Redaktøren ble i april/mai invitert til USA på pressetur, nærmere bestemt til California. Temaet for presseturen var bærekraft! På 6 dager skulle vi innom Santa Cruz-fjellene, San Juan Bautista, Livermore Valley, Napa, Sonoma og US Sustainable Winegrowing Summit konferansen i Lodi. Vi var en mikset gjeng fra blant annet Skandinavia, Polen, Korea, Japan og Canada, og med på de to første dagene av turen var vinguruen Elaine Chukan Brown, som dere kan lese mer om lenger ned i artikkelen.
Her kan dere lese om vinhusene vi besøkte og vinene vi smakte!
Tur i samarbeid med California Wines, bilder: Mona Haugen-Kind, Richard Morley og produsentene.
Minimo Wineshop, Oakland
Erik Coburn startet denne naturvinbar/butikken i 2015 i Oakland, rett utenfor San Francisco. Hun fokuserer på små produsenter og familievinhus fra både USA og resten av verden, gjerne drevet av kvinner, minoriteter, homofile etc.
Hun krever ikke at de er sertifisert noe som helst, men bestemmer seg for å ta inn produsentene etter å ha blitt kjent med de og føler at de går under hennes standarder.
Hun tar også inn mer utradisjonelle viner produsert på andre druer enn de «vanlige» når det kommer til California, for eksempel italienske Favorita.

Vi smaker på noen av vinene hun vil anbefale:
Idlewild Favorita Fox Hill Vineyard 2022: Epler, salte mineraler, aprikos, sitrus, urter, krydder, florale hint. Den er fruktig på smak, god syre, også her en fin og saltaktig struktur, lang og lett krydret utgang. Artig Favorita, tørr og frisk. 88p
Terah Wine Co. Barbera Shake Ridge Vineyard 2022: Mørke bær og frukter, skogsbær, urter, busker og jordsmonn. Den er fruktig og saftig på smak, tørr, flott syre, lang ettersmak. Strukturert og fin Barbera, ung. 89p
Les Lunes Wine North Coast Claret 2022: Innbydende aroma, mørke bær, skogsbær, solbær, urter, grønne toner, hint av mynte, jordsmonn. Den er fruktig, god syre, flotte tanniner i en lang og tørr utgang. Strukturert og god vin. 88p
Ridge Vineyards
Fra Oakland suser vi inn i skogen og opp i Santa Cruz-fjellene i luksus-minibussen vår, dypt nede i dalen vi nettopp har forlatt skimter vi hovedkvarteret til Apple, som ser ut som et hvitt tallerkenformet romskip der vi hopper oppover veien og må kjøre stikk sakk for ikke å kjøre på rådyr i veien.

Vel fremme på det som er Monte Bello eiendommen blir vi møtt av John Olney, hovedvinmaker og sjefsoperatør på vinhuset, som introduserer oss til denne gården som ligger omringet av vinmarker. Han avbryter da vi ser en coyote ute i vinmarkene som selvfølgelig journalistene vil ta bilde av, før han fortsetter med å fortelle om bioversititeten de har, og det ser vi jo at stemmer!
Ridge er pionerer på bærekraftig vinproduksjon og eksperimenterer kontinuerlig med nye metoder og måter å bli enda bedre på i alle ledd.
Vi blir med en tur i vinmarkene med Kyle Theriot, sjefen for Monte Bello vinmarkene, han viser oss litt av hva de driver med i felten.
De holder seg løpende oppdatert på utviklingen og velger gjerne å prøve start-ups og betaversjoner når det kommer til nytt utstyr. Ett eksempel er den nye melduggkreasjonen de har i vinmarken som suger inn luft som de kan sende på sporedeteksjon. Landskapet her er utrolig bratt, så selv om de bruker elektrisk traktor de stedene de kan må de fortsatt bruke tilpasset utstyr der det ikke er annet valg, sier Kyle.

