I 2021 besøkte Redaktøren Brigaldara i Veneto, et litt annerledes og spennende Valpolicella-vinhus, og smakte vin med de hyggelige brødrene Antonio og Lamberto. Det er de to brødrene som i dag driver vinhuset, og de tok eksepsjonelt godt i mot meg i familiehjemmet, tross covid-utfordringene i denne perioden. I tillegg til vin- og olivenproduksjon driver de også et lite hotell med to leiligheter, basseng og restaurant (www.locandacasevecie.it). Undertegnede ble såpass imponert over vinhuset at jeg koblet de sammen med en norsk importør etter besøket, som er grunnen til at vi i dag kan nyte disse vinene i Norge.
Vi ser på ett av vinhusene i foreningen Famiglie Storiche, De Historiske Familiene: Brigaldara.
De Historiske Familiene
Famiglie Storiche er navnet på foreningen som ble dannet i juni 2009 av en sammenslutning av 10 historiske vingårder i Valpolicella. I dag har den utvidet medlemskapet til 13, alle prestisjefylte vingårder og aktive hovedpersoner i «Amarone-verdenen» i generasjoner: Allegrini, Begali, Brigaldara, Guerrieri Rizzardi, Masi, Musella, Speri, Tedeschi, Tenuta Sant’Antonio, Tommasi, Torre D’Orti, Venturini og Zenato.

Det 20. århundre markerer begynnelsen på Brigaldara slik vi kjenner det i dag. I 1928 kjøper Renzo Cesari Brigaldara. Sammen med sønnen Lamberto spesialiserer han seg på vindyrking med kjærlighet og lidenskap.
Den største impulsen kommer på 80-tallet, da Stefano, Renzos barnebarn, overtar ledelsen og innleder et langvarig samarbeid med Roberto Ferrarini, kanskje en av de viktigste innovatørene i Amarone- og Valpolicellahistorien.
I 1997 blir Brigaldaras Amarone for første gang tildelt Tre Bicchieri Gambero Rosso. Stefano Cesari og sønnene Lamberto og Antonio setter i gang en dyptgripende fornyelse av produksjonsmetodene og av kjelleren, de fremmer en rasjonell organisering av vinmarkene, og spesialiserer hver og en av dem i henhold til de mest egnede sortene for hvert område.
I tillegg til eiendommene rundt villaen i San Floriano har vi vinmarkene i Marano, der Corvina og Corvinone dyrkes; vinmarken Case Vecie, i Grezzana, dedikert til en spesiell «Amarone Vigne Alte – Amarone fra høyden»; vinmarken Cavolo, også i Grezzana, dedikert til produksjon av en Amarone med delikate blomsternoter; og de nye vinmarkene i Marcellise, der de autoktone vinstokkene fra Valpolicella har funnet sitt hjem: Corvina, Corvinone, Rondinella og den gjenoppdagede opprinnelige sorten Oseleta.

I dag dekker Brigaldara ca. 120 hektar land, hvorav 47 hektar er beplantet med vinmarker, mens resten hovedsakelig er olivenlunder, avlinger, beitemarker og skog.
Et ekstraordinært og unikt biologisk mangfold, en ekte landbruksorganisme som selskapet har bestemt seg for å respektere og forbedre gjennom bærekraftig praksis, både i vinmarken og i kjelleren.
Brigaldara tolker Valpolicella i sine mest autentiske nyanser, og bringer i flasken en heterogen vindyrkingsarv, summen og rikdommen i et område som har vært dyrket i over tusen år.

Brigaldara-stilen
Teamet av unge vinmakere i Brigaldara er blant Ferrarinis tidligere elever, og de forfølger en innovativ visjon. En stil basert på tradisjon, uten å gi avkall på drikkbarhet, friskhet og, fremfor alt, alltid med respekt for sortsforskjeller – spesielt når det gjelder Corvina, Corvinone og Rondinella, som er områdets egne druesorter. Etter å ha blandet disse druesortene, kan man tydelig oppdage nye særegne nyanser og refleksjoner av terroir i Amarone- og Valpolicella-vinene som produseres her.
Siden 80-tallet og frem til i dag har Valpolicella fulgt en spesiell vinstil basert på store konsentrasjoner, noe som har resultert i en Amarone som har gjennomgått lang tørking, ekstreme fargeekstraksjoner og for mye restsukker.
En stil som Brigaldara har snudd radikalt på hodet, og søkt tilbake til den tradisjonelle lettheten og friskheten som kjennetegnet Valpolicella-vinene tidligere.
Resultatet er en ren, stringent stil, med fokus på drikkbarhet og bevaring av druenes aromatiske profiler. Alkohol og sukker er aldri dominerende, noe som gir plass til de elementene som representerer Valpolicellas sjel og uttrykket for terroiret de kommer fra.
Brigaldara var også en av de første vingårdene i Valpolicella som tok i bruk en ny teknikk i modningsprosessen for både Amarone og Recioto; En teknikk basert på dobbelt bruk av trevirke, der vinene først legges på små fat, for deretter å fullføre lagringsprosessen på store 25hl slavonske eikefat. Små fat fremmer oksygenering og fargefiksering, mens store fat fullfører modningsprosessen, tilfører vinen rundhet, struktur og hjelper til med å utvikle den naturlige aromaen.

