Denne uken har vi premiere på en gresk produsent! Nærmere bestemt Alpha Estate!

Alpha Estate ligger i den nordvestlige delen av Hellas, i Amyndeon-regionen i Florina, på et høyt platå omgitt av fjell på tre sider (og ikke langt fra et skianlegg) og produserer 650 000 flasker årlig, hvorav 35 prosent går til eksport. Alpha Estate ble grunnlagt i 1997 av den erfarne vinprodusenten Makis Mavridis og kjemikeren og ønologen Angelos Iatridis, som etter mange års erfaring fra ulike steder i Hellas valgte Amyndeon-regionen for å lage sin egen vin.

Den menneskelige faktoren er uunnværlig for å få frem alle elementene i det unike økosystemet i den privateide vinmarken på 220 hektar.
De 220 hektarene med vinmarker ligger på 600–700 meters høyde og er omgitt av fjellene Voras, Vitsi og Vemio, som alle er over 2000 meter høye. Området har et mikroklima med ganske stabilt vær og kjølige netter, to store innsjøer i nærheten som demper Makedoniens sommervarme og tørre forhold mens druene modnes – forhold som sikrer god syre i vinene.
Jordsmonnet er svært sandholdig, slik at phylloxera ikke kan overleve, noe som gjør det mulig å plante ugraftede vinstokker.
Hovedtrekket i arbeidet er «sjelen» til menneskene som hver dag bidrar til denne drømmen. Respekt for naturen, kombinert med høykvalitets og dypt miljøvennlige dyrkingsmetoder og typiske egenskaper ved de produserte vinene, er mulig gjennom implementering av milde, bærekraftige integrerte vinproduksjons- og vinfremstillingsmetoder, basert på de nyeste internasjonale standardene.
Profesjonell kunnskap, erfaring og teamets innsats gjennom alle stadier av produksjon og markedsføring er nødvendige forutsetninger for det ønskede resultatet, viner med Alpha Estate-merket.

Vingården ligger i hjertet av de privateide vinmarkene til Alpha Estate. Det betyr at transporten av druene fra vinmarkene til vingården under høsten skjer på kortest mulig tid.
Hos Alpha bruker de satellittovervåking, styrt med en smarttelefon, for å bestemme når hver vinmark er klar for høsting. Høstingen gjøres utelukkende for hånd.
I vineriet, en staselig bygning med rød terrakotta, er det et system for å fornye luften i de underjordiske kjellerne tre ganger om dagen med steiner under fatene for å kontrollere fuktigheten.
Bærekraft er et fokusområde; 65 prosent av energien som brukes av vineriet er solenergi. Gården bruker ikke kjemikalier i vinmarkene, og bruker dem heller ikke under vinproduksjonen for å produsere sine fyldige, men elegante rødviner.
Nærhet, kombinert med transport i spesielle kjøleskap og høsting på de kjøligste tidene av døgnet, understreker den største respekt og beskyttelse av de organoleptiske egenskapene til vindruene. Naturlig tyngdekraft, et konsept som er brukt i utformingen av vingården, utnyttes gjennom hele vinproduksjonsprosessen, med minst mulig belastning på råvaren. Alle byggematerialer er svært inaktive og nøytrale for å sikre absolutt nøytrale atmosfæriske forhold inne i vingården, og beskytte kvaliteten på druene, mosten og vinen. Drift av vineriet forenkles ved å bruke et fullstendig integrert bygningsstyringssystem på alle nivåer, fra vinproduksjonsprosessen til maskiner og mekaniske funksjoner både inne i vineriet og på avstand, fra hvor som helst i verden
Det viktigste og største rommet i vinproduksjonen er den underjordiske kjelleren, som hele året gjennom har ideelle og optimale forhold for eikefatene som vinene lagres på. Det er designet og laget en spesialtilpasset sti for besøkende til vineriet, slik at de kan besøke den underjordiske fatkjelleren uten å forstyrre roen til vinene som modnes i fatene. Til slutt er smakerommet stedet hvor designen slutter og nytelsen begynner for vinhusets viner. Et besøk til vinområdet Amyndeon vil garantert være verdt turen.
