I mai var det som vanlig på tide å sette nesen mot Sicilia igjen på SEP*, for sin 21. utgave av dette eventet, men først var jeg og et knippe andre journalister fra fjern og nær, bokstavelig talt, på en rundreise hos noen vinhus på Etna! Det kan dere lese om her.
*»Sicilia en Primeur» er et årlig internasjonalt arrangement organisert av Assovini Sicilia for å vise frem de nyeste årgangene av siciliansk vin for nasjonal og internasjonal presse.
Arrangementet kombinerer vinpresentasjoner og masterclasses med vinreiser (enotours) som utforsker øyas vinkultur, historie og unike landskap.
Dette gir journalister en mulighet til å møte vinprodusenter og lære om Sicilias viner og tradisjoner.

Palmento Costanzo
Dette er det første vinhuset vi besøker og en flott start på turen. Vingården ligger midt i naturparken på Etna-fjellet, i landsbyen Passopisciaro, en liten perle på lavaen på den nordlige skråningen av Etna.
Vinmarkene ligger i Contrada Santo Spirito i kommunen Castiglione di Sicilia, som er anerkjent som en av de vakreste landsbyene i hele Italia.

«Alt her vitner kompromissløst om «Muntagna», det kjærlige navnet vi bruker om Etna. Atten hektar fordelt på flere contradas og åser.
De små parsellene vinifiseres separat, fordi hver tomt er preget av lavastrømmen som har sedimentert seg over tid.» -Produsenten.
Palmento Costanzo ble grunnlagt i 2010 av familien Costanzo, som ønsket å komme nærmere landet som hadde vært vitne til deres oppvekst: skråningene av Etna. Familien gjenopprettet en håndverksmessig arbeidsmåte og en direkte forståelse av naturen, som kommer til uttrykk i elegante og uttrykksfulle viner som er autentisk født fra «Muntagna», som Etna kjærlig kalles av innbyggerne.
Eventyret begynte etter kjøpet av noen få hektar i Contrada Santo Spirito: En århundregammel, uforedlet vingård, en av de få som overlevde filokseraepidemien i begynnelsen av 1900-tallet, som ødela de fleste vingårdene i Europa. Og restaureringen av den gamle Palmento laget av lavasten: et bemerkelsesverdig bevis på den viktige rollen vinproduksjonen har spilt i Etna-produksjonen.

Valeria Agosta og datteren Serena forteller oss med andre ord at de har begynt fra scratch, da de møter oss denne dagen. Det er tydelig at de har et godt forhold, for de både masker med hverandre og komplimenterer der de snakker i munnen på hverandre.
De kan også fortelle at de lager olivenolje, den smaker vi under lunsjen og kan absolutt anbefales. Det var en grunn til at den var utsolgt!
Vi besøker også den sjarmerende nyrestaurerte Palmentoen, som er å ta steget inn i Etnas historie!
Før lunsj smaker vi:
Etna Methodo Classico Brut: Eple, sitrus, mineraler, urter. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt. Fin frukt og struktur. 88p
Mofete Etna DOC Bianco 2023: Eple, gule frukter, sitrus, mineraler. Den er frisk og fruktig på smak, god syre, sitter godt på smak. Tørr. 88p
Mofete Etna Rosato 2023: Røde bær og frukter, urter, sitrus, jordsmonn, florale toner. Den har en lett frukt, god syre, tørr, sitter godt. Strukturert, men mindre frukt. 87p
Etna Bianca di Sei 2022: Gule frukter og mineraler på nesen, sitron, steiner, urter. Den er syrefrisk og strukturert, sitter godt, tørr og lang utgang. Smakfull og fint strukturert vin. 88p
Etna Bianca di Sei 2018: Fint utviklet nese med gule frukter, melne eple, moden sitrus, hint av brød, lett mineralpreg. Den er fruktig, rund, god syre, tørr, sitter godt og lenge. En spennende og godt utviklet vin, viser at hvitvinene fra Etna kan lagres! 89p
To flotte Cru viner de produserer ca. 4000 flasker av hver av:
Etna Bianca Contrada Santo Spirito 2021: Eple, sitrus, hint av urter, mineraler, florale toner, steiner. Den har en fin frukt, god syre, tørr, lang, mineralsk og strukturert utgang. Smakfull og flott strukturert vin. 90p

Etna Bianca Contrada Cavaliere 2021: Mineralsk nese, lett kompleks, eple, sitrus, hint av fat. Den er rik på smak, god syre, rund, sitter godt og lenge. En utrolig god vin, godt balansert. 91p

