I 2021 besøkte Redaktøren Tenuta Sant’Antonio i San Briccio i Veneto og smakte vin med flere av Castagnedi-brødrene som driver dette familievinhuset, vi endte sågar opp med snacks og grappa til slutt, utrolig hyggelige folk. Nå har jeg smakt meg gjennom noen av de nyeste vinene deres, dette er det eneste vinhuset som ikke er på Vinmonopolet (foreløpig) i denne serien.
Vi ser på ett av vinhusene i foreningen Famiglie Storiche, De Historiske Familiene: Tenuta Sant’Antonio.
De Historiske Familiene
Famiglie Storiche er navnet på foreningen som ble dannet i juni 2009 av en sammenslutning av 10 historiske vingårder i Valpolicella. I dag har den utvidet medlemskapet til 13, alle prestisjefylte vingårder og aktive hovedpersoner i «Amarone-verdenen» i generasjoner: Allegrini, Begali, Brigaldara, Guerrieri Rizzardi, Masi, Musella, Speri, Tedeschi, Tenuta Sant’Antonio, Tommasi, Torre D’Orti, Venturini og Zenato.

Vinhuset drives av 4 brødre, og de forteller det flott på nettsidene sine:
«Drømmen vår ble født blant vår fars vingårder, i hjertet av Valpolicella. Den har en landlig opprinnelse og sterke ambisjoner. Den får oss til å ta den ytterste omsorg for vinen vi produserer i hvert eneste foredlingssteg. Med en veldig klar intensjon: jakten på fortreffelighet. Vinmarkene våre strekker seg mellom Soave og Valpolicella, edle områder med ulike egenskaper og personlighet. Dette er områder hvor vi kjenner terrenget ut og inn, hvor solen skinner og når skyggen kommer slik at vi kan hvile en stund. Dette er vårt land, og vi elsker det.

De fire brødrene vokste opp i en liten landsby i den østlige delen av Valpolicella, der faren Antonio var druedyrker for det lokale vinkooperativet. Brødrene jobbet sammen med faren og som vinkonsulenter i mange år, men de ønsket også å lage sine egne viner og ikke bare dyrke druer, noe faren ikke var enig i. Men brødrene hadde bestemt seg, og kjøpte en tomt på Monti Garbi i 1989 og startet Tenuta Sant’Antonio; den første årgangen deres kom i 1995.
«Garbi» på den lokale dialekten betyr «ikke fruktbar», noe som viser hvor dårlig jordsmonnet ble ansett som. Dette var for øvrig også på østsiden av Valpolicella nær Soave, langt fra den mer anerkjente og tradisjonelle regionen Valpolicella Classico på vestsiden. Men de så potensialet, og mente at de kunne produsere Valpolicella-viner av samme kvalitet som de husket fra oppveksten. Anstrengelsene deres ble belønnet og vinhuset som bærer farens navn har hatt god suksess! Per i dag har de ca. 150 hektar vinmark og produserer ca. 2 millioner flasker i året.
Monti Garbis unike element, høyden (350 meter over havet), virket som en uoverkommelig oppgave da vi kjøpte vingården i 1989, men i dag har den vist seg å være et vinnende valg for det skiftende klimaet og temperaturen på grunn av den naturlige ventilasjonsstyringen.
For å sikre en bærekraftig utvikling har familien alltid hatt som mål å ha en tilstrekkelig produksjons- og logistikkapasitet, og investert i strukturer som har gjort det mulig for selskapet å vokse samtidig samtidig som den høyeste kvaliteten sikres i hver eneste flaske. I løpet av de siste fem årene har selskapet utviklet seg til å omfatte fire sentre for produksjon, lagring, modning og logistikk, som alle er utstyrt med den mest avanserte teknologien og i kontinuerlig utvikling, med mål om å gjøre utviklingsprosessen stadig mer effektiv. Det er også gjort betydelige investeringer i personalet, som utgjør ryggraden i selskapets daglige arbeid, som nå teller 50 personer (+10 % i løpet av de siste fem årene) og kan skilte med dedikerte personer for hver funksjon, fra vingårdsarbeid til markedsføring.
