Produsentfokus: St. Andrea

Fellesferie-spesial: Produsenter uten norsk importør

Den tidligere ønologen og vinmakeren i Egervin i Ungarn startet St. Andrea (stolt oppkalt etter kona) i 1999 med 1,5 hektar (selv om den første årgangen var 1997). Det var likevel først i 2002 (da St. Andrea ble offisielt etablert) at dr. Lőrincz begynte å vie full oppmerksomhet til sitt nye prosjekt, som siden da har vokst drastisk og blitt en av de mest populære vingårdene i landet og i utlandet.

Vi blir møtt av Dr György Lőrincz (1967) og den eldste sønnen (1991), som også heter György (og som nylig fikk en sønn som OGSÅ heter György) hans på vinhuset i Eger i juli 2023, vi får en utrolig interessant tur i kjelleren med smaking av både enkeltdrueviner og blandede viner på fat, det er ikke bare lite forskjell fra jordsmonn til jordsmonn!
Kjelleren består av en rekke korridorer som er fulle av fat, veggene er hugget ut i tuff, en karakteristisk bergart som finnes over hele regionen.
Alle vinmarkene til St. Andrea er vulkanske, bortsett fra Nagy-Eged Hill, som består av kalksteinsjord.

Vinene fra Nagy-Eged er ikke vulkanske, men fortsatt veldig gode!

Les mer om Eger her. 

I dag har de 50 hektar vinmark fordelt på fire lokasjoner og ni vinmarker, de bruker mest sine egne druer, men pga. replanting av gamle drueplanter de ikke vil ha mer kjøper de inn ørlite grann. Sønnen er en tidligere profesjonell fotballspiller, men holder på å ta WSET Diploma (han har også vinmakingsutdannelse) men vil ha ett bredt perspektiv, første årgang han var med på å produsere var 2013.
Mens vi sitter på smaking kommer enda en av de fire sønnene til György og serverer, han har kun jobbet der en måned –  da han akkurat har pensjonert seg som profesjonell vannpolospiller (akkurat som den tredje broren og faren har vært..!).

Napbor Cool Climate Wine Egri Csillag 2022: Aromatisk og floral, fin fruktig, eple, melon, sitrus, Fruktig og god også å smak, tørr og frisk, god struktur ut i en lang ettersmak. Flott inngangsvin. 88p

Boldogsàgos Egri Scillag Grand Superior 2022: Kompleks og interessant aroma, eple, florale toner, sitrus, fat, gule frukter og et fint krydder- og mineralpreg. Den er syrefrisk på smak, en deilig struktur ut i en lang ettersmak, saltaktig ettersmak. 91p

Örökke 2022: Kompleks nese med gule frukter, eple, sitrus, melon, florale hint, mineraler, Den er fruktig på smak, tørr og god, lang og syrefrisk ettersmak. 90p

Mària 2021: Gul frukt, lett kompleks, epler, sitrus, syrlige frukter, urter, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, rund, lang utgang. En fruktig og god vin, mange lag. 91p

Àldàs Cool Climate Wine Egri Bikavèr Superior 2021: Mørke bær, skogsbær, krydder, lakris, fat, mynte, urter og mineraler. Den er fruktig på smak, rund, god syre, ganske lang utgang, fine tanniner. Fint balansert inngangsvin, sitter godt. 88p

Hangàcs 2021: Kompleks og god nese, mørke bær, krydder, jordbær, kirsebær, jordsmonn, hint av skog og fat. Kompleks også på smak, god syre, tørr og lang ettersmak. En konsentrert og strukturert vin, varm utgang. 90p

«Vår viktigste oppgave er å produsere unike kvalitetsviner som bare kan komme fra denne regionen. Vi lager vinene våre med tradisjonelle og naturlige metoder, og vi styres av kjærlighet og kall.
Vi legger særlig vekt på de tradisjonelle druesortene i regionen vår, som Olaszrizling, Hárslevelű, Furmint, Kadarka og Kékfrankos.
Vi streber etter å bli bedre kjent med regionen vår og å forbedre drueproduksjonen år for år, samt å raffinere og tilpasse vinproduksjonstrinnene til de ulike sortene, og vi prøver å forstå essensen i vårt jordiske oppdrag.

Vinkvaliteten avgjøres i vingården. Vi ønsker å gi verden svært originale viner ved å kombinere eksisterende kunnskap om vindyrking og ønologi med klassiske metoder.

Jeg er sikker på at alle «trofaste» vinmakere lengter etter å lage et produkt som resulterer i en virkelig høy anerkjennelse med tanke på den profesjonelle vurderingen av vinen, vingården og seg selv.
Det animerer, driver og motiverer oss.

Vi ønsker å bevise at vi også er i stand til å skape ekte kreasjoner, at vi er i stand til å lage viner som byr på uforglemmelig nytelse.
Og hvis noen når dette kvalitetsnivået og klarer å holde det ved like i flere tiår, kan vingården med rette bli en prestisjefylt vingård og produktet en ikonisk vin som kan være et insentiv for andre entusiastiske vinmakere.» -Lőrincz György

Merengò 2019: Lett kompleks aroma, mørke bær, kirsebær, busker, tomatstilk, urter, hint av fat. Den er konsentrert og krydret på smak, meget strukturert og varm. Smakfull og kraftfull vin. 91p

Nagy-Eged Grand Superior 2018: Fruktig og floral, kirsebær, noe parfymert, lett komplekst krydderpreg, fat. Den er strukturert og rik på smak, lang og varm ettersmak. En konsentrert og rik vin, mye tanniner. 91p

Nagy-Eged Grand Superior 2019: Ung og fruktig aroma, floral, kirsebær, mørke bær, busker, krydder, lakris, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, litt mindre alkohol enn 2018, lang og strukturert. 92p

Agapè Grand Superior 2016: Kompleks aroma, fint utviklet, mørke bær, busker, skogsbær, urter, fat. Den er fruktig også på smak, godt konsentrert, tørr og lang utgang. Tanninrik og strukturert vin. 90p

Agapè Grand Superior 2017: Kompleks og fin aroma, fruktig, floral, busker, urter, fat. Den er fruktig og god på smak, god syre, tørr og lang utgang med fine tanniner. Varm årgang. 89p

Agapè Grand Superior 2018: Fruktig og innbydende, mørke bær, blåbær, kirsebær, busker, urter, mynte, krydder, fat. Kompleks og smakfull, litt ung, lang og strukturert med gode tanniner. Flott potensiale. 92p

Vinhuset holder rundt 4000 vinsmakinger i året, alle får en runde i kjelleren og smaking av det de vil, de tar helst reservasjon men tar også på seg drop in.
De har også en restaurant i Budapest som kan anbefales!

Tartaren hos St. Andrea i Budapest, servert med en nydelig Egri Scillag til, en av mange flotte retter.

Les mer om vulkansk vin og vinhus her.

Legg igjen en kommentar