Mofete Etna Rosso 2021: Mørke bær og frukter, urter, kirsebær, jordbær, jordsmonn, mineraler. På smak er den frisk og fruktig, god syre, sitter godt og tørt. En utrolig frisk og fruktig vin! 89p
Etna Rosso Nero di Sei 2020: Mørke bær og frukter, jordbær, urter, plommer, skogsbær, jordsmonn, hint av fat. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt, lang og strukturert utgang. Frisk og fruktig vin, flott struktur. 89p
Etna Rosso Contrada Santo Spirito 2019: Lett kompleks nese, mørke bær og frukter, urter, hint av fat. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt, lang ettersmak. En smakfull og god vin, flott struktur. 90p

Etna Rosso Santo Spirito 2020: Klassisk og innbydende nese, mørke bær og frukter, skogsbær, mineraler, hint av urter, noe fat. Den er fruktig og smakfull, god syre, tørr, sitter godt med en fin struktur. 90p

Etna Rosso Prefillossera 2020: Den er kompleks på nesen, mørke bær og frukter, urter, hint av fat. På smak er den syrefrisk, pent skum, kompleks også her, sitter godt og lenge. En kompleks og god vin, flott struktur. 90p (Etna Rosso pref blir ikke produsert hvert år, kun gode år. Ca. 1000 flasker.)

Etna Rosso Contrada Santo Spirito 2016: Fint utviklet, mørke bær og frukter, mineraler, dekk. Den er fruktig, god syre, fint utviklet, tørr, sitter godt. Drikk nå. 87p

Til lunsj drikker vi selvfølgelig de flotte vinene til maten.
Vi får servert en lekker pastarett (bilde), og som hovedrett noen flotte håndverkspølser med smash-potet til, deilig til vinen!
Vinhuset tar i møt besøk fra konsumenter til omvisning og smaking, man kan velge ulike smakinger samt en smaking paret med lokalmat.
Bestill her.
Fakta:
På Sicilia er palmento et gammelt vinproduksjonsrom som ligger ved siden av vingårdene. Denne tradisjonelle strukturen i Etna-området ble bygget i lavasten og ble brukt frem til midten av det tjuende århundre. De høstede druene ble lagt i palmentoen og presset med føttene (pista) gjennom et flernivåsystem bygget i henhold til jordens morfologi, slik at fatene under ble fylt med most. Opprinnelsen til dette begrepet er omgitt av mystikk, men det kan referere til det faktum at karet hvor druene ble knust, er hevet fra gulvet (parmentu). Vinsaften strømmet gjennom et system av kanaler laget av stein (cannedda) mot gjæringskarene (ricivitùri) og deretter til modningskarene, som befant seg i et rom under kalt «ispensa», en kjeller som inneholdt 100–200 hl kastanjetrefat.

Hotellet vi bodde på under vår reise på Etna heter Dimara Cottanera, og ligger rett over veien for vinhuset dere kan lese om under. Det er et lite boutique hotell med 13 rom, treningssenter, basseng, restaurant og selvfølgelig en flott utsikt over både vinmarker og Etna! Priser fra 2200 kroner natten.
Cottanera
Det nærmer seg solnedgang når vi går en runde i vinmarkene til vinhuset sammen med Francesco Cambria.
42 av Cottaneras 60 hektar med vinranker er utelukkende beplantet med innfødte Etna-druer, og denne viktige eiendommen dyrker nå fem forskjellige Contrade
De jobber en del med nye viner fra enkeltvinmarker, og lover at det kommer en del spennende i fremtiden kan Francesco fortelle.