Utenfor vinhuset passerer vi gamle vinplanter, knudrete tykke røtter som gjør seg klare til å produsere en liten mengde druer i aprilsolen, som allerede begynner å bli meget varm.
I kjelleren er det Trester Goetting, vinmaker på Monte Bello, som tar runden med oss. De har en ganske tradisjonell kjeller, ikke noe vi ikke har sett før.
Han forteller dog at de liker å leke seg med fat, og har gitt seg selv en andel (ca. 10-15%) vin å eksperimentere med i løpet av året.
Kort historisk fortalt ble Ridge opprettet i 1885, nettopp på Monte Bello, vinhuset lå brakk en del år på starten av 1900-tallet før det ble gjenopplivet på 40-tallet. De eldste plantene de har per i dag ble plantet i 1949, og det var selvfølgelig drueklassikeren Cabernet Sauvignon. For å lese mer om historien og utviklingen frem til i dag kan du lese mer her.
Fra og med innhøstingen i 2022 var 100 % av vinmarkene til Ridge sertifisert som økologiske, inkludert Monte Bello, Lytton Springs, Geyserville og East Bench. Alle vingårdene er sertifisert av Fish Friendly Farming Environmental Certification Program, som anerkjenner landbrukseiendommer som arbeider for å gjenopprette leveområder for fisk og dyreliv og forbedre vannkvaliteten.
Som et resultat av dette har Sonoma County Winegrowers anerkjent vinmarkene i Sonoma County som Certified Sustainable.
Vi smaker:
Grenache Blanc 2022: Fatpreget nese, eple, sitrus, urter, krydder og florale toner. Den er fruktig, rund, god syre, også her et fint krydderpreg, sitter godt. En ung men deilig vin. 88p
Geyserville 2022: Mørke bær og frukter, solbær, skogsbær, ung, urter, jordsmonn, krydder. Den er fruktig på smak, god syre og flotte tanniner, fyldig, lang og tørr ettersmak. 90p

Montebello 2021: Kompleks og innbydende, mørke bær, skogsbær, urter skogbunn, ung, hint av fat. Den er fruktig, rund, god syre, tørr og lang utgang med fine tanniner. 90p

Montebello 2016: Fint utviklet aroma, mørke bær og frukter, solbær, krydder, fat, lær. Den er rik og smakfull, god syre og fylde, fint balansert ut i en lang ettersmak. Deilig vin i en god årgang. 92p

-Visste du at 99 % av vingårdene i Sonoma County er sertifisert som bærekraftige?

Popelouchum
Vi blir kjørt ut i ødemarken i San Juan Bautista etter lunsj, ca. halvannen times kjøretur fra Monte Bello, hvor det kun er kyr, hester og gresskledde åser og ikke så mye mer. Men vi finner også en eldre herremann, han står mellom rekke på rekke av baby-vinranker, noen så små at de kun er en liten kvist med ett blad eller to.
Dette er Randall Grahm, en legende i vinverdenen.

Født i LA i 1953 og senere kunststudent lå det ikke akkurat i kortene at han skulle begynne i vinbransjen, men da han begynte som rengjører i en vinbutikk i Beverly Hills og naturlig nok begynte å smake og interessere seg for vin var løpet satt.
Han gikk tilbake til universitetet og utdannet seg innen plantevitenskap og så vitikultur og ønologi. Han kjøpte så en eiendom i Santa Cruz-fjellene, et sted ved navn Benny Doon, for å plante «The Great American Pinot Noir». Litt som et sideprosjekt plantet han også Rhône druer (Når man snakker om «Rhônedruer» er det ofte Syrah, Grenache, og Mourvédre, Cinsault, Carignan, Viognier, Marsanne og Roussanne, Red. Anm.), et tema som skulle bli en større og større besettelse. I 1989 var han på forsiden av Wine Spectator med tittelen «The Rhône Ranger».
Randall har hele tiden vært en forkjemper for biodynamisk praksis i landbruket og har alltid pratet høyt om konseptet terroir. I 2011 kjøpte han en ekstraordinær eiendom på over 160 hektar i San Juan Bautista og kalte den Popelouchum, og det er her vi er denne dagen.

