Legg høstferien til Trentino

Det er noe magisk med å sette nesa nordvest etter å ha landet i Milano, det er grønt, fjellene stiger – det er friskt! Her og der ser man gamle slott og klostre, som man for mange hundre år siden har bygd på små fjelltopper, eller karvet inn i fjellsidene.
Hvis man kjenner til historien i området så vet man at dette var et viktig område å beskytte, den som holdt fjellpassene holdt også Italia.
Men det er moderne historie undertegnede skriver mest om i denne artikkelen om Trentino, dette er nemlig et område som egner seg svært godt for naturglade nordmenn å besøke. Har man noen i familien som ikke er interessert i å bruke fjellet for det det er verdt – kan disse plasseres på deilige hotell med SPA hvor de kan slappe av med god mat og drikke, eventuelt en liten shoppingrunde i Trento eller besøke et vinhus eller to. Barn har også et enormt utvalg aktiviteter å finne på her.
Med andre ord – legg ferien til Trentino!
(Tur i samarbeid med Visit Trentino)

Foto: Trentino Sviluppo S.p.A, Pio Geminiani

«Pust dypt, du er i Trentino
Se for deg at du nyter naturens underverk i ro og mak. Se for deg at du tar deg god tid til å utforske alpine skoger, daler, elver og innsjøer.
Se for deg at du oppdager en ny følelse av balanse og velvære mens du vandrer i fjellet, slapper av i snøen eller sitter og nyter et glass sprudlende Trentodoc-vin.
Med sin fantastiske blanding av naturlige underverk, kultur og tradisjoner kan Trentino tilby alt dette i hjertet av de italienske Alpene, hvor de høye toppene strekker seg opp mot den blå himmelen over Trentino-Dolomittene.»

Foto: Mona Haugen-Kind. Via Trento. Trento er omringet av små, sjarmerende fjellandsbyer

Trento
Historie, kultur og natur: de tre pilarene i Trento
Dette er en by med rundt 117 000 innbyggere og er hovedstaden i Trentino-Alto Adige, og det er fint å ta en guidet tur i Trento første gang man er der, da lærer man mye innside info som man nødvendigvis ikke finner i brosjyrene. Trento er i tillegg det utdannings-, vitenskaps-, finans- og politiske sentrum i Trentino.

Foto: Mona Haugen-Kind. Nydelige frescoer.

Min lokale guide som ga meg en omvising når jeg besøkte byen i juli, fortalte blant annet at det var Mussolini som står bak at befolkningen i Trentino har «glemt» at de tidligere var østerrikere.
Man får også en forklaring på statuene av Neptun, han har nemlig en trident: TRI – TRE – Tridentum, Trentino, Trento. Spesielt Neptunstatuen på Piazza Duomo er å anbefale, her kan du stoppe under Neptun-fontenen for å ta et bilde av den imponerende Duomo [katedralen] i Trento, med fjellene i bakgrunnen. På venstre side, med tinnede murer og den høye Torre Civica, ligger Palazzo Pretorio, hjemmet til Diocesan Museum of Trento.
Her kan man også beundre de vakre renessansefreskomaleriene på Cazuffi Rella-husene, med temaene rettferdighet og hell. Her snakker man vakre hus!
Elven Adige er en stor del av regionen, mange vet ikke at den faktisk ble flyttet fra byen for å unngå flom!
At regionen historisk, og nå, har vært kjent for steineksport var også nytt for meg.
Når det kommer til turisme er Tyskland det største markedet for Trentino kan min guide fortelle, de kaller byen Trient.
Byen kan skilte med mange opplevelser, fra museum, til slott, katedraler og kunst, til sjarmerende kafeer og restauranter, noe for de fleste!
De har ulike eventer i byen som det kan være verdt å få med seg, i September har de for eksempel TrentoDOC festivalen: 3 fulle dager med alt som har med å gjøre denne musserende lokalvinen.
I oktober har de matfestivalen Autumnus. Flere eventer finner du her.