I sin essens handler historien om Cottanera-vingården om en tilbakevending til røttene. Historien begynner med Francesco Cambria, som i 1962, på jakt etter et tilfluktssted fra karrieren i Messina, kjøpte 100 hektar med vinranker og hasselnøttlunder nær fødestedet sitt i Randazzo. Francesco dyrket hasselnøtter og solgte i begynnelsen også druer til det lokale kooperativet, men med innføringen av DOC-status for Etna i 1968 og hasselnøttens tap av markedsandeler, bestemte han seg snart for å fokusere på druedyrking for bulkvinproduksjon, og plantet om hasselnøttlundene til vinstokker. På slutten av 1980-tallet bestemte Francescos sønn Guglielmo seg for å bygge en vingård for å lage sin egen vin, og han hadde stor suksess med å selge den «sfuso» i demijohns til lokale forbrukere og restauranter. Den første suksessen med disse vinene fikk Guglielmo til å satse på produksjon av kvalitetsvin, så i midten av 1990-årene renoverte han farens vingårder for å øke tettheten og redusere avlingene, og de første vinene merket som Cottanera ble født.
Cambria-familien prøvde alt for å gjøre sitt vulkanske terroir kjent, blant annet ved å plante Cabernet, Merlot og Syrah i et forsøk på å nå et mer internasjonalt publikum for Etna. Det eksperimentet varte imidlertid bare fra 1995 til 2002, da Cambria-familien igjen kunne vende tilbake til sine røtter. Enologen Lorenzo Landi ble med i Cottanera-teamet, og det virkelige potensialet til Nerello-baserte viner hos Cottanera ble tydelig. I 2005 lanserte de sin første Etna Rosso DOC, og i 2009 sin første Etna Bianco DOC, i 2010 musserende vin. I mellomtiden hadde de podet vinstokkene sine med Nerello og Carricante, samt kjøpt noen cru-vingårder i Zottorinotto, Feudo di Mezzo og Diciasettesalme. I 2008 gikk Guglielmo tragisk bort, men barna hans Francesco, Mariangela og Emanuele sammen med onkelen Enzo står nå ved roret for denne dynamiske og spennende stigende stjernen på Sicilia!

Vi smaker:
Etna Methodo Classico Brut 2020: Fruktig, aromatisk, lett utviklet, brødbakst, sitrus, gule frukter, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, lang ettersmak. Utviklet og god på smak. Utrolig god vin og årgang. 90p

Etna Methodo Classico Brut Rosè 2020: Utviklet og fin nese, røde og mørke bær, florale toner, urter, mineraler, bakst. Den er fruktig, god syre, tørr, lang og god utgang. Sitter godt. Flott og strukturert vin! 90p

Cottanera Etna Bianco 2024: Innbydende, ung, gule frukter, sitrus, aprikos, mineraler. Den er lett på frukt, mineralsk, tørr, god syre, elegant, sitter godt. Lang utgang med mineraler. 88p
Cottanera Bianco Contrada Calderara 2023: Gule frukter, aromatisk, honningmelon, hvit steinfrukt, sitrus, mineraler, urter. Den er fruktig, god syre, rund, fyldig, lang og deilig ettersmak med røkte mineraler. Meget flott vin som tåler mange år. 90p

Cottanera Bianco Contrada Cottanera 2021: Innbydende nese, florale toner, hint av sement, gule frukter, mineraler, stein. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt og lenge. Smakfull og god vin! 91p

Cottanera Rosso Etna Rosso 2023: Mørke bær og frukter, skogsbær, urter, krydder, hint av fat. Den er fruktig også på smak, god syre, tørr og lang ettersmak som sitter godt. Den er syrefrisk, har lette tanniner, fint krydderpreg. Ut i en lang ettersmak. God entry-level. 88p
Cottanera Etna Rosso 17 Salme Oltre La Ferrova 2022: Mørke bær og frukter, florale toner, urter, jordsmonn, aromatisk. Den er fruktig, mineralsk, god syre, tørr og lang ettersmak. 89p
Cottanera Etna Rosso Contrada Feudo di Mezzo 2021: Mørke bær og frukter, skogsbær, krydder, urter. Den er fruktig på smak, god syre, lett krydret i en lang ettersmak. En fruktig og elegant vin, syrefrisk og god. 90p

Cottanera Etna Rosso Vigna Iannazzo 2022: Mørke bær og frukter, skogsbær, mineraler, jordsmonn, urter. Den er fruktig, god syre, smakfull, krydret, lang og tørr utgang. Ung og lovende, fantastisk struktur. 90p

Cottanera Etna Rosso Contrada Zottorinoto 2020: Mørke bær og frukter, urter, skogsbær, urter, krydder og hint av fat. Den er frisk og fruktig på smak, tørr, god syre, sitter godt. En frisk og flott vin, fin syrestruktur! 90p