Vi setter oss under et stort eiketre og Grahm forteller at han planter alt mulig rart, han selvkrysser druer, kloner og prøver å lage nye druer, i tillegg til å plante både «vanlige» og uvanlige druer for området, som den italienske druen Ruchè. Målet da han kjøpte eiendommen var å plante 10.000 ulike druevarianter, både tradisjonelle, nye og «selvproduserte».
Han vil skape noe nytt, forteller han mens han slår ut med armene, han føler fortsatt ikke at han har bidratt nok i vinens verden, han vil skape mer: «I want to blow minds!»
«Jeg har funnet på begrepet «varietal auto-tuning», men tanken er å ta utgangspunkt i en drue som gjør seg godt på stedet, og gjøre den mer tilpasset stedet.» sier han videre. Det var dette som utløste hans interesse for og eksperimentering med selvkryssinger, der han bruker vinstokker av samme sort til å skape helt nye. Som for eksempel Sérine. Det er en klon av Syrah, som Grahm mener er den mest smakfulle druesorten som finnes.
«Derfor har den et enormt potensial for kommersiell suksess i California«, sier han. «Det geniale med den er at den er krydret, har mye frukt, relativt myke tanniner og er matvennlig.»
Det er ikke første gangen at han gjør kontroversielle ting i vinverdenen, han er også kjent for å popularisere bruken av skrukork på premiumviner og å liste ingrediensene på vinflasken.
Nå er han godt hjulpet av datteren Amèlie som akkurat er gammel nok til både å drikke alkohol og jobbe med han, hun er en blid og litt sjenert jente som skjenker oss vin der ute på jordet. Det blir spennende å se hva som springer ut av dette i fremtiden.
Vi smaker tre viner sammen med Randall i en uformell setting, og undertegnede merker seg at dette er viner en gjerne kunne smakt mer av.
Popelouchum (pope-loh-SHOOM): er forøvrig et mutsun-ord som betyr paradis.


Wente
Det er Niki Wente, 5.generasjon Wente, som møter oss denne fine dagen i slutten av april. Hun er vindyrker og direktør for vinmarksarbeidet deres og er en ung og engasjert dame.
Vi får servert et nydelig glass musserende vin, deres flaggskip Brut, en elegant og tørr vin med fin karakter. Selv om dagen er varm kjenner man fortsatt den avkjølende vinden som kommer inn til Livermore fra San Francisco Bay, dette er et viktig element for drueproduksjonen, slik at området ikke blir for varmt.
Niki forteller litt om bakgrunnen sin, blant annet at hun var den eneste av søsknene som fra en tidlig alder bestemte seg for å jobbe i vinhuset (selv om begge søstrene hennes nå også jobber i Wente).
Hun forklarer at vinhuset har som policy at man må jobbe utenfor firmaet i minst fem år før man får begynne i Wente, for å få andre innpust og erfaringer, noe Niki selvfølgelig gjorde etter utdanning innen vitikultur.
Man må også komme inn i firmaet på en naturlig måte – altså blir ikke stillingen opprettet for deg selv om du er familie. Når søskenbarnet hennes ringte henne og sa at det var en ledig stilling var hun derfor rask til å sende inn søknaden sin!

Når det kommer til bærekraft har Wente gjort en ekstremt bra jobb, både vinmarkene, vinhuset og firmaet er sertifisert bærekraftig hos California Sustainble Winegrowing Alliance, men de jobber kontinuerlig med å forbedre seg i alle ledd. Det er verdt å nevne at vinhuset har jobbet bærekraftig helt siden det ble opprettet i 1883, de har med andre ord ikke «kastet seg på trenden» i senere tid.
Færre enn ti prosent av vinprodusentene har både vingårds- og vinmarkssertifisering hos California Sustainble Winegrowing Alliance. Sertifiseringen verifiseres årlig av en tredjepart basert på over seksti vingårder og førtien vingårder. År etter år må Wente påvise kontinuerlige forbedringer og iverksette handlingsplaner for neste års tiltak med vann, jord, energi og pakking.
Vi får også se hvordan en Monarch traktor fungerer! Monarch Traktor er verdens første helelektriske traktor, den er førerfri med autonom traktorteknologi som gjør bærekraftig landbruk økonomisk overlegent. Dette er helt i startgropen i California, så det blir spennende å se hva som skjer etter hvert!
Vinhuset gjør også flotte grep for folkene som jobber for dem; når vi europeere hører at et firma gir noen 12 ukers betalt fødselspermisjon ler vi – i Skandinavia har vi jo ett år, lovpålagt. Men man må huske på at i USA er det ikke noen selvfølge for at et firma skal gi noen uker betalt permisjon, det er et mye hardere arbeidsmarked.
Wente har ca. 151 faste ansatte og 53 deltidsansatte, og generelt jobber folk for dem i gjennomsnittlig 10 år, noe som er bra i et land hvor det er mye vanligere å både bytte jobb og flytte til sammenligning med for eksempel Norge.
De støtter også over 50 samfunnsbaserte ideelle organisasjoner over hele USA og arbeider proaktivt for å skape gode relasjoner med naboene sine og fremme en bedre forståelse av virksomheten sin og bransjen. I tillegg sitter teammedlemmene i vinhuset i ulike styrer i lokalsamfunnet for å fremme positive endringer.

