De historiske familiene: del 9, Masi

I 2021 besøkte Redaktøren Masi i Veneto og smakte vin med deres representant, samt fikk en flott rundtur på flere av eiendommene deres, inkludert den historiske Serego Alighieri. Nå har jeg smakt meg gjennom noen av produktene på Vinmonopolet.
Vi ser på ett av vinhusene i foreningen Famiglie Storiche, De Historiske Familiene: Masi.

De Historiske Familiene
Famiglie Storiche er navnet på foreningen som ble dannet i juni 2009 av en sammenslutning av 10 historiske vingårder i Valpolicella. I dag har den utvidet medlemskapet til 13, alle prestisjefylte vingårder og aktive hovedpersoner i «Amarone-verdenen» i generasjoner: Allegrini, Begali, Brigaldara, Guerrieri Rizzardi, Masi, Musella, Speri, Tedeschi, Tenuta Sant’Antonio, Tommasi, Torre D’Orti, Venturini og Zenato.

Canevel (Masi Agricola) - xtrawine.com

Historien om Masi begynner i 1772, når familien Boscaini utførte sin første innhøsting i den prestisjefylte vinmarken «Vajo dei Masi», lokalisert i en dal i hjertet av Valpolicella Classica regionen, denne eies fortsatt av familien.
1965 er en milepæl for historien av produksjon av vin i regionen, da Masi er den første produsenten til å kommersielt markedsføre en «Ripasso» vin; Dette er i dag den ikoniske vinen Masi Campofiorin.
Etter mer enn 200 år med lidenskapelig vinmaking er selskapet fremdeles i den samme familien, styrt av 6. og 7. generasjon, og ledet Sandro Boscaini a.k.a «Mr Amarone».
Ved bruk av stedstypiske druer, autoktone metoder, forskning og eksperimentering gjort av Masi Technical Group, både er og forblir de en av de mest anerkjente produsentene av Italienske høy-kvalitetsviner.
Masi Green | Masi Agricola
Masi Green
I alle faser av produksjonsprosessen baserer Masi sin egen virksomhet på sosiale, etiske og miljømessige verdier, og ser positivt på fremtiden.
Omsorg og respekt for miljøet er en del av Masis kultur og filosofi. Deres ledende prinsipp er takknemlighet overfor jorden, som alltid har gitt dem sine frukter; det er deres plikt å være sjenerøse i gjengjeld og vise sin respekt for jordens gavmildhet og generøsitet.

Famiglia Boscaini
Famiglia Boscaini

Ansett som en «benchmark» produsent innen produksjon av Amarone, fortsetter Masi å innovere og videreføre sin ekspertise om «appassimento» metoden», en metode som har vært i bruk siden romertiden. I mer en 40 år har Masi gjennomført en rekke ambisiøse prosjekter ved å utvikle historiske vingård, og har blant annet samarbeidet med:

  • Conti Serego Alighieri, etterkommer av poeten Dante og eiere av eiendommen med lengst historie og tradisjoner i Veneto.
  • Conti Bossi Fedrigotti, den prestisjefylte produsenten fra Trentino
  • Canevel, produsent av høy-kvalitets musserende vin i Valdobbiadene

Masi eier også de økologisk-drevet eiendommene Poderi del Bello Ovile i Toscana og Masi Tupungato i Argentina.

Grunnsteinene i Veneto

Viner:

Casa Canevel Prosecco Rosato 2023: Eple, sitrus, mørke bær og frukter, urter og mineraler på nesen. Den er fruktig på smak, lett bitter, fin syre og pen frukt, sitter godt med balansert sødme. Ikke en kompleks vin, men ganske balansert. 83p

Masi Masianco 2022: Aromatisk nese, gule frukter, eple, sitrus og urter. Den er fruktig med fin syre, rund, lett bitter utgang. Klassisk og fin, fruktig. 87p

Masi Masianco 2023: Frisk og fruktig nese, epler, gule frukter, sitrus, urter, mineralske hint. Den er fruktig, rund, fin syre, lett bitter utgang. Lett sødmefull og rund. 83p