 

Foto: Trentino Sviluppo S.p.A, Roberto Bragotto

Funfact: Visste du at Alcide De Gasperi, italiensk politiker og en av grunnleggerne av EU kom fra Trento?

Must Do i Trento:

Foto: Enoteca Provinciale del Trentino

Palazzo Roccabruna – Enoteca provinciale del Trentino
Dette er et et must å besøke for alle som er interessert i lokalmat og vin.
Selvfølgelig vil ekte vinelskere ønske å besøke vinkjellere selv. Men for den raskeste introduksjonen til Trentino sine 500 D.O.C.-viner, er en omvisning i Palazzo Roccabruna i Trento et høydepunkt.
I kjelleren har de over 600 forskjellige historiske lokalviner, samt 30-80 viner på glass til enhver tid.
Her har de restaurant, vinsmakinger og utstillinger.
Jeg har en flott smaking med husets sommelier, en kunnskapsrik mann som hadde lagt opp en flott smaking med musserende vin og ulike oste- og kjøttprodukter. Alt lokalt selvfølgelig.
Sommelieren forteller meg at italienerne er mer interessert i vin enn før, det som tidligere var et næringsmiddel er nå mer en hobby for mange.
Vi smaker Villa Corniole Riserva Salisa TrentoDOC Zero, Endrizzi Masetto Prive TrentoDOC 2014, Reol Cavaliere Rosè de Noir TrentoDOC Riserva.
Tre meget flotte og representative viner og artig å kombinere med maten.

Foto: Mona Haugen-Kind. Vin- og matsmaking.

Museum MUSE
Dette er et utrolig flott museum for både voksne og barn designet av stjernearkitekten Renzo Piano. Fra utsiden kan du beundre et imponerende arkitektonisk verk, med en profil som gjenspeiler de omkringliggende fjellene.
Innvendig vil du bli overrasket over den vertikale høyden på salene som omgir «Big Void», som forbinder alle etasjene i museet.
I dette rommet svever utstoppede dyr på hengende plattformer: fra det majestetiske skjelettet av en hval, dinosaurer, til skogsdyr og fugler som lever høyt oppe i fjellene.
Ikke glem den tropiske hagen, har har de alt fra kakaoplanter til eksotiske dyr!
Her kan man bruke mange timer, perfekt på en kald- eller regnværsdag!

Foto: Trento.info. Tridentum.

Besøk undergrunnen
Som i store deler av Europa finner man også her rester av Romerriket, fra vinproduksjon til barer, tårn, veier og private hjem. (Byen var keltisk før Romerne kom)
De romerske undergrunnsgangene i Trento er en del av Spazio Archeologico Sotterraneo (SASS), et arkeologisk område på Piazza Cesare Battisti, hvor du kan utforske over 1700 kvadratmeter av den gamle romerske byen Tridentum. Besøkende kan se deler av den østlige bymuren, en brosteinsbelagt vei, hus med mosaikkgulv, gårdsplasser, håndverksverksteder og til og med en perfekt bevart brønn og gulvvarmeanlegg. Stedet tilbyr en unik mulighet til å vandre gjennom ruinene av Tridentum og forstå utformingen av gatene, forsvarsverkene og hverdagslivet i den romerske byen.
Til og med en gammal romersk dass kan man besøke under de moderne gatene til Trento!

Den gamle romerske byen Tridentum, definert som «splendidum municipium» av keiser Claudius i 46 e.Kr., har vært kjernen i byens historiske vekst som har pågått uavbrutt i rundt 2000 år, fra grunnleggelsen til i dag. Av denne grunn har stedet bygninger som overlapper forskjellige epoker, som den gamle romerske tiden, som ligger under sen gotikk og tidlig middelalder. Og så har vi middelalderkvartalene, renessansepalasset, teatret fra 1800-tallet og det moderne teatret.

Finn mer info om Trento og flere ting å se å gjøre i byen her. 

