
+39 055 230 2820
12.30-23.00

10-12 seter i det første rommet, de åpner ett til om ettermiddagen + ute om sommeren. De har en utrolig fin ost- og skinke disk, og skjærer alt ved bestilling.
Anbefaler en blandet tallerken med ost og skinker.
Godt og spennende vinutvalg på både flaske og glass, mye naturvin, fint priset. Man får gjerne ta en liten smaksprøve før man bestemmer seg om man vipper mellom flere viner.
Tips: Her finner du også en av Firenzes berømte vin-vinduer!

Cocktailbarer:

Giacosa 1815
 Via della Spada, 15 R, 50123 Firenze FI, Italia
08.00-00.00
acquisti@valenza-group.com
Et must om du elsker negroni og/eller aperitif, da det er det de serverer i ulike former, og egentlig et must uansett. Dette er fødeplassen til Negroni!
En utrolig lekker bar i vakre, duse farger med et ekte historisk preg. Prisene er selvfølgelig relativt høye, 18 euro for den klassiske negronien, men kvaliteten på det du får er tilsvarende!
Du kan også spise frokost her, de har et meget lekkert utvalg av søte fristelser, samt salte småretter.

Restauranter:

Caffè Gilli
Via Roma, 1r, 50123 Firenze FI, Italia
08.00-00.00

Dette er også et must, dette er Firenzes eldste kafè fra 1733. Det er en blanding av cocktailbar, konditori og bistro og har blitt en institusjon i Firenze.
Det er travelt og mye folk, men det er betjeningen vant til, så her får an det man bestiller kjapt, være seg espresso, småkake eller Campari Spritz.
Cocktaildelen er spesielt interessant, for den er ikke like tradisjonell som den kunne ha vært i Italia, den har en seksjon som feirer 100-årsjubileet til Negroni, inkludert den originale servert med Negroni-gelé, samt en meksikansk-inspirert vri med mezcal og kaffelikør.
På samme måte tilbyr Gilli’s restaurant en moderne versjon av klassiske italienske retter.
Tips: Drikker er ofte billigere om man står eller sitter ved baren, eller om man får den servert ved et bord, sånn er det mange steder i Italia.

SimBIOsi Organic Pizza
Via de’ Ginori 56r, 50123, Firenze
contatti@simbiosi.bio
Lunsj: 12:00–15:00
Middag: 18:00 til 23:00
Et utrolig hyggelig lite napolitansk pizzasted med et godt utvalg naturvin og håndverksøl. Pizzaene og ingrediensene er så ferske som man får det, alt økologisk og lokalt, og tilberedt i vedfyrt ovn.
De ble etablert i 2015 og navnet SimBIOsi gjenspeiler ideen om harmoni mellom mat, mennesker og miljø: en perfekt balanse mellom tradisjon, råvarekvalitet og respekt for naturen. Målet var klart fra begynnelsen: å skape et sted hvor matlaging var en bevisst opplevelse, som kunne kombinere smak og bærekraft.
Jeg har testet mange av pizzaene over årene som har gått, i år ble det Bacon og blå ku (11 EUR): Bacon, blåmuggost, økologisk mozzarella. På vei ut av ovnen: pistasjnøtter. En saftig og utrolig god pizza som kan anbefales på det sterkeste.
Vinlista er lang og bred, her finner alle noe de kan ha lyst på, fra musserende, hvit- og oransje, til amfora og rødvin fra hele Italia. Alt økologisk.
SimBIOsi Organic Cafè, rett ved, skal visstnok ha både god brunsj og aperitivo, det skal sjekkes ut neste år.

`Ino
Via dei Gergofili 3 rosso / 7 rosso – Firenze Italy
alessandrofrassica@gmail.com
Kun lunsj 12.30-16:30

En ørliten sandwichsjappe som er viden kjent for en grunn. Fantastisk Panino. Spis inne eller ta med.
Ikke så stort utvalg vin, men tilstrekkelig god vin om man velger å sette seg ned i butikken.
Det er her man forstår at det enkleste ofte kan være det beste. 17 ulike panini som kan justeres etter smak, perfekt brød som er sprøtt utenpå og ferskt inni. Jeg valgte «super italiano» med mortadella, stracciatella di burrata og pesto genovese. 12 velbrukte euro!
Også ypperlig om man skal ha med seg brødmat på piknik.

