VinArena er i Østerrikes hovedstad Wien i forbindelse med vinmessen VieVinum; dette er Rudolf Steiners vugge og senter for en utrolig spennende utvikling i vinverdenen.
Alexander Zahel, redaktørens egen generasjon og eier av vinhuset Bio Weingut Zahel, tar seg tid til et frokostmøte før en utrolig busy helg med VieVinum, og han vil snakke om regenrativ vinproduksjon!
Vinhuset
Alexander Zahel er fjerde generasjons vinmaker på vinhuset med samme navn, han ble med onkelen sin, Richard, i familiebedriften i 2005 etter å ha studert i både Frankrike, Australia og New Zealand. Det var han som jobbet iherdig med å legge om det 33 hektar store vinhuset til biodynamisk drift etter å ha fått mer ansvar for bedriften. De ble sertifisert Bio av Demeter fra 2018-årgangen.
De produserer mye Gemischter Satz, eller vin produsert på blandede druer. Dette er den tradisjonelle måten å produsere vin på i området, en vintype som de siste årene har gjennomgått en renessanse, mye takket være Fritz Wieninger.
Richard var faktisk den første vinmakeren i Wien som satte Wiener Gemischter Satz på en vinflaske, dette i 1989 da han ga opp bilracing og tok over familiebedriften.
Alexander er gift med artisten Hilary Merzbacher-Zahel fra USA, og det er hennes kunstneriske talent som er bakgrunnen for de flotte etikettene på vinene til Zahel. I tillegg til å kjøpe opp vinmarker og oppskalere, når mange gjør det motsatte rundt Wien og produsere single vineyard honning, har de 3 barn under 8 år!
Da er det bra at for eksempel bestemor «Oma» fortsatt hjelper til på vingården, det har hun fått en egen vin for: Organic Oma Zahel Gemischter Satz.
Richard har nå gått mer over til å styre deres heuriger, vinbar og restaurant – en viktig biskjeft for mange vinhus i Østerrike, i tillegg til å hjelpe til i vinmarkene!
Som nevnt fokuserer de på Gemischter Satz, og produserer blant annet disse druene: Blauburgunder, Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Furmint, Grauburgunder, Grüner Veltliner, Merlot, Neuburger, Riesling, Rotgipfler, Sauvignon Blanc, Orangetraube, St. Laurent, Traminer, Weißburgunder, Zierfandler og Zweigelt.
De har et enormt utvalg viner!

Regenerativt landbruk
Vi møtes til frokost på takterrassen til et flott hotell midt i Wien, og det er tydelig at den unge vinmakeren er ivrig på å fortelle om det som har skjedd på vingården siden jeg var der sist i 2022.
Alexander sier flere ganger ordet «langtidstenking» under møtet, for vingården, for Østerrike, for de tre barna, for miljøet, for alt.
Fra før var de økologisk og Demeter sertifisert, nå er de det første Regenerative Organic Certified® vinhuset i Europa (fra Regenerative Organic Alliance). Zahel sier at det er viktig for han å kunne bevise at de gjør en god jobb i alle ledd, ikke bare for jorden og miljøet som andre sertifiseringer fokuserer på, men for dyr og mennesker i tillegg.
-Hva/hvem inspirerte deg til å begynne med regenerativ? Det virker fortsatt ganske ukjent i Europa.
Jeg har i årevis forsøkt å finne en sertifisering som inkluderer sosialt ansvar for våre ansatte, samt kvalitetskontroll og jordhelse. ROA er den eneste globale organisasjonen som dekker dette basert på en gyldig økologisk sertifisering for 100 % av jordbruksarealet. Dette strenge og ærlige konseptet inspirerte meg til å bringe denne regenerative økologiske sertifiseringen til Europa og Østerrike. Jeg vet at det fortsatt er ukjent, men det var biodynamisk landbruk også for 20 år siden.
-Hva er forskjellene som du og andre ansatte ser med sertifiseringen?
Jeg tror ikke det er så mye som har endret seg for oss. I løpet av de siste par årene har vi alltid forsøkt å forbedre alle aspekter ved vingården vår, enten det gjelder vinproduksjon eller personalgoder. Det er en kontinuerlig prosess, og det er alltid rom for forbedringer, så vi møtes jevnlig for å diskutere og implementere nye endringer. Vi ønsket også å fremheve den sosiale rettferdighetssøylen, som ikke dekkes like mye av vår nåværende Demeter- og økologiske sertifisering. Rettferdig lønn, fem ukers betalt ferie og gratis utdanning for alle ansatte var allerede før det en del av filosofien vår.
