Ukens eksklusive: De Buris Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2009

Årets siste «ukens eksklusive» er en godbit. De Buris Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2009 koster skjorta, men er også en helt legendarisk vin. Les mer om Tommasi og vinene deres i julespesialen, De historiske!

Fra Tommasi-familiens erfaring og Giancarlo Tommasis tekniske og vinfaglige ferdigheter, en moderne mester-oenolog, kommer en tidløs vin, en ny klassiker fra vinmarken La Groletta. En vin som har fått sitt fulle uttrykk gjennom talent, følsomhet, tålmodighet og disiplin. Kort fortalt: De Buris er et eksklusivt toppklasseprosjekt lansert av Tommasi-familien. Det kommer fra utvalgte vinmarker, mindre enn 2 hektar og et ønske: å fange essensen av terroiret, den perfekte blandingen av druer. Å fange minner om aromaer og smakebiter fra gamle årganger. Å bringe vår moderne idé om eleganse i vinfremstillingen.

«Adagioer, harmoni og en signaturtid.
Dirigert av en virtuos. I takt med årstidene og månens faser skjer utvelgelsen, modningen, tørkingen, gjæringen, lagringen, blandingen og til slutt tappingen på flaske.
Skapt for å hedre det edle territoriet som har gitt oss så mye.»

De Buris Amarone Riserva 2009

La Groletta vinamarken, i kommunen Sant’Ambrogio di Valpolicella:
– Totalt areal 10 hektar; utvelgelse av druene på de 1,9 hektar av
parsellen, og fra ca. 0,5 hektar av cru’en La Groletta
– Høyde 250 meter over havet
– Eksponering sørvest: vinmarken vender mot Gardasjøen
– Vintresystemet Guyot, med en plantetetthet på 6500 vinstokker
per hektar
– Gjennomsnittlig alder på vinstokkene er 30 år
– Utbytte per hektar 6000 kilo per hektar, med et vinutbytte på 40 % etter tørking
etter tørkeprosessen

Karakteristikk av jordsmonnet:
Leirholdig og kalkholdig, middels tekstur og moderat steinete; pH 7-7,5. Jordsmonnet har lite vegetasjonsdekke, er fattig på organisk materiale og rik på kalkstein, kalium og kalsium, og med lave konsentrasjoner av magnesium og jern.

Giancarlo Tommasi: «Været i 2009 holdt seg fint gjennom hele sommeren, men med mye regn i den første uken av juli, mens august var varm. Temperaturene var tilbake til normalen i september, og det var god varmeutveksling mellom dag og natt, grunnleggende for å utvide druenes overflødighetshorn av aromaer. Takket være det utmerkede været foregikk innhøstingen under perfekte forhold. Det som begynte som et eksperiment og en utfordring, 2009-årgangen, fikk oss til å bli et team og gjennomføre ti år med konstant og besatt omsorg og oppmerksomhet, fra innhøstingen til vinen kommer på markedet. I løpet av disse ti årene har vi tatt oss all den tiden vi trengte for å forstå jordsmonnet, druene og vinen, og deretter tatt alle de riktige beslutningene til storheten i vår Amarone, den lettdrikkelige, elegante stilen den hadde da den først ble laget. Og slik begynner renessansen for denne vinen.»

De Buris Amarone Riserva 2009

Fakta om vinen: Corvina 65 prosent, Corvinone 24 prosent, Rondinella 5 prosent, Oseleta 6 prosent. Druene er tørket, før de er lagret på fat i fem år i Villa De Buris, vinen får ytterligere flaskelagring.
15.9% alkohol og 4.3 gram sukker per liter.
Kompleks og innbydende aroma, mørke bær og frukter, kirsebær, urter, krydder, fat og jordsmonn. På smak er den konsentrert og fyldig som få, fin frukt, grei syre, lang og kompleks utgang med varme krydder og integrert alkohol. En varm, myk og deilig Amarone, godt balansert. Topp level! 91p

Legg igjen en kommentar