Ny president og nye tider for Terre di Pisa D.O.C.

«Ginevra Venerosi Pesciolini skal lede konsortiet i Pisa» lød nyheten fra Toscana nå i høst, under kan dere lese det spennende nyhetsbrevet. Redaktøren skal besøke regionen og smake seg gjennom vinene til appellasjonen, samt besøke noen av vinhusene i slutten av November, rapport kommer!
Consorzio Vini Terre di Pisa D.O.C.

Ginevra Venerosi Pesciolini

Det er endringer på gang i Consorzio Vini Terre di Pisa D.O.C., som har fornyet sitt formannskap og viseformannskap. Under det siste styremøtet ble Ginevra Venerosi Pesciolini fra Tenuta di Ghizzano enstemmig valgt til ny president.
Som visepresident får hun assistanse av Leonardo Beconcini fra Pietro Beconcini.
Konsortiet presenterer seg også ved inngangen til årets tre siste måneder med en ny representant: Riccardo Gabriele, som har overtatt stillingen som koordinator og kommunikasjonsdirektør.

«Vårt», forklarer den nyutnevnte presidenten Venerosi Pesciolini, »er et konsortium som ble grunnlagt i 2018 takket være velvilje fra en gruppe av områdets historiske produsenter, med det formål å fremme en region som alltid har laget viner av høy kvalitet.
Arbeidet vi har gjort de siste årene (bremset av den forferdelige Covid-perioden, men ikke desto mindre ledet av Nicola Cantoni som har gått foran meg og som jeg skylder stor takk) har gjort det mulig for oss å informere hele verden, takket være en rekke initiativer i utlandet, om all den store kvaliteten som vingårdene våre uttrykker».

Consorzio Vini Terre di Pisa

Consorzioet har også som mål å i enda større grad representere de ulike karakterene i et så stort område som Pisa-provinsen.
Visepresident Beconcini forklarer dette aspektet veldig tydelig: «Vi arbeider for å utvide medlemsbasen vår, fordi vi er overbevist om at jo flere produsenter vi representerer, desto større gjennomslagskraft vil konsortiets kommunikasjon ha som helhet».
Det er allerede planlagt et stort antall aktiviteter.
I tillegg til at konsortiet deltok med en egen desk på Pisas mat- og vinfestival (fredag 18. til søndag 20. oktober), er det allerede avtalt at konsortiet skal være til stede på neste utgave av Wine Paris i februar.

«Målet vårt«, sier Riccardo Gabriele, ‘er å følge den todelte retningen med å ta regionen vår til internasjonale arrangementer på høyt nivå, der vi kan oppmuntre folk til å smake og forstå kvaliteten på produktene våre, men også la dem oppleve personlig – takket være ’incoming»-turer – de spesifikke egenskapene til områdene våre.
I nær fremtid vil vi ha både nasjonale og internasjonale journalister her hos oss for smaksprøver. Vi gjennomfører også studier for å finne ut hvilke markeder som kan være mottakelige for produktene våre».

Men konsortiets nyheter slutter ikke der. Nylig ble endringene i D.O.C.-produksjonsforskriftene – som innførte nye vintyper – publisert i den offisielle Gazette; Fra og med 2024 kan følgende betegnelser produseres: «Terre di Pisa» bianco, ‘Terre di Pisa’ rosso, ‘Terre di Pisa’ rosso riserva, ‘Terre di Pisa’ rosato, ‘Terre di Pisa’ Sangiovese, og ‘Terre di Pisa’.
«Vi tror», avslutter president Ginevra Venerosi Pesciolini, ‘at endringen i regelverket er en annen måte å gi merverdi til regionens produksjonspotensial’.

Paesaggio colline pisane

Fakta:

Fossili

Geologi
Sonen er preget av klassiske toskanske bølgende åser med en middels høyde på 250 m over havet (og maksimalt 400 m over havet).
Geologisk sett er dette området svært eterogent. Det var et av de første områdene som ble berørt av kollisjonen mellom den afrikanske og den europeiske kontinentalplaten. På grunn av denne opprinnelsen utvikler vindyrkingen seg hovedsakelig på middels dyp jord med en leirholdig og sandig tekstur som stammer fra pliocen leire og sand. Når man arbeider i vinmarken, hender det at man finner noen marine fossiler som stammer fra den tiden.

De viktigste hvite druesortene: Trebbiano, Vermentino

Viktigste røde druesorter: Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Syrah

Stilarter og vinsammensetning:

Hvite viner:
-Bianco (Wh): Minimum 70 % Trebbiano Toscano og/eller Vermentino + OAWG
-Vermentino (Wh): Minimum 85 % Vermentino + OAWG
Rosèviner:
-Rosato (Ro): Minimum 50 % Sangiovese + OARG
Røde viner:
-Rosso (Rd): Minimum 70 % Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese og/eller Syrah + OARG
-Sangiovese (Rd): Minimum 95 % Sangiovese + OARG
Riserva (Rosso)

Viktige produksjonsregler:
Minimum alkoholnivå: 11,0 % for Bianco, Vermentino og Rosato; 12,5 % for Rosso, Sangiovese og Riserva

Lagring:
For Bianco, Vermentino og Rosato, minimum ca. 3 måneder (ERD = 1. januar, V+1)
For Rosso, minimum 1 år (ERD = 1. november, V+1)
For Sangiovese, minimum 18 måneder (ERD = 1. mai, V+2)
For Riserva, minimum 2 år (ERD = 1. november, V+2).

Paesaggio colline pisane

Terre di Pisa D.O.C. sitt produksjonsområde omfatter 16 kommuner:
Fauglia
Crespina
Lari
Chianni
Capannoli
Palaia
Peccioli
Terricciola
Casciana Terme
Ponsacco
Pontedera
Montopoli in Valdarno
San Miniato
Orciano Pisano
Lorenzana
Santa Luce

Klimaet
Klimaforholdene i Terre di Pisa skaper et spesielt positivt habitat for vinranker og kvalitetsvin. Nedbøren, som er konsentrert om vintersesongen, overstiger ikke 780 mm per år, og temperaturene, som ligger på rundt 15 grader (4 om vinteren og 24 om sommeren), skader aldri plantene. Disse positive forholdene gjør det mulig å bruke lite plantevernmidler og skape en konkurranse om bærekraftig forvaltning av vingården, noe som reduserer miljøpåvirkningen som følge av produksjonen av disse vinene betydelig.

En kommentar om “Ny president og nye tider for Terre di Pisa D.O.C.

Legg igjen en kommentar