Etna Rosso Zottorinoto 2013 Riserva: Utviklet aroma, tørket frukt, mørke bær, urter, noe kjøtt, lett krydderpreg. Den er krydret, lett frukt, fint utviklet, sitter godt. Drikk nå. 88p
Etna Rosso Zottorinoto 2011 Riserva: Utviklet aroma, krydret, mørke bær og frukter, hint av kjøtt, urter, og krydder. Den er imponerende fruktig, god syre, sitter godt og tørt, lette tanniner. En 14 år gammel vin som fortsatt imponerer, tåler noen år til! 89p
Vi får også deilige retter med lokale råvarer som vi nyter med vinen etter smakingen. En flott aften på Etna!
Cottanera tar gjerne i mot besøk, og tilbyr ulike smakinger med og uten mat. Book her.
Alta Mora
Cusumano-familien lanserte Alta Mora i 2013 med en misjon: å tappe den rå, fengslende karakteren til Etnas contrader på flaske.
Med vingårder som ligger i høyder mellom 600 og 1000 meter over havet på skråningene av den aktive vulkanen Etna, har Alta Mora vingård og eiendom noen av de høyestliggende vinrankene i verden i dag, plantet med kun Carricante og Nerello Mascalese.

De eier tomter i fem av appellasjonens «contrade» eller underområder (Guardiola, Feudo di Mezzo, Pietramarina, Solicchiata og Verzella), og som et resultat kan vinmakeren oppnå de ønskede cuvéeene ved å blande druer fra en rekke forskjellige mikroklimaer.
Den vulkanske undergrunnen på eiendommens dyrkingsområder er ideell for å skape viner med eleganse, balanse og mineralitet.
Landet er fortsatt stort sett uutviklet og uberørt, noe som gjør det enkelt å dyrke uten bruk av syntetiske plantevernmidler eller ugressmidler.
Siden grunnleggelsen har Alta Mora omfavnet det som kalles en «minimal intervensjon»-vinproduksjonsstil, slik at terroir i områdene kommer til sin rett.
Og den «bioarkitektoniske» kjelleren, hugget ut av gammel vulkansk stein, holder vinen naturlig kjølig, noe som reduserer vingårdens karbonavtrykk.
Alta Moras viner har nylig blitt kåret til noen av Italias beste av Monica Larner (Robert Parker), og Eric Asimov (New York Times) har kalt hvitvinene blant de beste som finnes på Sicilia.
Dette er nye viner, og vinhuset absolutt «one to watch!»

Alta Mora Arrigo Etna Bianco 2022: Frisk og fruktig nese, sitrus, hvit steinfrukt, aprikos, mineraler, steiner, hint av smør. Den er fruktig også på smak, god syre, tørr, sitter godt og mineralsk. En smakfull og god vin med fin struktur. 90p

Alta Mora Etna Bianco 2023: Eple, gule frukter, sitrus, hint av mineraler. Den er fruktig, syrefrisk, rund, sitter godt. Tørr og klassisk hvit Etnavin. 88p
Alta Mora Etna Bianco 2018: Fint utviklet, rik nese, moden sitrus, hvit steinfrukt, mineraler. Den er fruktig, god syre, rund, flott utviklet, sitter godt og lenge. Meget flott vin! 89p
Alta Mora Etna Rosato 2024: Røde frukter og bær, jordbær, jordlige toner, urter. Den er syrefrisk med en lett frukt, sitter godt, tørr og halvlang utgang som følger nesen. 87p
Alta Mora Rosso 2022: Mineralsk nese, mørke bær og frukter, urter, jordsmonn, hint av røyk. Den har en lett frukt på smak, fin syre, strukturert utgang med balanserte tanniner. 88p
Alta Mora Feudo di Mezzo 2020: Kompleks og innbydende, mørke bær og frukter, jordbær, kirsebær, mineraler, røyk. Den er fruktig, kompleks, god syre, rund, fyldig, tørr og strukturert utgang. Meget flott og strukturert vin. 90p

Alta Mora Guardiola 2020: Innbydende og kompleks nese, pent fatpreg, kirsebær, mørke bær og frukter, fint krydderpreg, mineraler. Den er kompleks, elegant fatpreg, rund, god syre, tørr og lang ettersmak. Godt balansert og god vin, smakfull! 91p

Vi får for øvrig servert en spektakulær lunsj etter smaking, med deilige småretter med musserende vin, spagetti og tunfisk med hvitvin, samt vin santo og dessert.

Tornatore
Tornatore er en av de største – og eldste – produsentene i regionen, og eier 46 hektar med vingårder på nordsiden av den aktive vulkanen Etna, 1000 meter over havet.
Her møter vi Angelo, Vincenzo og Federica, et artig og engasjert team!
Gården ble etablert i 1865 og drives fortsatt av samme familie. Tornatore fokuserer på lokale druesorter: Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Carricante og Catarratto.
Selv om druesortene som brukes er tradisjonelle, er vinproduksjonen mer moderne, med lavere alkoholprosent og større vekt på frukt. De produserer mer røde enn hvite viner, og Federica forteller at de i tillegg har en Methodo Classico på vei.