I løpet av de siste fem årene:
-+40% beplantet areal med vinranker
-2 Nye strukturer
-+10% Personell
-Automatisering og digitalisering av strukturer og prosesser
Vi begynner med de hvite vinene deres, de kommer fra Soave.
Soave-området er en del av de østlige Lessini-fjellene, og for mange millioner år siden var området dekket av havet og preget av utallige undersjøiske vulkanske fenomener. Derfor består den nåværende formasjonen av basalter fra vulkanske strømmer og kalkholdige sedimenter av fossil opprinnelse. De eldste bevisene på vindyrking i disse åsene stammer fra den etruskiske perioden. Det kuperte beltet med vinmarker, nær Alpene, ligger mellom 120 og 130 meter over havet. Det er et ideelt område for vindyrking, også takket være det milde klimaet som skyldes påvirkningen fra Gardasjøen.
Dette er et vulkansk område, les mer om dette på Vulkanskvin.no.
Soave-serien til vinhuset, mellom enkeltvinmarken Vigna Monte Ceriani og de ikoniske Vigne Vecchie, representerer perfekt Castagnedi-familiens filosofi om evolusjon. Produktene er resultatet av en nøye utvelgelse av av druer og omhyggelig bearbeiding i kjelleren, noe som best bevarer friskheten og de typiske aromaene til Soave, som hvite blomster og bittermandler, samtidig som de får en ekstraordinær lang holdbarhet og en unik karakter.
Soave DOC Monte di Colognola 2023 er produsert på Garganega og Trebbiano, 12.5% alkohol.
Eple, sitrus, mineraler og urter, noe stein på nesen. Den er fruktig og rund med en lett fedme og god syre, tørr, lang og fyldig. Fruktig og fin stil, lettdrikkelig. 87p
Soave DOC Vigna Monte Ceriani 2022, 100% Garganega og en enkeltvinmarksvin. 13% alkohol.
Syrefrisk og mineralsk nese, eple, gule frukter, sitrus, pære og krydder. På smak er den fruktig, god syre, mineralsk med et fint flintpreg, røykfylt utgang. En strukturert og tydelig vulkansk vin, smakfull og god. 88p
En hektar med historie på Monte Ceriani, en liten vinmark som produserer en vin du aldri vil glemme.
Soave DOC Vecchie Vigne, 100% Garganega og en CRU. 13% alkohol. Lagret 6 måneder på franske fat. Mineralsk og innbydende nese, eple, sitrus, lett kompleks. Den er fruktig med god syre, fyldig, lang og mineralsk utgang med røyktoner. Godt balansert og god vin, flere lag. 89p
Valpolicella-serien er kjernen i Castagnedi-familiens nåværende utviklingsløp, som har ført til viktige innovasjoner på andre produkter. Med utgangspunkt i Valpolicella DOC Nanfré har det store arbeidet som er utført gjort det mulig å utvikle en metode som har opphøyet vinenes opprinnelse og identitet og tolket dem på en moderne måte, samtidig som man har lagt størst mulig vekt på valget av druer. Denne utviklingen har ført til ikoniske produkter som Nanfré, Valpolicella Superiore DOC, La Bandina og Monti Garbi, som fanger essensen av terroiret og driver det inn i fremtiden.
Valpolicella DOC Nanfrè 2023: Frisk og fruktig aroma, mørke bær og frukter, kirsebær, urter og mandel. Den er frisk, fruktig, fint krydret, sitter godt og tørt med en fin struktur. Ung og krydret vin uten fat, god! 88p
En typisk Veneto-innbygger vet å gjøre seg bemerket, som Gianfranco, som en gang eide denne vingården. Gianfranco, også kjent som Gianfrè, eller Nanfrè for vennene sine.