Les mer om historien til Wente her, eller i VinArenas artikkel om historiske vinhus, hvor Wente selvfølgelig er representert (også med flere viner du finner på Vinmonopolet).
Vi smakte disse vinene:
Wente Sauvignon Blanc Louis Mel 2023: Eple sitrus, florale toner, gress. Den er fruktig på smak tørr, god syre, lang og lett strukturert utgang. 86p
Wente Eric`s Small Lot 2023: Eple, pære, sitrus, urter, florale hint, aromatisk. Den er fruktig, syrefrisk, tørr, lang og fin utgang. 87p
Wente Morning Fog 2022: Ung og fatpreget nese, eple, sitrus, krydder. På smak er den fruktig med en fin syre, god fylde, lang ettersmak. Fortsatt litt ung, men lovende med en fin konsentrasjon. 89p
Wente Riva Ranch 2022: Kompleks og innbydende aroma, eple, sitrus, krydder og fat. På smak er den fruktig og rik, kompleks også her, fin syre, lang ettersmak. Deilig og godt balansert. 90p

Wente Pinot Noir Riva Ranch 2021: Fruktig og innbydende aroma, bringebær, mørke bær, urter, busker og krydder. Den er fruktig og fin på smak, saftig, tørr, lang ettersmak med lett struktur. Fint balansert PN. 90p

Wente Charles Wetmore Cabernet Sauvignon 2020: Kompleks med mørke bær og frukter, solbær, skogsbær, florale toner, busker og jordsmonn. Den er fruktig og fyldig på smak, tørr, god syre, lang og deilig ettersmak. En meget flott vin. 90p


Wenteklonen
Rundt 75 prosent av av den totale Chardonnayplantingen i California (mer enn 27 000 hektar) sies å stamme fra Wentes unike plantemateriale. Wente-klonen sies å være en blanding av genetisk materiale fra Meursault – hentet på slutten av 1800-tallet av Charles Wetmore og plantet i blant annet Livermore – og Chardonnay fra en produsent fra Montpellier, importert på begynnelsen av 1900-tallet av Ernest Wente, andre generasjon. Mutasjonen skapte det som i dag kalles Wente-klonen, og er kjent for sine viner med fyldig fruktighet og konsentrasjon. Spesielt er også at disse plantene i det hele tatt klarte å overleve tørken, da mange vinmarker gikk tapt på den tiden.


Master Class / Smaking med Elaine Chukan Brown
Her ser vi på nye og gamle elementer i dagens California med fokus på bærekraft og innovasjon, og smaker noen av de mest spennende vinene ift. Bærekraftige innpakninger etc.
Elaine er en relativt kjent stemme når det kommer til bærekraftig vin i bransjen. De* jobber nå som skribent, taler og vinlærer globalt. Tidligere har de blant annet vært sjefredaktør for JancisRobinson.com, skribent for Decanter og Wine & Spirits Magazine.
De har også bidratt i kjente bøker som Oxford Companion to Wine, World Atlas of Wine, On Burgundy og On California og mange flere.
Elaine har en veldig spennende bakgrunn, de er Inupiaq og Unangan-Sugpiaq, to urfolk fra Alaska, og er veldig dedikert til urfolks rettigheter, sammen med viktige temaer som kvinner og kvinnehelse, rasisme, sosial likhet osv.
Man snakker jo ofte om at «løpet ikke var lagt opp» til at en person skulle begynne i vinbransjen, men det kan man absolutt si om Elaine. De begynte som fisker som veldig ung, da de var 13 startet de et laksefiske firma, dette ble solgt da de ville begynne i akademia som 23-åring. Mellom da og nå har de blant annet også jobbet som dyretrener (inkludert kameltrener og nærkontakt med bjørner), synsk (de ga seg etter en opprivende kriminalsak), gårdsarbeider og jobbet med fysioterapi for funksjonshemmede studenter med dyr.
*De erstatter hen i denne teksten, da dette ikke lar seg oversette riktig til engelsk.
Vi smaker:
Une Femme, The Betty
Produsent som satser på kvinnelige vinmakere og -drikkere, samt støtter kvinner generelt! En del av pengene går til organisasjonen Dress For Success (fattige kvinner som trenger klær til jobbintervjuer).
Musserende vin på can. 12% alkohol.
Eple, sitrus, pære, florale toner, mineraler. Den er fruktig, lett bitter, florale hint, sitter godt. Syrefrisk og fin alu. 87p
Robert Mondavi The Estates Fumè Blanc Oakville 2021
Spennende Fumè fra Oakville fra gamle vinmarker. 14.5% alkohol. Fumè er signaturvinen til dette historiske vinhuset som har gjort en stor innsats for bærekraftig vinproduksjon i California.
Aromatisk, eple, pære, sitrus, sitrondrops, gress, florale toner, aprikos. Fruktig og rik på smak, god syre, tørr, lang utgang med en deilig og frisk struktur. En deilig Sauvignon som alltid inviterer på en slurk til. 90p

