VinArena har tatt en titt på årets Il Mimo som nå er ute i 2024-årgang. Den øker sakte men sikkert i pris, ganske naturlig økning da den kostet 178,- i 2019 og 225,- i år. Il Mimo har de siste 15 årene nærmest løpt ut av hyllene på Polet og det har vært en mangelvare. Nå kommer hele 64.000 flasker til polet, samt 5800 magnum, en solid økning i antall flasker fra fjorårets 50.000 med andre ord.
Vinhuset som produserer Il Mimo er Antichi Vigneti di Cantalupo.
Det er i dag mindre enn 50 aktive produsenter i regionen Ghemme hvor vinhuset ligger i Piemonte, og antallet er økende. Vinhuset disponerer i dag over ca, 100 ha vinmark og vokser stadig i areal.
Druematerialet til firmaets viner kommer fra terrasseanlagte åssidevinmarker på 250-300 meters høyde med en karrig og lite fruktbar miks av grus, sand og leire, som ble dannet etter prehistoriske elveløp i kombinasjon med moreneansamlinger etter at Monte Rosa-isbreen trakk seg tilbake mot slutten av siste istid.
Generelt sett er jordsmonnet i Ghemme mer karrig enn hva tilfellet ellers er i Langhe. Historisk sett er Ghemme et gammelt område for produksjon av vin, arkeologiske utgravinger viser at det har vært dyrket druer og produsert vin i regionen i mer enn to tusen år.
Arlunno-familien, dagens eiere av Antichi Vigneti di Cantalupo, ervervet vinmarker i Ghemme og omegnen rundt 1800.
Familien har imidlertid hatt sin virksomhet i regionen siden 1500-tallet. Først i 1977 fikk eiendommen dagens navn.

Navnet på vinen kommer fra en gammel romersk mimemaske som ble funnet ved foten av Ghemme-åsen, i nærheten av vinmarkene hvor druene til vinen kommer fra. Munnen på masken er lukket, ettersom mimekunstnerne utelukkende uttrykte seg gjennom kroppsbevegelser og øyne (og masken har derfor to store åpninger til øynene for å sikre at skuespilleren fikk kommunisert budskapet tydelig ved hjelp av øyebevegelsene sine). Dette funnet har hatt svært stor betydning for Ghemme, ikke minst siden teateret var hellig for vinguden Bacchus.

Il Mimo er produsert 100% på druen Nebbiolo, høstet i oktober 2024, 12 % alkohol (ned en halv grad fra i fjor pga. et kaldt og og regnfullt år), under 3 gram sukker per liter (også mindre enn i fjor). Vinen har vanligvis 8 timer skallkontakt og fermenteres på 16-18 grader. Vinen gjennomgår ikke malolaktisk gjæring for å beholde en mest mulig ripspreget og energisk fersk rødfrukt i vinen. Til slutt er vinen stabilisert på naturlig vis på lav temperatur.
Frisk nese, fint preg av røde bær og frukter, jordbær, bringebær, urter, busker, jordsmonn, florale hint. Den er frisk og fruktig på smak, god syre, tørr, sitter godt med lette bittertoner og mineraler.
Strukturert og frisk, noe slank årgang. 88p
Interessert i tidligere årganger og Il Mimos utvikling? Sjekk denne artikkelen.