Foto: Mona Haugen-Kind. Fai della Paganella (Fai på lokal dialekt) er en kommune i Trentino i den norditalienske regionen Trentino-Alto Adige/Südtirol, som ligger omtrent 14 kilometer nordvest for Trento og 960 meter over havet. Finn høstturer her.

Solea Boutique & SPA Hotel

Foto: Mona Haugen-Kind. Gourmetmat.

Dette er hotellet jeg overnatter på, i hjertet av den sjarmerende landsbyen Fai della Paganella, og er representativt for hotellene i området, det er all-inclusive basert og har en fantastisk utsikt over dalen.
Om vinteren går det kontinuerlig rutebuss til skiheisene utenfor hotellet, mens om sommeren kan man ta turen til ulike gåturer og sykkelruter rett fra hotellet.
Hotellet er veldig estetisk pent, med levende lys i gangene, fin kunst og et skikkelig preg av luksus-chalet. Ett gjennomført og elegant hotell.
De har både innendørs og utendørs basseng, ulike saunaer, SPA og treningsrom. Her mangler man ikke noe for en skikkelig wellness-ferie.

Foto: SOLEA BOUTIQUE & SPA HOTEL

Her finner man ikke all-inclusive buffè slik man finner på Gran Canaria eller i Tyrkia: her snakker man de lekreste retter paret med flotte viner. Man får en meny med flere ulike retter man kan velge hver dag, og kelnerne er lydhøre på vinpreferanser.
Man får sitt eget bord gjennom hele oppholdet, og servicen er topp!
Stopp gjerne innom den lekre baren for en aperitif først, her står nemlig et verdensklasse team av bartendere som lager alt fra en klassisk Negroni, til spennende kreasjoner med Mezcal.
Alt er selvfølgelig inkludert.
Rommene er også meget lekre, nevnte jeg luksus-chalet? På balkongen kan man nyte panoramautsikt over skogen Fai della Paganella.

Foto: SOLEA BOUTIQUE & SPA HOTEL
Foto: Mona Haugen-Kind. Trentino-pizza og vin.

Selv om det er nydelig å spise på dette hotellet, anbefaler jeg en liten kulinarisk tur utenfor også – for å oppleve det ekte fjell-landsbylivet; begynn med aperitivo, den første italienske nødvendigheten: I alle deres byer og fjellresorter er kveldspasseggiata en viktig del av det daglige ritualet. Så ta en spasertur, finn en livlig lokal bar og nyt å se på folk mens du nyter et glass med noe spesielt. Så finner du en pizzeria (det er flere i gangavstand fra Hotell Solea): hvis du tror du kjenner pizza, må du tro om igjen. I Trentino utvider de grensene for denne klassiske italienske retten, med bunn laget av spelt og kamut, i tillegg til vanlig mel, og fyll som kombinerer noen av deres beste lokale råvarer. Se etter Trentingrana-ost, olivenolje fra Gardasjøen og til og med prosciutto av hjort.
Til dessert spiser du selvfølgelig gelato!

Aktiviteter:
Forest Bathing: barfotgåing og treehugging experience.
Dette var en aktivitet undertegnede fikk teste, det var en utrolig opplevelse.
Vi gikk, så, pustet og følte oss gjennom skogen. En avslappende og næringsrik gåtur for sjelen, og perfekt å starte dagen med!
En tur gjennom den tette bøkeskogen i Forest Bathing Park i Fai della Paganella er absolutt ikke å gå glipp av.
Du finner fire enkle temastier og kan velge rute og varighet avhengig av hvor mye tid du har til rådighet: Sentiero dell’Otto – Åttestien –, Sentiero dei Belvedere – Belvedere-stien –, Popolo dei Reti – Stien til det rätiske folket – og Acqua e Faggi – Vann- og bøkestien.
Her er luften et ekte universalmiddel, fordi den er rik på monoterpener og fytokider, de aromatiske stoffene og essensielle oljene som frigjøres fra bladene og barken på bøketrærne: det er en ekte form for naturlig terapi.
Gå gjennom denne skogen i minst to timer, pust dypt inn aromaene og la den fantastiske følelsen av fred og ro gjennomsyre hele ditt vesen.