E. & J. Gallo Winery, Massican, Annika 2022
Vinmakeren dro til Italia og ble forelsket i cocktails, når han kom tilbake til USA ville han lage en hvitvin inspirert av dette. Resultatet er denne vinen med 41% Ribolla Gialla, 33% Tocai Friulano og 26% Chardonnay, 12.4%.
Eple, florale toner, krydder, urter. Den er fruktig, rund, god syre, sitter godt. En mild og rund vin. 88p

Benny Doon Carbon..Nay
Flaske lagd i resirkulert papir på utsiden (PET innside), alu kort, alt er resirkulerbart og/eller komposterbart. Frugalpac.
Rhôneblend (ref. Randall Grahm som du kan lese om tidligere i artikkelen).
Røde og mørke bær, florale toner, urter. Smakfull og fruktig, tomatstilk, god syre, tørr. 85p
Tablas Creek Vineyard Patelin de Tablas Rosè 2023
Flere og flere produsenter putter nå premiumviner i BiB, inkludert det velrenommerte vinhuset Tablas Creek. De har satt standarden for mange andre vinhus og gitt opplæring i dette.
Mørke bær og frukter, jordbær, sitrus, florale toner. Den er fruktig, god syre, saftig, tørr og lang utgang. Smakfull og god rosè. 87p
Bogle Family Wine Collection Element(AL) Pinot Noir 2022
Aluflaske, ny teknologi.
Mørke bær, urter, busker, dekk. Den er fruktig, saftig, tørr med god syre, lang og lett strukturert utgang. 87p

LangeTwins Winery
«Velkommen til vårt lille vinhus», sier Joseph og ler når vi kommer til vinhuset, størrelsen på bygningene etc. tilsier nemlig noe helt annet. Men selv om de er store så er de fortsatt et familiedrevet vinhus. 3000 hektar vinmarker, et vineri som kan behandle 36 000 tonn druer og lage mer enn 2 millioner hektoliter vin er ikke småtterier, selv ikke i USA.
Vi har tatt en kjapp time innom dette vinhuset på veien til Lodi, hvor vi skal delta på en konferanse dagen etter, og det er en av sønnene i huset, 5. generasjon, som tar i mot oss.
Han forteller at LangeTwins har gjort mye for sin bærekraftige vinproduksjon, de har litt av en jungel rund vinplantene sine, med en stor diversitet i både flora, dyr og insekter. Her snakker vi økosystem. Dette er ikke noe nytt, det er bare nå de har begynt å snakke om det… De var «bærekraftige før det var trendy», i likhet med for eksempel Wente.

