I 2021 besøkte Redaktøren Speri Viticoltori i Veneto og smakte vin med sjølvaste Luca Speri, 6. generasjon hos dette historiske vinhuset. Etter en interessant runde i vinmarkene deres, som virkelig viser at også Valpolicella også har bratte bakker samt et besøk på det kjente tørkeløftet (hvor alle druene tørkes) smakte vi på de flotte vinene deres. Nå har jeg smakt meg gjennom årgangene du finner på Vinmonopolet!
Vi ser på enda ett av vinhusene i foreningen Famiglie Storiche, De Historiske Familiene: Speri.

Luca er yngstemann av brødrene Speri, og når jeg besøker vinhuset ett år inn i pandemien finner jeg hos Speri, og de andre produsentene jeg møter på denne turen, en sterk positivitet og godt engasjement.
Dette kommer til å gå over, og det kommer til å gå bra. Og det er vel dette som er essensen i historiske bedrifter, som har stått tidens tann, ikke bare i årevis, men århundrer, gjennom all slags kriser.

1874 – Vinhusets første årgang. Beviset? Tønna står fortsatt i kjelleren!
I 1885 kjøper Carlo Speri (1827-1915) «dyrkbar jord med vinranker, morbærtrær og andre planter» i kommunen San Pietro in Cariano, og legger grunnlaget for sin voksende jordbruksvirksomhet i årene som følger. I tiårene som kommer finner man bevis på at de har solgt vin til både privatpersoner og bedrifter, samt begynner å vinne priser for vinene sine.
I 1911 blir firmaet Speri Carlo e figlio offisielt registrert i Veronas handelskammer for markedsføring av vin i Pedemonte, en grend i San Pietro in Cariano kommune. Flere generasjoner kommer, de kjøper mer land, og i 1958 blir Speri ett av de aller første vinhusene som lager Amarone!

Speri-familien var også en av de første vinbøndene i Valpolicella som produserte cru-viner, og de gjorde det allerede på syttitallet ved å vinifisere druer fra ulike vinmarker hver for seg, noe som ennå ikke var et populært konsept i Italia (dette var altså den vulkanske åsen Monte Sant’Urbano).
Carlo Speri var formann i Consorzio Tutela Vini Valpolicella fra 1984 til 1993. Viktige endringer i produksjonsreglene for «Valpolicella» DOC-viner ble godkjent under hans presidentperiode og ved presidentdekret datert 27. desember 1990: Amarone della Valpolicella blir helt uavhengig og er ikke lenger en tørr versjon av Recioto della Valpolicella.

Familien begynner på økologieventyret i 2004 og blir fullt sertifisert i 2015. Speri-familieteamet fortsetter å vokse. Luca, Chiara og Laura, barna til Carlo Speri (den yngste av Speri-brødrene) og Giuseppe, det yngste medlemmet av teamet, sønn av Alberto, kommer inn i vingården på forskjellige tidspunkter. Nå er tre generasjoner representert i vingården (den 5., 6. og 7. med Giuseppe) og 8 familiemedlemmer.
Vinhuset har virkelig blitt en suksess på de årene de har holdt på, det sterke familiebåndet har skapt en stødig kvalitetsbedrift.
Når det kommer til fremtiden har de som mål å videreutvikle identiteten sin, gradvis utvide vinmarkene, kontinuerlig forbedre sitt bærekraftige fotavtrykk og strebe etter å skape den best mulige arbeidsplassen for de ansatte. De ønsker også å fortsette å gi tilbake til lokalsamfunnet sitt, som har fostret dem i så lang tid, i landsbyen sin hjelper de til med utdanning og kurs med fokus på vin og slike ting. De er alltid i vekst, alltid i bevegelse, og de prøver alltid å gi tilbake der de kan.