Valdemone Charmat Method: Eple, sitrus, urter, mineraler. Den er fruktig, fint skum, enkel, fin syre, ganske tørr, kort utgang. 85p
Methodo Classico Method (kun testprosjekt): Eple, sitrus, mineraler, krydder, mineraler, gjær. Den er fruktig på smak med bakst, fin syre, mineraler ut i ettersmaken. 87p
Etna Bianco 2024: Gule epler, eple, sitrus, mineraler, jordsmonn, steiner. Den er fruktig, god syre, tørr, fin fylde, sitter godt og mineralsk. Klassisk. 88p
Etna Bianco 2016: Fint utviklet, smør, moden hvit steinfrukt, sitrus, jordsmonn. Den er fint utviklet også på smak, tørr, fint strukturert, lang utgang. Flott utviklet og god vin! 89p
Etna Bianco Pietrarizzo 2022: Fruktig, mineralsk, syrefrisk nese, sitrus, eple. Den er syrefrisk, tørr, lang og strukturert utgang. Ung årgang. 88p
Etna Bianco Pietrarizzo 2023: Mineralsk og innbydende, fint fatpreg, gule epler, mineraler, middelhavsurter. Den er fruktig, fyldig, fin syre, tørr, sitter godt og mineralsk. Smakfull og urtete vin med godt preg av jordsmonn. 89p
Etna Bianco Zottorinotto 2021: Innbydende nese med gule frukter, lett fatpreg, krydder, mineraler, stein. Den er syrefrisk, tørr, mineralsk, sitter godt og tørt. Smakfull og konsentrert vin. 88p
Etna Bianco Zottorinotto 2022: Fint utviklet og innbydende aroma, eple, sitrus, hvit steinfrukt, mineraler, hint av fat. Den er fruktig, fin syre, tørr, lang ettersmak som sitter godt og mineralsk. En smakfull og godt balansert vin. 89p
Etna Rosso 2022: Røde og mørke bær, kirsebær, urter, jordsmonn, lett preg av krydder og mineraler, hint av fat. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt med fine tanniner. Klassisk og fin vin. 88p
Etna Rosso Pietrarizzo 2021: Sement, urter, mørke bær, mineraler, hint av fat. Den er fruktig, god syre, tørr, lang utgang. Strukturert og god vin. 88p
Etna Rosso Trimarchisa 2018: Utviklet aroma, lett vegetal, mørke bær, urter, krydder, jordsmonn. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og lang ettersmak, strukturert. 88p
Etna Rosso Trimarchisa 2014: Fint utviklet på nesen, tørket frukt, teblader, urter, krydder, hint av fat. Den er smakfull, god syre, tørr, lang og strukturert utgang. En vin som har holdt seg godt. 89p
Tornatore arranger både smakinger samt piknik! Det kan bookes her.

Pietradolce
Pietradolce ble grunnlagt i 2005 på den nordlige skråningen av Etna i Solicchiata, et område i distriktet Castiglione di Sicilia, av familien Faro, som har en lidenskap for vindyrking, jordbruk og alt som har med Etna å gjøre.
Høy høyde, mineralrik vulkansk jord, lokale druer, et eksepsjonelt middelhavsklima, lite inngripen i kjelleren og svært gamle vinstokker er de perfekte ingrediensene for elegante viner med en unik signatur, stil og en enorm følelse av tilhørighet.

Fakta:
Et referansepunkt på Etna, som kun dyrker lokale druesorter.
100 % eid og tappet av Faro-familien.
Kjent som «Middelhavets Burgund», er eleganse, kvalitet og lang levetid essensen av Etna-viner.
Enkeltvinmarker med gamle vinstokker fra før phylloxera-epidemien, i alderen 40–120 år.
Allsidige matparinger.
Miljøvennlig i vingården og den splitter nye kjelleren med takterrasse.
Det er litt over 35 hektar med vingårder som vokser i en høyde på 600–900 meter over havet, alle lokalisert i distriktene Rampante, Zottorinoto og Santo Spirito.