Det var tvillingene Randall og Bradford Lange som startet dette vinhuset, de begynte i lage sine egne viner i 2005, etter å ha jobbet med vingiganter som blant annet Robert Mondavi i flere tiår. Fra barndomsminnene med å leke «Tom Sawyer» på Mokelumne-elven til arbeidet i vinmarkene sammen med faren og bestefaren, fikk Brad og Randall en ekte respekt for jorda som utviklet seg til å bli ansvarlige forvaltere av den. På midten av 1990-tallet vokste ønsket om å forstå vitenskapelig hvordan jordbruket påvirker miljøet. Sammen med likesinnede bønder og forskere i Lodi kartla tvillingene de beste dyrkingsmetodene med tanke på vingårdens økosystem. Dette er nå The Lodi Rules-programmet, som fungerer som en guide for bærekraftig landbruk.
Vi får også en liten runde rundt på eiendommen, hvor vi lærer om deres Mokelumne Native Grassland Restoration Project:
«Vi følte virkelig at det var vårt ansvar å gi noe tilbake til området som hadde gitt oss så mye. Det første skrittet var å fjerne 13 mål med vinmark og bruke de gamle, knudrete vinstokkene til å skape små habitater for dyrelivet. Deretter plantet vi området på nytt med bomullstråd, hyllebærbusker og alle slags andre planter som hører hjemme i California.
Forvandlingen er utrolig – vi ser dyreliv hver eneste dag, og habitatet blomstrer. Dette motiverer oss til å fortsette på denne veien. Vi vet at vi må balansere vindyrking med vårt opprinnelige habitat, og vi lever hver dag i visshet om at vi ikke kommer til å bli en femtegenerasjons gårdbrukerfamilie uten å dyrke, beskytte og bevare jorden for kommende generasjoner.»
Vi smaker:
Sand Point Chardonnay 2022: Eple, eplekart, sitrus, urter, jordsmonn, mineraler, sand, hint av fat. Den er fruktig, konsentrert, rik, god syre, lang og lett krydret utgang. Frisk og god. 89p
Thirty Eight Cabernet Sauvignon 2020: Mørke bær og frukter, solbær, urter, busker, litt ku. Den er fruktig, god syre, tørre tanniner i en lang ettersmak. Litt ubalansert? 85p


**
Middag med Stag’s Leap Wine Cellars.
Vi blir invitert på en utrolig hyggelig middag hos Stag’s Leap Wine Cellars, hvor Juan Munoz-Oca, driftsdirektør, tar godt i mot oss. Det var den historiske prestasjonen under blindsmakingen Judgment of Paris i 1976, der Stag’s Leap Wine Cellars 1973 S.L.V. Estate Cabernet Sauvignon ble tildelt den høyeste utmerkelsen for rødviner over First Growth Bordeaux Chateaux, som innvarslet Napa Valley Cabernet Sauvignons strålende skjebne og befestet Stag’s Leap Wine Cellars som et verdensomspennende ikon innen vin. Resten av historien har, som de sier, vært en suksess!
I det flotte smakerommet de har, kalt FAY og med en nydelig utsikt over vinmarkene deres, får vi blant annet smake den ikoniske vinen Artemis i 2021-årgang. Nydelig.
Også invitert er Marla Carroll, vinmaker hos Antinori Napa Valley, Philana Bouvier, administrerende direktør hos Demeine Estates, Matt Taylor, vinmaker, Ink Grade (Demeine Estates) og Molly Sheppard, assisterende vinmaker/miljøsjef hos Spottswoode Winery.
Vi smaker også noen av deres viner, og den som imponerer mest er uten tvil Ink Grade Napa Valley Cabernet Sauvignon 2019.
Munoz-Oca leder oss så gjennom en tunell, via en vinkjeller og inn i en hule hvor vi skal spise middag. Utrolig flotte omgivelser!
Her får vi servert 4 deilige retter, fra suppe, via rødvinsrisotto, biff og til slutt nydelige lokale oster. Dette akkompagnert med viner fra de fire vinhusene representert, og da noen eldre årganger som er helt fantastisk til.
Amerikansk gjestfrihet på sitt beste!

**
Matthiasson
Ekteparet Jill og Steve, eierne av dette lille familiedrevne vinhuset, kjøpte vinmarkene vi besøker i 2017 (de har også 8 andre) og har selvfølgelig praktisert økologisk vinproduksjon siden kjøp. Man ser stor forskjell på vinmarkene deres og naboens, som de kjøpte vinmarkene av (naboen har beholdt noen selv, og bruker roundup), når vi rusler gjennom vinmarkene. Steve setter seg på huk og tar en hånd med jord fra naboens side og en håndfull jord fra sin egen vinmark, 2 meter fra hverandre. Forskjellen er enorm, Steves jord er mørkere, mer næringsrik, mer røtter og organisk materiale, mens naboens er blekere, tørrere og fattigere.
Han forteller videre at irrigasjon og covercrops er viktig i California, de har ikke regn om sommeren, men masse om vinteren, og at covercrops er essensielt for at jorden ikke skal regne bort når det først regner da røttene holder den fast.