-Hvordan oppfattes sertifiseringen blant forbrukerne?
Min personlige erfaring er at kundene er ganske interessert i det. For de fleste er begrepet regenerativt landbruk noe nytt og ukjent. Når du forklarer dem forskjellen mellom regenerativt og bærekraftig, har alle reagert positivt så langt.
De fleste av kundene våre er veldig glade for at det også finnes en ny sertifisering som fokuserer sterkt på den sosiale rettferdighetssøylen. Jeg tror at ROA-bevegelsen kommer til å spille en viktig rolle i alle deler av landbrukssektoren, og spesielt i vinindustrien.
«You cant say you are pregnant if you arent» sier Alexander, man kan ikke si at man praktiserer ditt og datt om man ikke kan bevise det med en sertifikasjon og de kontrollorganene som følger med.
Les mer om Regenerative Organic Certified® og ROA her.
En ting han bekymrer seg for er den såkalte «banderole», det østeriske flagget på toppen av korken på flaska. For å få dette flagget må vinen godkjennes av en komite, og komiteen er ikke så glad i såkalt naturvin (viner som ser uklare ut, skiller seg ut fra kommersiell vin etc.). Dette er et stort problem for vinprodusenter som lager ufiltrert vin! Han forteller at han har sendt inn en vin over 10 ganger (og betalt store summer hver gang) før den ble godkjent.
Dette har gjort at mange produsenter ikke gidder å søke om å få banderole på vinen sin lenger.
Østerrike har den høyeste andelen økologisk dyrket mark (inkl. vinmark) i Europa med 27.7%, mer en dobbelt enn for eksempel Frankrike. Dette tross at den totale andelen vin produsert her er lavere enn Bordeaux… Når det kommer til sin egen vinregion så skulle Alexander gjerne sett at Wien i det minste ble økologisk, som en start på revolusjonen han føler vinproduksjon (og andre bransjer for den del) trenger.

Viner smakt på VieVinum:
Gemischter Satz 2023: Eple, sitrus, urter, mineraler, gress på nesen. Fruktig på smak, god syre, tørr, frisk og god utgang. 88p
Wiener Gemischter Satz 2023: Den er fruktig på nesen, med eple, sitrus, modne frukter, pære, hvit steinfrukt, urter og bunnfall. Den er fruktig også på smak, god syre og fylde, lang og godt balansert ettersmak. Flott Wiener GS! 90p
Grosslage Nussberg Wiener Gemischter Satz 2022: Eple, sitrus, mineraler, lett kompleks nese. Den er fruktig og god på smak, god syre, tørr og lang utgang. Ikke så mye karakter. 88p
Ried Sâtsen Maurerberg Wiener Gemischter Satz 2019: Kompleks aroma, eple, bunnfall, lett kalkpreg på nesen. Den er fruktig på smak, tørr, god syre, lang og godt balansert ettersmak. En meget flott vin, alt sitter som det skal! 91p
Ried Goldberg Laaerberg Wiener Gemischter Satz 2019: Hvit steinfrukt på nesen, aprikos, urter, eple og busker. Den er fruktig på smak, god syre, smakfull, konsentrert, tørr og lang ettersmak med mineralske lag. 89p
Ried Kaasgraben Wiener Gemischter Satz 2019: Mineralsk nese med epler, sitrus, lett komplekse toner, mineraler. Den er fruktig og rik på smak, rund med god syre, tørr og lang utgang. Smakfull og flott vin! 92p
Ried Goldberg Grüner Veltliner 2023: Eple, sitrus, gule frukter, urter. På smak er den fruktig, god syre, fin struktur i en lang ettersmak. Klassisk og fin Grüner. 87p
Ein wildes gläschen Grüner Veltliner 2022: Eple, sitrus, urter og mineraler på nesen. Den er fruktig på smak, god syre, fin fylde, rund, sitter godt med en fin struktur, lang og saltaktig. Balansert og god. 88p
Ried Goldberg Laaerberg Grüner Veltliner Alte Reben 2022: Lett kompleks nese, eple, sitrus, gule frukter og urter. Den er konsentrert på smak, god syre, mange lag, fin frukt, lang og lett konsentrert utgang. Fin struktur. 90p
Orange T 23: Spennende nese, lett krydret, appelsin, sitrus skallpreg og bunnfall. Den er fruktig på smak, tørr med god syre, sitter godt. Artig vin. 89p
