I dag drar vi igjen til Danmark for å se på en ny whiskyprodusent: Thy Whisky!
100 % økologisk og familieeid. Skapt ut fra en drøm om å lage verdens beste whisky fra åkrene rundt oss. -produsenten

En lang familiehistorie med gårdsdrift
Det var her det hele startet: Gyrup har vært i familiens eie i åtte generasjoner, siden 1773, Gyrup er navnet på området mellom Nørhå og Ovesø og Gyrup er en historisk gård med aner tilbake til begynnelsen av 1300-tallet.
På jordene tilhørende gården ligger det ti gravhauger fra bronsealderen – med Tobakshøj og Dåsen som de beste utsiktspunktene for å fundere over livet.
Gården strekker seg fra Thy nasjonalpark ved Nordsjøen og inn i jordbrukslandskapet i Thy. De har mer enn 500 hektar med åker og eng, der de dyrker økologisk korn til whiskyen og gress til melkekyrne sine.
Thy Whisky ble grunnlagt på en enkel idé. Å skape en whisky av godsets eget økologiske korn, av nordiske arvesorter og danske røyketeknikker for å fange smaken av den danske jorda.
Nicolaj Nicolajsen (7. generasjon) fylte det første whiskyfatet laget av godsets egen bygghøst i 2010 i samarbeid med Thisted Bryggeri og et malteri i Tyskland. Seksten eksperimentelle fat produsert i løpet av de første fem årene danner grunnlaget for Thy Whisky.
Det første fatet med single malt ble tappet på flaske i januar 2014 under navnet «Thy Whisky No. 1- Kræn Klit».

Julen 2015 samlet familien seg i Gyrup for å snakke om familieeiendommens fremtid. Dette markerer starten på overgangen til 8. generasjon.
Ellen og Andreas, Marie og Jakob forlot København for å flytte tilbake til Thy og sette i gang planene om et eget destilleri og møllehus for Thy Whisky med sikte på å oppnå 100 % egenproduksjon.
Steg for steg ble det nye fatlageret, bryggeriet, malteriet og destilleriet bygget i de ulike fløyene på den gamle eiendommen. Samtidig investerte de i større destillasjonskapasitet på Nordisk Brænderi for å kunne starte opp produksjonen med en gang.
Suksessen kommer raskt til Gyrup!

Våren 2019 ankom den nye 1 000-liters destillasjonstanken til gården, noe som markerte ferdigstillelsen av destilleriet. Det nye Thy Whisky Distillery ble formelt innviet 15. juni 2019.
I oktober 2019 fikk de en uventet telefon fra en av verdens fremste whiskyguider: Thy Whisky No. 9 – Bøg hadde blitt kåret til årets europeiske whisky i Jim Murray’s Whisky Bible 2020.
Produksjonskapasiteten i det nye destilleriet er på ca. 50 000 liter økologisk nybrygget whisky, som de hvert år fyller på whiskylageret sitt. Siden 2019 har de utvidet med et besøkssenter, et nytt whiskylager og to ekstra malttønner.
«Men hver dag føles fortsatt som «dag én», som om vi bare så vidt har begynt å realisere ideene og drømmene våre for gården og destilleriet. Ikke minst for å bringe vår unike danske økologiske whisky fra Thy ut til whiskyelskere over hele verden.» skriver produsenten på nettsidene sine.

Dette er de tre flaskene i deres «core expression»:
Thy
Single malt whisky som uttrykker essensen av Thy og gårdsdestilleriets whiskystil.
4800 flasker.
KORNSORT:
Odyssey-bygg, Babushka-bygg
MALT:
Pale malt, røkt malt av bøketre
FAT:
Oloroso, PX, Bourbon
48,0 % vol
Fin nese med sødmefulle fat, fruktig, malt, korn, urter, moden sitrus, karamell. Den er fruktig også på smak, rund med et deilig fatpreg, lett preg av brunt sukker og krydder i en lang ettersmak. Smakfull og deilig whisky, meget vellykket. 91p

Thy Bøg
Single malt whisky røkt med dansk bøketre-røyk.
Bøg har fått både sitt navn og sin smak fra den danske «bøgetrerøyken».
3100 flasker.
KORNSORT:
Odyssey-bygg
MALT:
Bok-røykt malt
FAT:
Oloroso, PX
50,0 % vol
Fatpreg, lett sødmefull, tørket frukt, modne epler, karamell, honning, krydder, hint av røyk og tropiske toner. Rik og fyldig på smak, følger nesen med et lett sødmefullt preg, lang og varm ettersmak med hint av pepper. En virkelig rik og deilig whisky, kompleks. 91p

Spelt-Rye
Spelt-Rye er laget av maltet spelt, rug og bygg.
2900 flasker.
KORNSORT:
Malt rug, spelt og bygg
FAT:
Ny amerikansk eik
48,5 % vol
Malt, rug, sitrus, korn, honning, moden sitrus, hint av fat og brød, vanilje. Den er smakfull, følger nesen, rund og lett krydret, lett varmende utgang med et fint fatpreg. Frisk, krydret og og smakfull. Flott nordisk stil! 89p
2 kommentarer om “Produsentfokus: Thy Whisky”