Vinhuset produserer 5 viner: Valpolicella Classico, Valpolicella Classico Superiore Appassimento, Valpolicella Ripasso Classico Superiore, Amarone della Valpolicella Classico og Recioto della Valpolicella Classico.
Luca beskriver vinene deres slik: «Det jeg elsker med vinene våre er deres finesse, balanse og eleganse. Bestefaren min sa alltid at «de beste Amaronene er de du setter på bordet, og du kan lett drikke opp flasken». Vi snakker om en rik og intens vinstil her, men med syre, friskhet og finesse kan de være svært tilgjengelige. Teknisk sett er vår Amarone en av de tørreste der ute, med lavest restsukker, ikke overdrevent alkoholholdig og med stor syre. Disse elementene gir finesse og eleganse, og det er dette som er målet vårt, og det er dette folk kan forvente av vinene våre.»
Speri vinifiserer utelukkende druer fra egne vinmarker og har alltid kun dyrket Valpolicellas opprinnelige druesorter (Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara og andre stedegne sorter). Speri-familien eier 60 hektar vinmarker i de mest utsøkte Valpolicella Classica-områdene (historisk område) i høyder fra 120 til 350 meter over havet.
Speri Valpolicella Classico 2023: Ung og frisk nese, røde og mørke bær, kirsebær, krydder og jordsmonn. Den er fruktig, saftig, tørr og sitter godt i en fin utgang. En klassisk og fin vin, versatil! 88p
Speri Sant’Urbano Valpolicella Classico Superiore Appassimento 2021: Lett kompleks nese, mørke bær og frukter, urter, florale toner, krydder og mineraler. Den er fruktig, konsentrert, god syre, fine tanniner i en lang og tørr utgang. Strukturert og meget flott vin. 89p
Speri Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2022: Lett kompleks nese meed mørke bær og frukter, kirsebær, hint av tørket frukt, jordsmonn. Den er fruktig med god syre, tørr, fine tanniner og sitter godt. Lett moden og fin Ripasso. Godt kjøp. 88p
Speri Sant’Urbano Amarone della Valpolicella Classico 2019: Konsentrert og innbydende nese, mørke bær og frukter, skogsbær,tørket frukt, krydder og jordsmonn. Den er fruktig og saftig på smak, tørr, rik og lett krydret, flott konsentrasjon ut i en lang utgang. Ung og meget lovende! 91p

Speri La Roggia Recioto della Valpolicella Classico 2021: Tørket frukt, mørke bær og frukter, plommer, innbydende aroma. Den er fruktig og sødmefull på smak, lett kompleks med fin konsentrasjon, god syre, lette tanniner i en lang og deilig utgang. En frisk og godt balansert Recioto, deilig nå men tåler 15+ i kjelleren! 90p



Speri Sant’Urbano Amarone della Valpolicella Classico 2012: Fint utviklet aroma, lett støv, mørke bær og frukter, kirsebær, tørket frukt og fat. Den er fruktig på smak med god syre, tørr, fin fylde, lett krydret og strukturert ettersmak. God! 90p

–

Dette er de 13 historiske vinkjellerne som i generasjoner har produsert viner som er verdsatt over hele verden, Amarone in primis. Samtidig er Famiglie Storiche også ambassadører for Valpolicella, et av de mest verdsatte vinproduksjonsområdene i Italia og internasjonalt.
I 2010 ble foreningen eier av Antica Bottega del Vino, et etablissement i hjertet av Verona som kan dateres helt tilbake til 1500-tallet. Selv i dag er Antica Bottega del Vino et av de mest berømte og prestisjefylte stedene i Verona-området.
Historien om de historiske familiene springer ut av en minste fellesnevner – produksjonen av Amarone – og av en identitetsvisjon for området. Ideen om å samle noen av de beste vinprodusentene i Valpolicella i en forening kom fra Sandro Boscaini (nå president i Masi), en Cavaliere del Lavoro (ridder av arbeid).
Amarone representerte den perfekte syntese av alle disse verdiene. I tråd med den historiske læresetningen om at «forening er styrke», sluttet ikke mindre enn ti vinprodusenter seg umiddelbart til ideen om en sammenslutning, hvis opprinnelige navn «Le Famiglie Storiche dell’Amarone» skulle understreke det dype båndet til tradisjonen og til den symbolske vinen fra Valpolicella.
Noen år senere, etter en rettstvist, endret foreningen navn til «Famiglie Storiche», men beholdt sine grunnleggende prinsipper og verdier intakte.
I løpet av årene har Famiglie Storiche vokst til 13, og i 2021 ønsket de å gjennomføre en dyptgripende restyling når det gjelder kommunikasjon, og produserte blant annet en institusjonell video som sublimerer alle de felles egenskapene til vingårdene.