Ukens produsent, Matsu, er spansk. Nærmere bestemt kommer vinprodusenten fra Toro i Castilly y Leòn. Redaktøren har fulgt denne produsenten i flere år, og notert seg at vinene også er populære blant mange andre nordmenn. Det er på tide å kikke på denne produsenten med de ikoniske «ansiktsvinene».

Matsu representerer en reise gjennom tiden, gjennom flere generasjoner som er dedikert til livet på landet. Ungdom, modenhet og alderdom. Fire viner med opprinnelse i D.O. Toro som trenger mer enn hundre år for å bli laget med druer fra hundre år gamle vinmarker, visdommen som er arvet fra generasjoner av vinmakere som fortsetter å dyrke vinrankene på en håndverksmessig måte ved hjelp av de mest nedarvede teknikkene.
El Pícaro, El Recio, El Viejo og La Jefa personifiserer essensen av Matsu, deres individuelle forhold til jorden i samsvar med deres alder og livsfase. De er en hyllest til hundrevis av menn og kvinner som har viet livet sitt til vinmarken i denne regionen. Resultatet er fire moderne og sofistikerte viner, som er i stand til å utvise myk, diskret eleganse uten å miste den kraften som kjennetegner Toro-vinene.
Alle kommer fra relativt gamle vinmarker, vinmarkene ble nemlig ikke rammet av Phylloxera-lusen, noe som gjør at de i dag lager disse vinene på druer fra vinmarker som er 90-150 år gamle!
Det er vinmaker Raul Acha som står bak disse vinene hos Matsu, et bodega som er en del av Vintae* gruppen i Spania. Han dyrker druene til vinene biodynamisk og unngår all filtrering – slik at konsumenten skal få den hele og fulle smaken.
Matsu La Jefa 2021
Malvasia 80%, Verdejo 10% og Viura 10%, 13% alkohol.
Det er svært få parseller der den hvite druen dominerer i DO Toro, og derfor kommer La Jefa fra et utvalg av et mangfold av hvite vinstokker som finnes vekselvis i gamle vinmarker med røde druer (fra 50 til 150 år gamle). Vinstokkene står på sandjord med et høyt innslag av granittstein, og dyrkes naturlig slik tradisjonen i Toro tilsier.
Lagring: 14 måneder i nye 600 l franske eikefat (bocoyes), lett ristet.
Gule epler, moden sitrus og hvite steinfrukter, ganske kompleks, fint fatpreg på nesen, vanilje. Den er fruktig og fyldig på smak, rund, også her fint fatpreg, lang utgang. En fyldig og fin hvitvin. 89p
Matsu El Picaro 2023To måneders lagring på bunnfallet i betongtank. 13.5%.
Røde bær og frukter, skogsbær, florale toner, hint av krydder, jordsmonn. Saftig på smak, frisk, tørr og lang utgang. En ung og strukturert Torovin. 87p Matsu El Picaro 2024
100 % Tinta de Toro fra et utvalg av Tinta de Toro-vinmarker som ligger i sandjord med høy granittsteinskomponent og dyrkes naturlig.
Druer fra 50-70 år gamle stokker. Spontanferm. 15.000L sementtanker. Lagret 3 md på fransk eik. Ufiltrert. 13.5%.
Fruktig nese med røde bær og frukter, skogsbær, florale toner, urter, hint av krydder og vanilje, jordsmonn. Saftig på smak, frisk, tørr og lang utgang som sitter godt. En ung og strukturert Torovin, hakket bedre enn i fjor, godt kjøp! 88p
100 % Tinta de Toro fra et utvalg av 90 år gamle Tinta de Toro-vinmarker med begrenset produksjon som ligger i sandjord med høy granittsteinskomponent og dyrkes naturlig.
14 måneder på franske og østeuropeiske eikefat av andregangs bruk. 14.5%.
Fruktig nese med røde og mørke bær, skogsbær, lett preg av krydder og fat. Smakfull og fyldig på smak, tørr med fine tanniner i en lang utgang. Kjøttvin! 87p

100 % Tinta de Toro av et utvalg av de beste druene, som kommer fra svært gamle vinmarker med ekstremt begrenset produksjon, mer enn 100 år gamle og dyrket på naturlig vis. Sandholdig jordsmonn med stort innslag av granitt og stein.
16 måneder på nye franske eikefat. 15%.
Innbydende mørke frukter og bær, skogsbær, jordsmonn og fat på nesen. Den er fruktig, tørr med god syre, flotte tanniner i en lang utgang. EN smakfull, velbalansert og deilig vin fra Toro. 91p

En kommentar om “Produsentfokus: Matsu”