Ein wildes gläschen Riesling 2022: Eple, sitrus, urter, lett naturvinpreg, mineraler. På smak er den fruktig på smak, god syre, fyldig, tørr og sitter godt. En frisk og god naturriesling. 90p
Ried Kalksberg Reisberg Maurerberg Riesling 2022: Eple, sitrus, kalk og mineraler på nesen. Fruktig og konsentrert på smak, god syre, tørr, lang og strukturert utgang. Fyldig og god Riesling. 90p
Ein wildes gläschen Rosè 2022: Eple på nesen, røde frukter, urter og et lett krydderpreg. Den er fruktig på smak, fyldig og rund, tørr med en fin struktur i ettersmaken. Elegant, smakfull og god rosè. 90p
An Amphora Grüner Veltliner 2022: Eple, sitrus, urter, mineraler, lett kompleks og krydret. Den er fruktig og fin på smak, fyldig, god syre, smakfull og lang. Godt balansert og god Grüner. 90p
An Amphora Riesling 2022: Kompleks og innbydende aroma, eple, sitrus, mineraler, flere lag. Den er fruktig også på smak, tørr, fin fylde og lang ettersmak. 89p
An Amphora Gewurztraminer 2022: Fruktig og floral nese, sitrus, krydder og jordsmonn. Den er fruktig og fyldig på smak, fin balanse, lang utgang. 89p
An Amphora Gemischter Satz 2022: Eple, sitrus, gule frukter, mange lag og hint av bunnfall. Den er fruktig og god på syre, tørr, lang og rund. Fin GS. 88p
Ein kleines fass Gemischter Satz 2022: Eple, sitrus, skallpreg og mineraler. Den er fruktig på smak med god syre, fin struktur og sitter godt. Artig GS med med skallpreg. 89p
Ein kleines fass Sauvignon Blanc 2021: Eple, sitrus, spennende preg av jordsmonn og hint av fat. Den er fruktig og fyldig på smak, god syre, tørr og lang ettersmak. En spesiell, smakfull og veldig god SV, må smakes. 92p
Ein kleines fass Rotgipfler 2023: Eple, sitrus, mineraler, aprikos og urter på nesen. Den er fruktig på smak, god syre, fyldig, sitter godt. 82p
Ein kleines fass Neuburger 2022: Frisk og fruktig nese, aprikos, sitrus og skallpreg. På smak er den fruktig, god syre, krydret, tørr og lang ettersmak med fin struktur. Artig karakter! 89p
Ein kleines fass Pet Nat Gemischter Satz 2022: Eple, sitrus, bunnfall, gule frukter. Fruktig på smak, syrefrisk, fint skum og tørr utgang. 86p
Blanc de Blanc Brut Natur 2021: Eple, sitrus, urter, florale toner. På smak er den fruktig, frisk med god syre, lang og strukturert utgang. Smakfull. 88p
Demeter Grosslage Maurerberg St. Laurent 2022: Mørke bær og frukter på nesen, bringebær, skogsbær, urter, busker, jordsmonn. På smak er den fruktig og god, fin syre, rund og god med lett struktur. 89p
Ein kleines fass St. Laurent 2021: Røde og mørke bær og frukter på nesen, urter, busker, smør, fat. Den er saftig og fruktig på smak, fin struktur og god balanse. Kosevin! 90p
An Amfora Rotburger 2021: Kompleks nese, mørke bær og frukter, fat og smør. På smak er den fruktig, god syre, tørr, lang og balansert utgang. Strukturert og god vin. 90p
An Amfora Blaufränkisch 2021: Mørke bær og frukter, urter, krydder, hint av mynte. Den er fruktig med god syre på smak, strukturert og tørr ettersmak, lang. 88p
Ein kleines fass Roterburger 2019: Mørke bær og frukter på nesen, urter, krydder, smør, fat og mynte. Den er fruktig og tørr på smak, lett kompleks, godt balansert og syrefrisk. En meget god vin! 92p
Ried Sâtzen Maurerberg Pinot Noir Dolomit Kalk 2020: Fin nese med mørke bær, bringebær, skogsbær, mineraler og fat. På smak er den fruktig og fyldig, god syre, tørr og lang utgang som sitter godt. 91p
Ried Goldberg Lagerberg Blaufränkisch 2022: Mørke bær på nesen, skogsbær, blåbær, urter, vegetale hint. På smak er den fruktig, god syre, tørr og lang utgang. Sitter godt, rund. 89p
Antares Grand Reserve 2018: Kompleks aroma, mørke bær, skogsbær, innbydende, fat. Den er fruktig på smak, fin fylde og god syre, lang utgang med en fin konsentrasjon og balanse. Flott! 91p
En kommentar om “Bio Weingut Zahel og ROA”