Denne uken drar vi til Frankrike og Collovray & Terrier, Med et sterkt fokus på terroir i Solutre og Vergisson i Burgund har de lenge vært kjent som gode kjøp i Norge pga. kvalitet og pris.
Collovray & Terrier produserer vin, nettopp slik de lærte seg det i Burgund, tilpasset de lokale forholdene og jordsmonnet. De er veldig opptatt av miljø og kvalitet, og er sertifisert HVE (Haute Valeur Environmentale) på nivå 3 som er det høyeste!

Historien begynte i 1928 i Davayé, da Joanny Collovray bosatte seg i denne lille landsbyen sør i Burgund, noen kilometer vest for Mâcon, hvor han dyrket jorden, laget geitost og dyrket ulike avlinger, blant annet vin.
Som enkel leiebonde laget han vin på eiendommen, og kjøpmenn tok seg av salget. Allerede i 1940 finner vi navnet hans nevnt i fagpressen, hvor han ble rost for kvaliteten på arbeidet sitt.
Han ble etterfulgt av sønnen Henri i 1956. Henri jobbet sammen med faren på gården og fortsatte med flerkultur. På den tiden var det ikke vin som utgjorde familiens hovedinntekt, men produksjonen av geitost.
Likevel utvidet han familiens vinmarker ved å kjøpe noen få parseller i appellasjonen Mâcon-Davayé. Sønnen Christian begynte å jobbe i vinmarkene i en alder av 16 år, og ga senere opp dyrehold for å vie seg helt til vinproduksjon.

Familien Terrier hadde ingen tradisjon for vinproduksjon, men siden Léon Terrier var smeden i landsbyen, hadde de alltid jobbet sammen med de lokale vinprodusentene. Etter å ha vokst opp i dette miljøet, valgte sønnen Jean-Luc Terrier å gå på landbrukshøgskole med spesialisering i vinproduksjon, og der møtte han sin nabo og barndomsvenn Christian Collovray.
Deres bånd ble enda sterkere da de giftet seg med to søstre, Brigitte og Florence, som også kom fra en familie av vinprodusenter. De fire drømte om å skape en eiendom sammen for å lage vin fra Christians vinranker og hans fars.
Et år senere, i 1986, begynte historien til vinhuset for alvor, da denne drømmen ble virkelighet.

De trengte ikke tenke lenge for å finne navnet til vinhuset sitt. Alle vinrankene var gruppert rundt de to klippene Vergisson og Solutré, en del av den unike geologiske arven i det sørlige Mâconnais, med spor etter forhistorisk menneskelig aktivitet.
Domaine de Deux Roches var født!
Helt fra begynnelsen hadde hver og en sin egen rolle å spille. Christian tok seg av vinrankene, Jean-Luc hadde ansvaret for kjelleren og salget. Brigitte og Florence jobbet først i vinrankene, deretter tok de seg av tapping før de viet seg til administrative og kommersielle oppgaver etter hvert som virksomheten vokste. I dag kjenner Florence hver eneste kunde!
Julien Collovray, sønn av Christian og Brigitte, kom inn i familiebedriften i 2009 etter å ha studert vinbruk, ønologi, jus og økonomi, og etter å ha fått erfaring fra vinbedrifter i USA og Frankrike.
Han overvåker og koordinerer arbeidet i vinmarkene, administrerer de administrative oppgavene og har ansvaret for vinkjelleren og tapping.
Tre år senere begynte hans kone Caroline Collovray, også en ønolog med erfaring fra flere vingårder, i bedriften som personalansvarlig.
Og i 2019 kom Pierre-Alexis Terrier, sønn av Florence og Jean-Luc, tilbake til Domaine etter å ha studert i Sveits, London og New Zealand.
Han jobber i vinmarkene og i vinkjelleren, både på Davayé og Antugnac.

