Produsenfokus: Domaine Jessiaume

Denne uken drar vi til Burgund.
Past Jessiaume
Domaine Jessiaume ligger i Santenay, i Côte de Beaune, i hjertet av Burgund. De har 37 dekar vinmarker som strekker seg fra Beaune til Santenay, inkludert Pommard, Volnay, Auxey-Duresses og Chassey Le Camp. Vinhuset ble opprettet i 1850 av Jessiaume-familien. Mellom 2006 og 2020 eies Domaine Jessiaume av en skotsk forretningsmann, Sir David Murray, før det ble solgt til Burgundelskeren Dr. Jean-François Le Bigot. Etter at Jessiaume hadde laget vinene i generasjoner, kom et nytt team til i 2014, og det hele endret retning.
Vigneron William Waterkyn kom nemlig til vingården i 2014, frisk i trynet og full av energi i midten av 20-årene, og han har overvåket omleggingen av jordbruket til økologisk drift, som ble sertifisert i 2019 og nå er på vei mot sertifisert biodynamisk drift. Han er en ung vinmaker med en naturlig teft, og talentet hans har ikke gått ubemerket hen.
Present JessiaumeI februar i fjor ble han kåret til årets unge talent i Burgund, og bare en uke senere ble han nevnt i Decanter Magazine som en av de ti beste produsentene å følge med på. Med Dr. Jean-François Le Bigot på laget og den nye og frisk tenkemåten har vinhuset virkelig fått et nytt driv.
Vinproduksjonens terroir er knyttet til begrepet «Climats» i Burgund, og de gjenspeiler mangfoldet og rikdommen i vinene som har blitt produsert i Burgund i århundrer. Siden 1850 har Domaine Jessiaume deltatt i regionens historie og i dag produserer de femten forskjellige appellasjoner.
Men det er også nedturer, man kan ikke bagatellisere tapene i årgang 2020 i Burgund: Domaine Jessiaumes totale produksjon var rundt 70 prosent mindre enn gjennomsnittsåret. Det som har kommet er dog meget bra!

«I tillegg til å legge om til økologisk vindyrking, bruker vi skånsomme metoder for å oppnå et høyt kvalitetsnivå. Under vinfremstillingen unngår vi chaptilization når årgangen tillater det, og vi gjærer med naturlig gjær fra druene. Vi intervenerer så lite som mulig under elevasjonen og foretrekker å arbeide med tyngdekraft, naturlig klaring og lave doser sulfitter.» -Vinhuset

Future Jessiaume

Jessiaume Rully 2020
100% Chardonnay. Direkte pressing av de hele druene overføres saften til rustfrie tanker. Mosten legges deretter på eikefat ved hjelp av tyngdekraften, og den alkoholiske gjæringen starter naturlig. Lagringen skjer på bunnfallet i 12 måneder (15 % ny eik) og deretter 4-6 måneder på ståltanker.
Melne epler, sitrus, sitron, mineraler, jordsmonn, hint av fat. Den er fruktig, fyldig, rung og rik med fin syre, sitter godt og lenge. Velbalansert og god vin, verd prisen. 90p
90

Dom. Jessiaume Auxey-Duresses 1er Cru Les Ecussaux 2021
Vinen er selvfølgelig produsert på Chardonnay. Gjæring på eikefat. 33% nye. Utvikles min. 10 md. i de samme fatene på bunnfall. 13% alkohol.
Fint preg av eple på nesen, gule frukter, hvit steinfrukt, honningmelon, lett krydderpreg, smør og fat. Den er fruktig, fyldig og rund på smak med fin syre, også her et deilig fatpreg ut i en lang ettersmak. En rik og smakfull vin, med dagens Burgundpriser er under 700 nærmest ett kupp! 91p
91
Dom. Jessiaume Beaune 1er Cru Les Cents Vignes 2021
Druene kommer fra vinmarken Beaune 1er Cru Les Cents Vignes, hvor vinhuset har 1.16 hektar (av totalt 23.5ha), Cents Vignes kommer opprinnelig fra «Sanvignes», som betyr «landsby i skogen».
Etter hvert utviklet navnet seg til «Les Cents Vignes», mer passende på grunn av vinrankene som etter hvert ble plantet.
Etter sortering i vinmarken og i vineriet blir druene avstilket og deretter lagt direkte på tank. Kald maserasjon før gjæring utføres i 5 dager. Deretter starter den spontane gjæringen. Druene blir liggende på tank i ca. 3 uker under alkoholgjæringen. Vinen lagres deretter på eikefat (25 % ny eik) i 14 måneder. Det utføres ingen klaring.
Mørke bær og frukter, skogsbær, kirsebær, lett kompleks, urter, jordsmonn og hint av fat. Den er rik på smak, saftig med god syre, lang og tørr utgang med lakris. Frisk og elegant vin, meget drikkbar nå men tåler mange år. 91p
91

Dom. Jessiaume Santenay 1er Cru Gravieres 2021
Les Gravières er et bredt climat på 29,46 ha. Navnet taler for seg selv, jordsmonnet er rikt på grus og kalkstein fra Combe de Saint-Aubin. Domaine Jessiaume er den største eieren av Gravières. Tomten er historisk for vinhuset. Druene blir liggende på tank i ca. 3 uker under alkoholgjæringen. Vinen lagres deretter på eikefat (20 % ny eik) i 15 måneder. Ingen filtrering eller fining utføres.
Innbydende nese med mørke bær og frukter, jordlige toner, florale toner, skog. Den er saftig på smak, tørr, god syre, lett kjølig frukt, sitter godt og tørt med lette tanniner. En jordlig og lett krydret vin, saftig. 89p

Dom. Jessiaume Santenay 1er Cru Les Gravières Numerus Clausus 2020
Denne eksepsjonelle burgunderen er laget av de eldste vinstokkene av Pinot Noir fra en liten del av Les Gravieres-vinmarken, og bare de aller beste fatene brukes til denne vinen. Vinen er lagret på eikefat (25 % ny eik) i 14 måneder. Det utføres ingen klaring.
Kompleks og innbydende nese, aromatisk med mørke bær, skogsbær, bringebær, florale toner, hint av roser, jordsmonn og et lett fatpreg. Den er fruktig, rund, rik og saftig på smak, flotte tanniner i en strukturert, tørr og god ettersmak. Meget flott Santenay, fint balansert og god struktur. 92p

 

Legg igjen en kommentar