Foto: Visit Trentino

Andre aktiviteter i regionen varierer fra årstid til årstid. Om vinteren finnes det et stort utvalg snøaktiviteter, fra klassisk ski, til hestekjøring, aking etc. Når snøen er borte er det selvfølgelig mye gå- og sykkelmuligheter, alt fra rolige gåturer, til egne barneruter med aktiviteter og utforsking av gruver, de har også et stort utvalg aktiviteter på vann: surfing, SUP, kayak etc.
Bare fantasien setter grenser. Finn aktiviteter her. 

Foto: Trentino Sviluppo S.p.A, Pillow Lab

Mat og vin
Hvis dere leser denne artikkelen er sannsynligheten stor for at du er interessert i mat og drikke.
Da passer en tur til Trentino godt, her har de ulike ruter man kan ta for å besøke både vinhus, bryggerier og destillerier, både til beins, sykkel og vinbuss.
Trentino ligger i krysset mellom to klimaer og flere kulinariske tradisjoner, og kjøkkenet er en smeltedigel av ingredienser og metoder.
Middagen her kan bestå av olivenolje fra bredden av Gardasjøen, ost fra et fjellmeieri, pasta, lokalt vilt og kanskje litt eplestrudel laget etter en gammel Habsburg-oppskrift.
Deler av provinsen tilbyr også ypperlige forhold for vinproduksjon. Sprudlende Trentodoc Spumante, elegant Marzemino, søt Vino Santo: til hvert trinn av måltidet finnes det noe deilig og særegent å drikke.
Det er over 160 vingårder i Trentino-regionen, som omfatter 7000 vinprodusenter som årlig produserer rundt en million hektoliter DOC-vin.
Dette gjør Trentino til et viktig område for vinproduksjon, med mange vingårder som tilbyr vinturismeopplevelser for besøkende.
Magasinet Wine Enthusiast kåret faktisk Trentino til «Årets vinregion 2020» for sin kvalitet og mangfoldighet.
I 1993 ble Trentodoc Spumante den første Metodo Classico-musserende vinen utenfor Champagne som fikk D.O.C.-status – og den er belønnet med en rekke internasjonale priser.
Så velg sted – enten det er en fjellhytte, en Michelin-stjerne-restaurant (regionen har 6 per nå) eller en livlig lokal pizzeria – og gjør deg klar for et minneverdig måltid.

Foto: Mona Haugen-Kind. Det er mange vinhus å besøke i Trentino.

Vinhus besøkt:

Endrizzi
Dette familiedrevne vinhuset er ett av Trentino eldste, Endricifamilien har holdt på siden 1885 (da territoriet var en del av Østerrike-Ungarn) og er nå på 5.generasjons vinmakere!
De holder til i San Michele all`Adige, mellom Trento og Bolzano – hvor tysk og italiensk kultur møtes langs den romerske veien Claudia Augusta.
San Michele all’Adige har vært en viktig vinproduksjonsregion siden middelalderen: Augustinermunkene i klosteret var de første som fremmet vinkulturen, og dyrket de gamle vingårdene som nå er en del av Endrizzi-eiendommen.
I 1797 måtte Napoleon kjempe en hard kamp for å erobre Masetto.
I 1885 grunnla Francesco og Angelo Endrici (Endrizzi på lokal dialekt) vingården i Masetto-området, hvor den fortsatt ligger i dag. Som ekte pionerer introduserte de to av verdens fineste druesorter – Cabernet Sauvignon og Merlot – på begynnelsen av 1900-tallet, samtidig som de fortsatte å dyrke viktige lokale varianter som Lagrein og Teroldego.
Francesco ble etterfulgt av sønnen Romano, som også var president i provinsen Trento, og av barnebarnet Franco, som var formann i Trento Wine Council i tjue år.