Valpolicella DOC Superiore La Bandida 2021: Mørke bær og frukter, kirsebær, urter, krydder og hint av fat. Den er konsentrert og god på smak, frisk, god struktur i en lang ettersmak. Solid Superiore. 89p
Et landemerke for dem som pleide å reise gjennom Garbi-fjellene, var en liten vindfløy av metallplate som beveget seg i takt med vinden (eller «bandina»), og som var montert på taket av Castagnedi-huset.
Valpolicella DOC Ripasso Superiore Monti Garbi 2021: Røde bær og frukter, jordbær, kirsebær, hint av tørket frukt, urter, busker, krydder. På smak er den fruktig og fyldig, følger nesen med et fint bærpreg, tørket frukt, sitter godt med en lett struktur. Sødmebalansert og fruktig vin. 87p
Amarone
Tenuta Sant’Antonios evolusjonære kurs har ført til at amaronene har fått et uutslettelig preg som vil vare over tid, og gir dem en større identitet takket være moderne frukt, dyktig bruk av treverk og en ekstremt harmonisk blanding. Familiens vinproduksjonskunst er nedfelt i etiketter som, takket være den kontinuerlig utvikling og innovasjon, oppnår absolutt kvalitet. Fra Single Vineyard Campo Dei Gigli til Amarone Antonio Castagnedi, disse symbolene på vingården som voktere av tradisjonen og ambassadører for det unike ved Tenuta Sant’Antonio.
Amarone della Valpolicella Docg Antonio Castagnedi 2019, Corvina og Corvinone 70% – Rondinella 20% – Croatina 5% – Oseleta 5%. 2 år på nye 500 liters fat av fransk eik. Tørket frukt på nesen, mørke bær og frukter, florale toner, hint av urter. Den er fruktig og følger nesen, litt kokt frukt, grei syre, sitter godt. Drikk nå. 88p
Amarone della Valpolicella Docg Riserva “Lilium Est” 2012, 70 % Corvina og Corvinone – 20 % Rondinella – 5 % Croatina – 5 % Oseleta. Vinen lagres i 3 år på nye Bordeaux-fat, laget av staver som er tørket under åpen himmel i over 36 måneder, og lagres deretter på flaske i ytterligere 4 år før den slippes på markedet.
Kompleks og innbydende nese, bærpreget, kirsebær, florale toner, tørket frukt, sjokolade og krydder. På smak er den fin utviklet, også her tørket frukt, fiken, lang og tørr utgang med integrert alkohol. En strukturert, kraftfull og meget god vin! 91p


Dette er de 13 historiske vinkjellerne som i generasjoner har produsert viner som er verdsatt over hele verden, Amarone in primis. Samtidig er Famiglie Storiche også ambassadører for Valpolicella, et av de mest verdsatte vinproduksjonsområdene i Italia og internasjonalt.
I 2010 ble foreningen eier av Antica Bottega del Vino, et etablissement i hjertet av Verona som kan dateres helt tilbake til 1500-tallet. Selv i dag er Antica Bottega del Vino et av de mest berømte og prestisjefylte stedene i Verona-området.
Historien om de historiske familiene springer ut av en minste fellesnevner – produksjonen av Amarone – og av en identitetsvisjon for området. Ideen om å samle noen av de beste vinprodusentene i Valpolicella i en forening kom fra Sandro Boscaini (nå president i Masi), en Cavaliere del Lavoro (ridder av arbeid).
Amarone representerte den perfekte syntese av alle disse verdiene. I tråd med den historiske læresetningen om at «forening er styrke», sluttet ikke mindre enn ti vinprodusenter seg umiddelbart til ideen om en sammenslutning, hvis opprinnelige navn «Le Famiglie Storiche dell’Amarone» skulle understreke det dype båndet til tradisjonen og til den symbolske vinen fra Valpolicella.
Noen år senere, etter en rettstvist, endret foreningen navn til «Famiglie Storiche», men beholdt sine grunnleggende prinsipper og verdier intakte.
I løpet av årene har Famiglie Storiche vokst til 13, og i 2021 ønsket de å gjennomføre en dyptgripende restyling når det gjelder kommunikasjon, og produserte blant annet en institusjonell video som sublimerer alle de felles egenskapene til vingårdene.