Il Panino del Chianti
Via de’ Bardi, 63/red, 50125 Firenze FI, Italia
11.00-23.00
Nok en sandwichsjappe å anbefale, her har de litt mer utvalg enn `Ino, både i form av retter (oster og skinke for eksempel) pluss et større utvalg viner og cocktails.
Dette er et godt eksempel på italiensk street food på sitt beste, og den ligger rett ved Ponte Vecchio! Et hyggelig lite lokale man kan sitte i, et hull i veggen når det ikke er sommer og utebord, eller man kan selvfølgelig ta med seg paninien sin på farten.
To fremragende alternativer er den varme skinke-paninien med pesto og modne tomater, og den krydrede salamien med brie og artisjokkrem – hver bit er full av livlige toskanske smaker.
5-8 euro for et glass vin, 7-8 for Spritz og negroni, paniniene koster 7, de har egen meny – eller du kan sette sammen en selv.

Rooster Cafe Firenze
Via Porta Rossa, 63R, 50123 Firenze FI
roosterportarossa@gmail.com
– Mandag stengt
– Tirsdag-torsdag: 09.00-21.00
– Søndag: 09.00-21.00
– Fredag-lørdag: 09.00-23.00
Dette er et brunsj sted – ja, fra morgen til kveld! Dette har blitt en superpopulær kjede, nærmest en institusjon, så man kan forvente litt kø – men det er verdt det. Her får man alt fra pannekaker, egg og bacon, bagels, hamburgere og avokado toast til salat og bowls. Aperitivo starter 17.00, fingermat inkludert i alle cocktails!
Ikke glem drikke: juice, smoothies, kaffe i alle varianter, øl og cocktails.
Jeg testet signaturcocktailen Bloody Mary Special: Vodka, tomatjuice, salt, pepper, tabascosaus, bacon, stekt kylling og cheddarost til billige 10 euro!
Tips: De har en franchise til ikke så langt unna, kun minutter å gå: Rooster Cafe Firenze – Sant’Egidio

VaLù Bakery & Cakes
 V.le Filippo Strozzi, 10r, 50129 Firenze FI, Italia
Info@valubakery.it
08.00-19.00

Konditori/bakeri inspirert av angelsaksiske/amerikanske og nordeuropeiske påvirkninger, med britiske oppskrifter tolket på nytt med smaker fra tradisjonelle italienske bakervarer og oppskrifter.
Har både saltmat (bagels, avokadotoast, sandwicher, salater, ulike eggeretter..) og søtmat (et stort utvalg kaker, kjeks, iskrem, pannekaker..) og er et ypperlig brunsj/lunsj sted.
De har flere spesialiteter som Afternoon Tea, med et 3-etasjes serveringsbrett med scones og både søtt og salt, selvfølgelig med te og en Set Brunsj Meny som inkluderer et utvalg mat og drikke, søtt og salt, hvor man kan adde en Bloody Mary til en god pris.
De har en lang liste med drikke: fra kaffe, te og smoothie, til cocktails og et stort utvalg både øl og vin. Jeg gikk for bagel med avokado og røkelaks med en ekstra bacon til, og en sympatisk priset Chardonnay (4 euro) til.

Hvis du liker å nyte et glass vin eller to, og et godt utvalg ost, skinke og brød så blir du ikke skuffet i Firenze. Il Santino

Skal besøkes i 2026:

SimBIOsi Organic Cafè
Via de’ Ginori 62-64R
angolo via guelfa
50123, Firenze
contatti@simbiosi.bio

Enoteca Spontanea
Via Maggio, 61r, 50125 Firenze FI, Italia
Åpner 17.00, stengt mandager.

Le Volpi e l’Uva
Piazza dei Rossi, 1R, 50125 Firenze FI, Italia
Åpent 12-21, stengt søndager.

Enoteca Pitti Gola e Cantina
Piazza Pitti, 16- 50125 Firenze (FI), Italia
info@pittigolaecantina.com
Åpningstider:
12:00 til 23:00
Lunsj: 12:00–15:00
Middag: 19:00 til 22:30

DiVin Boccone
Via delle Caldaie, 20, 50125 Firenze FI, Italia
10.00-20.00

Legg igjen en kommentar