Foto: Endrizzi

Vinhuset drives i dag av Paolo og Christine (en tysk arkitekt som har lagt sitt særpreg på eiendommen), sammen med den neste generasjonen representert av Daniele, Lisa, Maria og mannen Torben.
Det er Torben som møter meg denne dagen, navnet er ikke italiensk, men tysk! Det er selvfølgelig kjærligheten som har tatt han til Italia, det passet jo bra at han også har stor kjærlighet for vin.
Den nye generasjonen er mer interessert i det tekniske, kan Torben fortelle når han viser meg rundt på vingården, og er utdannet i Geisenheim.
Han forteller at vinhuset siden starten har hatt fokus på rødvinsdruen Teroldego Rotaliano, men at de også har vært TrentoDOC pionerer siden 1980.
Beliggenheten til vinmarkene ligger mellom 200-700 meter, noe som gjør at det er lett å gro vilt forskjellige druer. Fra Merlot og Pinot Grigio ved Adige elven til Teroldego, Cabernet, Gewürztraminer, Chardonnay og Lagrein i åssidene, mens en del Chardonnay, Pinot Noir, Riesling og Müller-Thurgau blir dyrket på de høyeste stedene til TrentoDOC-produksjon. Den musserende vinen (6 ulike viner) utgjør for øvrig 1/3 av den totale produksjonen deres.
De har også en spesiell vinmark oppe i skogen, plantet 1982-84 som de lager en helt spesiell vin av.

Foto: Endrizzi

De jobber for biodiversitet på gården og gjør alt for hånd, de jobber med lettvektsflasker og bruker resirkulerte kartonger.

«På midten av 90-tallet var konseptet med miljøvennlige vinkjellere ikke så populært som det er nå, men for oss var det avgjørende: det var uttrykk for vår livsstil.
Da vi restaurerte Masetto, kjellerens historiske sted, bestemte vi oss derfor for å respektere miljøet og de naturressursene vi bryr oss så mye om, og ble dermed en av de første miljøvennlige kjellerne.»

De tar gjerne i mot besøk, både til vinsmakinger og eventer som bryllup. I hagen har de noen «show» rader med druer, med alle druene i regionen. Men de er ikke kun til pynt forteller Torben, de forskes også på.

Torben spør forsiktig om jeg også vil smake vin fra Maremma-vinhuset de begynte med i 2000 også, Serpaia Di Endrizzi, og spøker med min hyggelige lokalguide om det er lov.
Det er det selvfølgelig. Det er nemlig denne delen av vinhuset Torben har hatt ansvar for siden 2021, økologisk siden 2023.

Foto: Mona Haugen-Kind. Undertegnede og Torben.

Deres opprinnelige vingård i Trentino-regionen har 55 hektar med vinmarker, mens deres eiendom i Toscana, Serpaia di Endrizzi, har ytterligere 30 hektar med vinmarker, noe som gir en totalareal på 85 hektar med vinmarker for Endrizzi-vingården.
Vinene til Endrizzi er delt inn i fire linjer:

-TrentoDOC, musserende vin med 24-90 måneder på bunn fall, lite eller ingen dosage.

-Classica, rene endrueviner med smak av Dolomittene.

-Dalis, friske og innovative viner med unik blend.

-Masetto, eksklusive viner fra de beste vinmarkene.