I dag jobber seks medlemmer av familiene Collovray og Terrier i selskapet (bilde over), med en sterk følelse av samhold og med støtte fra et tett sammensveiset, lojalt og dedikert team. Et solid fundament, som andre familiemedlemmer bidrar til med sin ekspertise her og der. Noen av dem er leverandører av druer som kjøpes av Collovray & Terrier, og sikrer dermed jevn kvalitet og dyrkingsmetoder.
Vinene:
Eple, sitrus, mineraler, florale hint. Den er fruktig, god syre, tørr, lett bitter og strukturert utgang. 88p
–
Deux Roches Rives de Longsault Saint-Véran Vieilles Vignes 2021
Eple, sitrus, lett moden frukt, florale toner, ørlite hint av fat. Den er syrefrisk, rund, lett frukt, sitter ganske godt og tørt. En lett fyldig og fin vin, sympatisk pris. 88p
–
Eple, sitrus, florale toner, mineraler og hint av fat. Den er fruktig, rund, fin syre og fylde, lett utgang. Versatil og fin vin, lett moden med balansert fatpreg, mye vin for pengene! Drikk nå 88p
–
Deux Roches Plants du Carre Mâcon-Villages 2023
Eple, sitrus, fat og mineralske hint på nesen. Fruktig og fyldig på smak, fin syre, sitter godt og balansert. Et meget godt kjøp, godt balansert. 89p
–
Deux Roches Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2023
Eple, sitrus, gul melon, fat, innbydende. Lett kompleks på smak, rik, god syre, strukturert, sitter godt. Flott Burgund til en god pris, fatpreget men balansert. 90p

–
Deux Roches Coteaux Bourguignons Plants du Carre 2022
Ung og saftig nese, røde og mørke bær, urter og krydder. Den er saftig og frisk på smak, fin struktur og lette tanniner som sitter godt. Godt kjøp! 88p
–
Eple, hvit steinfrukt, mineraler og sitrys på nesen, Fruktig, frisk, rund, fin fylde, lett krydret utgang som sitter godt. En god vin, mye vin for pengene! 88p
–
Collovray-Terrier Pinot Noir 2022
Røde og mørke bær, bringebær, urter, et lett krydderpreg og hint av fat. Den er fruktig, saftig og tørr på smak, god syre, lette tanniner i en saftig utgang. Frisk! 88p
–
Collovray & Terrier kjøpte i 1997 en forfallen eiendom, med et gedigent potensial ved føttene av Pyrénées-fjellene.
Det er denne beliggenheten som er helt avgjørende for vinene fra Altugnac, den sørligste vinmarken i Languedoc. Distriktet ligger mellom 200 til 600 moh og har både innflytelse fra Atlanterhavet og Middelhavet.
Bra solforhold med Middelhavet i sør-øst, kjølige netter oppe i høyden, og Pyrénées-fjellene i syd, godt med vind, Tramontagne og nedbør fra Atlanterhavet i vest. Med andre ord, et perfekt mikroklima for virkelig gode viner.
–
Altugnac Origines Les Turitelles 2022
Mørke bær og frukter på nesen, skogsbær, urter og krydder. På smak er den fruktig, god syre, ganske lang og tørr utgang. Fin billig-vin. 87p
Bodil-vinene er produsert i Pays d’Oc, en geografisk betegnelse (IGP) for vin i Languedoc-Roussillon-regionen i det sørlige Frankrike. Navnet betyr «landet Oc», som refererer til språket som snakkes i regionen.
–
Bodil Pinot Noir 2023
Ikke Smakt
Bodil Chardonnay 2023
Ikke Smakt
–
Caroline Othilie Nielsen etablerte i 1900 C.O. Nielsen Colonial og Vinforretning i Thomas Heftyes gate 47 på Frogner. Kort tid etter at Vinmonopolet kjøpte opp alle vinforretninger i Kristiania, emigrerte Caroline Othilie til New York.
100 år senere ble etikettene til disse vinene designet i hennes nye hjemby av den norske designeren Simen Meyer, bosatt i New York. Det er da selvfølgelig henne vinene er oppkalt etter:
–
C. O. Nielsen Pinot Noir 2022
Røde og mørke bær på nesen, skogsbær, urter, skog, hint av fat. Den er fruktig, tørr, god syre, lette tanniner i en utgang med søt tobakk, lett fat. Lett og fin PN. 88p
–
C. O. Nielsen Mâcon la Roche Vineuse sur le fil 2024
Fint preg av melne epler, sitrus, hint av fat. Fruktig, fyldig, god syre, rund, lang utgang, tørr og fin. God vin, meget godt kjøp! 90p