Matthiassonekteparet startet sitt første vinbrand i Napa i West Oak Knoll regionen i 2003 som en sidebusiness og hobby, de kjøpte så sin første vinmark i 2006 og selve vinhuset ble til i 2017. De ble med andre ord bitt av basillen. I 2014 kåret San Francisco Chronicle Steve til årets vinmaker, og i 2012 kåret Food & Wine ham til en av årets vinmakere.
Hun vokste opp i Pittsburgh og han vokste opp i Tuscon, og begge følte ganske tidlig at deres kall var å drive jordbruk, og bare litt senere, om oppdrett av druer.
Jill forteller at de i starten bare ville lage vin de liker selv, men skjønte fort at de måtte ta miljøgrep! Nå baserer de vinproduksjonen sin på de nyeste bærekraftige metodene, og de lærer stadig.
«Vi håper at vi lærer fortere enn de globale problemene utvikler seg» sier Steve, de kaller seg selv ekstreme miljøforkjempere.
I vinmarkene eksperimenterer de med alt fra ulike planter som tiltrekker fordelaktige insekter, analyserer fulgebæsjen til fuglene de huser for å se hvilke insekter de spiser til ulike lyder i vinmarkene for å se om det påvirker de nevnte fuglene. Når vi er der, er de på dag 2 med høye billyder.
Matthiasson plukker druene 3-6 uker tidligere enn de andre i dalen for å lage sin egen stil, med lavere alkohol og et slankere og friskere uttrykk. Steve forteller at normen er å plukke druene når de potensielt har 18-19 prosent alkohol for så å vanne ut vinen til slutt, det ønsker ikke Matthiasson.
Matthiasson blir i dag kalt en del av det «nye California», en slags «anti-parkerization». (Parker ville ha en kraftig og alkoholrik stil på vinene. Red.anm.)
Paret er også aktive støttespillere for 280 Project, basert i San Francisco, som eksponerer minoriteter for vinindustrien, fra vinranke til flaske, slik at de kanskje bestemme seg for å få jobb i den
«Vi håper at vinene våre snakker for seg selv», sier Steve – før vi setter i gang med smakingen.
Michael Mara Vineyard Chardonnay 2020: Kompleks og innbydende aroma, melne eple, sitrus, lett naturvinpreg, bunnfall. Den er fruktig og fin på smak, god syre, fin fylde, rund, lang ettersmak med et lett bitter-krydderpreg. Meget spesiell og god vin, flott karakter. 90p

Matthiasson Vineyard Ribolla Gialla 2021: Kompleks og innbydende nese, eple, appelsin, fersken, lett skallpreg, krydder. Den er saftig og fruktig på smak, fin struktur, god syre, tørr og lang utgang. Strukturert og konsentrert vin. 89p
Matthiasson Vineyard Refosco 2021: Frisk og fruktig, skogsbær, mørke bær, blåbær, urter og krydder, hint av lakris. Den er fruktig og saftig på smak, typeriktig, tørr og lang utgang med fin struktur. Strukturert og fin. 88p
Matthiasson Vineyard Cabernet Franc 2021: Fin nese med grønne toner, grønn paprika, urter, mørke bær, florale toner. Den er syrefrisk, tørr, saftig helt ut i en tanninrik utgang. Følger nesen, flott struktur. 87p
Napa Valley Cabernet Sauvignon 2020: Mørke modne bær, solbær, urter, busker, krydder. Den er fruktig på smak, fyldig, fin syre, tørr og lang ettersmak. En strukturert og deilig vin, tåler mange år. 90p

Phoenix Vineyard Cabernet Sauvignon 2020: Konsentrert og fruktig aroma, solbær, mørke bær, urter, stilk, florale toner. Den er fruktig og konsentrert på smak, god syre, tørr og lang utgang. Også denne med en flott struktur, stor, mer konsentrert. 90p


-En liten funfact vi får servert på gåturen vår i vinmarkene til Matthiasson er at Ribolladruene deres er fra Gravner i Italia. En annen funfact er at Steves familie kommer fra Norge, men da med en pit stop på Island i 800 før de emigrerte til USA på slutten av 1800-tallet.
Del 2 av denne turen kommer i morgen.
En kommentar om “Reise: Bærekraftige California”