Masi Lunatio Lugana organic 2021: Eple, gule frukter, honningmelon, urter, mineraler og et lett krydderpreg. Den er fruktig og rund på smak, lett krydret, sitter godt. 87p

Fresco di Masi er en serie økologiske viner som er laget med kun nødvendig bearbeiding fra vinmarken til glasset, for en opplevelse av autentiske og enkle smaker. Vinene er laget av økologiske druer som høstes i de kjøligste timene og vinifiseres umiddelbart, uten druetørking og uten modning på trefat, bare ved hjelp av villgjæren som kommer fra druene selv, dekantert og ikke filtrert.
Det finnes to viner i serien: Fresco di Masi Rosso Verona IGT og Fresco di Masi Bianco Verona IGT.
Emballasjen er 100 % bærekraftig: Flasken er gjennomsiktig og laget i et eksklusivt Masi-design, slik at den veier 30 % mindre enn tilsvarende produkter, og selve emballasjen er laget av resirkulerte og resirkulerbare materialer. Kapselen, som er utviklet i samarbeid med Crealis, er laget av en ny generasjon materiale: Den består av 60 % resirkulert polyetylen, noe som garanterer en 18 % reduksjon i det totale karbonfotavtrykket sammenlignet med tradisjonelt poly-laminat.
Etiketten, som er moderne og i pangfarger, er en nytolkning av den opprinnelige designkilden til Masis ikoniske viner.

Fresco di Masi Verona Bianco 2023: Frisk og fruktig nese, eple, gule frukter, sitrus, urter, hin av mineraler. På smak er den fruktig og rund med fin syrem lett sødmefull og bitter utgang. Rund. 83p

Fresco di Masi Verona Rosso 2023: Frisk nese med røde bær og frukter, florale toner, hint av sukkertøy, søt tobakk og krydder. Den er fruktig på smak, den er ung og frisk, grei syre, fint krydderpreg, øk utgang. En litt sødmefull og fruktig vin uten for mange lag. 83p

Masi Modello Rosso 2022: Mørke bær og frukter, krydder, urter, lett modent preg. Den er lett sødmefull og fruktig, ok syre, krydret utgang med lett moden frukt. 85p

Masi Passo Doble 2021 (Argentina): Røde og mørke bær og frukter, kirsebær, skogsbær, urter, plommer, florale toner og krydder. Den er fruktig og rund på smak, ok syre og lett sødmefull, krydret utgang. Noe søt men lettdrikkelig vin. 86p

Masi Bonacosta Valpolicella Classico 2021: Mørke bær og frukter, kirsebær, urter og et lett krydderpreg på nesen. Den er syrefrisk og rund på smak, tørr, følger nesen med en lang utgang. Klassisk og fin Valpo. 87p

Masi Bonacosta Valpolicella Classico 2022: Frisk og fruktig nese, kirsebær, røde og mørke bær, urter og jordsmonn. Den er fruktig på smak med god syre, tørr og lang utgang. En strukturert og god Valpolicella, meget god kjøp! 89p

Masi Campofiorin 2021: Mørke bær og frukter, kirsebær, urter, lett preg av krydder, jordsmonn og hint av fat. Den er fruktig med fin konsentrasjon og fylde, god syre, tørr og lang utgang med en lett og fin struktur. Smakfull, mye vin for pengene! 88p

Masi Angelorum Recioto della Valpolicella Classico 2019: Mørke bær og frukter på nesen, innbydende, kirsebær, tørket frukt, fat og vanilje. Den er fruktig med god syre, tørket frukt, søt tobakk, godt balansert og ikke for søt. En meget godt balansert og god dessertvin med en fin struktur, godt kjøp! Tåler mange år men drikkes godt nå! 90p
90


Serego Alighieri Vaio Armaron della Valpolicella Classico 2016 kommer fra en spesiell eiendom.