–
Brigaldara Valpolicella 2023: Mørke bær og frukter, kirsebær, tørket frukt, urter, krydder og jordsmonn. Den er fruktig på smak, lett rustikk, følger nesen med god syre, sitter tørt og godt. Fint balansert og god på smak, lett moden. 87p
–
Brigaldara Valpolicella Ripasso Superiore 2022: Mørke bær og frukter, kirsebær, tørket frukt, florale toner, innbydende. Den er fruktig med en god fylde, typeriktig, tørr, lang utgang med fine tanniner og lette bittertoner. Kraftig og strukturert Ripasso, matvennlig. 87p
–
Brigaldara Amarone della Valpolicella Classico 2019: Lett kompleks aroma med røde bær og frukter, kirsebær, florale toner og urter. På smak er den fruktig og god, fin syre og struktur, lang utgang som sitter godt. En stofflig og god Amarone.
–
Brigaldara Amarone Riserva San Floriana 2015: Lett kompleks aroma, mørke bær og frukter, tørket frukt, vanilje, fat. Fyldig, fruktig, fin syre, tørker frukt, halvlang utg. Saftig og god 10 åring. 89p
–
Brigaldara Amarone della Valpolicella Casa Vecie 2018: Fruktig og floral nese, innbydende, kirsebær, fiken, kakao og fat. På smak er den fruktig med god syre, konsentrert og rik, god struktur i en lang ettersmak med et fint krydderpreg. En meget god Amarone, godt balansert med fin struktur. 90p
Amarone Case Vecie har lånt navnet sitt fra vingården med samme navn som ligger i Grezzana – Valpantena. En ekstraordinær tomt beplantet med vinstokker der høyden og eksponeringen gjør det mulig for druene å gjennomgå en langsom og konstant modning, selv i de hardeste årene. Den sene innhøstingsperioden gjør det mulig for oss å legge druene til tørking i en kaldere periode av året, slik at de gjennomgår en langsommere og lengre tørkeprosess. Amarone Case Vecie er en vin som er utviklet for å fremheve de naturlige egenskapene til et høyereliggende klima: en ekte Amarone «Vigne Alte» – en Amarone i høyden.


Dette er de 13 historiske vinkjellerne som i generasjoner har produsert viner som er verdsatt over hele verden, Amarone in primis. Samtidig er Famiglie Storiche også ambassadører for Valpolicella, et av de mest verdsatte vinproduksjonsområdene i Italia og internasjonalt.
I 2010 ble foreningen eier av Antica Bottega del Vino, et etablissement i hjertet av Verona som kan dateres helt tilbake til 1500-tallet. Selv i dag er Antica Bottega del Vino et av de mest berømte og prestisjefylte stedene i Verona-området.
Historien om de historiske familiene springer ut av en minste fellesnevner – produksjonen av Amarone – og av en identitetsvisjon for området. Ideen om å samle noen av de beste vinprodusentene i Valpolicella i en forening kom fra Sandro Boscaini (nå president i Masi), en Cavaliere del Lavoro (ridder av arbeid).
Amarone representerte den perfekte syntese av alle disse verdiene. I tråd med den historiske læresetningen om at «forening er styrke», sluttet ikke mindre enn ti vinprodusenter seg umiddelbart til ideen om en sammenslutning, hvis opprinnelige navn «Le Famiglie Storiche dell’Amarone» skulle understreke det dype båndet til tradisjonen og til den symbolske vinen fra Valpolicella.
Noen år senere, etter en rettstvist, endret foreningen navn til «Famiglie Storiche», men beholdt sine grunnleggende prinsipper og verdier intakte.
I løpet av årene har Famiglie Storiche vokst til 13, og i 2021 ønsket de å gjennomføre en dyptgripende restyling når det gjelder kommunikasjon, og produserte blant annet en institusjonell video som sublimerer alle de felles egenskapene til vingårdene.