Vi smaker:

Piancastello Riserva TrentoDOC 2020: Eple, sitrus, mineraler og et fint preg av bakst på nesen. Den er fruktig og god på smak, god syre, godt balansert og sitter godt. En vellagd vin. 89p

Enotizi TrentoDOC Brut: Fruktig aroma, eple, sitrus, mineraler. Den er fruktig og god på smak, lett sødme, mineralsk utgang. Fruktig og balansert vin. 88p

Piancastello TrentoDOC Zero 2020: Lett kompleks nese med eple, sitrus, mineraler og hint av bakst. Den er tørr og mineralsk på smak, sitter godt og elegant. Flott vin! 90p
90

Masetto Prive TrentoDOC Rosè 2016: Kompleks, mørke bær og frukter, krydret, fint preg av urter og busker. Den er fruktig på smak med god syre, lett utviklet, tørr og lang utgang. Drikk nå. 88p

Dalis Bianco 2024: Fruktig nese, aromatisk, eple, florale toner og urter. Fruktig også på smak, god syre, tørr, rund og syrefrisk. Fin drikkevin. 87p

Masetto Dorè 2022: Lett kompleks nese, eple, sitrus, innbydende og ung, hint av fat. På smak er den fruktig med god syre, godt balansert med fin struktur, lang utgang. Meget flott og vellagd vin. 91p
91

Leoncorno Riserva 2021: Mørke bær og frukter, kirsebær, urter, krydder og pepper. Saftig på smak, lett frukt, god syre, lang og rund utgang. 90p
90

Masetto Nero 2021: Mørke bær og frukter, kirsebær, skogsbær, krydder og jordsmonn. Den er fruktig på smak, god syre, fyldig, rund, lang utgang. Deilig! 90p
90

Gran Masetto 2020: Kompleks og fruktig aroma, mørke bær, tørket frukt, innbydende, lett krydderpreg. Den er fruktig på smak, god syre, rund, godt balansert, lang utgang. En meget god vin, kraftfull. 90p
90

Serpaia er delt inn i to linjer:

-Vigna, enkeltdrueviner fra enkeltvinmarker.

-Podere, viner som skal representere Serpaia

Serpaia 2018: Kompleks og innbydende nese, mørke bær, urter, tomatstilk, hint av fat. Den er elegant på smak, lett frukt og god syre, lang og tørr utgang. En rik og smakfull vin. 90p
90

Foto: Mona Haugen-Kind. Trento er et ypperlig utgangspunkt for å besøke vinhus.

Cantina Dorigati
Det er Luigi Dorigati (1827-1906), bygningsingeniør, som grunnlegger i Mezzotedesco (i dag Mezzocorona, en liten landsby i Trentino) den familieeide vinkjelleren på Piazza della Chiesa.
Pio Dorigati (1860-1928), en av Luigis 15 sønner, overtar virksomheten etter farens død, etter å ha støttet ham i omtrent ti år i driften av vingården.
Han var det første medlemmet av Dorigati-familien som gikk på Landbruksskolen i San Michele, grunnlagt i 1874 av Edmund Mach.
I 1906 bygde Pio den nye vinkjelleren i via Dante 5, noen titalls meter fra de gamle lokalene.
Sønner fulgte fedre i de neste generasjonene, og i 1955 utvidet de lokalene sine.
I 1986 begynte et vennskap mellom ønologen Carlo Dorigati (som dessverre døde i en ulykke i 2011) og ønologen Enrico Paternoster et eventyr i verden av musserende vin med TRENTO DOC «METHIUS».

Foto: Mona Haugen-Kind. Rødvinsland, sier Paolo.

Dette 11 hektar store vinhuset drives idag av 5. generasjon, Paolo (som ble med i 2011) og søskenbarnet Michele, som bevarer minnet om Carlo med stolthet i sine hjerter, uten noen gang å glemme hans lidenskap for jorden og vinen.
Det er Paolo som møter meg denne dagen, og han forteller at vi er midt i rødvinsland i Trentino og at 1/3 av produksjonen deres er Teroldego. Ca. 100.000 flasker i året.
Han forteller videre:

