Denne uken ser vi på James May sine gin, i følge nettsiden «premium gin lagd av to menn i et kaldt skur i Wiltshire».

«Enhver rimelig innbilsk TV-programleder eller Hollywood-skuespiller vil etter hvert prøve seg på å lage gin. Det er litt av en luksusdrink, og enklere enn whisky (som ikke trenger å ligge i ti år) og mer interessant enn vodka (som ikke har noen smak og er meningsløs).
Jeg var innbilsk nok til å prøve det. Men til mitt forsvar må jeg si at ginen min virkelig er min, og ikke en kynisk merkevareøvelse. Jeg kom på ideen om å blande smaken av pastinakk (fordi den minner meg om England og fuktigheten der) med asiatiske krydder (fordi de tilfører spenning).
Jeg slo meg sammen med Hugh Anderson fra Downton Distillery, som snart gjorde det klart hvor utfordrende det ville være å lage en gin, en prosess der kunnskap om mikrobiologi kombineres med rent kunstnerskap og til og med flaks. Det finnes så mange kombinasjoner av ingredienser som kan brukes i gin, og proporsjonene mellom dem, at det er uendelig.
En lovende oppskrift kan ødelegges bare ved å overdrive litt med én botanisk ingrediens, slik at ginen for eksempel blir for sitronaktig eller ikke enebæraktig nok. Vi opplevde mange slike tilbakeslag på vår lange og gin-glade reise. Til slutt endte vi opp med en gin med det utvetydige navnet Asian Parsnip Gin, som hyller både hjemlandet mitt og de gledene jeg har hatt gjennom mange tiår med utenlandsreiser på andres bekostning.
Opprinnelig hadde jeg tenkt å lage nok til å selge på min halve pub, Royal Oak, i Swallowcliffe. Men Hugh foreslo en produksjon på 1000 liter, det vil si rundt 1420 flasker. Det er mye for en landsbypub, så vi la den også ut for salg på nettet som et signert og nummerert begrenset opplag.
Utrolig nok ble den utsolgt i løpet av noen få dager, i stedet for de årene jeg hadde forventet. Ingenting av det kom til puben. Eksperimentet vårt, som var ment som en morsom greie og som skulle bli gjenstand for en kortfilm, har siden utviklet seg til et gindrevet monster.
Som de fleste ting som involverer gin, har det hele gått litt over styr.»
-James May, 2023
Hugh Anderson er ginsmakenes Willy Wonka. Hans «nano-destilleri» ligger i Downton, Wiltshire, omtrent en halvtime fra James’ pub. Det er praktisk, noe som nesten kompenserer for den offisielle statusen som den kaldeste bygningen i England.
Hugh har samarbeidet med James om å lage alle oppskriftene så langt. Det har visstnok innebåret en god del ståing i tykke frakker og «testing av prøver».

James Gin London Drizzel
«Alle utlendinger tror at det regner hele tiden i England, så vi tenkte vi skulle snu den troen til en destillerings- og markedsføringsmulighet med en gin som påkaller det angrepet på luktesansene som vi opplever når vi åpner inngangsdørene til våre allerede fuktige hus og puster inn den berusende duften av nyfuktet fortau. Det regner kanskje ikke der du bor, men dette er en nydelig gin. Vi er kjent for humoren vår.»
-Mild og subtil aroma med einebær, sitrus, florale hint, mineraler og stein. Den er smakfull men mild, rund, sjarmerende fedme, elegant, lett krydret, lang ettersmak med mange lag. En elegant og kompleks gin, drikk bar. 91p

Rødbeter: Ifølge legenden var rødbeter roten til Afrodites tidløse skjønnhet. Men siden uttrykket «ifølge legenden» er et sikkert tegn på markedsføring av craft gin, er det her i ginen for å få den til å smake godt.

-Konsentrert aroma med einebær, urter, krydder, eksotiske toner, kardemomme og koriander, innbydende! Den følger nesen med et eksotisk krydderpreg, rund og fyldig på smak, lang utgang. Veldig kul med nøytral tonic! En vellykket gin! 90p
Ingefær: Selv om ingefær brukes i tradisjonell medisin og som kosttilskudd, finnes det ingen gode bevis for at inntak av ingefær eller ekstrakter av ingefær har noen gunstig effekt på menneskers helse. Men i tilfelle det gjør det, er det i ginen.
Denne ginen er, ikke overraskende, nøyaktig den samme som den vanlige Asian Parsnip, men sterkere (57 % ABV mot 40 %).
Den er også dyrere, nesten utelukkende takket være en økning i avgiften som skal betales til myndighetene, som vil kaste bort pengene på tull og tøys som utdanningstiltak og bedre transportinfrastruktur.
På den annen side er den mer «effektiv» enn vanlig gin, så det trengs mindre av den, noe som gjør forbruket til en kostnadsnøytral skattebegivenhet. Overdreven bruk kan ha en effekt øre-lie i mooooorning.
-Konsentrert og lett kompleks aroma med einebær, urter, krydder, eksotiske toner, kardemomme og koriander, innbydende! Smakseksplosjon i munnen, den følger nesen med et eksotisk krydderpreg, rund og fyldig på smak, lang, varm og pepret utgang.
Vann: Asian Parsnip gin fortynnes til 40 % ABV (eller 57 % for Navy Strength) ved å tilsette vann. Fordi vi setter pris på arbeidet til 1800-tallets sivilingeniører, bruker vi vann fra springen, og ikke håndtrukket vann fra Highland Spring eller Wiltshire krittbekk, fordi det ikke ville vært like godt.
Nyhet:
James Gin California Dreamgin`
Denne ginen feirer Californias rolle i etableringen av hippiebevegelsen, samtidig som den gir oss muligheten til å lage en veldig smart vits ut av ingenting annet enn en apostrof.
Den er et medmenneskelig, plantebasert produkt sertifisert av Vegan Society og er basert på sopp, siden sopp er en viktig proteinkilde for dem som har innsett at kjøtt er mord.
California Dreamgin’ bør imidlertid ikke brukes som et kosttilskudd eller som en del av et balansert matinntak. Det er mer en gin.
-Innbydende og subtil nese med jordlige og skoglige toner, einebær, urter og et lett krydderpreg. På smak er den fruktig og følger nesen med smak av skogbunn og einebær, rund, fyldig, sitter godt med et lett krydderpreg i utgangen. En spesiell gin, må smakes! Kul med tonic. 89p
Sopp: I mange europeiske kulturer er sopp ofte forbundet med feer, alver og andre mytiske vesener. Jo mer av denne ginen du drikker, desto mer sannsynlig er det at du ser dem.