Produsentfokus: Aroa Bodegas

Denne ukens produsent kommer fra Spania, nærmere bestemt Navarra.

Aroa Bodegas ansees som en pioneer innen miljøvennlig vinmaking i DO Navarra, vingården ligger i Yerri Valley og har god påvirkning fra havet på ene siden og beskyttelse fra fjellene rundt. Vinhuset har 25 hektar vinmark fordelt på 7 ulike plotter rundt vingården og ble etablert i 1998 (2009 var første innhøstingsår).
Vinene er høstet på organiske druer fra vinmarker som håndteres på gamle metoder hvor man lar naturen selv gjøre jobben. Det samme gjelder produksjonsmetoden hvor de filtrerer så lite som mulig, tilsetter minst mulig osv.
Aroa er en av bare en håndfull vingårder i Spania, og den eneste i Navarra, som har mottatt sertifikatet Wineries for Climate Protection. Sertifikatet deles ut av det spanske vinforbundet og anerkjenner kontinuerlig forbedring på fire fronter: reduksjon av utslipp, vannforvaltning, avfallsreduksjon og energieffektivitet.
På vingården kommer 100 % av energiforbruket fra fornybare kilder.
I vinmarken praktiseres et fritt og naturlig jordbruk med plantedekke, plantebaserte behandlinger og organiske tilførsler fra innhøsting og beskjæringsrester. På denne måten opprettholder de det biologiske mangfoldet i jordsmonnet og miljøet, og vi unngår syntetiske kjemiske forbindelser.
De bruker også lettvektsflasker og naturlige kapsler som er produsert uten bruk av løsemidler (vannbasert maling).

Alle Aroa-viner er økologiske og har V-Label-sertifikatet som bekrefter at de kan drikkes av veganere. Vinmakeren, Iñaki Olaberri, har laget Aroa-viner i mer enn et tiår med den største respekt for arbeidet i vinmarken.
Le Naturel er en linje naturlige viner uten tilsatte sulfitter, laget med minimal intervensjon slik at druen er den eneste hovedpersonen.

Aroa Bodegas receives the V-Label certificate for its 100% vegan wines -  Vintae

Aroa Pet Nat Le Naturel 2022 er produsert på Garnacha Blanca 100%, under 3 gram sukker og 12% alkohol. Frisk og ren nese med eple, sitrus, florale hint og gjærbakst. Fruktig og syrefrisk også på smak, mineralsk og strukturert utgang. En veldig ren og frisk Pet Nat! 89p

Le Naturel Blanca 2023 er produsert på Garnacha Blanca 100%, under 3 gram sukker og 12% alkohol. Fruktig og floral nese med gule frukter, melne epler, innbydende toner av kalk. Den er fruktig med god syre, følger nesen, rund og smakfull ut i en behagelig ettersmak. Lettdrikkelig og god vin, terroirdrevet. 88p

Le Naturel Tinto 2023 er produsert på 95% grenache og 5% merlot, 13% alkohol. Røde og mørke bær, skogsbær, urter, busker, krydder og jordsmonn. Den er fruktig og smakfull med god syre, fine tanniner ut i en lang ettersmak. Urtete og balansert matvin, godt kjøp! 87p

Aroa Laia 2021 er en ren Garnacha Blanca 100%, 12.5% alkohol. Eple, sitrus, gule frukter og mineraler på nesen. Den er fruktig på smak, rund, fin syre, mineralsk utgang. Fruktig og rund stil. 87p

Aroa Larrosa 2020 er en ren Garnacha 100%, 14.5% alkohol. Fruktig og innbydende nese med masse røde bær og frukter, urter og jordsmonn. På smak er den konsentrert og smakfull, god frukt og syre, tørr og lett strukturert utgang. Smakfull og strukturert rosè! 89p

Aroa Mutiko 2017 er også en ren Garnacha 100%, 13.5% alkohol. 12 dg. fermentering på 23 grader. 10 md. på 225l franske/amerikanske eikefat. Røde og mørke bær, jordbær, lett preg av krydder og fat, jordsmonn på nesen. Den er fruktig og rund på smak, følger nesen med et lett fatpreg, fint utviklet, lette tanniner i ettersmaken. Fruktig og fin 7-åring, meget godt kjøp. 88p

Legg igjen en kommentar