«Vi har siden 1990 fulgt Trentos «Memorandum of Intent» for vin, som regulerer integrert beskyttelse av vingårder, velger hvilke plantevernmidler som kan brukes og angir de mest hensiktsmessige og minst skadelige tiltakene mot planteetende insekter.
Et eksempel er bruk av seksuell forvirring for å bekjempe vinrankemøll og vinrankebiller, noe som gjør det mulig å unngå bruk av insektmidler.
Memorandumet er en sertifisert selvdisiplin for vinprodusenter i Trento og regulerer også visse ønologiske praksiser, som bruk av svoveldioksid, med grenser som er mye lavere enn de lovfestede.
Å leve i kontakt med naturen betyr også å respektere dens rytmer og balanse. Med plantene i vingården og i forhold til vinene i vinkjelleren er det likevekt vi søker.
Likevekt mellom planter og jord, vin og menneske.
Vin er mye mer enn en enkel drikk, den er resultatet av en unik synergi mellom vinprodusent og miljø, og den kan ikke reproduseres. Hver vin bærer med seg en historie og en utvikling som gjør den unik.»

Foto: Mona Haugen-Kind. I kjelleren fra 1888 å finner Luigi fra 2015.

Bygningene stammer fra tre forskjellige perioder i historien. Hovedbygningen ble oppført på slutten av 1800-tallet, en annen del i 1906, og den siste utvidelsen stammer fra 1955. I 1998 ble den eksisterende vinkjelleren i første etasje ombygd.
Kjelleren har tre etasjer, med første etasje ved siden av den indre gårdsplassen og to etasjer under bakkenivå. Takket være de tykke steinveggene har lokalene i første etasje en temperatur som er gunstig for lagring av vin uten bruk av klimaanlegg, med unntak av den gamle låven, hvor veggene er tynnere. De to underjordiske etasjene skaper også ideelle forhold for lagring av vin, med nesten konstant fuktighet og temperatur gjennom hele året.
Vi besøker de eldste kjellerne fra 1888, og det er utrolig hvor kjølig og godt temperaturen holder seg til tross for at det er juli.
Jeg får også se hvor de spesielle, tidligere nevnte Methius-flaskene er, de ligger hele 5 år på bunnfallet og blir snudd 55 ganger for hånd!
Vi avslutter turen i deres flotte smakerom, et moderne galleri med flotte detaljer med gamle fat.

De er åpne for vinsmaking mandag-lørdag, dette må bookes på forhånd.

Foto: Mona Haugen-Kind. Flott lokale å smake vin i.

Vi smaker:

Lagrange Kretzer Rosè 2024: Røde bær og frukter på nesen, jordbær, urter, florale toner, sitrus, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og smakfull utgang som sitter godt. En utrolig smakfull og god Rosè. 89p

Majerla Chardonnay 2022: Interessant nese med eple, sitrus, mineraler, krydder og hint av fat. På smak er den fruktig, god syre, lett fylde, stofflig og lang utgang. Balansert, syrefrisk og god vin. 89p

Planus Dolomitto 2021: Interessant nese med røde bær og frukter, urter, krydder, stilk og busker. På smak er den fruktig med god syre, tørr og strukturert utgang. En saftig og god vin. 88p

T. Rotalino 2023: Røde bær og frukter, urter og krydder på nesen. Fruktig og god på smak, god syre, mineralsk, strukturert utgang. Litt endimensjonal. 87p

Diedri 2021: Mineralsk og floral nese, mørke bær, kirsebær, lett kompleks. Den er fruktig på smak, god syre, sitter godt balansert ut i en lang utgang. Flott og vellagd vin. 90p
90

Luigi 2015: Kompleks og innbydende aroma, fruktig, lett utviklet, kirsebær, vanilje og skog. Den er fruktig på smak, også her en lett utvikling, god syre, lang utgang. En flott 10-åring som tåler flere år. 89p

Methius Brut TrentoDOC 2013: Kompleks og innbydende nese, modne epler, sitrus, fine lagringstoner, sopp. Den er fruktig på smak med god syre, godt skum, fyldig, kremet, tørr, kompleks, lang utgang. Godt balansert og god vin, nydelig. 91p
91

Foto: Mona Haugen-Kind

 

Legg igjen en kommentar