«Kjernen i vår filosofi er kjærligheten til vårt land, som gjenspeiles i den respekten vi behandler det med. Vi henter det beste fra de rike lokale tradisjonene og kombinerer det med intelligent bruk av moderne vinproduksjonsteknikker for å gi liv til vår lidenskap: vinene fra Etna», forklarer Michele Faro, en av eierne av vingården og han som guider oss gjennom smakingen.
Pietradolces hengivenhet til vinene fra Etna kommer til uttrykk i druene de dyrker. Vingården dyrker kun druer som er hjemmehørende på Etna, som Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio og Carricante.
Vi får en flott omvisning i det moderne vinhuset, samt tar turen opp i bakken for å se Barbagalli, en utrolig spesiell vinmark, kanskje 1 hektar til sammen med spredte planter.
Jeg vil også nevne logoene, de er både kunstneriske og vakre på flere av vinene, men noen har det som ser ut som klussing, men det er faktiske vulkanske vibrasjoner!
Her spiser vi også en helt fantastisk Siciliansk lunsj, nydelig med vinen til.
Etna Bianco 2024: Eple, sitrus, mineraler, urter, steiner. Den er fruktig, god syre, fine mineraler, tørr, lang ettersmak. Veldig vibrant, godt kjøp! 89p
Etna Archineri Bianco 2023: Eple, sitrus, stein, mineraler, mer kompleks. Den er mineralsk og fruktig på smak, god syre, sitter godt og lenge. Klassisk og fin, mineralsk. 88p
Etna Rosato 2024: Røde bær og frukter, urter, florale toner, mineraler. Den er fruktig, god syre, rund, sitter godt og tørt! En strukturert og god vin! 88p
Etna Rosso 2023: Frisk og fruktig nese, mørke bær og frukter, urter, hint av fat, animalske toner. Den er fruktig, god syre, tørr og strukturert utgang. Frisk og fin vin. 88p
Flaske 1:
Etna Archineri Rosso 2020: Røde bær og frukter, jordbær, urter, mineraler. Den er fruktig, god syre, tørr og lang ettersmak. Litt vegetal stil. 87p
Flaske 2:
Etna Archineri Rosso 2021: Lett kompleks og innbydende nese med mørke bær og frukter, urter, krydder og fat. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, saftig, litt vegetal i ettersmak, fine tanniner. 88p
Etna Archineri Rosso 2020: Mørke bær og frukter, urter, jordsmonn, fint krydder og fatpreg. Den har et lett fruktpreg, god syre, tørr, sitter godt. Strukturert og fin. 88p
Etna Rampante Rosso 2021: Mørke bær og frukter, urter, skogsbær, lett krydderpreg. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, sitter godt, lette tanniner i en fint krydret ettersmak. 88p
Etna Rampante Rosso 2020: Lett kompleks og innbydende nese, mørke bær, urter, krydder, hint av fat. Den er fruktig, god syre, tørr og lang ettersmak, sitter godt. Tanninrik og kraftig vin, ung. 89p
Etna Feudo di Mezzo Rosso 2021: Innbydende og god nese med mørke bær og frukter, urter, et lett krydderpreg, hint av fat. Smakfull og lett kompleks vin, urter, lett krydderpreg i en lang og tanninrik ettersmak. Meget flott vin. 91p

Etna Feudo di Mezzo Rosso 2020: Mørke bær og frukter, urter, lett krydderpreg, hint av fat og animalske toner. Den er fruktig, god syre, sitter godt. 89p

Etna Santo Spirito Rosso 2020: Mørke bær og frukter, jordbær, urter, jordsmonn, lett krydder og fat. Den er fruktig, god syre, tørr, strukturert og lang utgang. Meget god. 90p

Etna Santo Spirito Rosso 2021: Røde og mørke bær, frisk, innbydende, urter, hint av fat. Den er fruktig, god syre, rund, strukturert. sitter godt og lenge! En kompleks og god vin, mange lag. 91p

Etna Barbagalli Rosso 2020: Den er kompleks og innbydende på nesen, urter, et lett krydderpreg, fat. Den er fruktig og smakfull, god syre, tørr og lang ettersmak som sitter godt, mange lag. Elegant og god vin! 90p

Etna Barbagalli Rosso 2019: Kompleks og innbydende nese, mørke bær og frukter, kirsebær, urter, fat, jordsmonn. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt med fine tanniner i en lang utgang. Flott vin! 91p

Etna Sant` Andrea Rosso 2019: Kompleks og innbydende aroma, gule frukter, eple, sitrus, skallpreg, urter og krydder. Den er konsentrert, rik på smak, god syre, tørr, også her fint skallpreg, lang utgang. Flott hvitvin med skallpreg, strukturert. 90p


Takk til Assovini, Zed_Comm, Just Sicily, alle produsenter og alle som var med på dette flotte eventet nok en gang.