Serego Alighieri Winery - Wine Tours in Valpolicella
Serego Alighieri

Serego Alighieri er den vingården i Valpolicella som har den lengste historiske, kulturelle og vinproduserende tradisjonen, som går mer enn 650 år tilbake i tid. Det hele begynte i 1353 da Pietro Alighieri, sønn av den store dikteren Dante, som hadde fulgt sin far i eksil i Verona, kjøpte eiendommen Casal dei Ronchi i Gargagnago i sentrum av Valpolicella Classica, som fortsatt er hjertet av eiendommen i dag.
I 1549 fikk Alighieri-familien bare kvinnelige arvinger, og giftet seg inn i den mektige keiserfamilien Serego; siden den gang har etterkommere av familien kalt seg Serego Alighieri.
På 1500-tallet var Marcantonio Serego en entusiastisk forkjemper for landbruksreformer, for nydyrking av jord og for å øke produktiviteten på eiendommene sine. På 1700-tallet begynte man å dyrke vekster som en vitenskap og som en kunst, og man begynte å finne det rette voksestedet for hvert enkelt produkt. På 1920-tallet, etter vinlusen, grunnla Pieralvise Serego Alighieri landbruksskolen i Gargagnago for å gjenplante lokale, innfødte druesorter.

Tenuta Serego Alighieri ble en av de mest prestisjefylte historiske venetianske eiendommene under Masi-gruppens paraply i 1973. I dag er eiendommen åpen for publikum, slik at Valpolicellas ånd og historiske minner kan bli kjent for alle.

Bilde av produktet Serego Alighieri Vaio Armaron della Valpolicella Classico 2016Dette er ikonvinen til den historiske Serego Alighieri-eiendommen, og den kommer fra vinmarken med samme navn, som visstnok er opphavet til selve navnet Amarone.
Vinens elegante personlighet forsterkes av bruken av Serego Alighieri-klonen av Molinara-druen og lagringen på kirsebærtrefat, slik familietradisjonen tilsier.
Lagret på 3-4 år i eikeliggere (6-20 hl) og min. 6 md. flaskemodning. 15.5% alkohol og 7.9 gram sukker per liter.
Fruktig nese, kirsebær,  plommer, lett syltet frukt, tørket frukt, florale toner, urter og krydder. Fruktig og konsentrert på smak, følger nesen, lang og ganske tørr utgang. En utviklet og lett kompleks Amarone. 90p
90

Allegrini, Begali, Brigaldara, Guerrieri Rizzardi, Masi, Musella, Speri, Tedeschi, Tenuta Sant’Antonio, Tommasi, Torre D’Orti, Venturini og Zenato.

Dette er de 13 historiske vinkjellerne som i generasjoner har produsert viner som er verdsatt over hele verden, Amarone in primis. Samtidig er Famiglie Storiche også ambassadører for Valpolicella, et av de mest verdsatte vinproduksjonsområdene i Italia og internasjonalt.
I 2010 ble foreningen eier av Antica Bottega del Vino, et etablissement i hjertet av Verona som kan dateres helt tilbake til 1500-tallet. Selv i dag er Antica Bottega del Vino et av de mest berømte og prestisjefylte stedene i Verona-området.
Historien om de historiske familiene springer ut av en minste fellesnevner – produksjonen av Amarone – og av en identitetsvisjon for området. Ideen om å samle noen av de beste vinprodusentene i Valpolicella i en forening kom fra Sandro Boscaini (nå president i Masi), en Cavaliere del Lavoro (ridder av arbeid).
Amarone representerte den perfekte syntese av alle disse verdiene. I tråd med den historiske læresetningen om at «forening er styrke», sluttet ikke mindre enn ti vinprodusenter seg umiddelbart til ideen om en sammenslutning, hvis opprinnelige navn «Le Famiglie Storiche dell’Amarone» skulle understreke det dype båndet til tradisjonen og til den symbolske vinen fra Valpolicella.
Noen år senere, etter en rettstvist, endret foreningen navn til «Famiglie Storiche», men beholdt sine grunnleggende prinsipper og verdier intakte.
I løpet av årene har Famiglie Storiche vokst til 13, og i 2021 ønsket de å gjennomføre en dyptgripende restyling når det gjelder kommunikasjon, og produserte blant annet en institusjonell video som sublimerer alle de felles egenskapene til vingårdene.

Legg igjen en kommentar