Vinas Mora betyr «viner fra havet», og henspiller på nærheten til Adriaterhavet. Ukens produsent er en spennende naturvinsprodusent fra Kroatia!

Etter suksessen med sin første vingård, Podrum Franjo, har Kreso Petrekovic lansert sitt andre lidenskapsprosjekt – Vinas Mora. Denne kooperative vingården fokuserer på å produsere naturviner fra Primošten, et historisk og UNESCO-beskyttet område ved Kroatias kyst, i nærheten av byen Split.
Kreso, en tidligere sommelier, vinprofesjonell og importør i New York, befant seg i huset sitt ved kysten i Primošten i begynnelsen av covid-19-pandemien.
Kreso er lidenskapelig opptatt av området, det unike terroiret og druesorten Babić, og han anbefaler alltid å drikke viner laget av de lokale bøndene som ikke har noen eller svært liten kommersiell suksess.
Det var denne iveren som gjorde at han for noen år siden fant Josipa og Neno Marinov, et lokalt ektepar som produserer vin fra Babić, «slik de eldre gjorde for 100 år siden, med noen forbedringer». Paret solgte vin i plastflasker i veikanten.
Sammen med Neno oppdaget de et nesten forlatt vinproduksjonsanlegg som tilhørte et lokalt kooperativ. Det var her de fleste vinbøndene i området solgte druene sine. Nedleggelsen av kooperativet ville få katastrofale følger for hele det lokale vindyrkingssamfunnet.
Muligheten til å ta over var for god til å la den gå fra seg, og det var også nødvendig for å holde tradisjonen i live.
Sammen med en annen venn og vinprofessor, Niko Dukan, grunnla de tre Vinas Mora, med Kreso ved roret.

Vinhusets navn er som nevnt et ordspill på kroatisk, og betyr «viner fra havet» på grunn av vingårdens nærhet til Adriaterhavet. De fleste av de involverte vinbøndene dyrker vinmarker bare noen få meter over havet, der Babić-vinstokkene bokstavelig talt vokser i klippene. Det tidligere steinete og vanskelig tilgjengelige terrenget ble imidlertid forvandlet til jordbruksland ved hjelp av manuell rydding. Tørrsteinsmurer skiller de bittesmå parsellene med bare tre til fire planter hver, noe som gjør det ekstremt vanskelig å dyrke og høste her, for ikke å snakke om at det er umulig å bruke maskiner.
Det primære jordsmonnet, crvenica (bedre kjent som terra rosa i Carso), som er dannet ved oppløsning av kalkstein og dolomitt, er hardt og tett, med svært lite humus. Likevel gjør leirekomponenten at den kan absorbere og holde på vannet lenge nok til å holde vinrankene hydrert under de lange, varme og tørre somrene ved Middelhavet.
Vingården er et vitnesbyrd om sorten Babić, men Vinas Mora produserer også viner av andre lokale sorter, både røde og hvite. Blant de hvite finnes Debit og Marastina, mens de røde inkluderer Plavina og Lasin.
Vinene har friske og innbydende farger og etiketter.
Laget av en blanding av de hvite sortene Debit og Marastina 20 % + de røde sortene Plavina og Lasin 80 %, druene kommer fra Šibenik-området og Promina vinregionen, disse dalene er med mer rød leire og litt kalkstein.
Druer ble maserert på skinn i mindre enn en ettermiddag. Gjæringen var naturlig i 1000L åpne fat uten noen kontroll.
Vinen er ikke filtrert og brukt svært liten mengde svovel før tapping.
Saftig nese med røde bær og frukter, florale toner, urter og jordsmonn. På smak er den saftig med en flott juice, fruktig og syrefrisk, tørr utgang som sitter godt. En spennende og god rosè! 89p
Den første i Babic-serien. Laget av druer (Babeasca Neagra 74% og Plavac Mali 26%) fra økologisk sertifiserte vinmarker 20 km nord for Primosten i Jadrtovac, vinrankene er 25 år gamle. Dette er vakre åser nær sjøen med et varmt klima.
Naturlig gjæring, 1 del av juicen 1 dag, en annen del 4 dager på drueskinnet, sistnevnte lagret i brukte eikefat på 500 liter.
Ikke filtrert og finjustert, tilsatt svært lite svovel før tapping.
Mineralsk nese, røde og mørke bær, urter, jordsmonn, steiner. Den er mineralsk og strukturert på smak, lett rustikk, frisk syre, tørr utgang. En rustikk og matvennlig vin. 87p

Den første i Primosten Babic-serien. Laget av druer, Babeasca Neagra, fra vinmarker på forskjellige steder i Primosten-åsene, opp til 300 meters høyde, planter opp til 50 år gamle.
Alle druer kommer fra buskvinmarker. Det betyr ingen mekanisering, sprøyting en gang i året, arbeid bare for hånd…
Gjæring i åpne 1000L fat uten kontroll, 4 dagers kontakt på skall, svært lite svovel tilsatt før tapping. ufiltrert. 1/4 av vinen ble lagret i brukt 500L eik.
Mørke bær og frukter, skogsbær, jordsmonn, florale toner. Konsentrert og smakfull, syrefrisk, lang og lett strukturert utgang med mineraler. Matvennlig struktur. 88p
–
Laget av Babic-druer (Babeasca Neagra) fra enkeltparseller fra de beste beliggenhetene i Primosten-området. Alderen på vinstokkene er fra 60 til 80 år gammel. Alle steder på 250m til 300 høyder. Buskevinstokker med håndarbeid og ingen mekanisering. Svært lave utbytter, mindre enn 0,5 kg per vinstokk.
Gjæret i åpne fat i 4-5 dager, svært lav bruk av svovel, ingen filtrering og fining.
3/4 av vinen ble lagret på 500 liter brukte eikefat.
Rustikk nese med mørke bær, kirsebær, florale toner, urter, tomatstilk, jordsmonn og mineraler. Den er konsentrert og smakfull, fin syre, tørr og lang ettersmak med fine tanniner. Vellykket og god vin! 89p
–
Laget av ekstremt gamle Babic vinstokker, opp til 100 år gamle. Alle druer fra 2 enkeltplott vinmarker i Siroke & Jasenovik.
Ekstreme busker dyrket praktisk talt fra steiner. Mindre enn 0,5 kg per vinstokk.
Gjæret i åpne fat i 4-5 dager, veldig lav bruk av svovel. ingen filtrering og fining.
1/3 ble lagret i brukte eikefat på 500 liter.
Kompleks og konsentrert aroma, aromatisk, mørke bær og florale toner, jordsmonn. Den er kompleks og rik også på smak, god syre, tørr og lang ettersmak. Robust og rustikk vin, smakfull og strukturert. 90p
